ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άναψαν τα αίματα» στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Εξηγήσεις για τον τρόπο που έμαθε τα ονόματα των παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ ο Α. Τσίπρας, ζήτησε ο Γ. Γεραπετρίτης - Στο «ιδιοτελές συμφέρον» του Κ. Μητσοτάκη απέδωσε τις παρακολουθήσεις ο Δ. Τζανακόπουλος

 25/01/2023 18:40

«Άναψαν τα αίματα» στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν τον λόγο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ στα πρώτα λεπτά υπήρξαν διαμαρτυρίες από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ σχετικά με τη διαδικασία και τους χρόνους των συνεδριάσεων, με τους βουλευτές να τονίζουν την ανάγκη να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.

Χρ. Σπίρτζης: Το περιτύλιγμα των «άριστων» βγήκε και αποκαλύφθηκε το σάπιο, παλιό καθεστώς της δεξιάς παράδοσης των Κυπατζήδων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, καταλογίζοντας της «πλούσιο, δυσώδη και άρρωστο αντιδημοκρατικό καθεστώς παρακολουθήσεων», τονίζοντας ότι τώρα υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία και θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για ύβρεις και αλαζονεία των στελεχών της ΝΔ και τόνισε ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τίναξε στον αέρα το φασίζουσας λογικής σχέδιο της.

«Με τις πράξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη η ντροπή βαρέθηκε να ντρέπεται. Και σήμερα παρακολουθήσαμε οι ύβρεις, η αλαζονεία, το ψέμα, η τοξικότητα και η υποκρισία να υποκλίνονται στα στελέχη της ΝΔ και στην κυβέρνηση των παρακολουθήσεων», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Λίγες μέρες πριν εκφραστεί αυθεντικά ο ελληνικός λαός, πριν διώξει το καθεστώς Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος, λίγες μέρες πριν φύγει η κυβέρνηση της ακρίβειας, των 8,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων, της απάνθρωπης κατάντιας της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους, οι αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων γίνανε αποδείξεις. Το περιτύλιγμα των άριστων σύγχρονων πολιτικών, η προπαγάνδα των «Μένουμε Ευρώπη» βγήκε, και αποκαλύφθηκε το σάπιο, το παλιό καθεστώς της δεξιάς παράδοσης των Κυπατζήδων, του νόμου και της τάξης, των απειλών, της δολοφονίας χαρακτήρων, όπως αυτές επιχειρήθηκαν σήμερα για τον κ. Ράμμο».

Και ο κ. Σπίρτζης συνέχισε: «Ήσασταν, είστε και θα είστε η παράταξη της ΚΥΠ, των παρακολουθήσεων, των μαύρων σελίδων της πολιτικής ιστορίας. Ήσασταν, είστε και θα είστε η παράταξη της πτώχευσης, της ξενιτιάς των νέων ανθρώπων, της προπαγάνδας, των λίγων μεγάλων συμφερόντων. Το παρόν και το μέλλον σας είναι οι μαύρες σελίδες του παρελθόντος σας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε η παράταξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, του πατριωτισμού, των αγώνων για την ελευθερία και την δημοκρατία για την Ευρώπη των λαών για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

«Θέλω να ευχηθώ στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του επειδή η τιμή, τιμή δεν έχει, καλό ταξίδι στην Ιαπωνία. Στη χώρα που όταν χάνεται η τιμή κάνουνε χαρακίρι», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

Γ. Γεραπετρίτης: Πώς περιήλθαν σε γνώση του κ. Τσίπρα ονόματα που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει πως περιήλθαν σε γνώση του κ. Τσίπρα, ονόματα που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, προτού λάβει την επιστολή του κ. Ράμμου, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας επί της πρότασης δυσπιστίας. Ταυτοχρόνως, ο κ.Γεραπετρίτης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν μπορεί να επαναλάβει τη διαβεβαίωση, ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών.

gerapetritis-konsiliere2.png


Ο υπουργός Επικρατείας, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται, από σήμερα στη Βουλή, να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

-Μπορεί να επιβεβαιώσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν υπήρξε, επί των ημερών του, άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών; Ήδη η πρώτη αρνητική τοποθέτησή του έχει διαψευσθεί παταγωδώς, αφού προέκυψε το ζήτημα των Σαγιά και Πιτσιόρλα. «Μήπως να μας ανανεώσει τη διαβεβαίωση; Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε κάτι άλλο…», είπε ο Γεραπετρίτης.

-Ο κ. Τσίπρας έκανε τη διχαστική τοποθέτηση ότι «υπάρχουν δικασταί εν Αθήναις». «Καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς, με ανοίκειους χαρακτηρισμούς, θα έλεγα, κατά της εισαγγελέως της ΕΥΠ, και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το ‘δικαστές εν Αθήναις', σημαίνει ότι υπάρχουν, για τον ΣΥΡΙΖΑ, άξιοι και ανάξιοι δικαστές;», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Ισχύει ότι υπάρχουν άξιοι και ανάξιοι δικαστές ή η δήλωση του κ. Τσίπρα, στις 5 Δεκεμβρίου, έξω από τον 'Αρειο Πάγο, ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη; Για να ξέρουμε κι εμείς».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς στην εισαγγελέα. «Ξέρετε ποιος τη διορίζει. Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, με 11 ανώτατους δικαστές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

-Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών. Είχε άδεια, εκ μέρους τους, για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα;

-Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών. Στην επιστολή την οποία κράδαινε χθες, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; «'Ακρα του τάφου σιωπή, θα υπάρξει….», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Αναφέρθηκαν έξι ονόματα. Θέλουμε σαφή απάντηση. Αυτά τα έξι ονόματα αναφέρονται στην επιστολή που του έδωσε ο κ. Ράμμος; Αν όχι, τότε πρέπει να συνομολογήσετε ότι σήμερα υπήρξε παραπλάνηση του κοινοβουλίου».

