ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυστηροί νόμοι ναι. Ταλιμπανισμός όχι!

 21/02/2022 12:00

Το «να κλείσουμε τους συνδέσμους» είναι η σταθερή απάντηση της πολιτικής στην συνηθέστερη μεταξύ των FAQ, για κάθε περιστατικό αθλητικής βίας. Βεβαίως, ο όρος «αθλητική βία» έχει παραξεχειλώσει αλλά για τις ανάγκες της συζήτησης ας δεχθούμε την τρέχουσα εκδοχή. Ότι «αθλητική βία» είναι κάθε βίαιη συμπεριφορά όπου ο οπαδισμός αποτελεί κίνητρο, αφορμή, ακόμη και πρόσχημα -όπως στην δολοφονία του Άλκη. Ας πούμε λοιπόν ότι κλείσαμε τους συνδέσμους. Υπάρχει άνθρωπος που στοιχειωδώς διατηρεί επαφή με την πραγματικότητα των γηπέδων και πιστεύει ότι έτσι λύνουμε το πρόβλημα;

Αλλά στον κόσμο που βράζει από τις ειδεχθείς συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκε η δολοφονία του παιδιού, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να μιλά περιφραστικά. Να πει ότι εδώ πρόκειται για τον ορισμό του πολυπαραγοντικού προβλήματος. Ότι σκληρή βία δεν υπάρχει μόνο στον αθλητισμό αλλά παντού, συνηθέστατα από τους ίδιους ανθρώπους που τη μία μέρα ντύνονται χούλιγκαν στο γήπεδο και την επομένη «φα» ή «αντιφά» στους δρόμους. Ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε νοοτροπίες που επικράτησαν στην οικογένεια, στα σχολεία, στην κοινωνία, στην πολιτική, στα ΜΜΕ και στην Τέχνη (ο Θεός να την κάνει…), κολάκευσαν δύο γενιές, δικαιολόγησαν κάθε παρεκτροπή τους, υπερασπίσθηκαν στυγερά εγκλήματα με πολιτικές ανοησίες, εκπαίδευσαν ανθρώπους να θαυμάζουν τον Κουφοντίνα, αναμάσησαν το «απαγορεύεται η απαγόρευση» και άλλες χαζοχαρούμενες εξυπναδούλες, αγανακτούν όταν γίνονται επεισόδια στις κερκίδες αλλά ενθουσιάζονται όταν καίγονται τρεις άνθρωποι στη «Μαρφίν». Ότι εντέλει πρέπει να βάλουμε την ταινία στο rewind ώστε να δούμε τι κάναμε λάθος και η νεανική εγκληματικότητα καλπάζει. Αλλά αν αυτά πει ο πρωθυπουργός, θα του πουν ότι έκθεση ιδεών μπορούσαν να γράψουν και οι ίδιοι -έστω και ανορθόγραφα. Από εκείνον θέλουν να ακούσουν λύσεις. Οπότε τους είπε ότι θα αναθεωρηθεί το καθεστώς των συνδέσμων, προανήγγειλε και ότι οι ποινές για αθλητική βία δεν θα μετατρέπονται ούτε θα αναστέλλονται και βγήκε από την υποχρέωση.

Μόνο που αυτά τα είπαν κι άλλοι και το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα στο νερό. Σε ποιους μηχανισμούς θα ανατεθεί να ελέγχουν τους συνδέσμους; Και τι ακριβώς θα κάνει ο έλεγχος; Αιφνιδιαστικές έρευνες στα γραφεία για κρυμμένα όπλα; Μπορούσαν να γίνουν και χθες, δεν χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος. Θα ελέγχονται οι σκοποί που αναγράφονται στα καταστατικά; Κανένα καταστατικό συνδέσμου δεν περιλαμβάνει την πρόκληση επεισοδίων. Και ποιος είπε ότι είναι απαραίτητο οι σύνδεσμοι να έχουν την τυπική μορφή σωματείου του Αστικού Κώδικα; Θα λέγονται «Θύρα κάτι» και θα λειτουργούν όπως λειτουργούσαν πάντα. Χωρίς διαδικασίες και με προέδρους που θα επιβάλλονται από το κονγκλάβιο. Ούτε χρειάζεται να είσαι μέλος συνδέσμου για να γίνεις δολοφόνος. Το δολοφονικό ένστικτο αρκεί.

Και αν η κατάργηση των συνδέσμων θα είναι απλώς άσκοπη, οιαδήποτε μορφή επιστροφής στο «νόμο Ορφανού» θα αποτελέσει οπισθοχώρηση. Ο ν. 3262/2004 καταργήθηκε από την ίδια κυβέρνηση που τον διαμόρφωσε, όχι επειδή ο Ιωαννίδης έκανε το χατίρι των συνδεσμιτών ούτε επειδή το ζήτησαν κάποιοι πρόεδροι όπως ευρέως νομίζεται. Καταργήθηκε επειδή οι διατάξεις του ήταν τόσο αδιάκριτα αυστηρές ώστε κατέστησαν ανεφάρμοστες. Επειδή με το νόμο εκείνο, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας όταν διαπραττόταν στο Καυταντζόγλειο τιμωρείτο με φυλάκιση έως πέντε έτη, ενώ όταν διαπραττόταν στην πλατεία Αριστοτέλους με φυλάκιση έως δύο έτη -κάτι που περισσότερο μοιάζει με νομικό absurdum παρά με τμήμα συμπαγούς ποινικής πολιτικής. Επειδή αν άναβες ένα πυρσό στο γήπεδο και σε συλλάμβαναν, οι δικαστές δεν μπορούσαν να δώσουν ούτε αναστολή λόγω λευκού ποινικού μητρώου, ούτε μετατροπή της ποινής σε χρήμα («εξαγορά») ούτε αναστολής λόγω ασκήσεως εφέσεως. Ήταν υποχρεωμένοι να σε στείλουν στη φυλακή όπου αναλάμβαναν να σε εκπαιδεύσουν οι σκληροί ποινικοί. Και έτσι, άνθρωποι έζησαν μήνες σε κελί αλλά όταν αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό, κανένας δεν μπορούσε να τους δώσει πίσω τον κλεμμένο χρόνο. Αυτό το λάθος δεν πρέπει να ξαναγίνει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.02.2022