ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές το φθινόπωρο;

 23/03/2021 10:00

Εννοείται πως μέχρι το φθινόπωρο είναι μακρύς ο πολιτικός χρόνος. Συνεπώς, οι εκτιμήσεις μου γίνονται με βάση την ομαλή εξέλιξη της σημερινής κατάστασης. Δηλαδή, μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχει εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα έχουμε μιαν ικανοποιητική ροή τουριστών και δεν θα έχουμε θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία. Αυτά είναι τα τρία βασικά σημεία στα οποία δεν θα πρέπει να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Φυσικά, ένα απρόβλεπτο γεγονός, αν προκύψει, δεν γνωρίζουμε πώς θα επιδράσει στο πολιτικό περιβάλλον.

Συνεπώς τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός θα έχει μπροστά μία καθαρή εικόνα της κατάστασης. Έτσι θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει άμεσα σε διπλές εκλογές ή αν θα κινηθεί θεσμικά εξαντλώντας την τετραετία, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό ρίσκο αυτής της επιλογής. Πού βρίσκεται το ρίσκο;

Είναι γνωστό πως η πανδημία έχει ήδη αφήσει έντονα τα αρνητικά σημάδια της στην οικονομία. Τα μέτρα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μετά βεβαιότητος, δεν θα ισχύσουν το 2021 και υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να μην ισχύσουν και το 2022. Αυτό το έτος όμως θα είναι το έτος-αφετηρία μιας σταδιακής προσαρμογής της οικονομίας προς την κατεύθυνση της μείωσης του ελλείμματος. Κάτι που σημαίνει την λήψη μέτρων. Ένα φιλελεύθερο χαρμάνι των μέτρων θα περιέχει περικοπές δαπανών και όχι αυξήσεις φόρων. Ούτως ή άλλως τα περιοριστικά μέτρα έχουν πολιτικό κόστος. Με δεδομένο πως το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, είναι προφανές πως καμιά κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια προεκλογική χρονιά να την βρει να ασκεί περιοριστικές πολιτικές. Συγχρόνως, δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι τότε το πολιτικό κλίμα.

Απεναντίας, σήμερα, αυτό που η κυβέρνηση γνωρίζει με σιγουριά είναι πως προηγείται σταθερά, και με διαφορά ασφαλείας, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς, αν προχωρήσει στην διενέργεια διπλών εκλογών το φθινόπωρο, εξασφαλίζει μία τετραετία μέσα στην οποία θα μπορέσει να εφαρμόσει με άνεση το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της, εκμεταλλευόμενη και την εσωστρέφεια στην οποία θα περιπέσει, λόγω της ήττας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών εξαρτάται από τους τρεις παράγοντες που προανέφερα και κυρίως από το τι θα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση, λόγω της υψηλής και φθηνής ρευστότητας που υπάρχει και λόγω της αναστολής των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, έχει την δυνατότητα να συνεχίσει την πολιτική των στοχευμένων παροχών που θα λειτουργήσουν επικουρικά σε μία καλή τουριστική σεζόν. Ένα θετικό και ελπιδοφόρο οικονομικό κλίμα, που μπορεί να υπάρξει, θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης και για να απαλλάξει την πολιτική ζωή του τόπου από την απειλή της απλής αναλογικής και για να εξασφαλίσει μια τετραετία. Άλλωστε, το διεθνές περιβάλλον, μετά την νίκη του Τζο Μπάιντεν είναι θετικό για την Ελλάδα, κάτι που αναμφίβολα δημιουργεί ένα κλίμα σταθερότητας και σιγουριάς, που είναι απαραίτητο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων έχει δείξει πως τα κόμματα κερδίζουν τις εκλογές όταν έχουν αφήγημα και όταν αυτό είναι πειστικό και ελπιδοφόρο. Και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συγκροτήσει ένα τέτοιο αφήγημα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Μαρτίου 2021