-Από μακρού χρόνου και τουλάχιστον, από τις 8 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ονομαστικά, ανέφερε τα ονόματα υπουργού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ. «Αντιλαμβανόμαστε ότι χθες ο κ. Τσίπρας έλαβε επιβεβαίωση στο ερώτημά του. Στις 8/12 πως το γνώριζε; Αν χθες μόνον, ο κ. Τσίπρας έλαβε την απάντηση ότι αυτή φέρονται να παρακολουθούνταν, στις 8/12 ο κ. Τσίπρας ήξερε κάτι που δεν ήξερε ούτε η Βουλή, ούτε η ΑΔΑΕ, ούτε η κυβέρνηση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

polakis-dyspistias.png


-Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε το ακραίο, ότι ο πρωθυπουργός είναι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ή εγκληματικής συμμορίας. «Υπάρχει ένα στοιχείο που να συνδέει τον πρωθυπουργό, με όσα του καταμαρτυρεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα; Ένα στοιχείο υπάρχει; Υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει πει ότι ο κ. Πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα; Οι εικασίες και οι υπερβάσεις για να συνδεθεί ο Πρωθυπουργός με ό,τι συνέβη, είναι ασκήσεις ακροβατικής γυμναστικής. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν εγνώριζε»,

«Καμία συγκάλυψη»

Σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία το θέμα των «νόμιμων άρσεων απορρήτου» από την ΕΥΠ, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε συγκάλυψη αλλά:

-Δύο ημέρες μετά το θέμα που προέκυψε με τον κ. Ανδρουλάκη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε με δημόσια δήλωσή του να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, τι συνέβη.

-Αμέσως ανελήφθη πολιτική ευθύνη, έτσι ώστε να αποχωρήσουν δύο από τα στελέχη της διοίκησης. Αμέσως άλλαξε η διοίκηση της ΕΥΠ.

-Αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι κοινοβουλευτικοί σχηματισμοί. Τρεις φορές συνεδρίαση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για το ζήτημα αυτό. Έγινε εξεταστική επιτροπή, δεδομένου ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ψήφισε να είναι δυνατό η μειοψηφία, να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές.

-Έγινε παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων των ζητημάτων που αφορούσαν στα θέματα που ανέκυψαν, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση.

-Ψηφίστηκε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις άρχεις απορρήτου.

«'Αρα αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να ομιλεί για συγκάλυψη. Ο πρωθυπουργός, ο ίδιος μίλησε. Είπε ότι δεν γνώριζε, για τα ζητήματα αυτά. Ήταν πάρα πολύ σαφής, διαυγής, ξεκάθαρη η θέση», είπε ο υπουργός Επικρατειας.

Η ΑΔΑΕ

Αναφορικά με τη θέση της ΑΔΑΕ και τον ρόλο της, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η αρχή είναι ένα διοικητικό όργανο και δεν είναι δικαστής.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όλοι υπόκεινται στο Σύνταγμα και τους νόμους. Η ΑΔΑΕ είναι ένα διοικητικό όργανο. Όταν αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δικαστές, για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κάνει ένα σφάλμα. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι διοικητικό όργανο. Δεν είναι δικαστής. Δικαστής ήταν. Σήμερα είναι διοικητικό όργανο. Και ο τελικός κριτής πάντα σε μια συντεταγμένη πολιτεία είναι τα δικαστήρια στα οποία εξ όσων γνωρίζω έχει παραπεμφθεί η υπόθεση και θα υπάρξει μια οριστική κρίση. Για να μην αναφερθούμε και στο ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις ανεξάρτητες αρχές. Εμείς σεβαστήκαμε τις ανεξάρτητες αρχές. Διότι μολονότι η θητεία των μελών των ανεξαρτήτων αρχών, περιλαμβανομένης της ΑΔΑΕ, έχει από μακρού εκπνεύσει, εμείς σεβαστήκαμε ότι υπήρχε ενεργή διαδικασία, και δεν επιχειρήσαμε να αλλάξουμε τη σύνθεση και τις ισορροπίες, εντός του συλλογικού οργάνου. Δεν το πράξαμε, από σεβασμό για τις αρχές. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι, όνομα και μη χωριό, εδήλωναν: ‘τη δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να καταργήσει τις ανεξάρτητες αρχές', στο πλαίσιο του ελέγχου των αρμών της εξουσίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.


Ευ. Τσακαλώτος: Όντως είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο Κ. Χατζηδάκης και ο Κ. Φλώρος;

Τα όσα αναφέρθηκαν στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, από βουλευτές της ΝΔ, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να αποσαφηνίσει σήμερα αν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος του κ. Ράμμου είναι γραμμή της ΝΔ και αποτελούν «σκονάκι» του κόμματος. «Εμείς στους βουλευτές μας, σκονάκι δεν δίνουμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη γνώμη των βουλευτών.

Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου που είπε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ «delivery boy» και «5η φάλαγγα» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου που είπε για τον κ. Ράμμο ότι «ευτελίζει το αξίωμα του και της αρχής της οποίας προϊσταται».

«Ήσασταν εδώ όταν μιλούσαν ο κ. Μαρκόπουλος και ο κ. Χατζηβασιλείου;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στο παριστάμενο υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. «Ουσιαστικά, είπαν ότι είναι πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς είστε καθηγητής πανεπιστημίου. Σας ρωτάω ευθέως. Πιστεύετε ότι ο κ. Ράμμος είναι πιόνι του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι ήταν ακραία αυτά τα πράγματα που ειπώθηκαν. Ακραία», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναρωτήθηκε αν οι παρεμβάσεις αυτές «είναι γραμμή της ΝΔ ή έχουμε δύο βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λάθος…σκονάκι».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε και τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση για τα «ρυπαρά δίκτυα»: «Πως η κυρία Βλάχου υπογράφει ξανά και ξανά παρακολουθήσεις; Υπήρχαν στοιχεία για τον κ. Χατζηδάκη; Για τον κ. Φλώρο; Μην μας λέτε λοιπόν ότι κάνουμε επίθεση στην κ. Βλάχου. Πείτε μας εσείς, είναι άδικη η κριτική σε βάρος της εισαγγελέως της ΕΥΠ, γιατί όντως είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Φλώρος;».

