ΑΠΟΨΕΙΣ

Βουλευτικές εκλογές; Από του χρόνου και βλέπουμε…

 05/09/2021 20:00

Καθώς αρκετές φορές καμάρωνα που επιβεβαιώνονταν μια πρόβλεψή μου, νιώθω υποχρεωμένος να απολογηθώ που μάλλον πέφτω έξω στην εκτίμησή μου πως θα έχουμε κάλπες το φθινόπωρο.

Θεωρούσα ότι ο πρωθυπουργός, θα έκανε εκλογές τώρα, πριν δηλαδή αρχίσει η λογική φθορά της κυβέρνησής του, θέλοντας:

Α. Να τελειώσει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε φεύγοντας από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που χρειάζεται «διπλές» εκλογές. Τώρα, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων υπέρ του κόμματός του, θεωρούσα ότι ο πρωθυπουργός, θα το επέλεγε.

Β. Να κατανικήσει τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε αυτός να μην μπορέσει να «σηκώσει κεφάλι» και να μην ξαναβρεθεί στο δρόμο του. Πιστεύω ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει πολύ μεγάλο εσωκομματικό θέμα εφόσον ηττηθεί σε δύο απανωτές εκλογές με ποσοστό που απέχει από το 30% που είχε πάρει το 2019. Αυτό νομίζω θα συμβεί εφόσον οι κάλπες στηθούν όσο ο σημερινός πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν την δημοφιλία που έχει κάθε νέα κυβέρνηση.

Γ. Να πετύχει να ανακατώσει την τράπουλα -στα ψηφοδέλτια της ΝΔ- και να αλλάξει την σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, περιορίζοντας τους ανήκοντες σε σφαίρες επιρροής παλιότερων αρχηγών (Καραμανλικούς, Σαμαρικούς κ.λπ.), αποκλείοντας κάποιους ανεπιθύμητους που τον ενοχλούν και εκλέγοντας ανθρώπους που ανήκουν στους φίλους του και συμπορεύονται μαζί του τόσο πολιτικά, όσο και οργανωτικά.

Δ. Να κλείσει το κεφάλαιο πανδημία κι έχοντας το εφόδιο των τεράστιων ποσών του ταμείου ανάκαμψης, να επιδιώξει να ανανεώσει την λαϊκή εντολή και να έχει μπροστά του μια καθαρή τετραετία, για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να αφήσει την σφραγίδα του στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Αυτά αξιολογούσα ως επαρκή κίνητρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να μπει σε τροχιά πρόωρων εκλογών. Θα ανέμενα λοιπόν, προεκλογικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης (λιγότεροι εξωκοινοβουλευτικοί και πολλοί βουλευτές από τις εκλογικά κρίσιμες περιφέρειες) και πρωτοβουλίες για να τεθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ σε διάταξη μάχης. Θα ανέμενα επίσης «φιλολαϊκές» εξαγγελίες παροχών και φοροελαφρύνσεων στη ΔΕΘ και προκήρυξη εκλογών.

------------------------------------------------------

*Η πρόβλεψή μου αυτή, φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται.

Δεν επικαλούμαι ότι ο πρωθυπουργός και όλοι οι συνεργάτες του επαναλαμβάνουν επίμονα πως «οι εκλογές θα γίνουν το τέλος της τετραετίας». Έτσι κι αλλιώς, οι πρόωρες εκλογές ποτέ δεν προαναγγέλλονται. Άλλοι είναι ο λόγοι:

  1. Η πανδημία δεν τελείωσε. Ο ιός είναι εδώ και ενδέχεται να προκαλέσει νέο κύμα, που δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός για μεταρρυθμίσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ανάπτυξης. Σε μια τέτοια περίπτωση, το όλο εγχείρημα θα θόλωνε από τις ειδικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθών της, με αποτέλεσμα να υπονομευτεί κάθε νεωτερισμός. Μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση είχε χτίσει πολλά επάνω στο επιχείρημα πως αντιμετώπισε με επιτυχία όλες τις κρίσεις (Ιός, Ερντογάν, Μεταναστευτικό, διαχείριση τουρισμού), πράγμα που δεν είναι και τόσο αδιαμφισβήτητο τελευταία.
  2. Ένας άλλος λόγος, είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές που ενέσκηψαν «τσαλακώνοντας» την εικόνα της αποτελεσματικής κυβέρνησης στην διαχείριση των κρίσεων, που αποτελούσε ένα σοβαρό της πλεονέκτημα.

*Όλα δείχνουν πλέον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνει κατά μέρος κάθε σκέψη για εκλογές και αποφασίζει να κατευθύνει όλες του τις δυνάμεις στο να διορθώσει αδυναμίες κι αρρυθμίες της κυβέρνησής του και να πιέσει τους υπουργός του στο να παράξουν έργο και αποτελέσματα. Η νέα αυτή περίοδος, θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2022, οπότε και θα γίνει το… ταμείο της νέας προσπάθειας.

