ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δίκη για δολοφονία Άλκη: Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους οι «12», η ομερτά και τα «ορφανά» τραύματα

Τα 66 δευτερόλεπτα της φονικής επίθεσης μέσα από τα μάτια των κατηγορούμενων, το «οπλοστάσιο» του συνδέσμου, το «εξιλαστήριο θύμα» και το αναπάντητο ερώτημα

 12/05/2023 07:00

Δίκη για δολοφονία Άλκη: Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους οι «12», η ομερτά και τα «ορφανά» τραύματα

Βιολέτα Φωτιάδη

Τα 66 δευτερόλεπτα της στυγερής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή ενός παιδιού και οδήγησε στον τραυματισμό άλλων δύο, τις προθέσεις και τις κινήσεις τους περιέγραψαν οι 12 οπαδοί του ΠΑΟΚ που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο  φίλων του τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη Χαριλαόυ.

Κατά τη διάρκεια των απολογιών των κατηγορουμένων η κατάμεστη αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης «απαιτούσε» να λάμψει η αλήθεια για όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ στην αιματοβαμμένη Γαζή.

Οι «12» μετέφεραν ενώπιον του δικαστηρίου αλλά και των θυμάτων και των οικογενειών τους τη δική τους εκδοχή για τη φονική επίθεση:

«Εκείνη τη νύχτα η κατάσταση ξέφυγε»

Ο «κύκλος» των απολογιών «άνοιξε» με τον 1ο κατηγορούμενο, οδηγό του λευκού Citroen που διέγραφε την πορεία της αυτοκινητοπομπής από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Παλαιών Πατρών Γερμανού προς τη Χαριλάου και τη συμβολή των οδών Γαζή και Πλαστήρα.

Όπως υποστήριξε, ο 24χρονος C.A. όταν ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του αποφάσισαν να μεταβούν στη Χαριλάου και να αναζητήσουν οπαδούς του Άρη για να τους επιτεθούν δεν ήθελαν να σκοτώσουν αλλά «να επιβληθούν».

Φτάνοντας στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Γαζή εντοπίζουν την παρέα του Άλκη που κάθεται στα σκαλιά της πολυκατοικίες. Τότε οι τρεις συνεπιβάτες του 24χρονου στο Ctiroen αποβιβάζονται από το αυτοκίνητο και προσεγγίζουν τους νεαρούς για να επιβεβαιώσουν αν είναι οπαδοί του Άρη.

Ο 1ος κατηγορούμενος παραμένει στο όχημα μέχρι και την έναρξη της επίθεσης και βγαίνει από το αυτοκίνητο όταν βλέπει έναν από την παρέα του Άλκη να τρέχει προς την Πλαστήρα για να ξεφύγει ενώ τον κυνηγάει ο 4ος κατηγορούμενος. Βγαίνοντας συνειδητοποιεί πως δεν έχει βάλει χειρόφρενο και το αυτοκίνητο τσουλάει οπότε επιστρέφει στο όχημα για να το ακινητοποιήσει. Μόλις βλέπει ακόμα έναν από τους φίλους του Άλκη να τρέχει προς το μέρος του, αποβιβάζεται από το Citroen και πάει «μέχρι τη μέση του δρόμου» αλλά αποφασίζει να μην τον κυνηγήσει. Ο C.A. υποστήριξε πως έμεινε σε αυτό το σημείο, δίπλα στο αμάξι του, μέχρι το τέλος της επίθεσης όταν επέστρεψαν και οι υπόλοιποι στο αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή.

Ο 2ος κατηγορούμενος είχε τραυματιστεί από το μαχαίρι που κουβαλούσε ο ίδιος και το λευκό Citroen γεμίζει αίματα. Το αμάξι έχει πλέον «εκτεθεί», όπως είπε ο κατηγορούμενος, και το εγκαταλείπει στα σύνορα Τούμπας και Χαριλάου ενώ πετάει στα σκουπίδια τα πατάκια του οχήματος.

Επιστρέφοντας στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στο κέντρο ο 10ος κατηγορούμενος τού εκμυστηρεύεται πως του έπεσε το δρεπάνι στον τόπο του εγκλήματος.

Ερωτηθείς για το αν άκουσε την κραυγή πόνου του Άλκη ο 24χρονος απάντησε «ναι την άκουσα» αλλά δεν είδε ούτε που βρισκόταν ο Άλκη ούτε ποιοι τον χτύπησαν γιατί «ήταν σκοτάδι και δεν φαίνονταν πολλά πράγματα» και συμπλήρωσε πως «από κάποια στιγμή και μετά ξέφυγε το πράγμα. Δεν ξέρω γιατί. Ήταν πολύ γρήγορο. Έτσι είναι τα οπαδικά, δυστυχώς. Και από τις δύο πλευρές υπάρχουν πολλά επεισόδια. Τα αντίποινα όμως δεν σημαίνει “σκοτώνω”. Σίγουρα ξέφυγε, αλλά δεν ήταν οργανωμένο».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Εγώ είμαι αυτός που χτύπησα τον Άλκη στο πόδι – Πρέπει οι γονείς του να ξέρουν την αλήθεια»

Με αυτά τα λόγια ο 2ος κατηγορούμενος ομολόγησε πως εκείνος τραυμάτισε τον Άλκη στο δεξί πόδι πλήττοντας τη μηριαία αρτηρία του, με ένα οικιακό μαχαίρι, χωρίς δόντια, με λάμα 10-12 εκατ., που είχε πάρει από την κουζίνα του συνδέσμου του ΠΑΟΚ.

Ο 21χρονος G.A., συνοδηγός του 1ου κατηγορούμενου στο Citroen, είπε πως εκείνος απηύθυνε την ερώτηση «τι ομάδα είστε;» στον Άλκη και την παρέα του με την απάντηση των νεαρών να πυροδοτεί την έναρξη της επίθεσης. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην απολογία του ο φίλος του Άλκη Α.Β. χτύπησε τον κατηγορούμενο με ένα κράνος μηχανής και τότε ο 21χρονος έβγαλε από την τσέπη του το μαχαίρι που κουβαλούσε και μαχαίρωσε τον Α.Β. στη γάμπα.

Σε αυτό το σημείο της επίθεσης ο κατηγορούμενος τοποθετεί χρονικά και το χτύπημα στην μηριαία αρτηρία του Άλκη, στην αρχή του συμβάντος, την ώρα που ο 19χρονος προσπαθούσε να ξεφύγει από τα σκαλιά της οικοδομής. «Πήγε να ξεφύγει από τα σκαλιά, από το τειχάκι, εκεί δέχθηκε το χτύπημά μου, ήταν σαν μία σκιά. Δεν σημάδευα κάπου δεν ήθελα να χτυπήσω βαθιά. Δεν ήξερα ότι εκεί ήταν η μηριαία αρτηρία», είπε χαρακτηριστικά ο G.A.

Έπειτα από εκείνη τη στιγμή, ο κατηγορούμενος θυμάται μόνο να βλέπει κάποια άτομα όρθια – χωρίς να ξέρει ποια - και τα πόδια του Άλκη ενώ δεν μπορούσε να προσδιορίσει την θέση των υπόλοιπων δραστών και τα αντικείμενα που κουβαλούσαν μαζί τους. «Δεν γνωρίζω καθόλου ποιος χτύπησε τον Άλκη στο κεφάλι», πρόσθεσε και επισήμανε πως δεν συζήτησε καθόλου με τους υπόλοιπους για το συμβάν.

Οι περιγραφές του 21χρονου για όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ δεν φάνηκαν να έπεισαν την εισαγγελέα η οποία έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές αλήθειες (εννοώντας πως η ομολογία του αναιρεί όσα είχε πει στην αστυνομία αλλά και στην ανακρίτρια). «Εγώ, κύριε κατηγορούμενε, δεν μπορώ να σας πιστέψω και αυτό γιατί όλα αυτά που έχω μπροστά μου αναιρούν όσα είπατε», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας η οποία εξέφρασε τις αμφιβολίες της και για το μαχαίρι με το οποίο ο 2ος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως χτύπησε τον Άλκη.

Όταν ο κατηγορούμενος επέμεινε πως «μόνο εκείνος ευθύνεται για τον θάνατο του Άλκη», η εισαγγελέας το ρώτησε «τη λέξη εξιλαστήριο θύμα την έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας;».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Δεν θυμάμαι καθόλου τον Άλκη»

Ως παρατηρητή της φονικής επίθεσης παρουσίασε τον εαυτό του ο 3ος κατηγορούμενος, ο 22χρονος Τζ. Οδ., o οποίος κατά την απολογία του ανασκεύασε μεγάλο μέρος όσων είχε πει ενώπιον της ανακρίτρια κυρίως σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των συγκατηγορουμένων του στο φονικό επεισόδιο.

Ο 22χρονος αρνήθηκε ότι ακούμπησε τον Άλκη, περιορίζοντας τη δική του συμμετοχή στο κυνηγητό που εξαπέλυσε εναντίον ενός εκ των φίλων του 19χρονου. «Δεν τον θυμάμαι, ούτε το πρόσωπό του, ούτε τίποτα. Τον είδα μόνο να είναι ξαπλωμένος, με το κεφάλι προς τη Γαζή και τα πόδια προς την Πλαστήρα. Δίπλα από ένα λευκό βαν. Υπήρχαν άτομα γύρω του, αλλά δεν αντιλήφθηκα κάποια κίνηση. Ακούγονταν φωνές γενικά. Δεν θυμάμαι να άκουσα τον Άλκη να φωνάζει», είπε.