Γ. Γεραπετρίτης: Εμείς δεν δίνουμε σκονάκι στους βουλευτές μας

«Εμείς στους βουλευτές μας - δεν ξέρω ποια είναι η δικιά σας πρακτική - σκονάκι δεν δίνουμε», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές μας έχουν την ευθυκρισία να κρίνουν και να τοποθετούνται. 'Αρα σε αυτό το επίπεδο, να μην ταυτίζετε τις εσωτερικές σας διαδικασίες, με το τι κάνουμε εμείς με τους βουλευτές μας. Το πώς θα κρίνουν και το πώς θα αξιολογήσουν, είναι ζήτημα που έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης τους. Εξάλλου, ξέρετε, το άρθρο 62 του Συντάγματος την εγγυάται. Καλό θα είναι λοιπόν, να μην θέλετε να βάλουμε φίμωτρο στους βουλευτές».

Απαντώντας για την εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο κ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι που μίλησαν με μεγάλη ένταση αν και η εισαγγελέας της ΕΥΠ «είναι δικαστικός λειτουργός και οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να περιβάλλονται με εμπιστοσύνη σε μια συντεταγμένη έννομη τάξη». Το δήλωσε άλλωστε, παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, και ο κ. Τσίπρας που δήλωσε ότι τρέφει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. «Δικαιοσύνη αλά καρτ δεν νοείται. Ή εμπιστεύεσαι τη δικαιοσύνη ή απαξιώνεις τη δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξηγήσει «από που γνωρίζει τα ονόματα Χατζηδάκης και Φλώρος».

Θ. Παφίλης: Πράγματι η ΝΔ έκανε όσα καταγγέλλετε, εσείς τι κάνατε; 

«Ψηφίζουμε τη μομφή κατά της κυβέρνησης. Δεν την ψηφίζουμε τώρα. Εμείς τη μομφή την έχουμε ψηφίσει, από την πρώτη στιγμή, στο δρόμο, στους αγώνες των σωματείων, του λαϊκού κινήματος που παλεύουν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. 

pafilis-dyspistias.png


«Ψηφίζουμε όμως μομφή και για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Θανάσης Παφίλης και κατήγγειλε ότι η όξυνση είναι τεχνητή, παραπλανητική και υποκριτική. «Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον αλλά μαζί έχουν ψηφίσει το τερατώδες πλαίσιο της ΕΕ, που επιτρέπει να παρακολουθούνται οι πάντες και να μην δίνει λογαριασμό κανένας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Σχολιάζοντας τα περί υπεράσπισης του κράτους δικαίου, ο Θανάσης Παφίλης είπε: «Πράγματι η ΝΔ έκανε όσα καταγγέλλετε (σ.σ. απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ), για τον διοικητή της ΕΥΠ, τις παρακολουθήσεις. Εσείς τι κάνατε; Είπε ο κ. Ρουμπάτης και πολλοί άλλοι ότι το ΚΚΕ παρακολουθούνταν από το 2016. Ναι ή όχι; Τι κάνατε εσείς; Είπε, πράγματι ο κ. Ρουμπάτης, ότι αυτό συνέβαινε, όχι από την ΕΥΠ. Πείτε μας όμως εσείς τι κάνατε για αυτό; Έχουμε τηλέφωνα 14 χωρών συγκεκριμένα. Ζητήσατε δικαστική συνδρομή; Όχι».

Δ. Τζανακόπουλος: «Κάθε μέρα που περνάει, όσα ο κ. Οικονόμου, αλαζονικά, χαρακτήριζε μύθους του Αισώπου, επιβεβαιώνονται»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ήταν ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τον λόγο στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.

Ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε να ανοίξει την παρέμβασή του, σχολιάζοντας όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε σχέση με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

«Αφού ο κ. Γεραπετρίτης απήγγειλε Λυσία, και μας είπε πόσο μας ευγνωμονεί, για την πρόταση δυσπιστίας, προσπάθησε στη συνέχεια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Άνοιξε τον ανεμιστήρα και έβαλε μπροστά τη λάσπη. Επικαλέστηκε ο κ. Γεραπετρίτης τα δύο στημένα ειδικά δικαστήρια που ξεκίνησαν με διάφορες αδιανόητες κακουργηματικές κατηγορίες και κατέληξαν σε πλημμελήματα για παράβαση καθήκοντος-και θα δούμε και την κατάληξη των δύο αυτών στημένων δικαστηρίων-μας είπε για τη Novartis, μας είπε για τον Καλογρίτσα. Προσπάθησε δηλαδή να παίξει το παιχνίδι του συμψηφισμού, το παιχνίδι του αντιπερισπασμού, με τα διάφορα κατασκευασμένα μυθεύματα των δημοσιογράφων και παραδημοσιογράφων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «αφού ο κ. Γεραπετρίτης αξιοποίησε τον Λυσία, επιτρέψτε μου και εμένα να αξιοποιήσω τον Χέγκελ. Ο Χέγκελ, έλεγε ότι στο σκοτάδι όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες. Δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις. Είναι ίδιες. Αυτό προσπάθησε ο κ. Γεραπετρίτης να κάνει. Να συσκοτίσει, για να φανούμε όλοι οι ίδιοι, όπως οι αγελάδες του Χέγκελ. Όπως οι αγελάδες τη νύχτα. Γιατί αυτό το παιχνίδι, το παιχνίδι της νύχτας και του σκοταδιού, το ξέρει πολύ καλά αυτή η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης. Ένα σκοτεινό δίκτυο οικοδόμησαν, ένα σκοτεινό δίκτυο εκβιασμών και ραδιουργίας τους κρατά στην εξουσία». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε δε πως ο κ. Γεραπετρίτης, στην απάντηση που έδωσε νωρίτερα στη Βουλή, «δεν τόλμησε να αγγίξει το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στο ζήτημα των υποκλοπών, των παρακολουθήσεων και αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας της ΕΥΠ».

