ΑΠΟΨΕΙΣ

Χειμώνας και πανδημία

 12/10/2022 10:00

Έγιναν οι εκλογές στην Βουλγαρία και το αδιέξοδο συνεχίζεται. Μία πρώτη και σημαντική παρατήρηση είναι ότι ψήφισε το 40% των εκλογέων. Περίπου τόσοι είχαν ψηφίσει τον Νοέμβριο του 2021 και τον Ιούλιο του 2021 ενώ τον Απρίλιο του 2021 είχε ψηφίσει 50% των εκλογέων.

Στην Βουλγαρία το κύριο πρόβλημα είναι η διαφθορά που ταλαιπωρεί σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού. Σε αυτές τις εκλογές πρώτο βγήκε το κόμμα που κυβέρνησε από το 2009 μέχρι το 2021. Με 25%. Κανένας στην Βουλγαρία δεν ελπίζει σε βελτίωση δυστυχώς. Και με την εισβολή της Ρωσίας και τους εραστές του χαμένου παραδείσου της ΕΣΣΔ να είναι σήμερα θετικοί στους Ρώσους αλλά περιθωριακά πολιτικά να προκαλεί -η διαφθορά, ουσιαστικό και σημαντικό θέμα το πιθανότερο είναι να ξαναγίνουν γρήγορα εκλογές.

Τι μας αφορά η Βουλγαρία; Είναι δίπλα μας, υπάρχουν χιλιάδες αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες στους δρόμους μας, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πηγή εργαζομένων και τουριστών. Θέλουμε καλές σχέσεις; Προφανώς! Άλλωστε έχουμε και κοινά σύνορα με την Τουρκία που δυστυχώς προσπαθεί να εμφανιστεί σαν κίνδυνος και σαν ευκαιρία ταυτόχρονα!

Είπα Τουρκία και σκέφτηκα τις ανοησίες περί των νησιών μας που της ανήκουν. Χωρίς πιθανό ενδιαφέρον για κανέναν άλλο παρά μόνο την εσωτερική αγορά ψήφων. Τα κόμματα στην Τουρκία ανταγωνίζονται ποιο θα είναι ποιο απειλητικό για εμάς. Ελπίζουμε ότι αυτό γίνεται χωρίς πιθανότητα εφαρμογής των απειλών και λόγω της διεθνούς υποστήριξης σε εμάς. Μάλλον σε κακό θα τους βγει αφού θα ενισχυθεί η δική μας θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Είναι σίγουρα μία δύσκολη και επίφοβη εποχή. Με τις εκλογές που γίνονται μετά την εισβολή των Ρώσων να συνεπάγονται την ενίσχυση των απομονωτιστών σε κάθε χώρα (δες Σουηδία και Ιταλία) με την στροφή προς τον απομονωτισμό της Γερμανίας που αρνείται να κάνουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης ενέργειας ότι κάναμε (κοινές αποφάσεις και πολιτικές) για τον εμβολιασμό!

Αν δεν προχωρήσουμε σε πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γυρίσουμε πίσω σε απομονωμένα Κράτη και ζώνες επιρροής. Και αυτό είναι το χειρότερο αυτήν την στιγμή μπροστά στον δύσκολο χειμώνα μας. Έχουμε καιρό μέχρι το 2024 και τις Ευρωεκλογές και καιρό μέχρι τις επόμενες εκλογές στις Ευρωπαϊκές χώρες. Και σε ένα μήνα έχουμε και σημαντικές εκλογές στις ΗΠΑ -τις ενδιάμεσες…

Μέσα σε αυτά να μην ξεχνάμε τον COVID! Σε δύο βδομάδες αυξήθηκαν 50% τα κρούσματα με το ποσοστό θανάτων να παραμένει στο 2-3 τοις χιλίοις. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο αριθμός θανάτων είναι ποσοστό των κρουσμάτων 15 μέρες πριν. Έτσι διατηρείται σταθερός χωρίς να οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Ας προσέξουμε γύρω μας και για την πολιτική και για την πανδημία. Δυστυχώς μας περιμένει δύσκολος χειμώνας. Πολιτική Πανδημία απομονωτισμού θα είναι το επόμενο τραύμα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.10.2022