Όταν συνελήφθη ο 22χρονος ανέφερε πως φεύγοντας από τον σύνδεσμο πήρε μαζί του ένα σφυρί το οποίο όμως είπε πως τελικά δεν χρησιμοποίησε και πως το εγκατέλειψε πριν προσεγγίσει το σημείο της επίθεσης στο πατάκι του αυτοκινήτου. Ερωτηθείς για όσα είχε πει στην ανακρίτρια ο 1ος κατηγορούμενος ότι τον είδε δηλαδή να χτυπάει με σφυρί, ο 22χρονος απάντησε «μπορεί να έκανε λάθος στην κατάθεσή του».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Αυτοί μας επιτέθηκαν πρώτοι με το κράνος»

Δίνοντας τη δική του εκδοχή για την επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου ο 4ος κατηγορούμενος υποστήριξε πως όταν η παρέα του Άλκη είδε τους δράστες κατάλαβε ότι ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ και ένας εκ των νεαρών χτύπησε τον 2ο κατηγορούμενο με ένα κράνος μηχανής.

Ο 21χρονος D.R. τόνισε ότι είδε συνολικά τρία χτυπήματα στο αιματηρό επεισόδιο, με την συγκεκριμένη σειρά: Το χτύπημα με το κράνος από τον Α.Β. (φίλο του Άλκη) στον 2ο κατηγορούμενο, τον 10ο κατηγορούμενο να χτυπά με το δρεπάνι τον Δ.Κ. (φίλο του Άλκη) και τον 2ο κατηγορούμενο να μαχαιρώνει τον Α.Β. χαμηλά στο πόδι.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως το μόνο αντικείμενο που έφερε μαζί του ήταν ένας μικρός πυρσός, τον οποίο πήρε από τον σύνδεσμο, και πως το μόνο που έκανε ο ίδιος κατά την επίθεση ήταν να κυνηγήσει τον Ν.Τς. (φίλο του Άλκη) όταν εκείνος προσπάθησε να το σκάσει για να γλιτώσει. Κατά τη διάρκεια του κυνηγητού ο 21χρονος βλέπει τους οπαδούς του Άρη να έρχονται προς την Πλαστήρα απειλητικά. Τότε επέστρεψε στην πολυκατοικία που λάμβανε χώρα η επίθεση για ειδοποιήσει τους υπόλοιπους βλέπει τον Άλκη αιμόφυρτο στο έδαφος: «Γυρνώντας είδα αίματα. Σκέφτηκα "τι είναι αυτά, πού βρίσκομαι;"», είπε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενη το βιντεοληπτικό υλικό που περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία η εισαγγελέας είπε πως «εγώ βλέπω ότι είστε πάνω στον Άλκη» με τον κατηγορούμενο να επιμένει πως στεκόταν δίπλα στα σκαλοπάτια και όχι πάνω από τον 19χρονο.

Αναφορικά με το ταξίδι «διαφυγής» του στην Αλβανία, από όπου κατάγεται, ο 21χρονος είπε πως ήταν προγραμματισμένο και πως ομολόγησε στους γονείς του τη συμμετοχή του στην επίθεση όταν βρίσκονταν ήδη στην γείτονα χώρα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Τρεις ή τέσσερις χτυπούσαν τον Άλκη»

Ως ακόμα ένας «παρατηρητής» της επίθεσης παρουσιάστηκε ο 5ος κατηγορούμενος, οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, που στάθμευσε στην Πλαστήρα.

Ο 23χρονος Χ.Δ. είπε πως όταν αποφάσισε να κατέβει από το όχημά του και να κινηθεί προς την πολυκατοικία στη Γαζή είδε τρία με τέσσερα άτομα πάνω από τον Άλκη ο οποίος βρισκόταν ήδη αιμόφυρτος στο έδαφος, δίπλα στα σκαλιά. Ωστόσο, σε κάθε ερώτηση της έδρας σχετικά με το ποιοι βρίσκονταν πάνω από τον 19χρονο και τον χτυπούσαν απαντούσε πως δεν μπορεί να τους αναγνωρίσει. «Κοκάλωσα όταν είδα τα αίματα. Δεν περίμενα να δω αυτό το πράγμα. Το κεφάλι του ήταν στη γωνία και τα πόδια του προς τα εμάς, προς την Πλαστήρα. Αντικείμενα δεν είδα, με κλοτσιές τον χτυπούσαν», επισήμανε.

Ο ίδιος, βλέποντας όπως είπε εκ των υστέρων τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, τοποθετεί τον 4ο κατηγορούμενο κοντά στο σημείο που ήταν ο Άλκης λέγοντας «Δεν γνωρίζω ποιοι ήταν πάνω από τον Άλκη, ήταν πλάτη προς εμένα, ήταν σκοτάδι, δεν μπόρεσα να διακρίνω. Τώρα, μόνο από το βίντεο που έχω δει είναι ο 4ος».

Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως για τη θέση του Άλκη στο πεζοδρόμιο και το αν άκουσε την κραυγή πόνου του 19χρονος ο κατηγορούμενος είπε: «Το κεφάλι του ήταν στη γωνία και τα πόδια του με φορά προς τα εμάς, προς την Πλαστήρα. Δεν άκουγα φωνές, μόνο βαβούρα». Παράλληλα, από όσα θυμάται, είδε «λίγο πιο έξω από τα σκαλάκια», τον 11ο κατηγορούμενο ο οποίος εκείνο το βράδυ έφερε μαζί του ένα ξύλο και κράνος μηχανής.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Στο αμάξι μου είπαν ότι έγινε χοντράδα, ένα παιδί χτυπήθηκε πολύ»

Παίρνοντας από το σύνδεσμο έναν σιδερένιο σωλήνα «σε περίπτωση που γινόταν καμία στραβή», ο 6ος κατηγορούμενος επιβιβάστηκε στο Clio, το δεύτερο αυτοκίνητο της πομπής, για να μεταβεί στη Χαριλάου μαζί τους συγκατηγορούμενούς του.

Όπως υποστήριξε στην απολογία του ο 24χρονος Σ.Σ. πήρε τον σιδερένιο σωλήνα και κατευθύνθηκε προς της Γαζή αλλά στη μέση της διαδρομής φοβήθηκε να πλησιάσει παραπάνω στο σημείο της επίθεσης οπότε επέστρεψε δίπλα στο αυτοκίνητό του όπου και περίμενε του υπόλοιπους δράστες.

Ερωτηθείς για τη θέση των συγκατηγορούμενών του κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο 23χρονος τοποθέτησε επάνω στα σκαλιά της πολυκατοικίας τον 7ο, τον 2ο και τον 9ο κατηγορούμενο ενώ παρατήρησε μόνο τον 5ο κοντά στο πεζοδρόμιο «χωρίς όμως να κάνει κάτι». «Είχε κι άλλα άτομα στο πεζοδρόμιο αλλά δεν μπορούσα να διακρίνω ποιους γιατί είχε ένα βανάκι μπροστά και δεν έβλεπα τι γινόταν εκεί», είπε ο ίδιος.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως τράπηκαν σε φυγή όταν είδαν τους οπαδούς του Άρη να κατευθύνονται προς το σημείο από την Πλαστήρα και κατά τη διαδρομή της επιστροφή δύο συκγατηγορούμενοί του και συνεπιβάτες του στο αυτοκίνητο είπαν πως «έγινε χοντράδα» ενώ ο ίδιος διάβασε το επόμενο πρωί την είδηση του θανάτου του Άλκη:

«Στη διαδρομή ο 5ος και ο 7ος μιλούσαν και έλεγαν ότι έγινε χροντράδα, κάποιο παιδί χτυπήθηκε πολύ, είδαν τα αίματα. Εγώ εκεί πανικοβλήθηκα. Ήμασταν ταραγμένοι. Ρώτησα τι χοντράδα έγινε; Μου είπαν για τα αίματα. Το κατάλαβα κι εγώ. Είδα τη μαχαιριά».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Δεν πίστευα ότι κάποιος από εμάς μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο»

Ότι χτύπησε με μπουνιά τον φίλο του Άλκη, Α.Β., αλλά νωρίτερα τον τράβηξε για να τον προστατεύσει από τη μαχαιριά συγκατηγορούμενού του ισχυρίστηκε ο 7ος κατηγορούμενος, επιβάτης του Clio, o οποίος ανέφερε πως δεν γνώριζε ότι θα υπήρχαν όπλα στην επίθεση και πως αν το ήξερε δεν θα συμμετείχε. «Νόμιζα πως όλοι είχαν μόνο τα χέρια τους. Δεν πίστευα ότι κάποιος από εμάς μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο», είπε.