«Έχει αποδειχθεί πλέον ότι η ΕΥΠ, εκτός από τον κ. Κουκάκη, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, παρακολουθούσε και τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, επί έναν ολόκληρο χρόνο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις, στη βάση ποιων στοιχείων παρατάθηκε τέσσερις φορές η παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη. Αντίστοιχες απαντήσεις πρέπει να δοθούν, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι αποφάσεις παράτασης για την παρακολούθηση, επί δύο χρόνια, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρου, του αρχηγού του ΓΕΣ, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, των πρώην Γενικών Γραμματέων Εξοπλισμών.

Την ίδια στιγμή είναι επιβεβαιωμένες οι παρακολουθήσεις του κ. Κύρτσου και του κ. Τέλλογλου, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει, όσα ο κ. Οικονόμου, αλαζονικά, χαρακτήριζε μύθους του Αισώπου, επιβεβαιώνονται ένα προς ένα».

protasi-dyspistias-georgiadis-mitarakis.png


«Είτε κάτω από τη μύτη του, του κ. Μητσοτάκη λειτουργούσαν ρυπαρά δίκτυα στην ΕΥΠ και έκαναν σουρωτήρι το ελληνικό στράτευμα και σε αυτά συμμετέχει και η κ. Βλάχου, και άρα είναι ανίκανος, είτε ήταν ο ίδιος ο καθοδηγητής του ρυπαρού δικτύου, ενορχήστρωσε τη λειτουργία των ρυπαρών αυτών δικτύων, εξευτέλισε και εργαλειοποίησε τους θεσμούς», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπήρχε κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας. Το μόνο που υπήρχε ήταν το ιδιοτελές συμφέρον του κ. Μητσοτάκη να ελέγξει ασφυκτικά την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Το αν το κίνητρό του ήταν και οικονομικό, διότι όλο αυτό το διάστημα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 15 δις ευρώ, αυτό θα φανεί στην πορεία».

Ο κ. Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε ότι «και μόνο η επιχείρηση συγκάλυψης που εξελίχθηκε, είναι απόδειξη της ενοχής του». Χαρακτήρισε επίσης κατάπτυστη την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, «έναν δημόσιο λειτουργό που είχε το σθένος να κάνει το καθήκον του». Αναφερόμενος δε στον κ. Ντογιάκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε εκτελεστικό βραχίονα του εγκληματικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη.

Δ. Καιρίδης: Παράνομο το αίτημα Τσίπρα για πληροφορίες που αφορούν τρίτα πρόσωπα

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για να τα συζητήσουμε όλα» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην Ολομέλεια.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «χρεοκοπημένο πολιτικά» κόμμα, που εδώ και τέσσερα χρόνια «δεν μπορεί να αρθρώσει εναλλακτική πολιτική και νομίζει πως με μια εξωθεσμική παρέμβαση μπορεί να επηρεάσουν το επικείμενο εις βάρους του εκλογικό αποτέλεσμα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ έχει «δομικές και θεσμικές αμαρτίες» που «για να τις ξεπεράσει επενδύει σε τοξικότητα» και του καταλόγισε ότι «εργαλειοποιείτε τις Ανεξάρτητες Αρχές, που μέχρι χθες περιφρονούσατε και αποστρεφόσασταν»

Ο κ. Καιρίδης, χαρακτήρισε το αίτημα που κατέθεσε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα στην ΑΔΑΕ «είναι παράνομο, στο βαθμό που δεν ζητούσε πληροφορίες για τον ίδιο, αλλά για τρίτα πρόσωπα».

Υποστήριξε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα «ήταν προσχηματικό για να δώσει το πρόσχημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να του δώσει πληροφορίες». Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, σημείωσε, «αντί να το απορρίψει το αίτημα Τσίπρα, δέχθηκε και του έδωσε πληροφορίες!» Τόνισε πως το Σύνταγμα και ο ιδρυτικός νόμος της ΑΔΑΕ «είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Η ΑΔΑΕ έχει έναν και μόνο στόχο. Την προάσπιση του απορρήτου. Όλα τα υπόλοιπα ευγενή περί Δημοκρατίας αφορούν άλλους θεσμούς όπως την Δικαιοσύνη». Αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «πότε άλλοτε στο παρελθόν, η ΑΔΑΕ έδωσε προσωποποιημένες πληροφορίες σε πολιτικούς αρχηγούς;»

Παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει σε αυτό που αναγράφηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι «ζήτησε από μέλος της ΑΔΑΕ να αλλάξει την ψήφο του».

Ευ. Λιακούλη: Τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει ο έλεγχος και το μοίρασμα της εξουσίας

Τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει ο έλεγχος και το μοίρασμα της εξουσίας είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας ότι πολλές φορές, τα δύο κόμματα χορεύουν μαζί το "ταγκό του βάλτου, τσαλαβουτώντας στα νερά, και μοιράζοντας ρόλους και θέσεις, μόνο και μόνο γιατί το σόου πρέπει να συνεχιστεί".

Αναφερόμενη στην πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση είπε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών με θεσμικό και νομικά ενάρετο τρόπο, "πηγαίνοντας στον 'Αρειο Πάγο και όχι εξευτελίζοντας τη Βουλή, όπως κάνατε εσείς οι δύο προ λίγων λεπτών".

Σχολιάζοντας την απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας, διά του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, και τη φράση του "ένοχος, ένοχον ού ποιεί" είπε: "Με εντυπωσιάσατε. Αυτοί είστε. Έτσι περιγράφετε τον εαυτό σας, σαν δύο ένοχοι που μαλώνετε.. [..] Λέτε λοιπόν στο λαό ότι, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να με κατηγορήσει, διότι είναι ένοχος όπως κι εγώ. Αυτό είπατε στο λαό: Ότι είμαστε και οι δύο ένοχοι, και ότι, εγώ δεν είμαι περισσότερο ένοχος από ότι είστε εσείς.."

