ΑΠΟΨΕΙΣ

Ειρήνη υμίν. Και όχι μόνο για τις γιορτές…

 31/12/2020 20:35

Κλείνει σε λίγες ημέρες μία δύσκολη χρονιά, την οποία όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, αλλά αμφιβάλω αν θα μπορέσουμε. Βλέπετε οι αναμνήσεις από τις ανατροπές που έχει φέρει στη ζωή μας η πανδημία δε θα σβήσουν εύκολα. Για κανένα μας.

Σήμερα θα επιχειρήσω ένα άλμα στο μέλλον. Κάνοντας μερικές προβλέψεις για το πως θα είναι η ζωή μας τα επόμενα Χριστούγεννα. Γιατί εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο και όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο χρόνος της χαμένης μας κανονικότητας δεν είναι δα και τόσο μεγάλος.

Εύχομαι του χρόνου τέτοιες ημέρες να έχει επιτευχθεί πλέον η περίφημη ανοσία της αγέλης και η πανδημία να έχει υποχωρήσει σχεδόν απόλυτα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού της χώρας, μια διαδικασία που περιέχει ακόμη πολλά ερωτήματα. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με αυτούς που δε θα εμβολιαστούν ανά τον κόσμο είναι ένα από αυτό. Και δεν εννοώ μόνο αυτούς που από δική τους επιλογή δε θα το κάνουν αλλά και αυτούς που δεν το επιτρέπει το σημερινό πρωτόκολλο, όπως οι έγκυες γυναίκες; Θα μπορούν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς;

Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος για το ποσοστό αυτών που θα εμβολιαστούν. Ο κόσμος δείχνει σιγά σιγά να πειθαρχεί στα βασικά. Θυμηθείτε τι γινόταν στην αρχή με τις μάσκες και τις μεγάλες αντιδράσεις που είχαν δημιουργηθεί στην αρχή. Πόσους καυγάδες δεν κάναμε εμείς οι υπερασπιστές του μέτρου με τους αρνητές του, δηλαδή με πολίτες που το καλοκαίρι έμπαιναν στα σούπερ μάρκετ χωρίς καμία προφύλαξη. Σήμερα η τήρηση του μέτρου φτάνει σχεδόν στο 100% άσχετα αν κάποιες φορές δεν τηρείται σωστά. Όμως δεν υπάρχει πλέον άνθρωπος σε σούπερ μάρκετ, σε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς ή στο δρόμο που να μη φορά τη μάσκα. Συνεπώς ο κόσμος μπορεί να έχει κουραστεί, αλλά πειθάρχησε στα βασικά. Κάπως έτσι νομίζω ότι θα ισχύσει και με τον εμβολιασμό.

Κατά δεύτερο εύχομαι να ηρεμήσει αυτός ο πολιτικός καυγάς που έχει φουντώσει από το καλοκαίρι και μετά. Αυτοί που δε χωνεύουν την κυβέρνηση καιροφυλακτούν για να αξιοποιήσουν κάθε λάθος της. Δίνουν πολλές φορές την εντύπωση ότι θέλουν όσο γίνεται περισσότερα θύματα για να κερδίσουν πόντους στην πολιτική αρένα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάει στραβά η κυβέρνηση. Από την άλλη και η κυβέρνηση πολλές φορές είναι υπερβολική στην άμυνά της, ανασύροντας το παρελθόν για να αντιμετωπίσει τα σημερινά περίπλοκα προβλήματα. Σήμερα όμως δεν έχει σημασία το χθες. Γιατί για το χθες ο αντίπαλός της κρίθηκε. Και απορρίφτηκε.

Νηνεμία και γαλήνη, λοιπόν. Από όλους. Και όχι μόνο ενόψει των γιορτών…

* Δημοσιεύτηκε στη «ΜτΚ» στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.