Ο 22χρονος Β.Β. επεσήμανε πως πήγε στην επίθεση για να «μαλώσει» και όταν κατέβηκε τα σκαλιά της πολυκατοικίας είδε «ένα παιδί ξαπλωμένο κάτω»:

«Ανέβηκα στα σκαλάκια και είδα τον 2ο να κρατά ένα παιδί. Ήταν και ο 9ος εκεί και αυτός οπισθοχώρησε λίγο. Είδα τον 2ο να μαχαιρώνει στο πόδι τον Α.Β. φίλο του Άλκη. Τράβηξα τον Α.Β. Γύρισε να με χτυπήσει και τον χτύπησα με μία μπουνιά στο πρόσωπο και πήδηξε στα σκαλάκια.

Κατέβηκα από τα σκαλάκια, άκουσα τις φωνές “πάμε” και έφυγα. Είδα το παιδί να είναι ξαπλωμένο κάτω, δεν είδα πόσα άτομα ήταν από πάνω του, είδα αίματα, είχε αίματα παντού, σοκαρίστηκα. Είδα μόνο δύο άτομα κοντά αλλά δεν τους είδα να χτυπάνε, να στέκονται. Δεν γνωρίζω ποιοι ήταν, είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά».

Όταν πήρε το λόγο η εισαγγελέας της έδρας ρώτησε τον κατηγορούμενο για το πότε αποχωρεί από το σημείο της επίθεσης και το γιατί σε βιντεοληπτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία εκείνος φαίνεται να είναι πάνω από τον Άλκη. Ο 22χρονος απαντούσε συνεχώς πως δεν στάθηκε πάνω από τον Άλκη και πως υπέστη σοκ από τα αίματα που αντίκρισε στο σημείο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Όταν είδα τι γινόταν σκέφτηκα “τι πας να κάνεις; Για ποιο λόγο;»

Ότι δεν πλησίασε το σημείο της επίθεσης αλλά στάθηκε ανάμεσα στο Citroen και στο Clio γιατί άλλαξε γνώμη υποστήριξε ο 8ος κατηγορούμενος, επιβάτης του 2ου αυτοκινήτου.

«Βγήκαμε να μαλώσουμε αλλά όταν είδα ότι μάλωναν και ακουγόντουσαν και φωνές άλλαξα γνώμη και δεν ήθελα να πάω. Είπα “τι πας να κάνεις; Για ποιο λόγο;”. Κοκάλωσα και το μόνο που έβλεπα ήταν ο 5oς που είχε κοκαλώσει κι αυτός», ανέφερε και συμπλήρωσε πως από το σημείο που βρισκόταν είδε τρία άτομα πάνω στα σκαλιά της πολυκατοικίας στη Γαζή αλλά δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει. Σε ερώτηση της εισαγγελέως αν άκουσε την κραυγή πόνου του Άλκη ο κατηγορούμενος απάντησε αρνητικά.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Πήρα το κάραμπιτ γιατί θεωρούσα πως είναι λιγότερο επικίνδυνο»

«Μαχαίρωσα δύο φορές τον φίλο του Άλκη» παραδέχθηκε κατά την απολογία του ο 9ος κατηγορούμενος γνωστός και ως «Αθηναίος» ο οποίος το βράδυ της φονικής επίθεσης έφερε μαζί του το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ.

Ο 26χρονος Αλ. Β. ήταν συνοδηγός του Polo, του αυτοκινήτου που έστριψε εντός της οδού Γαζή. Όπως ανέφερε ο ίδιος όταν αποφασίστηκε να κινηθούν προς τη Χαριλάου εκείνος στράφηκε σε μία «ανοιχτή παπουτσοθήκη» - οπλοστάσιο, γεμάτη μαχαίρια, που υπήρχε στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ και από την οποία πήρε το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ που έφερε μαζί του. Μάλιστα, υποστήριξε πως επέλεξε το συγκεκριμένο μαχαίρι γιατί του φάνηκε το λιγότερο επικίνδυνο σε σχέση με τα υπόλοιπα που είχαν εκεί:

«Έχει στο σύνδεσμο μία γωνία με μία ανοιχτή παπουτσοθήκη και μέσα έχει μαχαίρια. Τα είδα, βρήκα το πιο μικρό μαχαίρι, το θεωρούσα πιο ακίνδυνο, και το πήρα. Είχε και μεγάλα, με πλατιές λάμες. Αυτό που πήρα ήταν με τη μικρότερη λάμα. Τι είναι η λάμα του; Έχω χρησιμοποιήσει τέτοια μαχαίρια στην κουζίνα».

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε τις κινήσεις του και όσα είδε να κάνουν κάποιοι από τους συγκατηγορούμενούς του από τη στιγμή που βγήκαν από το αμάξι και κατά τη διάρκεια της επίθεσης:

«Ο 11ος πρέπει να κοντοστάθηκε προς το αμάξι. Ο 10ος ανέβηκε δύο σκαλιά και χτύπησε κάποιον που ήταν στο τειχάκι. Προσπέρασα τον 10ο, δίπλα μου ήταν ο 2ος που πάλευε με κάποιον, και πήγα από τα δεξιά του 2ου. Είχα βγάλει το μαχαίρι και μαχαίρωσα δύο φορές στο αριστερό πόδι. Τότε δεν ήξερα ποιον, τώρα είμαι σίγουρος που ήταν ο Α.Β.. Είδα το χέρι του 2ου να κουνιέται αλλά δεν ήξερα ότι κρατούσε μαχαίρι. Θυμάμαι να παλεύουν και ο Α.Β. να κλωτσάει. Τον μαχαίρωσα δύο φορές στο αριστερό πόδι, εσωτερικά, πάνω από το γόνατο.

Τότε ένιωσα να περνάει κάποιος από μπροστά μου, να με σκουντάει όπως περνά και τον είδα να τρέχει προς την Πλαστήρα. Τον κυνήγησα μέχρι τη γωνία Πλαστήρα με Γαζή.

Γύρισα στο περιστατικό, είδα τον 11ο να έχει φτάσει στα σκαλιά, κρατούσε στειλιάρι και φορούσε κράνος, τρέχω προς το περιστατικό. Ο 11ος χτύπησε εκεί ένα παιδί, πάνω στα σκαλιά. Ο 2ος ήταν στα δεξιά του παιδιού, δεν τον είδα να κάνει κάτι. Μέχρι να δω τα δύο χτυπήματα είχα φτάσει κι εγώ, ανέβηκα πάνω στα σκαλιά, προσπέρασα τον 11ο, έπιασα τον 2ο από τον ώμο και άρχισα να φωνάζω "πάμε, σπάμε, τελείωσε". Αρχίσαμε να τρέχουμε προς το αμάξι».

Ερωτηθείς για το αν είδε τον Άλκη ο 26χρονος απάντησε πως τον είδε φευγαλέα χωρίς όμως να παρατηρεί κανέναν επάνω του: «Ήταν ένα παιδί κάτω στη γωνία. Το είδα αστραπιαία την ώρα που περνούσα. Ήταν μόνος του. Κανείς δεν ήταν εκεί. Τον είχα δει νωρίτερα στα σκαλιά».

Φεύγοντας από το σημείο της επίθεσης ο 9ος κατηγορούμενος ζητά από τον οδηγό του Polo να σταματήσει για να ξεφορτωθεί τα κράνη μηχανής που είχαν στο αμάξι και το κάραμπιτ.

Το ίδιο βράδυ η είδηση για τον χαμό του Άλκη κάνει τον γύρο του διαδικτύου και ο 9ος κατηγορούμενος αποφασίζει να πάει στο σπίτι του 12ου για να τον ενημερώσει καθώς όπως είπε «αυτά δεν λέγονται από το τηλέφωνο».

«Έμαθα το ίδιο βράδυ όταν γύρισα σπίτι. Δεν περιγράφεται με λόγια το συναίσθημα. Αποφάσισα να πάω στον 12ο και να του το πω. Πήγα σπίτι του με ρώτησε τι έγινε τι κάνεις εδώ τετοια ώρα και του λέω ένα παιδί πέθανε. Τον είδα να αλλάζει χρώματα. Δεν το ήξερε. Του ζήτησα συγγνώμη γιατί εγώ του είπα να έρθει. Με έπιασαν τα κλάματα. Μου έλεγε "τι να κάνω", του έλεγα "χτύπα με"».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Πήρα το δρεπάνι για να προστατευτώ»

Για να αμυνθεί και για να μην τον πλησιάσει κανένας είπε ο 10ος κατηγορούμενος πως πήρε το δρεπάνι με το οποίο τραυμάτισε τον Δ.Κ. , φίλο του Άλκη, την ώρα που εκείνος προσπαθούσε να ξεφύγει πηδώντας πάνω από ένα τειχάκι στα σκαλιά της πολυκατοικίας.

«Καθώς πήγαινα στη συμπλοκή είδα ένα παιδί που είχε κράνος να προσπαθεί να χτυπήσει έναν δικό μας. Ανέβηκα κάποια σκαλάκια, είδα ένα παιδί που πήγαινε να πηδήξει τα κάγκελα προς τη Γαζή και τότε άνοιξα το δρεπάνι και το χτύπησα. Δεν είχα πρόθεση να χτυπήσω, μου βγήκε ασυναίσθητα. Είδα το παιδί γυρισμένο, με το γλουτό του προς τα εμένα. Ήταν λάθος μου εννοείται», ανέφερε ο 22χρονος Ι.Κ..