Καταλήγοντας, η κα Λιακούλη είπε ότι το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών θα είναι "ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να έχουν μία θέση εξουσίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα, χάριν της κοινωνικής ειρήνης, της ευημερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

«Το ΠΑΣΟΚ είναι στη δεύτερη όχθη. Ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε τη χώρα στα ζάρια, και δεν θα το κάνει ποτέ», είπε η κα Λιακούλη, που προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν τον λόγο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ στα πρώτα λεπτά υπήρξαν διαμαρτυρίες από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ σχετικά με τη διαδικασία και τους χρόνους των συνεδριάσεων, με τους βουλευτές να τονίζουν την ανάγκη να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.

Χρ. Σπίρτζης: Το περιτύλιγμα των «άριστων» βγήκε και αποκαλύφθηκε το σάπιο, παλιό καθεστώς της δεξιάς παράδοσης των Κυπατζήδων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, καταλογίζοντας της «πλούσιο, δυσώδη και άρρωστο αντιδημοκρατικό καθεστώς παρακολουθήσεων», τονίζοντας ότι τώρα υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία και θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για ύβρεις και αλαζονεία των στελεχών της ΝΔ και τόνισε ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τίναξε στον αέρα το φασίζουσας λογικής σχέδιο της.

«Με τις πράξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη η ντροπή βαρέθηκε να ντρέπεται. Και σήμερα παρακολουθήσαμε οι ύβρεις, η αλαζονεία, το ψέμα, η τοξικότητα και η υποκρισία να υποκλίνονται στα στελέχη της ΝΔ και στην κυβέρνηση των παρακολουθήσεων», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Λίγες μέρες πριν εκφραστεί αυθεντικά ο ελληνικός λαός, πριν διώξει το καθεστώς Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος, λίγες μέρες πριν φύγει η κυβέρνηση της ακρίβειας, των 8,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων, της απάνθρωπης κατάντιας της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους, οι αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων γίνανε αποδείξεις. Το περιτύλιγμα των άριστων σύγχρονων πολιτικών, η προπαγάνδα των «Μένουμε Ευρώπη» βγήκε, και αποκαλύφθηκε το σάπιο, το παλιό καθεστώς της δεξιάς παράδοσης των Κυπατζήδων, του νόμου και της τάξης, των απειλών, της δολοφονίας χαρακτήρων, όπως αυτές επιχειρήθηκαν σήμερα για τον κ. Ράμμο».

Και ο κ. Σπίρτζης συνέχισε: «Ήσασταν, είστε και θα είστε η παράταξη της ΚΥΠ, των παρακολουθήσεων, των μαύρων σελίδων της πολιτικής ιστορίας. Ήσασταν, είστε και θα είστε η παράταξη της πτώχευσης, της ξενιτιάς των νέων ανθρώπων, της προπαγάνδας, των λίγων μεγάλων συμφερόντων. Το παρόν και το μέλλον σας είναι οι μαύρες σελίδες του παρελθόντος σας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε η παράταξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, του πατριωτισμού, των αγώνων για την ελευθερία και την δημοκρατία για την Ευρώπη των λαών για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

«Θέλω να ευχηθώ στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του επειδή η τιμή, τιμή δεν έχει, καλό ταξίδι στην Ιαπωνία. Στη χώρα που όταν χάνεται η τιμή κάνουνε χαρακίρι», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

Γ. Γεραπετρίτης: Πώς περιήλθαν σε γνώση του κ. Τσίπρα ονόματα που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει πως περιήλθαν σε γνώση του κ. Τσίπρα, ονόματα που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, προτού λάβει την επιστολή του κ. Ράμμου, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας επί της πρότασης δυσπιστίας. Ταυτοχρόνως, ο κ.Γεραπετρίτης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν μπορεί να επαναλάβει τη διαβεβαίωση, ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών.

gerapetritis-konsiliere2.png


Ο υπουργός Επικρατείας, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται, από σήμερα στη Βουλή, να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

-Μπορεί να επιβεβαιώσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν υπήρξε, επί των ημερών του, άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών; Ήδη η πρώτη αρνητική τοποθέτησή του έχει διαψευσθεί παταγωδώς, αφού προέκυψε το ζήτημα των Σαγιά και Πιτσιόρλα. «Μήπως να μας ανανεώσει τη διαβεβαίωση; Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε κάτι άλλο…», είπε ο Γεραπετρίτης.

-Ο κ. Τσίπρας έκανε τη διχαστική τοποθέτηση ότι «υπάρχουν δικασταί εν Αθήναις». «Καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς, με ανοίκειους χαρακτηρισμούς, θα έλεγα, κατά της εισαγγελέως της ΕΥΠ, και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το ‘δικαστές εν Αθήναις', σημαίνει ότι υπάρχουν, για τον ΣΥΡΙΖΑ, άξιοι και ανάξιοι δικαστές;», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Ισχύει ότι υπάρχουν άξιοι και ανάξιοι δικαστές ή η δήλωση του κ. Τσίπρα, στις 5 Δεκεμβρίου, έξω από τον 'Αρειο Πάγο, ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη; Για να ξέρουμε κι εμείς».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς στην εισαγγελέα. «Ξέρετε ποιος τη διορίζει. Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, με 11 ανώτατους δικαστές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

-Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών. Είχε άδεια, εκ μέρους τους, για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα;

-Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών. Στην επιστολή την οποία κράδαινε χθες, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; «'Ακρα του τάφου σιωπή, θα υπάρξει….», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Αναφέρθηκαν έξι ονόματα. Θέλουμε σαφή απάντηση. Αυτά τα έξι ονόματα αναφέρονται στην επιστολή που του έδωσε ο κ. Ράμμος; Αν όχι, τότε πρέπει να συνομολογήσετε ότι σήμερα υπήρξε παραπλάνηση του κοινοβουλίου».

