ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογικός νόμος…

 10/09/2022 20:08

Καλή ΔΕΘ να έχουμε. Αρχίζει με προσδοκία εσόδων για όλη την πόλη, με κόσμο που μετά από δύο χρόνια νομίζοντας ότι τελειώσαμε με τον COVID θα ξεχυθεί στην «ερωτική» (τρομάρα μας) πόλη. Βρισκόμαστε, με βάση την εικόνα του COVID, στο Μάιο του 2022 και μπαίνοντας στο φθινόπωρο πρέπει να ανησυχούμε. Κυρίως γιατί αντί να προσέχουμε νομίζουμε ότι όλα τελείωσαν. Ανοίγουν και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που αποτελούσαν χώρους αναπαραγωγής. Έχει και γρίπη -με διάδοση λόγω των συνθηκών με την θέρμανση. Λογικό είναι να περιμένουμε έξαρση -και μακάρι να μην συμβεί ότι έγινε προηγούμενες χρονιές.

Κατά τα άλλα σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα οικονομικής πολιτικής. Αναμενόμενο να προσπαθήσει να ενισχύσει τους πολίτες που λόγω της ενεργειακής κρίσης θα αντιμετωπίσουν μεγάλες αυξήσεις. Βάλαμε αέριο για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, θα αρχίσουμε να καίμε καυσόξυλα σπίτι μας; Λογικό είναι να γίνουν προσπάθειες μείωσης κατανάλωσης, να λειτουργούν με οικονομία τα δημόσια κτίρια (έχουμε την δυνατότητα να λειτουργούν με τηλε-εργασία πολλές υπηρεσίες -όπως στον COVID για εξοικονόμηση). Δείτε ότι σε άλλες χώρες σκέφτονται να λειτουργούν και τα σχολεία -πιθανόν και τα πανεπιστήμια, με την μέθοδο από απόσταση έστω το μισό τους ωράριο.

Μέσα σε όλα τα άλλα συζητάμε και το θέμα εκλογικός νόμος. Να σημειώσω εξ αρχής ότι κανονικά θα πρέπει να κληθεί το εκλογικό σώμα να αποφασίσει ποιο εκλογικό σύστημα θέλει. Στην Δημοκρατία το εκλογικό σώμα είναι ο ανώτερος θεσμός, άρα οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν με ποια διαδικασία θέλουν να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους. Τι μπορεί να αλλάξει; Αν θέλουμε ένα σοβαρό σύστημα που σέβεται τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον καθένα να αποφασίσει αν προτάσσει επιλέγοντας τα πρόσωπα ή τα κόμματα. Ιδανικά -για να ενισχυθεί ο ρόλος και η θέση των βουλευτών θα έπρεπε να έχουμε μικρές εκλογικές περιφέρειες (4-8 εδρών) που η εκλογή θα γίνονταν με το σύστημα της λεγόμενης «ταξινομικής ψήφου». Με αυτό δηλώνουμε κατά σειρά σε ποιον θέλουμε να πάει η ψήφος μας.

Αλλά το κεντρικό θέμα που θα αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα και την άνοιξη δεν είναι τα όρια ή οι ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου. Είναι ότι το σύστημα μας (και δυστυχώς και η πολιτική λειτουργία) δεν επιτρέπει συνεννοήσεις, συμφωνίες, δυνατότητα των κομμάτων να αναπροσαρμόσουν την στάση τους. Ακόμη και αυτοί που μετά την συνεργασία τους με τους ΑΝΕΛ ψήφισαν απλή αναλογική δεν άλλαξαν την ρύθμιση που αφήνει το πολύ 9 ημέρες για σχηματισμό κυβέρνησης…

Δυστυχώς ποτέ δεν κάνουμε ουσιώδεις συζητήσεις. Καλά να είμαστε, καλή σχολική χρονιά στα παιδιά και μακάρι να μην κυλήσουμε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10-11.09.2022