ΑΠΟΨΕΙΣ

Εμίρης

 01/01/2023 19:30

Πραγματικά έχω γίνει εξωφρενικιός (από το εξωφρενικιά που έλεγε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου σε μία ταινία της) όσο βλέπω ότι οι γύρω της Ένωσης, χώρες προσπαθούν να μας εξαγοράσουν. Λεφτά στον Παντσέρι το Μαρόκο, λεφτά στον Τζόρτζι το Κατάρ και τώρα μας προέκυψε Αλγερία και «ολίγη από» Μαυριτανία, όπως σέρβιρε ο Βέγγος τους γίγαντες στο «Πολυτεχνίτης και ερημοσπιτης».

Το θέμα εδώ όμως είναι πως (και γιατί) διάφοροι φτωχοί και ταλαιπωρημένοι μπορούν να αγοράζουν εμάς τους πλούσιους που υποτίθεται ότι έχουμε πιο πολλά λεφτά από αυτούς και θέλουν να μας μοιάσουν;

Αν μπορεί να μας εξαγοράσει εδώ με τα λεφτά του, γιατί δεν τα κρατάει εκεί στην πατρίδα του να τα αξιοποιήσει να γίνει πλούσιος και αυτός;

Διαθέσιμη απάντηση η οποία δυστυχώς πρέπει να απαντά σε ερωτήσεις που δεν θίγονται, δεν βρέθηκε.

Δηλαδή ο εμίρης του Κατάρ για τα μάτια (καλύτερα για τις τσέπες) του οποίου ο Τσίπρας παρακολουθούσε τον Πιτσιώρλα στο «ραντεβού στη Ζάκυνθο», δωροδόκησε την Εύα, για να έχουν οι υπό-εμίρηδες της χώρας του τη δυνατότητα να αξιοποιούν εφ’ όρου (και υφ’ όρου) ζωής τους οικοδόμους που θυσιάζονται για το μεγαλείο του Καταριανού οράματος, και τους οποίους θυμήθηκαν τόσοι μετά την ολοκλήρωση των έργων που κατασκεύαζαν. Όταν οι πλατείες δεν ήταν γεμάτες από συντρόφους οικοδόμους αλλά από αλλαλάζοντες θαυμαστές του Εμπαπέ, και κανείς δεν θυμόταν ότι είχαν υπάρξει θύματα.

Ο εμίρης που είναι φιλολαϊκός μπορεί και να τρελαίνεται στην ιδέα ότι ο υπήκοος του Αχμέτ δεν μπορεί να φάει τα λεφτά από τις πωλήσεις φυσικού αερίου «Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν», διότι δεν έχει βίζα να φύγει Σάββατο πρωί από την Ντόχα και να γυρίσει Κυριακή απόγευμα. Σύνολο πτήσης 12 ώρες (αν θέλει μπορεί να έλθει στην αγορά Μοδιάνο που θα χρειαστεί τις μισές.)

Αυτά μάλλον δεν ταιριάζουν. Διότι αν ταίριαζαν ο Μαροκινός αναξ δεν θα προσπαθούσε να δωροδοκήσει τον Τζόρτζι αλλά να βρει μία λύση με τους εκατοντάδες χιλιάδες υπηκόους που ζητούν άσυλο στα βράχια του Γιβραλτάρ, που μάλλον απέχουν από τα βράχια της Πειραϊκής που ύμνησε ο Καζαντζίδης.

Απλώς ο εμιράκος, που έλεγε η Βλαχοπούλου στον Καλλιβωκά στο «Μία Ελληνίδα στο χαρέμι», δεν νοιάζεται για τους υπηκόους του αλλά για τον στενό κύκλο του, την δική του ηγετική ομάδα, και θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα τον φάνε νύχτα όπως συνέβη με τον ομόλογό του και ξάδελφο στην ταινία.

Πρακτικά δηλαδή, οι δικοί τους πλούσιοι, που είναι απείρως πιο πλούσιοι από τους δικούς μας, εξαγοράζουν τους δικούς μας πλούσιους σε υψηλές τιμές ξοδεύοντας λεφτά, τα οποία δεν είναι δικά τους, αλλά απαλλοτριώθηκαν από τους υπηκόους τους που θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν να μας συναντήσουν κολυμπώντας στο Γιβραλτάρ και στην Κω, όπου ο εισαγγελέας μηνύει τις ΜΚΟ για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Εκτός αν ο αναξ του Μαρόκου τα κάνει όλα αυτά στη μνήμη του πρώτου νεκρού στην Ειδομένη του 2016, που ήταν συμπατριώτης του.

Αίσιον και ευτυχές το 2023!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.12.2022-01.01.2023