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο 10ος κατηγορούμενος χάνει το δρεπάνι το οποίο εντοπίστηκε από τις αρχές στον τόπο του εγκλήματος μέσα σε μία λίμνη αίματος ενώ επάνω του βρέθηκε και DNA του Άλκη:

«Έψαχνα το δρεπάνι, κοιτούσα κάτω, δεν ξέρω πως έφτασε εκεί που βρέθηκε, δεν πήγα προς τα εκεί. Φοβήθηκα όταν το έχασα. Μου ξύπνησαν μνήμες από την επίθεση που είχα δεχθεί κι εγώ πριν ένα χρόνο. Είχα ακούσει και για εκείνη τη γειτονιά ότι γίνονται επεισόδια και φοβήθηκα όταν έχασα αυτό που κρατούσα. Έκανα κάποια βήματα προς τα πίσω, το έψαχνα, φώναζα “πάμε”.

Μου φαίνεται λογικό να βρέθηκε DNA γιατί εκεί ήταν μέσα στα αίματα. Εγώ με σιγουριά μπορώ να σας πω ότι δεν χτύπησα τον Άλκη ούτε τον Α.Β.», τόνισε ο κατηγορούμενος.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Δεν είδα αίματα, δεν έφτασα ποτέ κοντά στο σημείο που ήταν ο Άλκης»

Παίρνοντας το λόγο για να απολογηθεί ο 11ος κατηγορούμενος υποστήριξε πως μετέβη στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ έπειτα από μήνυμα που του έστειλε ο 10ος, άκουσε για το οπαδικό περιστατικό στο Ωραιόκαστρο που είχε προηγηθεί εκείνη την ημέρα και αποφάσισε να πάει κι αυτός μαζί με τους άλλους 11 οπαδούς στη Χαριλάου για να «τσακωθούν».

Ο 24χρονος ΓΚ. Κ. είναι εκείνος που κατά την επίθεση έφερε μαζί του ένα ξύλινο στειλιάρι το οποίο πήρε όπως είπε από το σύνδεσμο του ΠΑΟΚ λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Χαριλαου. Ο ίδιος επέβαινε στο αυτοκίνητο που έστριψε στη Γαζή μαζί με τον 12ο, τον 10ο και τον 9ο κατηγορούμενο και όπως ανέφερε αποφάσισε να φορέσει το κράνος μηχανής που είχε μαζί του, να αρπάξει το ξύλινο στειλιάρι του και να κινηθεί προς το μέρος του Άλκη και της παρέας του ακολουθώντας τους άλλους δύο συγκατηγορούμενούς του.

«Είδα την κίνηση που έκανε ο Α.Β., που χτύπησε με το κράνος τον 2ο. Είδα και τον 10ο που χτύπησε τον Δ.Κ. και νομίζω είδα και τον 9ο. Είδα το χτύπημα του Α.Β. στον 10ο και προσπάθησα να τον χτυπήσω κι εγώ με το στειλιάρι. Τον χτύπησα στο κεφάλι 2-3 φορές. Εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα που τον χτύπησα ακριβώς. Μπροστά ήταν ο 2ος είδα να κάνει κάποιες κινήσεις αλλά δεν κατάλαβα τι έκανε ακριβώς».

Όπως και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του που απολογήθηκαν, έτσι κι εκείνος υποστήριξε πως δεν είδε ποιοι τον χτύπησαν τον Άλκη και μάλιστα είπε πως δεν παρατήρησε τα αίματα αλλά ούτε και τον ίδιο τον 19χρονο με το ακροατήριο να σχολιάζει «τίποτα, αέρας ήταν».

Ερωτηθείς για το στειλιάρι που πήρε από το σύνδεσμο απάντησε πως δεν πίστευε ότι μπορούσε να προκαλέσει ζημιά και πως τελικά δεν έπρεπε να το πάρει.

Σε βιντεοληπτικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία ο 11ος κατηγορούμενος απεικονίζεται κοντά στο σημείο που βρισκόταν ο Άλκης και φαίνεται πως απομακρύνεται προς το τέλος από το περιστατικό.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Εννοείται κάποιοι χτύπησαν τον Άλκη. Δεν πέθανε μόνο του το παιδί»

Με την απολογία του 12ου κατηγορούμενου ολοκληρώθηκε εχθές η αποδεικτική διαδικασία. Ο 23χρονος οδηγός του Polo υποστήριξε πως επιτελούσε μόνο ρόλο «ταξιτζή» μεταφέροντας ορισμένους από τους συγκατηγορούμενούς του στο σημείο της επίθεσης νομίζοντας, όπως είπε, πως «πάνε απλά για να τσακωθούν».

Ο Μπ. Κ. εξήγησε πως όταν του ζητήθηκε να μεταφέρει τους τρεις συγκατηγορούμενούς του «δέχθηκε για να μην φανεί δειλός» αλλά όπως είπε «δεν είχε σκοπό να τσακωθεί με ανθρώπους που δεν γνώριζε και δεν του είχαν κάνει τίποτα».

Ο 23χρονος υποστήριξε πως όταν οι άλλοι τρεις μπήκαν στο αμάξι του δεν είδε να κρατούν αντικείμενα και μόνο όταν έφτασαν στη Γαζή και αποβιβάστηκαν από το αυτοκίνητο παρατήρησε ένα ξύλο και ένα σίδερο (εννοεί το δρεπάνι).

«Από την αρχή είχα ενδοιασμούς, δεν μπορούσα να πάω να τσακωθώ με κάποιον που δεν μου είχαν κάνει τίποτα. Είδα να τρέχουν με τα όπλα και σάστισα. Εγώ ήξερα ότι θα πάνε μόνο με τα χέρια. Αναστατώθηκα και έφυγα προς το τέλος της Σεφέρη».

Από το σημείο που σταθμεύει στο τέλος της Γαζή, στη συμβολή με την οδό Σεφέρη, ο ίδιος λέει πως δεν έχει οπτική επαφή με την επίθεση και πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επέστρεψαν στο αυτοκίνητο και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, αναστατωμένοι. Όταν είπαν στον οδηγό τι συνέβη και ότι ο καθένας χτύπησε από κάποιον με το όπλο που κουβαλούσε ο ίδιος περιγράφει πως άρχισε να τους φωνάζει και να τους βρίζει.

Λίγο αργότερα ο 24χρονος αποβιβάζει τους τρεις νεαρούς στη Νεάπολη και επιστρέφει σπίτι του. Το ίδιο βράδυ τον επισκέπτεται ο 9ος κατηγορούμενος και τον ενημερώνει πως ο Άλκης είναι νεκρός: «Τους άφησα στη Νεάπολη, ήθελα να τους αφήσω γιατί μαχαιρώθηκε ένας άνθρωπος. Πήγα σπίτι μου. Είχα άγχος για το τι είχε γίνει και πιο αργά ήρθε ο 9ος σπίτι μου και μου είπε αυτό που μου είπε. Μου ζήτησε συγγνώμη και του είπα να φύγει, να εξαφανιστεί, ότι δεν θέλω να τον βλέπω. Ήταν το χειρότερο συναίσθημα που είχα νιώσει στη ζωή μου.

Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να συνεχίσω, να μην καταλάβει η οικογένειά μου ότι ήμουν εκεί. Μετά από μερικές μέρες βρήκα το θάρρος και τους το είπα. Μίλησα με ένα δικηγόρο, του είπα ότι ήθελα να παραδοθώ και μου είπε κι εκείνος πως θα ήταν καλό να το κάνω».

Σε ερώτηση της εισαγγελέως για το ποιοι χτύπησαν τον Άλκη – εκτός από τον 2ο κατηγορούμενο που το παραδέχεται – ο 12ος απαντούσε πως δεν γνωρίζει ποιοι είναι εκείνοι που του προκάλεσαν τα χτυπήματα στο κεφάλι. «Εννοείται κάποιοι χτύπησαν τον Άλκη. Δεν πέθανε μόνο του το παιδί. Μακάρι να κατέβαινα, να έβλεπα για να σας πω».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

Ό,τι συνέβη στη Γαζή, «μένει» στη Γαζή;

Στις έξι δικάσιμους των απολογιών η οικογένεια του Άλκη Καμπανού άκουσε συνολικά 12 συγγνώμες και μόνο μία ομολογία.

Η ομερτά που επικράτησε μεταξύ των «12» κρατά στο σκοτάδι σημαντικές πτυχές της φονικής επίθεσης και αφήνει αναπάντητο το ερώτημα: ποιους εκλιπαρούσε ο Άλκης να μην τον χτυπούν άλλο; Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως κανένας από τους κατηγορούμενους (εκτός από τον 2ο) δεν παραδέχθηκε ότι πλησίασε τον Άλκη ή ότι τον χτύπησε στα χέρια, στον αριστερό μηρό και στο κεφάλι ή έστω ότι είδε ποιοι ήταν από πάνω του. 

Υπενθυμίζεται πως στην ιατροδικαστική έκθεση, την οποία συνέταξε η ιατροδικαστής Λήδα – Καλλιόπη Κοβάτση έπειτα από διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στη σωρό του Άλκη, περιγράφονται το τραύμα στη μηριαία αρτηρία στο δεξιό μηρό, τα δύο ρωγμώδη κατάγματα στο κεφάλι, πολλαπλά τραύματα στα χέρια τα οποία προκλήθηκαν στην προσπάθειά του να προστατευτεί και δύο πλήγματα στον αριστερό μηρό.