-Από μακρού χρόνου και τουλάχιστον, από τις 8 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ονομαστικά, ανέφερε τα ονόματα υπουργού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ. «Αντιλαμβανόμαστε ότι χθες ο κ. Τσίπρας έλαβε επιβεβαίωση στο ερώτημά του. Στις 8/12 πως το γνώριζε; Αν χθες μόνον, ο κ. Τσίπρας έλαβε την απάντηση ότι αυτή φέρονται να παρακολουθούνταν, στις 8/12 ο κ. Τσίπρας ήξερε κάτι που δεν ήξερε ούτε η Βουλή, ούτε η ΑΔΑΕ, ούτε η κυβέρνηση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

polakis-dyspistias.png


-Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε το ακραίο, ότι ο πρωθυπουργός είναι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ή εγκληματικής συμμορίας. «Υπάρχει ένα στοιχείο που να συνδέει τον πρωθυπουργό, με όσα του καταμαρτυρεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα; Ένα στοιχείο υπάρχει; Υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει πει ότι ο κ. Πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα; Οι εικασίες και οι υπερβάσεις για να συνδεθεί ο Πρωθυπουργός με ό,τι συνέβη, είναι ασκήσεις ακροβατικής γυμναστικής. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν εγνώριζε»,

«Καμία συγκάλυψη»

Σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία το θέμα των «νόμιμων άρσεων απορρήτου» από την ΕΥΠ, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε συγκάλυψη αλλά:

-Δύο ημέρες μετά το θέμα που προέκυψε με τον κ. Ανδρουλάκη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε με δημόσια δήλωσή του να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, τι συνέβη.

-Αμέσως ανελήφθη πολιτική ευθύνη, έτσι ώστε να αποχωρήσουν δύο από τα στελέχη της διοίκησης. Αμέσως άλλαξε η διοίκηση της ΕΥΠ.

-Αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι κοινοβουλευτικοί σχηματισμοί. Τρεις φορές συνεδρίαση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για το ζήτημα αυτό. Έγινε εξεταστική επιτροπή, δεδομένου ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ψήφισε να είναι δυνατό η μειοψηφία, να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές.

-Έγινε παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων των ζητημάτων που αφορούσαν στα θέματα που ανέκυψαν, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση.

-Ψηφίστηκε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις άρχεις απορρήτου.

«'Αρα αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να ομιλεί για συγκάλυψη. Ο πρωθυπουργός, ο ίδιος μίλησε. Είπε ότι δεν γνώριζε, για τα ζητήματα αυτά. Ήταν πάρα πολύ σαφής, διαυγής, ξεκάθαρη η θέση», είπε ο υπουργός Επικρατειας.

Η ΑΔΑΕ

Αναφορικά με τη θέση της ΑΔΑΕ και τον ρόλο της, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η αρχή είναι ένα διοικητικό όργανο και δεν είναι δικαστής.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όλοι υπόκεινται στο Σύνταγμα και τους νόμους. Η ΑΔΑΕ είναι ένα διοικητικό όργανο. Όταν αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δικαστές, για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κάνει ένα σφάλμα. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι διοικητικό όργανο. Δεν είναι δικαστής. Δικαστής ήταν. Σήμερα είναι διοικητικό όργανο. Και ο τελικός κριτής πάντα σε μια συντεταγμένη πολιτεία είναι τα δικαστήρια στα οποία εξ όσων γνωρίζω έχει παραπεμφθεί η υπόθεση και θα υπάρξει μια οριστική κρίση. Για να μην αναφερθούμε και στο ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις ανεξάρτητες αρχές. Εμείς σεβαστήκαμε τις ανεξάρτητες αρχές. Διότι μολονότι η θητεία των μελών των ανεξαρτήτων αρχών, περιλαμβανομένης της ΑΔΑΕ, έχει από μακρού εκπνεύσει, εμείς σεβαστήκαμε ότι υπήρχε ενεργή διαδικασία, και δεν επιχειρήσαμε να αλλάξουμε τη σύνθεση και τις ισορροπίες, εντός του συλλογικού οργάνου. Δεν το πράξαμε, από σεβασμό για τις αρχές. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι, όνομα και μη χωριό, εδήλωναν: ‘τη δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να καταργήσει τις ανεξάρτητες αρχές', στο πλαίσιο του ελέγχου των αρμών της εξουσίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.


Ευ. Τσακαλώτος: Όντως είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο Κ. Χατζηδάκης και ο Κ. Φλώρος;

Τα όσα αναφέρθηκαν στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, από βουλευτές της ΝΔ, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να αποσαφηνίσει σήμερα αν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος του κ. Ράμμου είναι γραμμή της ΝΔ και αποτελούν «σκονάκι» του κόμματος. «Εμείς στους βουλευτές μας, σκονάκι δεν δίνουμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη γνώμη των βουλευτών.

Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου που είπε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ «delivery boy» και «5η φάλαγγα» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου που είπε για τον κ. Ράμμο ότι «ευτελίζει το αξίωμα του και της αρχής της οποίας προϊσταται».

«Ήσασταν εδώ όταν μιλούσαν ο κ. Μαρκόπουλος και ο κ. Χατζηβασιλείου;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στο παριστάμενο υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. «Ουσιαστικά, είπαν ότι είναι πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς είστε καθηγητής πανεπιστημίου. Σας ρωτάω ευθέως. Πιστεύετε ότι ο κ. Ράμμος είναι πιόνι του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι ήταν ακραία αυτά τα πράγματα που ειπώθηκαν. Ακραία», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναρωτήθηκε αν οι παρεμβάσεις αυτές «είναι γραμμή της ΝΔ ή έχουμε δύο βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λάθος…σκονάκι».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε και τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση για τα «ρυπαρά δίκτυα»: «Πως η κυρία Βλάχου υπογράφει ξανά και ξανά παρακολουθήσεις; Υπήρχαν στοιχεία για τον κ. Χατζηδάκη; Για τον κ. Φλώρο; Μην μας λέτε λοιπόν ότι κάνουμε επίθεση στην κ. Βλάχου. Πείτε μας εσείς, είναι άδικη η κριτική σε βάρος της εισαγγελέως της ΕΥΠ, γιατί όντως είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Φλώρος;».

