ΑΠΟΨΕΙΣ

Άλλο Σολτς, άλλο Τσίπρας...

 21/11/2021 23:00

Το ότι η κατάσταση με την πανδημία έχει ξεφύγει σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι πια σαφές σε όλους. Μια ματιά στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά σε Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι τα αρνητικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο. Το τέταρτο κύμα είναι εδώ και απειλεί όλη την Ευρώπη.

Αυτό που διαφέρει από χώρα σε χώρα είναι η πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην δυτική Ευρώπη όλοι αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και των δυσκολιών του και το αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και πολιτική συναίνεση. Στην Ελλάδα με κοκορομαχίες… Και το είδαμε τα τελευταία 24ωρα: Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία όπου η μάχη κατά του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάλεξε τον χειρότερο τρόπο για να κάνει αντιπολίτευση. Λίγα μόνο λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε ζωντανά και έκανε δηλώσεις για το πόσο καταστροφικές είναι οι αποφάσεις που μόλις είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντί να βάλει πλάτη στηρίζοντας μέτρα που ας μη γελιόμαστε δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα προτίμησε την καταστροφολογία. Έβαλε μάλιστα τους συνεργάτες του να ψάξουν να βρουν πόσα διαγγέλματα έχει κάνει ο Μητσοτάκης την περίοδο της πανδημίας. Λες και το διάγγελμα αποτελεί αποδεικτικό αποτυχίας και όχι μία κίνηση που δείχνει ότι κάποιος (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός της χώρας) τα δίνει όλα για να βρει τη σωστή συνταγή και να ενημερώσει ο ίδιος τους πολίτες για την αντιμετώπιση μιας απόλυτα άγνωστης κατάστασης.

Την ίδια περίπου ώρα στο Βερολίνο η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας συζητούσε για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα κόντρα στην πανδημία. Συζητούσε ήρεμα, συντεταγμένα, πολιτισμένα, ουσιαστικά και χωρίς δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις. Και εκεί οι αριθμοί δεν είναι καλοί. Το ημερήσιο κοντέρ των κρουσμάτων είχε ξεπεράσει τις 37.000, ενώ οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 260 μέσα σε μια ημέρα. Λίγο μετά τις 2 ξεκίνησε η σύσκεψη στο βερολινέζικο Μέγαρο Μαξίμου, με παρόντες τον νέο πρωθυπουργό του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, τον δήμαρχο του Βερολίνου, την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και μελλοντικό επικεφαλής της νέας κυβέρνησης σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς. Οι δύο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι της χώρας κάθισαν δίπλα δίπλα και ύστερα από 4 ώρες συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν διαδικτυακά όλοι οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της χώρας, κατέληξαν στα νέα μέτρα, που όπως και στην Ελλάδα σφίγγουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων.

«Η κατάσταση είναι δραματική» σημείωσε η Μέρκελ ανακοινώνοντας τα μέτρα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία. «Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό», σημείωσε εμφατικά ο Σολτς προσθέτοντας ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί».

Αυτό σημαίνει σοβαρή πολιτική αντιπολίτευση απέναντι σε μια συντηρητική πολιτικό όπως η Μέρκελ από ένας κεντροαριστερό αρχηγό κόμματος, όπως ο Σολτς. Και όχι αυτά που είδαμε στην Ελλάδα την Πέμπτη το απόγευμα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021