ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν θα αλλάξουμε ποτέ...

 07/03/2021 20:00

Πάνω που λες, άλλαξαν.

Που λες, επιτέλους, αφήνουν στην άκρη τις αμαρτωλές συνήθειες του παρελθόντος και αποφάσισαν να φτιάξουν κράτος ευρωπαϊκού τύπου, που να λειτουργεί με νόμους, με διαφάνεια, με θεσμική λειτουργία.

Που χαίρεσαι επειδή έστω και αργοπορημένα, νιώθεις πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στην οποία δεν χωρά το ρουσφέτι, το κακώς εννοούμενο «πολιτικό κόστος», οι διευθετήσεις με βάση συμφέροντα.

Που καμαρώνεις πως κατά τα πρότυπα των σοβαρών κι αναπτυγμένων κρατών του κόσμου, δίνεις σημασία στο περιβάλλον, την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, στον σεβασμό του δημόσιου χώρου.

Που συγκινείσαι νιώθοντας ότι τιμάς τους αδικοχαμένους στο Μάτι όχι κάνοντας ένα ακόμη ανέξοδο τρισάγιο, αλλά βάζοντας τέλος στο καθεστώς της αυθαίρετης δόμησης, των μπαζωμάτων, της καταπάτησης του δημόσιου χώρου, της «ιδιωτικοποίησης» των αιγιαλών.

Που παίρνεις τις ομόθυμες δεσμεύσεις της τότε κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ) και αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ) τοις μετρητοίς, που λες μπράβο στα αιτήματα των αυτοδιοικητικών αρχών (περιφέρειες και Δήμοι) και που λαμβάνεις σοβαρά τις εξαγγελίες της νέα κυβέρνησης πως αυθαίρετα στον αιγιαλό και στα δάση θα κατεδαφιστούν όπως προβλέπουν οι νόμοι και διατάσσουν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης με τελεσίδικες αποφάσεις.

Που αποδίδεις τα εύσημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την μέχρι πρότινος ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου (Χατζηδάκης, Οικονόμου) αλλά και του υπουργείου εσωτερικών (Θεοδωρικάκος, Λιβάνιος), οι οποίοι εξασφάλισαν τα απαραίτητα κονδύλια (περισσότερα από έξι εκατομμύρια) και οργάνωσαν την επιχείρηση εκτέλεσης των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων (κατανομή και διάθεση ποσών ανά διοικητική περιφέρεια, διαγωνισμός για επιλογή εργολάβων, προετοιμασία υπηρεσίας κλπ).

Και έρχεται η στιγμή που ξεκινά το εγχείρημα στην Κεντρική Μακεδονία και οι μπουλντόζες επιχειρούν να καθαρίσουν τον αιγιαλό της Νικήτης από αυθαίρετους αμμοκράτες, από μπαζώματα, από παράνομες ασφαλτοστρώσεις και κατασκευές (στέγαστρα κ.λπ.).

Και ω του θαύματος, ο δήμος, η περιφέρεια, οι βουλευτές όλων των κομμάτων (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης), οι τοπικοί φορείς, οι επαγγελματίες, οι κάτοικοι, ξεσηκώνονται για να αποτρέψουν την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που έχουν όλες τις εγκρίσεις (και από Άρειο Πάγο).


*****************************************************************************************************

Επισήμως, ο δήμος λέει ότι κατέθεσε και δήθεν κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουν οι μπουλντόζες και πως έχει έτοιμες τις μελέτες και ξεκίνησε τις ενέργειες για την νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών. Τα επιχειρήματά του είναι αβάσιμα και προσχηματικά. Διατυπώνονται απλά για να καλλιεργούν την εντύπωση ότι οι αντιδράσεις έχουν νομικό έρεισμα και να κρύβουν την πραγματική αιτιολογική βάση της κινητοποίησης, που είναι: δικιά μας είναι η περιοχή, την κάνουμε ό,τι θέλουμε προκειμένου να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για οικονομικά οφέλη.

Δήμος και επαγγελματίες του…αυθαίρετου πεζόδρομου, μαζεύουν κόσμο, που ξιφουλκεί κατά της επιχείρησης κατεδαφίσεων και παρεμποδίζουν τα μηχανήματα. Οι εντεταλμένοι υπάλληλοι του κράτους (υπηρεσία κατεδαφίσεων αυθαιρέτων) επιμένουν. Ζητούν προστασία της αστυνομίας που σπεύδει, στέλνοντας την επαύριο στην Νικήτη 400- καλά διαβάζετε- αστυνομικούς από τους γύρω νομούς, για να επιβάλουν την εφαρμογή του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων.


Στην…αναμέτρηση ανάμεσα στον νόμο και την λογική: «στο δικό μου χωριό νόμος είμαι εγώ και τα συμφέροντα μου», επιστρατεύονται οι συνήθεις σύμμαχοι των δεύτερων, που με κίνητρο το…πολιτικό κόστος, ρίχνονται στην μάχη.

Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση δια του τοπικού αντιπεριφερειάρχη, αναλαμβάνει τα κουμάντα του παρασκηνίου. Έχοντας στο πλευρό του τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (όλοι τους ομονοούν ότι ΔΕΝ πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος), ζητούν να σταματήσει η επιχείρηση.

Ανάβουν τα τηλέφωνα. Υπουργεία, ηγεσίες κομμάτων, μεγαλοπαράγοντες, ακούνε ότι… για το συμφέρον τους, πρέπει να παρέμβουν κατά της εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.


Η κυβέρνηση ενδίδει. Πολύ ευκολότερα και ταχύτερα μάλιστα του αναμενομένου.

Φτάνει η εντολή στην αστυνομική δύναμη να κλείσουν τα μάτια- να κάνουν τον…Κινέζο όπως λένε στην πιάτσα- και να μην παρέμβουν ως όφειλαν προκειμένου να διασφαλίσουν την δουλειά των μηχανημάτων κατεδάφισης, τα οποία δεν μπορούσαν να κινηθούν επειδή μπήκε μπροστά τους ένα αυτοκίνητο του δήμου που το παράτησε ο οδηγός και πήγε βόλτα…

Φτάνει και η εντολή στον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης να κάνουν πίσω οι υπηρεσίες του.

Η επιστροφή στις αμαρτωλές συνήθειες του ελληνικού παρελθόντος, συντελέστηκε.

Προκειμένου μάλιστα οι πιέζοντες και οι ενδίδοντες να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, σκάει σε λίγες ώρες και η ανακοίνωση για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αναστολή ΟΛΩΝ των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε όλους τους αιγιαλούς της χώρας, μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, την λήξη δηλαδή της τουριστικής περιόδου.

Το έργο ολοκληρώθηκε. Το γάλα που με τόσο κόπο μαζεύτηκε στην καρδάρα, χύθηκε.

Με αφορμή την ιστορία της Νικήτης όπου πράγματι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων αντέδρασε -έστω και λόγω άγνοιας ή διαστρεβλωμένης πληροφόρησης- μπήκαν στο χρονοντούλαπο δεκάδες ακόμη κατεδαφίσεις αυθαίρετων που είχαν προγραμματιστεί.

Μαγαζιά στην Νέα Κρήνη της Καλαμαριάς, εγκαταστάσεις ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, αναψυκτήρια, σώθηκαν κι έτσι θα μπορούν να συνεχίσουν να «πουλάν» προνομιακή θέα και μοναδική εμπειρία πάνω στο κύμα, απλά και μόνο επειδή καταπάτησαν τον δημόσιο χώρο και διασφαλίζουν την ατιμωρησία τους.

Μαζί τους, εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις, σε κάθε όμορφη γωνιά της Ελλάδας.

Μπράβο μας.


Το χειρότερο που μπορεί να αφήσει ένα πάθημα, δεν είναι οι πληγές και τα σημάδια του, αλλά το να μην γίνει μάθημα.

Ελπίζω το καλοκαίρι που έρχεται, να μην μας επιφυλάσσει δραματικά παθήματα οφειλόμενα σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Να μην έχουμε καταστροφικές πυρκαγιές και μεγάλες ζημιές που έγιναν ακόμη μεγαλύτερες εξαιτίας αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων (τύπου Μάτι), γιατί τότε, ας ψάξουν λαγούμι να κρυφτούν, όλοι όσοι σήμερα το παίζουν «φίλοι του λαού», ενώ στην πραγματικότητα είναι φίλοι της παρανομίας χάριν οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων…

ΥΓ. Τι θα απογίνουν άραγε τα έξι εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης; Θα τα εισπράξουν οι εταιρείες που κέρδισαν τους σχετικούς διαγωνισμούς, χωρίς να κάνουν τίποτα, καθώς δεν οφείλεται αυτό σε δική τους άρνηση αλλά σε υπαιτιότητα του εντολέα τους;

ΥΓ2. Μπορεί κάποιος να δώσει στοιχεία αναφορικά με το πόσο κόστισε στο δημόσιο η επιχείρηση Νικήτη, που οδηγήθηκε σε φιάσκο; Έλεγχοι νομιμότητας των κατασκευών που κρίθηκαν αυθαίρετοι, πρόστιμα, προσφυγές στα δικαστήρια, αμοιβές δικηγόρων και κόστος εργατοωρών δικαστών δημοσιεύσεις αποφάσεων, εφέσεις, ενστάσεις, νέες μελέτες, νέες εκδικάσεις, νέα έξοδα νέες αποφάσεις;

Επιχείρηση εφαρμογής πρωτοκόλλων κατεδάφισης, τέλεση διαγωνισμού για επιλογή εργολάβου, έξοδα προσπάθειας, υπάλληλοι (με εκτός έδρας), μηχανήματα, αστυνομικοί, φασαρίες, ζημιές και όλα τα συμπαραμαρτούντα, όταν ήταν ηλίου φαεινότερο ότι η Ψωροκώσταινα, θα παραμείνει Ψωροκώσταινα;


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 07.03.2021