Γ. Γεραπετρίτης: Εμείς δεν δίνουμε σκονάκι στους βουλευτές μας

«Εμείς στους βουλευτές μας - δεν ξέρω ποια είναι η δικιά σας πρακτική - σκονάκι δεν δίνουμε», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές μας έχουν την ευθυκρισία να κρίνουν και να τοποθετούνται. 'Αρα σε αυτό το επίπεδο, να μην ταυτίζετε τις εσωτερικές σας διαδικασίες, με το τι κάνουμε εμείς με τους βουλευτές μας. Το πώς θα κρίνουν και το πώς θα αξιολογήσουν, είναι ζήτημα που έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης τους. Εξάλλου, ξέρετε, το άρθρο 62 του Συντάγματος την εγγυάται. Καλό θα είναι λοιπόν, να μην θέλετε να βάλουμε φίμωτρο στους βουλευτές».

Απαντώντας για την εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο κ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι που μίλησαν με μεγάλη ένταση αν και η εισαγγελέας της ΕΥΠ «είναι δικαστικός λειτουργός και οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να περιβάλλονται με εμπιστοσύνη σε μια συντεταγμένη έννομη τάξη». Το δήλωσε άλλωστε, παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, και ο κ. Τσίπρας που δήλωσε ότι τρέφει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. «Δικαιοσύνη αλά καρτ δεν νοείται. Ή εμπιστεύεσαι τη δικαιοσύνη ή απαξιώνεις τη δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξηγήσει «από που γνωρίζει τα ονόματα Χατζηδάκης και Φλώρος».

Θ. Παφίλης: Πράγματι η ΝΔ έκανε όσα καταγγέλλετε, εσείς τι κάνατε; 

«Ψηφίζουμε τη μομφή κατά της κυβέρνησης. Δεν την ψηφίζουμε τώρα. Εμείς τη μομφή την έχουμε ψηφίσει, από την πρώτη στιγμή, στο δρόμο, στους αγώνες των σωματείων, του λαϊκού κινήματος που παλεύουν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. 

pafilis-dyspistias.png


«Ψηφίζουμε όμως μομφή και για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Θανάσης Παφίλης και κατήγγειλε ότι η όξυνση είναι τεχνητή, παραπλανητική και υποκριτική. «Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον αλλά μαζί έχουν ψηφίσει το τερατώδες πλαίσιο της ΕΕ, που επιτρέπει να παρακολουθούνται οι πάντες και να μην δίνει λογαριασμό κανένας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Σχολιάζοντας τα περί υπεράσπισης του κράτους δικαίου, ο Θανάσης Παφίλης είπε: «Πράγματι η ΝΔ έκανε όσα καταγγέλλετε (σ.σ. απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ), για τον διοικητή της ΕΥΠ, τις παρακολουθήσεις. Εσείς τι κάνατε; Είπε ο κ. Ρουμπάτης και πολλοί άλλοι ότι το ΚΚΕ παρακολουθούνταν από το 2016. Ναι ή όχι; Τι κάνατε εσείς; Είπε, πράγματι ο κ. Ρουμπάτης, ότι αυτό συνέβαινε, όχι από την ΕΥΠ. Πείτε μας όμως εσείς τι κάνατε για αυτό; Έχουμε τηλέφωνα 14 χωρών συγκεκριμένα. Ζητήσατε δικαστική συνδρομή; Όχι».

Δ. Τζανακόπουλος: «Κάθε μέρα που περνάει, όσα ο κ. Οικονόμου, αλαζονικά, χαρακτήριζε μύθους του Αισώπου, επιβεβαιώνονται»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ήταν ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τον λόγο στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.

Ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε να ανοίξει την παρέμβασή του, σχολιάζοντας όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε σχέση με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

«Αφού ο κ. Γεραπετρίτης απήγγειλε Λυσία, και μας είπε πόσο μας ευγνωμονεί, για την πρόταση δυσπιστίας, προσπάθησε στη συνέχεια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Άνοιξε τον ανεμιστήρα και έβαλε μπροστά τη λάσπη. Επικαλέστηκε ο κ. Γεραπετρίτης τα δύο στημένα ειδικά δικαστήρια που ξεκίνησαν με διάφορες αδιανόητες κακουργηματικές κατηγορίες και κατέληξαν σε πλημμελήματα για παράβαση καθήκοντος-και θα δούμε και την κατάληξη των δύο αυτών στημένων δικαστηρίων-μας είπε για τη Novartis, μας είπε για τον Καλογρίτσα. Προσπάθησε δηλαδή να παίξει το παιχνίδι του συμψηφισμού, το παιχνίδι του αντιπερισπασμού, με τα διάφορα κατασκευασμένα μυθεύματα των δημοσιογράφων και παραδημοσιογράφων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «αφού ο κ. Γεραπετρίτης αξιοποίησε τον Λυσία, επιτρέψτε μου και εμένα να αξιοποιήσω τον Χέγκελ. Ο Χέγκελ, έλεγε ότι στο σκοτάδι όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες. Δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις. Είναι ίδιες. Αυτό προσπάθησε ο κ. Γεραπετρίτης να κάνει. Να συσκοτίσει, για να φανούμε όλοι οι ίδιοι, όπως οι αγελάδες του Χέγκελ. Όπως οι αγελάδες τη νύχτα. Γιατί αυτό το παιχνίδι, το παιχνίδι της νύχτας και του σκοταδιού, το ξέρει πολύ καλά αυτή η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης. Ένα σκοτεινό δίκτυο οικοδόμησαν, ένα σκοτεινό δίκτυο εκβιασμών και ραδιουργίας τους κρατά στην εξουσία». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε δε πως ο κ. Γεραπετρίτης, στην απάντηση που έδωσε νωρίτερα στη Βουλή, «δεν τόλμησε να αγγίξει το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στο ζήτημα των υποκλοπών, των παρακολουθήσεων και αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας της ΕΥΠ».