Η σωρός του 19χρονου είχε τη «σφραγίδα» τριών διαφορετικών νύσσοντων και τέμνοντων οργάνων και δύο θλώντων.


Τα 66 δευτερόλεπτα της στυγερής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή ενός παιδιού και οδήγησε στον τραυματισμό άλλων δύο, τις προθέσεις και τις κινήσεις τους περιέγραψαν οι 12 οπαδοί του ΠΑΟΚ που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο  φίλων του τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη Χαριλαόυ.

Κατά τη διάρκεια των απολογιών των κατηγορουμένων η κατάμεστη αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης «απαιτούσε» να λάμψει η αλήθεια για όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ στην αιματοβαμμένη Γαζή.

Οι «12» μετέφεραν ενώπιον του δικαστηρίου αλλά και των θυμάτων και των οικογενειών τους τη δική τους εκδοχή για τη φονική επίθεση:

«Εκείνη τη νύχτα η κατάσταση ξέφυγε»

Ο «κύκλος» των απολογιών «άνοιξε» με τον 1ο κατηγορούμενο, οδηγό του λευκού Citroen που διέγραφε την πορεία της αυτοκινητοπομπής από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Παλαιών Πατρών Γερμανού προς τη Χαριλάου και τη συμβολή των οδών Γαζή και Πλαστήρα.

Όπως υποστήριξε, ο 24χρονος C.A. όταν ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του αποφάσισαν να μεταβούν στη Χαριλάου και να αναζητήσουν οπαδούς του Άρη για να τους επιτεθούν δεν ήθελαν να σκοτώσουν αλλά «να επιβληθούν».

Φτάνοντας στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Γαζή εντοπίζουν την παρέα του Άλκη που κάθεται στα σκαλιά της πολυκατοικίες. Τότε οι τρεις συνεπιβάτες του 24χρονου στο Ctiroen αποβιβάζονται από το αυτοκίνητο και προσεγγίζουν τους νεαρούς για να επιβεβαιώσουν αν είναι οπαδοί του Άρη.

Ο 1ος κατηγορούμενος παραμένει στο όχημα μέχρι και την έναρξη της επίθεσης και βγαίνει από το αυτοκίνητο όταν βλέπει έναν από την παρέα του Άλκη να τρέχει προς την Πλαστήρα για να ξεφύγει ενώ τον κυνηγάει ο 4ος κατηγορούμενος. Βγαίνοντας συνειδητοποιεί πως δεν έχει βάλει χειρόφρενο και το αυτοκίνητο τσουλάει οπότε επιστρέφει στο όχημα για να το ακινητοποιήσει. Μόλις βλέπει ακόμα έναν από τους φίλους του Άλκη να τρέχει προς το μέρος του, αποβιβάζεται από το Citroen και πάει «μέχρι τη μέση του δρόμου» αλλά αποφασίζει να μην τον κυνηγήσει. Ο C.A. υποστήριξε πως έμεινε σε αυτό το σημείο, δίπλα στο αμάξι του, μέχρι το τέλος της επίθεσης όταν επέστρεψαν και οι υπόλοιποι στο αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή.

Ο 2ος κατηγορούμενος είχε τραυματιστεί από το μαχαίρι που κουβαλούσε ο ίδιος και το λευκό Citroen γεμίζει αίματα. Το αμάξι έχει πλέον «εκτεθεί», όπως είπε ο κατηγορούμενος, και το εγκαταλείπει στα σύνορα Τούμπας και Χαριλάου ενώ πετάει στα σκουπίδια τα πατάκια του οχήματος.

Επιστρέφοντας στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στο κέντρο ο 10ος κατηγορούμενος τού εκμυστηρεύεται πως του έπεσε το δρεπάνι στον τόπο του εγκλήματος.

Ερωτηθείς για το αν άκουσε την κραυγή πόνου του Άλκη ο 24χρονος απάντησε «ναι την άκουσα» αλλά δεν είδε ούτε που βρισκόταν ο Άλκη ούτε ποιοι τον χτύπησαν γιατί «ήταν σκοτάδι και δεν φαίνονταν πολλά πράγματα» και συμπλήρωσε πως «από κάποια στιγμή και μετά ξέφυγε το πράγμα. Δεν ξέρω γιατί. Ήταν πολύ γρήγορο. Έτσι είναι τα οπαδικά, δυστυχώς. Και από τις δύο πλευρές υπάρχουν πολλά επεισόδια. Τα αντίποινα όμως δεν σημαίνει “σκοτώνω”. Σίγουρα ξέφυγε, αλλά δεν ήταν οργανωμένο».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Εγώ είμαι αυτός που χτύπησα τον Άλκη στο πόδι – Πρέπει οι γονείς του να ξέρουν την αλήθεια»

Με αυτά τα λόγια ο 2ος κατηγορούμενος ομολόγησε πως εκείνος τραυμάτισε τον Άλκη στο δεξί πόδι πλήττοντας τη μηριαία αρτηρία του, με ένα οικιακό μαχαίρι, χωρίς δόντια, με λάμα 10-12 εκατ., που είχε πάρει από την κουζίνα του συνδέσμου του ΠΑΟΚ.

Ο 21χρονος G.A., συνοδηγός του 1ου κατηγορούμενου στο Citroen, είπε πως εκείνος απηύθυνε την ερώτηση «τι ομάδα είστε;» στον Άλκη και την παρέα του με την απάντηση των νεαρών να πυροδοτεί την έναρξη της επίθεσης. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην απολογία του ο φίλος του Άλκη Α.Β. χτύπησε τον κατηγορούμενο με ένα κράνος μηχανής και τότε ο 21χρονος έβγαλε από την τσέπη του το μαχαίρι που κουβαλούσε και μαχαίρωσε τον Α.Β. στη γάμπα.

Σε αυτό το σημείο της επίθεσης ο κατηγορούμενος τοποθετεί χρονικά και το χτύπημα στην μηριαία αρτηρία του Άλκη, στην αρχή του συμβάντος, την ώρα που ο 19χρονος προσπαθούσε να ξεφύγει από τα σκαλιά της οικοδομής. «Πήγε να ξεφύγει από τα σκαλιά, από το τειχάκι, εκεί δέχθηκε το χτύπημά μου, ήταν σαν μία σκιά. Δεν σημάδευα κάπου δεν ήθελα να χτυπήσω βαθιά. Δεν ήξερα ότι εκεί ήταν η μηριαία αρτηρία», είπε χαρακτηριστικά ο G.A.

Έπειτα από εκείνη τη στιγμή, ο κατηγορούμενος θυμάται μόνο να βλέπει κάποια άτομα όρθια – χωρίς να ξέρει ποια - και τα πόδια του Άλκη ενώ δεν μπορούσε να προσδιορίσει την θέση των υπόλοιπων δραστών και τα αντικείμενα που κουβαλούσαν μαζί τους. «Δεν γνωρίζω καθόλου ποιος χτύπησε τον Άλκη στο κεφάλι», πρόσθεσε και επισήμανε πως δεν συζήτησε καθόλου με τους υπόλοιπους για το συμβάν.

Οι περιγραφές του 21χρονου για όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ δεν φάνηκαν να έπεισαν την εισαγγελέα η οποία έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές αλήθειες (εννοώντας πως η ομολογία του αναιρεί όσα είχε πει στην αστυνομία αλλά και στην ανακρίτρια). «Εγώ, κύριε κατηγορούμενε, δεν μπορώ να σας πιστέψω και αυτό γιατί όλα αυτά που έχω μπροστά μου αναιρούν όσα είπατε», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας η οποία εξέφρασε τις αμφιβολίες της και για το μαχαίρι με το οποίο ο 2ος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως χτύπησε τον Άλκη.

Όταν ο κατηγορούμενος επέμεινε πως «μόνο εκείνος ευθύνεται για τον θάνατο του Άλκη», η εισαγγελέας το ρώτησε «τη λέξη εξιλαστήριο θύμα την έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας;».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Δεν θυμάμαι καθόλου τον Άλκη»

Ως παρατηρητή της φονικής επίθεσης παρουσίασε τον εαυτό του ο 3ος κατηγορούμενος, ο 22χρονος Τζ. Οδ., o οποίος κατά την απολογία του ανασκεύασε μεγάλο μέρος όσων είχε πει ενώπιον της ανακρίτρια κυρίως σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των συγκατηγορουμένων του στο φονικό επεισόδιο.

Ο 22χρονος αρνήθηκε ότι ακούμπησε τον Άλκη, περιορίζοντας τη δική του συμμετοχή στο κυνηγητό που εξαπέλυσε εναντίον ενός εκ των φίλων του 19χρονου. «Δεν τον θυμάμαι, ούτε το πρόσωπό του, ούτε τίποτα. Τον είδα μόνο να είναι ξαπλωμένος, με το κεφάλι προς τη Γαζή και τα πόδια προς την Πλαστήρα. Δίπλα από ένα λευκό βαν. Υπήρχαν άτομα γύρω του, αλλά δεν αντιλήφθηκα κάποια κίνηση. Ακούγονταν φωνές γενικά. Δεν θυμάμαι να άκουσα τον Άλκη να φωνάζει», είπε.