Ο ανασχηματισμός που έγινε, κατά την γνώμη μου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Όχι να ωραιοποιήσει την κατάσταση -με την επίκληση του επιχειρήματος: «όλα καλά τα κάναμε»- αλλά αντικαθιστώντας τους επικεφαλής των υπουργείων που διαχειρίστηκαν τον Τουρισμό, την Υγεία, την Πολιτική Προστασία (υπήρξε και πρόθεση για αλλαγή και στο υπουργείο Παιδείας, αλλά δεν προχώρησε).

Αν μάλιστα ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός δεν σκιάζονταν- αμαυρίζονταν θα έλεγα- από τα πήγαινε- έλα του Αποστολάκη, ο πρωθυπουργός, θα καταγράφονταν για την απόδοση των πολιτικών ευθυνών σε όσους διαχειρίστηκαν τα προαναφερόμενα καυτά θέματα.

*Κατά τα άλλα ο ανασχηματισμός, όχι μόνο δεν εμψύχωσε, αλλά μάλλον απογοήτευσε τους βουλευτές που περίμεναν την δική τους ευκαιρία για να δείξουν πράγματα. Χαρακτηριστικά ήταν όσα διαμείφθηκαν στην συνάντηση των βουλευτών της Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό, που έγινε με αφορμή την επίσκεψη του για τον εγκαινιασμό της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ, όπου εκφράστηκαν παράπονα και γκρίνιες.

Τα παράπονα εκφράστηκαν κυρίως από τον πρώτο σε σειρά εκλογής βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα που μίλησε για υποεκπροσώπηση της πόλης στην κυβέρνηση των 60 περίπου υπουργών-υφυπουργών (μόνον ο Σταύρος Καλαφάτης κι αυτός στην σχετικά υποβαθμισμένη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης). Ο πρωθυπουργός προσπέρασε το «παράπονο» καθώς είναι δική του αποκλειστικά αρμοδιότητα η επιλογή των υπουργών, ενώ στην συνάντηση του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων που ακολούθησε, φρόντισε να αναφέρει πως τόσο ο υπουργός -στενός του συνεργάτης- Σκέρτσος όσο και ο νέος υφυπουργός δημοσίων έργων Γιώργος Καραγιάννης, είναι Θεσσαλονικείς.

*Εκτός από τις γκρίνιες και τα παράπονα πίσω από τις κλειστές πόρτες της σύσκεψης με τους βουλευτές, υπήρξε και η δημόσια κριτική -με μορφή αιχμηρών ερωτημάτων- του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου, αναφορικά με τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Ιβάν Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ. Ο κ. Σιμόπουλος, αναφέρεται σε διαρροές ότι υπήρχε συνάντηση του πρωθυπουργού για την νέα Τούμπα που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κωλύματος ανθρώπων της ΠΑΕ, στις οποίες απάντησε πάλι με διαρροές ο ΠΑΟΚ ότι δεν προσήλθε στη συνάντηση επειδή περιμένει πράξεις στο θέμα του Προεδρικού Διατάγματος, του Καυτανζογλείου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διερωτώμαι και ζητώ ξεκάθαρες απαντήσεις, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο βουλευτής:

1. Υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση, ναι ή όχι;

2. Υπάρχει οποιοσδήποτε προβληματισμός από την πλευρά του ΠΑΟΚ για την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η Νέα Τούμπα;

3. Ανεξάρτητα του πότε θα χρησιμοποιηθεί το Καυτανζόγλειο ως έδρα του ΠΑΟΚ γιατί δε λύνεται από τώρα το ζήτημα της μίσθωσης του, ώστε να μη δηλητηριάζεται η ατμόσφαιρα με φήμες περί έλλειψης συνεργασίας των δύο πλευρών;

4. Τι περιμένει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης; Υπάρχει κάποιας μορφής επίσημη ή ανεπίσημη συμφωνία με την κυβέρνηση;

5. Γιατί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν διατρανώνει τη βούληση να προχωρήσει με την κατασκευή του γηπέδου; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις γι’ αυτό τις οποίες δεν γνωρίζουμε και αν ναι ποιες είναι;

6. Πώς απαντά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε διάφορα δημοσιεύματα που φέρνουν τον Ιβάν Σαββίδη για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διεθνή οικονομική συγκυρία να αναβάλει όλες τις επενδύσεις του για ένα διάστημα;

*Με τις φήμες για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Ιβάν Σαββίδη να οργιάζουν, και με την ταυτόχρονη διαμαρτυρία του Άρη για την επιβολή ποινής αφαίρεσης 6 βαθμών λόγω πλαστογραφίας εγγράφου, δεν αποκλείω να μπλέξουμε τις μπάλες με τα δίχτυα το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Εύχομαι κι ελπίζω δηλαδή…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Σεπτεμβρίου 2021