«Έχει αποδειχθεί πλέον ότι η ΕΥΠ, εκτός από τον κ. Κουκάκη, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, παρακολουθούσε και τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, επί έναν ολόκληρο χρόνο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις, στη βάση ποιων στοιχείων παρατάθηκε τέσσερις φορές η παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη. Αντίστοιχες απαντήσεις πρέπει να δοθούν, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι αποφάσεις παράτασης για την παρακολούθηση, επί δύο χρόνια, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρου, του αρχηγού του ΓΕΣ, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, των πρώην Γενικών Γραμματέων Εξοπλισμών.

Την ίδια στιγμή είναι επιβεβαιωμένες οι παρακολουθήσεις του κ. Κύρτσου και του κ. Τέλλογλου, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει, όσα ο κ. Οικονόμου, αλαζονικά, χαρακτήριζε μύθους του Αισώπου, επιβεβαιώνονται ένα προς ένα».

protasi-dyspistias-georgiadis-mitarakis.png


«Είτε κάτω από τη μύτη του, του κ. Μητσοτάκη λειτουργούσαν ρυπαρά δίκτυα στην ΕΥΠ και έκαναν σουρωτήρι το ελληνικό στράτευμα και σε αυτά συμμετέχει και η κ. Βλάχου, και άρα είναι ανίκανος, είτε ήταν ο ίδιος ο καθοδηγητής του ρυπαρού δικτύου, ενορχήστρωσε τη λειτουργία των ρυπαρών αυτών δικτύων, εξευτέλισε και εργαλειοποίησε τους θεσμούς», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπήρχε κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας. Το μόνο που υπήρχε ήταν το ιδιοτελές συμφέρον του κ. Μητσοτάκη να ελέγξει ασφυκτικά την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Το αν το κίνητρό του ήταν και οικονομικό, διότι όλο αυτό το διάστημα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 15 δις ευρώ, αυτό θα φανεί στην πορεία».

Ο κ. Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε ότι «και μόνο η επιχείρηση συγκάλυψης που εξελίχθηκε, είναι απόδειξη της ενοχής του». Χαρακτήρισε επίσης κατάπτυστη την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, «έναν δημόσιο λειτουργό που είχε το σθένος να κάνει το καθήκον του». Αναφερόμενος δε στον κ. Ντογιάκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε εκτελεστικό βραχίονα του εγκληματικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη.

Δ. Καιρίδης: Παράνομο το αίτημα Τσίπρα για πληροφορίες που αφορούν τρίτα πρόσωπα

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για να τα συζητήσουμε όλα» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην Ολομέλεια.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «χρεοκοπημένο πολιτικά» κόμμα, που εδώ και τέσσερα χρόνια «δεν μπορεί να αρθρώσει εναλλακτική πολιτική και νομίζει πως με μια εξωθεσμική παρέμβαση μπορεί να επηρεάσουν το επικείμενο εις βάρους του εκλογικό αποτέλεσμα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ έχει «δομικές και θεσμικές αμαρτίες» που «για να τις ξεπεράσει επενδύει σε τοξικότητα» και του καταλόγισε ότι «εργαλειοποιείτε τις Ανεξάρτητες Αρχές, που μέχρι χθες περιφρονούσατε και αποστρεφόσασταν»

Ο κ. Καιρίδης, χαρακτήρισε το αίτημα που κατέθεσε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα στην ΑΔΑΕ «είναι παράνομο, στο βαθμό που δεν ζητούσε πληροφορίες για τον ίδιο, αλλά για τρίτα πρόσωπα».

Υποστήριξε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα «ήταν προσχηματικό για να δώσει το πρόσχημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να του δώσει πληροφορίες». Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, σημείωσε, «αντί να το απορρίψει το αίτημα Τσίπρα, δέχθηκε και του έδωσε πληροφορίες!» Τόνισε πως το Σύνταγμα και ο ιδρυτικός νόμος της ΑΔΑΕ «είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Η ΑΔΑΕ έχει έναν και μόνο στόχο. Την προάσπιση του απορρήτου. Όλα τα υπόλοιπα ευγενή περί Δημοκρατίας αφορούν άλλους θεσμούς όπως την Δικαιοσύνη». Αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «πότε άλλοτε στο παρελθόν, η ΑΔΑΕ έδωσε προσωποποιημένες πληροφορίες σε πολιτικούς αρχηγούς;»

Παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει σε αυτό που αναγράφηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι «ζήτησε από μέλος της ΑΔΑΕ να αλλάξει την ψήφο του».

Ευ. Λιακούλη: Τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει ο έλεγχος και το μοίρασμα της εξουσίας

Τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει ο έλεγχος και το μοίρασμα της εξουσίας είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας ότι πολλές φορές, τα δύο κόμματα χορεύουν μαζί το "ταγκό του βάλτου, τσαλαβουτώντας στα νερά, και μοιράζοντας ρόλους και θέσεις, μόνο και μόνο γιατί το σόου πρέπει να συνεχιστεί".

Αναφερόμενη στην πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση είπε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών με θεσμικό και νομικά ενάρετο τρόπο, "πηγαίνοντας στον 'Αρειο Πάγο και όχι εξευτελίζοντας τη Βουλή, όπως κάνατε εσείς οι δύο προ λίγων λεπτών".

Σχολιάζοντας την απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας, διά του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, και τη φράση του "ένοχος, ένοχον ού ποιεί" είπε: "Με εντυπωσιάσατε. Αυτοί είστε. Έτσι περιγράφετε τον εαυτό σας, σαν δύο ένοχοι που μαλώνετε.. [..] Λέτε λοιπόν στο λαό ότι, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να με κατηγορήσει, διότι είναι ένοχος όπως κι εγώ. Αυτό είπατε στο λαό: Ότι είμαστε και οι δύο ένοχοι, και ότι, εγώ δεν είμαι περισσότερο ένοχος από ότι είστε εσείς.."

Καταλήγοντας, η κα Λιακούλη είπε ότι το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών θα είναι "ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να έχουν μία θέση εξουσίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα, χάριν της κοινωνικής ειρήνης, της ευημερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

«Το ΠΑΣΟΚ είναι στη δεύτερη όχθη. Ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε τη χώρα στα ζάρια, και δεν θα το κάνει ποτέ», είπε η κα Λιακούλη, που προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία