ΑΠΟΨΕΙΣ

Διακύβευμα κενό περιεχομένου

 25/06/2019 12:00

Με μόνο 15 μέρες μέχρι τις εκλογές, στη δημόσια συζήτηση εξελίσσεται ένα ενδιαφέρον τίποτα. Το επονομαζόμενο διακύβευμα «έξοδος ή πισωγύρισμα» ή «νέες περιπέτειες ή ανάπτυξη» είναι μια προσπάθεια να συμπυκνωθεί η κεντρική θέση των δύο κομμάτων, που κατά την κρίση τους διεκδικούν την κυβέρνηση.

Η κοινή γνώμη έζησε μια τετραετία με το όνειρο στην επιστροφή στον παράδεισο των χαμένων δανεικών και την τακτοποίηση στο κράτος. Κατάλαβε(;) ότι δεν υπάρχει επιστροφή στον παράδεισο και ακούει με προσδοκία τις εξαγγελίες χιλιάδων προσλήψεων σε κάποιες θέσεις, που πλέον θα μπορούμε να πληρώνουμε μόνοι μας. Ακριβώς αυτή είναι παράλληλα έξοδος και επιστροφή. Δηλαδή, το δίλημμα που θέτει ο ένας είναι ταυτολογία. Και έξοδος και πισωγύρισμα οδηγεί στην ίδια κατάσταση. Θα κάνουμε στροφή 360 μοιρών. Θα διορίζουμε ανθρώπους σε θέσεις που είναι αμφίβολο αν χρειαζόμαστε, χωρίς να ξέρουμε τι θα κάνουν, για να χορτάσει η αδηφάγος πελατεία.

Αυτό θα οδηγεί σε νέες περιπέτειες. Εναλλακτικά σε αυτό η ανάπτυξη πρέπει να έχει περιεχόμενο. Και το περιεχόμενο είναι δύσκολα κατανοητό. Μια κοινωνία που έχει μάθει να προσδοκά την προσαρμογή του κράτους σε αυτήν ατομικά, δηλαδή την εξυπηρέτηση του κατά την κρίση του ατόμου συμφέροντος, μπορεί να δεχτεί την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος; 

Μπορεί να δεχτεί για παράδειγμα ότι πρέπει να μειωθεί στο μισό ο αριθμός εισακτέων που θα πληρώνουμε συλλογικά να σπουδάσουν στα ΑΕΙ; Μπορεί να καταλάβει ότι 3.500 απόφοιτοι Παιδαγωγικών Τμημάτων το έτος δεν είναι δυνατόν να διοριστούν; Μπορεί να καταλάβει ότι το κράτος πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αλλάξει; Μπορεί να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε 40% χέρσα αγροτική γη; 

Ασφαλώς όχι! Και όποιος το εξαγγέλλει, ξέρει ότι δεν είναι αρεστός. Για αυτό το ονομάζει «ανάπτυξη», μπας και μπερδευτούν. Που σημαίνει για τον καθένα το ίδιο! Επιστροφή στα χαμένα δανεικά.

Θα πάμε εκεί; Προφανώς όχι. Θα κάνουμε συνεχώς στροφές γύρω από τον εαυτό μας; Αν δεν αποφασίσουμε συλλογικά να προχωρήσουμε σε τομές στο κράτος και στη διοίκηση, δεν ενισχύσουμε την αυτοδιοίκηση, δεν ελευθερώσουμε την επιχειρηματικότητα, δεν αναπρογραμματίσουμε το παραγωγικό μας δυναμικό, αυτό θα κάνουμε. Ας ακούσουμε λοιπόν προτάσεις.

Και κάτι άσχετο. Προς αδελφούς Κυπρίους: Θυμούνται το σχέδιο Ανάν; Άλλο ένα παράδειγμα δημοψηφίσματος…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Ιουνίου 2019