Όταν συνελήφθη ο 22χρονος ανέφερε πως φεύγοντας από τον σύνδεσμο πήρε μαζί του ένα σφυρί το οποίο όμως είπε πως τελικά δεν χρησιμοποίησε και πως το εγκατέλειψε πριν προσεγγίσει το σημείο της επίθεσης στο πατάκι του αυτοκινήτου. Ερωτηθείς για όσα είχε πει στην ανακρίτρια ο 1ος κατηγορούμενος ότι τον είδε δηλαδή να χτυπάει με σφυρί, ο 22χρονος απάντησε «μπορεί να έκανε λάθος στην κατάθεσή του».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Αυτοί μας επιτέθηκαν πρώτοι με το κράνος»

Δίνοντας τη δική του εκδοχή για την επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου ο 4ος κατηγορούμενος υποστήριξε πως όταν η παρέα του Άλκη είδε τους δράστες κατάλαβε ότι ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ και ένας εκ των νεαρών χτύπησε τον 2ο κατηγορούμενο με ένα κράνος μηχανής.

Ο 21χρονος D.R. τόνισε ότι είδε συνολικά τρία χτυπήματα στο αιματηρό επεισόδιο, με την συγκεκριμένη σειρά: Το χτύπημα με το κράνος από τον Α.Β. (φίλο του Άλκη) στον 2ο κατηγορούμενο, τον 10ο κατηγορούμενο να χτυπά με το δρεπάνι τον Δ.Κ. (φίλο του Άλκη) και τον 2ο κατηγορούμενο να μαχαιρώνει τον Α.Β. χαμηλά στο πόδι.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως το μόνο αντικείμενο που έφερε μαζί του ήταν ένας μικρός πυρσός, τον οποίο πήρε από τον σύνδεσμο, και πως το μόνο που έκανε ο ίδιος κατά την επίθεση ήταν να κυνηγήσει τον Ν.Τς. (φίλο του Άλκη) όταν εκείνος προσπάθησε να το σκάσει για να γλιτώσει. Κατά τη διάρκεια του κυνηγητού ο 21χρονος βλέπει τους οπαδούς του Άρη να έρχονται προς την Πλαστήρα απειλητικά. Τότε επέστρεψε στην πολυκατοικία που λάμβανε χώρα η επίθεση για ειδοποιήσει τους υπόλοιπους βλέπει τον Άλκη αιμόφυρτο στο έδαφος: «Γυρνώντας είδα αίματα. Σκέφτηκα "τι είναι αυτά, πού βρίσκομαι;"», είπε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενη το βιντεοληπτικό υλικό που περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία η εισαγγελέας είπε πως «εγώ βλέπω ότι είστε πάνω στον Άλκη» με τον κατηγορούμενο να επιμένει πως στεκόταν δίπλα στα σκαλοπάτια και όχι πάνω από τον 19χρονο.

Αναφορικά με το ταξίδι «διαφυγής» του στην Αλβανία, από όπου κατάγεται, ο 21χρονος είπε πως ήταν προγραμματισμένο και πως ομολόγησε στους γονείς του τη συμμετοχή του στην επίθεση όταν βρίσκονταν ήδη στην γείτονα χώρα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Τρεις ή τέσσερις χτυπούσαν τον Άλκη»

Ως ακόμα ένας «παρατηρητής» της επίθεσης παρουσιάστηκε ο 5ος κατηγορούμενος, οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, που στάθμευσε στην Πλαστήρα.

Ο 23χρονος Χ.Δ. είπε πως όταν αποφάσισε να κατέβει από το όχημά του και να κινηθεί προς την πολυκατοικία στη Γαζή είδε τρία με τέσσερα άτομα πάνω από τον Άλκη ο οποίος βρισκόταν ήδη αιμόφυρτος στο έδαφος, δίπλα στα σκαλιά. Ωστόσο, σε κάθε ερώτηση της έδρας σχετικά με το ποιοι βρίσκονταν πάνω από τον 19χρονο και τον χτυπούσαν απαντούσε πως δεν μπορεί να τους αναγνωρίσει. «Κοκάλωσα όταν είδα τα αίματα. Δεν περίμενα να δω αυτό το πράγμα. Το κεφάλι του ήταν στη γωνία και τα πόδια του προς τα εμάς, προς την Πλαστήρα. Αντικείμενα δεν είδα, με κλοτσιές τον χτυπούσαν», επισήμανε.

Ο ίδιος, βλέποντας όπως είπε εκ των υστέρων τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, τοποθετεί τον 4ο κατηγορούμενο κοντά στο σημείο που ήταν ο Άλκης λέγοντας «Δεν γνωρίζω ποιοι ήταν πάνω από τον Άλκη, ήταν πλάτη προς εμένα, ήταν σκοτάδι, δεν μπόρεσα να διακρίνω. Τώρα, μόνο από το βίντεο που έχω δει είναι ο 4ος».

Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως για τη θέση του Άλκη στο πεζοδρόμιο και το αν άκουσε την κραυγή πόνου του 19χρονος ο κατηγορούμενος είπε: «Το κεφάλι του ήταν στη γωνία και τα πόδια του με φορά προς τα εμάς, προς την Πλαστήρα. Δεν άκουγα φωνές, μόνο βαβούρα». Παράλληλα, από όσα θυμάται, είδε «λίγο πιο έξω από τα σκαλάκια», τον 11ο κατηγορούμενο ο οποίος εκείνο το βράδυ έφερε μαζί του ένα ξύλο και κράνος μηχανής.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Στο αμάξι μου είπαν ότι έγινε χοντράδα, ένα παιδί χτυπήθηκε πολύ»

Παίρνοντας από το σύνδεσμο έναν σιδερένιο σωλήνα «σε περίπτωση που γινόταν καμία στραβή», ο 6ος κατηγορούμενος επιβιβάστηκε στο Clio, το δεύτερο αυτοκίνητο της πομπής, για να μεταβεί στη Χαριλάου μαζί τους συγκατηγορούμενούς του.

Όπως υποστήριξε στην απολογία του ο 24χρονος Σ.Σ. πήρε τον σιδερένιο σωλήνα και κατευθύνθηκε προς της Γαζή αλλά στη μέση της διαδρομής φοβήθηκε να πλησιάσει παραπάνω στο σημείο της επίθεσης οπότε επέστρεψε δίπλα στο αυτοκίνητό του όπου και περίμενε του υπόλοιπους δράστες.

Ερωτηθείς για τη θέση των συγκατηγορούμενών του κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο 23χρονος τοποθέτησε επάνω στα σκαλιά της πολυκατοικίας τον 7ο, τον 2ο και τον 9ο κατηγορούμενο ενώ παρατήρησε μόνο τον 5ο κοντά στο πεζοδρόμιο «χωρίς όμως να κάνει κάτι». «Είχε κι άλλα άτομα στο πεζοδρόμιο αλλά δεν μπορούσα να διακρίνω ποιους γιατί είχε ένα βανάκι μπροστά και δεν έβλεπα τι γινόταν εκεί», είπε ο ίδιος.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως τράπηκαν σε φυγή όταν είδαν τους οπαδούς του Άρη να κατευθύνονται προς το σημείο από την Πλαστήρα και κατά τη διαδρομή της επιστροφή δύο συκγατηγορούμενοί του και συνεπιβάτες του στο αυτοκίνητο είπαν πως «έγινε χοντράδα» ενώ ο ίδιος διάβασε το επόμενο πρωί την είδηση του θανάτου του Άλκη:

«Στη διαδρομή ο 5ος και ο 7ος μιλούσαν και έλεγαν ότι έγινε χροντράδα, κάποιο παιδί χτυπήθηκε πολύ, είδαν τα αίματα. Εγώ εκεί πανικοβλήθηκα. Ήμασταν ταραγμένοι. Ρώτησα τι χοντράδα έγινε; Μου είπαν για τα αίματα. Το κατάλαβα κι εγώ. Είδα τη μαχαιριά».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Δεν πίστευα ότι κάποιος από εμάς μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο»

Ότι χτύπησε με μπουνιά τον φίλο του Άλκη, Α.Β., αλλά νωρίτερα τον τράβηξε για να τον προστατεύσει από τη μαχαιριά συγκατηγορούμενού του ισχυρίστηκε ο 7ος κατηγορούμενος, επιβάτης του Clio, o οποίος ανέφερε πως δεν γνώριζε ότι θα υπήρχαν όπλα στην επίθεση και πως αν το ήξερε δεν θα συμμετείχε. «Νόμιζα πως όλοι είχαν μόνο τα χέρια τους. Δεν πίστευα ότι κάποιος από εμάς μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο», είπε.

Ο 22χρονος Β.Β. επεσήμανε πως πήγε στην επίθεση για να «μαλώσει» και όταν κατέβηκε τα σκαλιά της πολυκατοικίας είδε «ένα παιδί ξαπλωμένο κάτω»:

«Ανέβηκα στα σκαλάκια και είδα τον 2ο να κρατά ένα παιδί. Ήταν και ο 9ος εκεί και αυτός οπισθοχώρησε λίγο. Είδα τον 2ο να μαχαιρώνει στο πόδι τον Α.Β. φίλο του Άλκη. Τράβηξα τον Α.Β. Γύρισε να με χτυπήσει και τον χτύπησα με μία μπουνιά στο πρόσωπο και πήδηξε στα σκαλάκια.

