ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνοτουρκικά : μαύρα σύννεφα

 11/01/2022 10:00

Δεν μπήκε καλά ο καινούριος χρόνος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είχαμε μπαράζ επιθετικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της πατρίδας μας.

Το χορό των δηλώσεων άνοιξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος θεώρησε πρόκληση «να γίνονται τελετές στη Χίο, στη Σάμο και στις Οινούσες», λίγα μόλις μίλια μακριά από τα τουρκικά παράλια. Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος για μια ακόμα φορά συνέδεσε την αποστρατιωτικοποίηση συγκεκριμένων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την κυριαρχία επ’ αυτών της Ελλάδας. Αυτό θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας και δεν αποτελεί απλώς μια λεκτική υπερβολή.

Ο τρίτος της παρέας ήταν ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο υπέρ-εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του στις 4 Ιανουαρίου, απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο, λέγοντας πως «το τουρκικό έθνος ξέρει πώς να υπογράψει άλλη μια νέα νίκη με το αίμα και την ψυχή του».

Είναι ολοφάνερο πως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από δύο γεγονότα :

1. Tην επιλογή από τις ΗΠΑ της πόλης της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για την παρουσία τους στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Εκτιμούν πως αυτή η παρουσία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις τους για την περιοχή, ενώ φοβούνται μήπως οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσουν αυτή τη βάση για επιθετικές ενέργειες κατά της Τουρκίας, σε κάποιο ακραίο σενάριο.

2. Την Τουρκία την ενόχλησε το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του. Όμως αντιλαμβάνονται πως κάτι αλλάζει στο συσχετισμό των δυνάμεων και αντιδρούν σπασμωδικά.

Συνεπώς, δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις στις σχέσεις μας με την Τουρκία το 2022. Με δεδομένο πως η τουρκική ελίτ, πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική, ό,τι λέει το υποστηρίζει και στην πράξη, ας προετοιμαστούμε για την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου που έχουν εξοπλισθεί για να αντιμετωπίσουν την τουρκική στρατιά του Αιγαίου.

Εννοείται, πως ουδείς πλέον συζητεί σοβαρά για ελληνοτουρκικό διάλογο. Μόνον οι γνωστές φωνές του κατευνασμού που ποτέ δεν αντιλήφθηκαν πως ο τουρκικός επεκτατισμός δεν έχει όρια. Δεν αντιλήφθηκαν πως οι τουρκικές ελίτ επιδιώκουν να καταστήσουν την Ελλάδα κράτος περιορισμένης κυριαρχίας. Να τη Φινλανδοποιήσουν. Αυτό εννοούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι όταν μιλούνε για σχέσεις καλής γειτονίας.

Διαβάζοντας τις συνεχείς απειλητικές δηλώσεις υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης μού ήρθε στο μυαλό αυτό που είπε στις 27 Μαΐου 1940 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, στον λόρδο Χάλιφαξ, υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και ένθερμο υποστηρικτή της σύναψης ειρήνης με τον Α. Χίτλερ. Του είπε λοιπόν: « δε θα συζητήσω με μια τίγρη, με το κεφάλι μου μέσα στο στόμα της». Ως γνωστόν η Ιστορία δικαίωσε τον Τσόρτσιλ.

Σήμερα, απαιτείται η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία να έχουν επεξεργασμένο σχέδιο για την περίπτωση που αμφισβητηθεί έμπρακτα η ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αναμφίβολα σημαντικά είναι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά για να μας αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα οι επενδυτές θα πρέπει να αποδεικνύουμε πως μπορούμε, πρωτίστως, να υπερασπισθούμε τα σύνορα μας, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τις διεθνείς συνθήκες.

Όλα τα άλλα έπονται.

ημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 9 Ιανουαρίου 2022