ΑΠΟΨΕΙΣ

Χωρίς τον Βενιζέλο θα κερδίσει ή θα χάσει ψήφους το ΚΙΝΑΛ;

 13/06/2019 15:01

Θα κερδίσει ή θα χάσει ψήφους το ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Βενιζέλο;  Το ερώτημα, καθόλου ρητορικό, δεν απασχολεί βέβαια μόνο τους  εναπομείναντες ψηφοφόρους  του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.  Μας αφορά ή θα έπρεπε να μας αφορά όλους. Κι αυτό γιατί η απόφαση της Φώφης Γεννηματά  για «αλλαγή πορείας» είναι μία απόφαση-ορόσημο. 

Το ορόσημο μιας ιστορικής παράταξης, που η ηγεσία της αποφάσισε να αλλάξει την φυσιογνωμία του κόμματος στο παρά πέντε, να αποκηρύξει  τη διακυβέρνηση 2012-2015  και να αναγνωρίσει ουσιαστικά την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο αριστερά της ΝΔ, τον οποίο όμως (χώρο) προσδοκά, με την τελευταία της κίνηση, να κερδίσει.

Η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ότι θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους που εκδηλώνουν δυσανεξία προς το πρόσωπο του Βενιζέλου, λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Σαμαρά. 

Στην οποία κυβέρνηση ,να σημειωθεί, συμμετείχε και η ίδια ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας. Θέλει, είπε, ν’ αλλάξει την φυσιογνωμία του κόμματος. Αλλά στην ανακοίνωσή της μετά το επεισόδιο με τον Βενιζέλο, ανέφερε ότι «είχαν διαφορετική άποψη για την πολιτική πορεία…». (Κατά συνέπεια η απαίτηση του Βενιζέλου να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν μάλλον πρόσχημα). 

Σε απλά Ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι ήθελε να το στρέψει προς κάπου και ο πληθωρικός πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτελούσε εμπόδιο. Μόνο που δεν διευκρίνισε πού οδηγεί η νέα πορεία που σχεδιάζει, και πού διαφωνούσε ο Βενιζέλος. Το είπε ο ίδιος. Η κυρία Γεννηματά θέλει να σύρει το ΚΙΝΑΛ προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά. 

Ό,τι, δηλαδή, δεν κατάφερε ο κ. Τσίπρας με τις «γέφυρες» και τα πλευροκοπήματα στο ΠΑΣΟΚ. Ό,τι πριν από τις ευρωεκλογές κατήγγειλε οργισμένη η κ. Γεννηματά, του το προσέφερε μετεκλογικά η ίδια! Έχει λογική; 

Κατά την κ. Γεννηματά, έχει. Θέλοντας να δείξει πως αυτή και το ΠΑΣΟΚ είναι ο μετεκλογικός διεκδικητής της κεντροαριστεράς, πέταξε (και απειλεί ότι «θα υπάρξει και συνέχεια») εκτός κόμματος το εμβληματικότερο στέλεχός του. Τον άνθρωπο που δεν σταμάτησε ποτέ να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποστεί στρατηγική ήττα! 

Αυτό δηλαδή που λογικά θα βόλευε την κυρία Γεννηματά για να πει το βράδυ της 7ης Ιουλίου ότι «να, εμείς είμαστε η σοβαρή και υπεύθυνη δημοκρατική κεντροαριστερά, αυτή που νοιάζεται να σωθεί η χώρα!» Και που έγκειται η «λογική» της; Στο ότι κλαδεύοντας τον «κεντροδεξιό» Βενιζέλο  θα πείσει ΠΑΣΟΚογενείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές οι περισσότεροι ΚΙΝΑΛ. Ο κόσμος όμως  αυτός φαίνεται πως πήρε… άλλο μήνυμα. 

Πως, δηλαδή, η κυρία Γεννηματά θέλει να ξεφορτωθεί τους υπεύθυνους στο κόμμα που νοιάζονται να υπάρχει στις 8 Ιουλίου κυβέρνηση, αν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, και όχι χάος ακυβερνησίας. Πως ενδιαφέρεται  να αυξήσει την εκλογική δύναμη του ΚΙΝΑΛ, για να διαπραγματευθεί συγκυβέρνηση ακόμη και με τον δεύτερο από τις κάλπες ΣΥΡΙΖΑ! 

Θα το πετύχει όμως αυτό χωρίς τον εμπνευστή της «ανάγκης να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ»; Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν όλα. Και τότε, όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης : «Την επομένη των εκλογών, θα τα ξαναπούμε…».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Ιουνίου 2019