Κατέβηκα από τα σκαλάκια, άκουσα τις φωνές “πάμε” και έφυγα. Είδα το παιδί να είναι ξαπλωμένο κάτω, δεν είδα πόσα άτομα ήταν από πάνω του, είδα αίματα, είχε αίματα παντού, σοκαρίστηκα. Είδα μόνο δύο άτομα κοντά αλλά δεν τους είδα να χτυπάνε, να στέκονται. Δεν γνωρίζω ποιοι ήταν, είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά».

Όταν πήρε το λόγο η εισαγγελέας της έδρας ρώτησε τον κατηγορούμενο για το πότε αποχωρεί από το σημείο της επίθεσης και το γιατί σε βιντεοληπτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία εκείνος φαίνεται να είναι πάνω από τον Άλκη. Ο 22χρονος απαντούσε συνεχώς πως δεν στάθηκε πάνω από τον Άλκη και πως υπέστη σοκ από τα αίματα που αντίκρισε στο σημείο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Όταν είδα τι γινόταν σκέφτηκα “τι πας να κάνεις; Για ποιο λόγο;»

Ότι δεν πλησίασε το σημείο της επίθεσης αλλά στάθηκε ανάμεσα στο Citroen και στο Clio γιατί άλλαξε γνώμη υποστήριξε ο 8ος κατηγορούμενος, επιβάτης του 2ου αυτοκινήτου.

«Βγήκαμε να μαλώσουμε αλλά όταν είδα ότι μάλωναν και ακουγόντουσαν και φωνές άλλαξα γνώμη και δεν ήθελα να πάω. Είπα “τι πας να κάνεις; Για ποιο λόγο;”. Κοκάλωσα και το μόνο που έβλεπα ήταν ο 5oς που είχε κοκαλώσει κι αυτός», ανέφερε και συμπλήρωσε πως από το σημείο που βρισκόταν είδε τρία άτομα πάνω στα σκαλιά της πολυκατοικίας στη Γαζή αλλά δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει. Σε ερώτηση της εισαγγελέως αν άκουσε την κραυγή πόνου του Άλκη ο κατηγορούμενος απάντησε αρνητικά.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Πήρα το κάραμπιτ γιατί θεωρούσα πως είναι λιγότερο επικίνδυνο»

«Μαχαίρωσα δύο φορές τον φίλο του Άλκη» παραδέχθηκε κατά την απολογία του ο 9ος κατηγορούμενος γνωστός και ως «Αθηναίος» ο οποίος το βράδυ της φονικής επίθεσης έφερε μαζί του το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ.

Ο 26χρονος Αλ. Β. ήταν συνοδηγός του Polo, του αυτοκινήτου που έστριψε εντός της οδού Γαζή. Όπως ανέφερε ο ίδιος όταν αποφασίστηκε να κινηθούν προς τη Χαριλάου εκείνος στράφηκε σε μία «ανοιχτή παπουτσοθήκη» - οπλοστάσιο, γεμάτη μαχαίρια, που υπήρχε στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ και από την οποία πήρε το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ που έφερε μαζί του. Μάλιστα, υποστήριξε πως επέλεξε το συγκεκριμένο μαχαίρι γιατί του φάνηκε το λιγότερο επικίνδυνο σε σχέση με τα υπόλοιπα που είχαν εκεί:

«Έχει στο σύνδεσμο μία γωνία με μία ανοιχτή παπουτσοθήκη και μέσα έχει μαχαίρια. Τα είδα, βρήκα το πιο μικρό μαχαίρι, το θεωρούσα πιο ακίνδυνο, και το πήρα. Είχε και μεγάλα, με πλατιές λάμες. Αυτό που πήρα ήταν με τη μικρότερη λάμα. Τι είναι η λάμα του; Έχω χρησιμοποιήσει τέτοια μαχαίρια στην κουζίνα».

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε τις κινήσεις του και όσα είδε να κάνουν κάποιοι από τους συγκατηγορούμενούς του από τη στιγμή που βγήκαν από το αμάξι και κατά τη διάρκεια της επίθεσης:

«Ο 11ος πρέπει να κοντοστάθηκε προς το αμάξι. Ο 10ος ανέβηκε δύο σκαλιά και χτύπησε κάποιον που ήταν στο τειχάκι. Προσπέρασα τον 10ο, δίπλα μου ήταν ο 2ος που πάλευε με κάποιον, και πήγα από τα δεξιά του 2ου. Είχα βγάλει το μαχαίρι και μαχαίρωσα δύο φορές στο αριστερό πόδι. Τότε δεν ήξερα ποιον, τώρα είμαι σίγουρος που ήταν ο Α.Β.. Είδα το χέρι του 2ου να κουνιέται αλλά δεν ήξερα ότι κρατούσε μαχαίρι. Θυμάμαι να παλεύουν και ο Α.Β. να κλωτσάει. Τον μαχαίρωσα δύο φορές στο αριστερό πόδι, εσωτερικά, πάνω από το γόνατο.

Τότε ένιωσα να περνάει κάποιος από μπροστά μου, να με σκουντάει όπως περνά και τον είδα να τρέχει προς την Πλαστήρα. Τον κυνήγησα μέχρι τη γωνία Πλαστήρα με Γαζή.

Γύρισα στο περιστατικό, είδα τον 11ο να έχει φτάσει στα σκαλιά, κρατούσε στειλιάρι και φορούσε κράνος, τρέχω προς το περιστατικό. Ο 11ος χτύπησε εκεί ένα παιδί, πάνω στα σκαλιά. Ο 2ος ήταν στα δεξιά του παιδιού, δεν τον είδα να κάνει κάτι. Μέχρι να δω τα δύο χτυπήματα είχα φτάσει κι εγώ, ανέβηκα πάνω στα σκαλιά, προσπέρασα τον 11ο, έπιασα τον 2ο από τον ώμο και άρχισα να φωνάζω "πάμε, σπάμε, τελείωσε". Αρχίσαμε να τρέχουμε προς το αμάξι».

Ερωτηθείς για το αν είδε τον Άλκη ο 26χρονος απάντησε πως τον είδε φευγαλέα χωρίς όμως να παρατηρεί κανέναν επάνω του: «Ήταν ένα παιδί κάτω στη γωνία. Το είδα αστραπιαία την ώρα που περνούσα. Ήταν μόνος του. Κανείς δεν ήταν εκεί. Τον είχα δει νωρίτερα στα σκαλιά».

Φεύγοντας από το σημείο της επίθεσης ο 9ος κατηγορούμενος ζητά από τον οδηγό του Polo να σταματήσει για να ξεφορτωθεί τα κράνη μηχανής που είχαν στο αμάξι και το κάραμπιτ.

Το ίδιο βράδυ η είδηση για τον χαμό του Άλκη κάνει τον γύρο του διαδικτύου και ο 9ος κατηγορούμενος αποφασίζει να πάει στο σπίτι του 12ου για να τον ενημερώσει καθώς όπως είπε «αυτά δεν λέγονται από το τηλέφωνο».

«Έμαθα το ίδιο βράδυ όταν γύρισα σπίτι. Δεν περιγράφεται με λόγια το συναίσθημα. Αποφάσισα να πάω στον 12ο και να του το πω. Πήγα σπίτι του με ρώτησε τι έγινε τι κάνεις εδώ τετοια ώρα και του λέω ένα παιδί πέθανε. Τον είδα να αλλάζει χρώματα. Δεν το ήξερε. Του ζήτησα συγγνώμη γιατί εγώ του είπα να έρθει. Με έπιασαν τα κλάματα. Μου έλεγε "τι να κάνω", του έλεγα "χτύπα με"».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Πήρα το δρεπάνι για να προστατευτώ»

Για να αμυνθεί και για να μην τον πλησιάσει κανένας είπε ο 10ος κατηγορούμενος πως πήρε το δρεπάνι με το οποίο τραυμάτισε τον Δ.Κ. , φίλο του Άλκη, την ώρα που εκείνος προσπαθούσε να ξεφύγει πηδώντας πάνω από ένα τειχάκι στα σκαλιά της πολυκατοικίας.

«Καθώς πήγαινα στη συμπλοκή είδα ένα παιδί που είχε κράνος να προσπαθεί να χτυπήσει έναν δικό μας. Ανέβηκα κάποια σκαλάκια, είδα ένα παιδί που πήγαινε να πηδήξει τα κάγκελα προς τη Γαζή και τότε άνοιξα το δρεπάνι και το χτύπησα. Δεν είχα πρόθεση να χτυπήσω, μου βγήκε ασυναίσθητα. Είδα το παιδί γυρισμένο, με το γλουτό του προς τα εμένα. Ήταν λάθος μου εννοείται», ανέφερε ο 22χρονος Ι.Κ..

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο 10ος κατηγορούμενος χάνει το δρεπάνι το οποίο εντοπίστηκε από τις αρχές στον τόπο του εγκλήματος μέσα σε μία λίμνη αίματος ενώ επάνω του βρέθηκε και DNA του Άλκη:

«Έψαχνα το δρεπάνι, κοιτούσα κάτω, δεν ξέρω πως έφτασε εκεί που βρέθηκε, δεν πήγα προς τα εκεί. Φοβήθηκα όταν το έχασα. Μου ξύπνησαν μνήμες από την επίθεση που είχα δεχθεί κι εγώ πριν ένα χρόνο. Είχα ακούσει και για εκείνη τη γειτονιά ότι γίνονται επεισόδια και φοβήθηκα όταν έχασα αυτό που κρατούσα. Έκανα κάποια βήματα προς τα πίσω, το έψαχνα, φώναζα “πάμε”.

Μου φαίνεται λογικό να βρέθηκε DNA γιατί εκεί ήταν μέσα στα αίματα. Εγώ με σιγουριά μπορώ να σας πω ότι δεν χτύπησα τον Άλκη ούτε τον Α.Β.», τόνισε ο κατηγορούμενος.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Δεν είδα αίματα, δεν έφτασα ποτέ κοντά στο σημείο που ήταν ο Άλκης»

Παίρνοντας το λόγο για να απολογηθεί ο 11ος κατηγορούμενος υποστήριξε πως μετέβη στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ έπειτα από μήνυμα που του έστειλε ο 10ος, άκουσε για το οπαδικό περιστατικό στο Ωραιόκαστρο που είχε προηγηθεί εκείνη την ημέρα και αποφάσισε να πάει κι αυτός μαζί με τους άλλους 11 οπαδούς στη Χαριλάου για να «τσακωθούν».

Ο 24χρονος ΓΚ. Κ. είναι εκείνος που κατά την επίθεση έφερε μαζί του ένα ξύλινο στειλιάρι το οποίο πήρε όπως είπε από το σύνδεσμο του ΠΑΟΚ λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Χαριλαου. Ο ίδιος επέβαινε στο αυτοκίνητο που έστριψε στη Γαζή μαζί με τον 12ο, τον 10ο και τον 9ο κατηγορούμενο και όπως ανέφερε αποφάσισε να φορέσει το κράνος μηχανής που είχε μαζί του, να αρπάξει το ξύλινο στειλιάρι του και να κινηθεί προς το μέρος του Άλκη και της παρέας του ακολουθώντας τους άλλους δύο συγκατηγορούμενούς του.

«Είδα την κίνηση που έκανε ο Α.Β., που χτύπησε με το κράνος τον 2ο. Είδα και τον 10ο που χτύπησε τον Δ.Κ. και νομίζω είδα και τον 9ο. Είδα το χτύπημα του Α.Β. στον 10ο και προσπάθησα να τον χτυπήσω κι εγώ με το στειλιάρι. Τον χτύπησα στο κεφάλι 2-3 φορές. Εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα που τον χτύπησα ακριβώς. Μπροστά ήταν ο 2ος είδα να κάνει κάποιες κινήσεις αλλά δεν κατάλαβα τι έκανε ακριβώς».

Όπως και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του που απολογήθηκαν, έτσι κι εκείνος υποστήριξε πως δεν είδε ποιοι τον χτύπησαν τον Άλκη και μάλιστα είπε πως δεν παρατήρησε τα αίματα αλλά ούτε και τον ίδιο τον 19χρονο με το ακροατήριο να σχολιάζει «τίποτα, αέρας ήταν».

Ερωτηθείς για το στειλιάρι που πήρε από το σύνδεσμο απάντησε πως δεν πίστευε ότι μπορούσε να προκαλέσει ζημιά και πως τελικά δεν έπρεπε να το πάρει.

Σε βιντεοληπτικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία ο 11ος κατηγορούμενος απεικονίζεται κοντά στο σημείο που βρισκόταν ο Άλκης και φαίνεται πως απομακρύνεται προς το τέλος από το περιστατικό.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

«Εννοείται κάποιοι χτύπησαν τον Άλκη. Δεν πέθανε μόνο του το παιδί»

Με την απολογία του 12ου κατηγορούμενου ολοκληρώθηκε εχθές η αποδεικτική διαδικασία. Ο 23χρονος οδηγός του Polo υποστήριξε πως επιτελούσε μόνο ρόλο «ταξιτζή» μεταφέροντας ορισμένους από τους συγκατηγορούμενούς του στο σημείο της επίθεσης νομίζοντας, όπως είπε, πως «πάνε απλά για να τσακωθούν».

Ο Μπ. Κ. εξήγησε πως όταν του ζητήθηκε να μεταφέρει τους τρεις συγκατηγορούμενούς του «δέχθηκε για να μην φανεί δειλός» αλλά όπως είπε «δεν είχε σκοπό να τσακωθεί με ανθρώπους που δεν γνώριζε και δεν του είχαν κάνει τίποτα».

Ο 23χρονος υποστήριξε πως όταν οι άλλοι τρεις μπήκαν στο αμάξι του δεν είδε να κρατούν αντικείμενα και μόνο όταν έφτασαν στη Γαζή και αποβιβάστηκαν από το αυτοκίνητο παρατήρησε ένα ξύλο και ένα σίδερο (εννοεί το δρεπάνι).

«Από την αρχή είχα ενδοιασμούς, δεν μπορούσα να πάω να τσακωθώ με κάποιον που δεν μου είχαν κάνει τίποτα. Είδα να τρέχουν με τα όπλα και σάστισα. Εγώ ήξερα ότι θα πάνε μόνο με τα χέρια. Αναστατώθηκα και έφυγα προς το τέλος της Σεφέρη».

Από το σημείο που σταθμεύει στο τέλος της Γαζή, στη συμβολή με την οδό Σεφέρη, ο ίδιος λέει πως δεν έχει οπτική επαφή με την επίθεση και πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επέστρεψαν στο αυτοκίνητο και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, αναστατωμένοι. Όταν είπαν στον οδηγό τι συνέβη και ότι ο καθένας χτύπησε από κάποιον με το όπλο που κουβαλούσε ο ίδιος περιγράφει πως άρχισε να τους φωνάζει και να τους βρίζει.

Λίγο αργότερα ο 24χρονος αποβιβάζει τους τρεις νεαρούς στη Νεάπολη και επιστρέφει σπίτι του. Το ίδιο βράδυ τον επισκέπτεται ο 9ος κατηγορούμενος και τον ενημερώνει πως ο Άλκης είναι νεκρός: «Τους άφησα στη Νεάπολη, ήθελα να τους αφήσω γιατί μαχαιρώθηκε ένας άνθρωπος. Πήγα σπίτι μου. Είχα άγχος για το τι είχε γίνει και πιο αργά ήρθε ο 9ος σπίτι μου και μου είπε αυτό που μου είπε. Μου ζήτησε συγγνώμη και του είπα να φύγει, να εξαφανιστεί, ότι δεν θέλω να τον βλέπω. Ήταν το χειρότερο συναίσθημα που είχα νιώσει στη ζωή μου.

Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να συνεχίσω, να μην καταλάβει η οικογένειά μου ότι ήμουν εκεί. Μετά από μερικές μέρες βρήκα το θάρρος και τους το είπα. Μίλησα με ένα δικηγόρο, του είπα ότι ήθελα να παραδοθώ και μου είπε κι εκείνος πως θα ήταν καλό να το κάνω».

Σε ερώτηση της εισαγγελέως για το ποιοι χτύπησαν τον Άλκη – εκτός από τον 2ο κατηγορούμενο που το παραδέχεται – ο 12ος απαντούσε πως δεν γνωρίζει ποιοι είναι εκείνοι που του προκάλεσαν τα χτυπήματα στο κεφάλι. «Εννοείται κάποιοι χτύπησαν τον Άλκη. Δεν πέθανε μόνο του το παιδί. Μακάρι να κατέβαινα, να έβλεπα για να σας πω».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία του.

Ό,τι συνέβη στη Γαζή, «μένει» στη Γαζή;

Στις έξι δικάσιμους των απολογιών η οικογένεια του Άλκη Καμπανού άκουσε συνολικά 12 συγγνώμες και μόνο μία ομολογία.

Η ομερτά που επικράτησε μεταξύ των «12» κρατά στο σκοτάδι σημαντικές πτυχές της φονικής επίθεσης και αφήνει αναπάντητο το ερώτημα: ποιους εκλιπαρούσε ο Άλκης να μην τον χτυπούν άλλο; Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως κανένας από τους κατηγορούμενους (εκτός από τον 2ο) δεν παραδέχθηκε ότι πλησίασε τον Άλκη ή ότι τον χτύπησε στα χέρια, στον αριστερό μηρό και στο κεφάλι ή έστω ότι είδε ποιοι ήταν από πάνω του. 

Υπενθυμίζεται πως στην ιατροδικαστική έκθεση, την οποία συνέταξε η ιατροδικαστής Λήδα – Καλλιόπη Κοβάτση έπειτα από διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στη σωρό του Άλκη, περιγράφονται το τραύμα στη μηριαία αρτηρία στο δεξιό μηρό, τα δύο ρωγμώδη κατάγματα στο κεφάλι, πολλαπλά τραύματα στα χέρια τα οποία προκλήθηκαν στην προσπάθειά του να προστατευτεί και δύο πλήγματα στον αριστερό μηρό.

Η σωρός του 19χρονου είχε τη «σφραγίδα» τριών διαφορετικών νύσσοντων και τέμνοντων οργάνων και δύο θλώντων.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία