Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Γλυκές γιορτές με τα 20 από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία και bakery στη Θεσσαλονίκη

Έρχονται και φέτος να προσφέρουν γεύσεις, χρώμα και αρώματα στο σπιτικό σας

 17/12/2023 12:40

Αφιέρωμα: Γλυκές γιορτές με τα 20 από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία και bakery στη Θεσσαλονίκη

Τα ζαχαροπλαστεία και τα bakery είναι ένας αγαπημένος προορισμός που κανένας ποτέ δεν αρνήθηκε να επισκεφτεί, και ειδικά την περίοδο των γιορτών, μοιάζει με μονόδρομος!

Στη Θεσσαλονίκη, που ούτως ή άλλως έχει παράδοση στο καλό φαγητό και στο γλυκό, το μόνο δύσκολο είναι να… διαλέξεις ανάμεσα στα καλύτερα.

Θα βρείτε σίγουρα πολλά αξιόλογα μέρη για γλυκό –και όχι μόνο- που το καθένα αναδεικνύει με τον δικό του τρόπο τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας μια εντελώς νέα οπτική στην κατηγορία «γλυκό».

Με τη σπιτική φροντίδα να κυριαρχεί, οι συνταγές που εκτελούνται δεν περιλαμβάνουν σχεδόν τίποτα έτοιμο, τίποτα τεχνητό, τίποτα που δεν φτιάχνεται από την αρχή.

Πάμε λοιπόν, να γνωρίσετε 20 από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία και bakery στην Θεσσαλονίκη, που ειδικά φέτος στις γιορτές θα προσφέρουν γεύσεις, χρώμα και αρώματα στο σπιτικό σας…

Ζαχαροπλαστείο Χατζή στη Σοφούλη

zacharoplastio-chatzi-1.jpg

Από το 1908, όταν πρωτοάνοιξε το ζαχαροπλαστείο Χατζής, μέχρι και σήμερα, 115 χρόνια μετά, συνεχίζει να δημιουργεί για εμάς μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές μιας άλλης, γλυκύτερης εποχής…

Είναι το ζαχαροπλαστείο που μύησε τους Θεσσαλονικείς στα πολίτικα γλυκά, μαγεύοντάς τους με γεύσεις και αρώματα μίας άλλης εποχής. Τα αυθεντικά, παραδοσιακά σιροπιαστά του και οι μοναδικές του κρέμες αποτελούν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια σημείο αναφοράς για την πόλη, καθιστώντας το ζαχαροπλαστείο Χατζής στη Σοφούλη προορισμό τόσο για τους Θεσσαλονικείς από κάθε πλευρά της πόλης, όσο και για τους εκάστοτε τουρίστες και επισκέπτες της.

Η ανακαίνιση που έγινε το 2020 έφερε νέα πνοή στο κατάστημα, δίνοντας νότες ανανέωσης στον χώρο, εμμένοντας ωστόσο στην ατόφια πολίτικη φιλοσοφία.

Τα Χριστούγενναστο ζαχαροπλαστείο Χατζή είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι στα καλντερίμια της Πόλης και τους μάστορες των ζαχαροπλαστείων της, που με περίσσια μαεστρία, δημιουργούσαν μικρά γευστικά θαύματα.

Μελομακάρονα, που μοσχοβολάνε κανέλα και γαρύφαλλο, παραδοσιακά με μέλι και καρύδια, αλλά καιμε επικάλυψη σοκολάτας, κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο και μπακλαβάς μερακλίδικος με πλούσιο σιρόπι –είναι το βασικό τρίπτυχο των δικών μας αγαπημένων εορταστικών γλυκών από τα ζαχαροπλαστεία Χατζή, σε συνδυασμό, βέβαια, με τη λαχταριστή του βασιλόπιτα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 73, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 417808

Ζαχαροπλαστεία Μίλτος

zacharoplastia-miltos1.jpg

To «ταξίδι» των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» ξεκινάει το 1976 όταν ο Μίλτος Βαγγέλης τολμά να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και από τεχνίτης στο ιστορικό εργαστήριο του κ. Αργυρόπουλου, να ανοίξει το πρώτο κατάστημα του στην οδό Δελφών. Το βήμα αυτό στηρίχθηκε εμπράκτως και από τα δύο αδέρφια Απόστολο και Νίκο Βαγγέλη. Η ιστορία από εκείνο το σημείο και μετά χαρακτηρίστηκε από μεράκι, όρεξη για δουλειά και σεβασμό στον καταναλωτή, φτάνοντας μέχρι το σήμερα που το έργο των τριών αδερφών συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Η φιλοσοφία της επιχείρησης έχει τις ρίζες της στις αρχές και αξίες που πρεσβεύουν την ομάδα της. Πρόκειται για αξίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά από την ίδρυσή της το 1976. Με λίγα λόγια η φιλοσοφία των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» στηρίζεται στους παρακάτω πυλώνες: σεβασμός στον καταναλωτή, υψηλής ποιότητας υλικά, συνεχή εξέλιξη και αγάπη για τη γλυκιά γαστρονομική κληρονομιά τους.

Για τα ζαχαροπλαστεία «Μίλτος» η διατήρηση των πατροπαράδοτων συνταγών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους, όπως και ο εμπλουτισμός με γαστρονομικές πινελιές του σήμερα, ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για τους πελάτες.

Όλα αυτά τα χρόνια η δέσμευσή τους για υλικά υψηλής ποιότητας διασφαλίζει ότι κάθε μπουκιά είναι ένα εξαιρετικό ταξίδι στη γεύση, ενώ ο σεβασμός τους προς τους πελάτες, που ξεκινά από τη δημιουργία των προϊόντων και συνεχίζεται με την εξυπηρέτηση, σημαίνει ότι στο επίκεντρο όλων όσων κάνουν είναι ο καταναλωτής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Κεντρικό – Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη | Τσιμισκή 82, Κέντρο | Κ. Καραμανλή 35 | Δελφών με Μαρτίου | Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Καλαμαριά | Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση | Αλ. Παπαναστασίου 133, Χαριλάου | Γιάννη Αγγέλου 13, Χαριλάου | Γ. Γεννηματά 34, Άγιος Ιωάννης | Ανθέων 24, Περαία

Choureal

choureal1.jpg

To «Choureal» είναι ένα ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, δεν θα το έλεγε κανείς ακριβώς ζαχαροπλαστείο, αλλά ένα απόλυτα ξεχωριστό project. Είναι το σημείο όπου γεννήθηκε το πρώτο tailor – made, a la minute προφιτερόλ. Ένας χώρος που μας μυεί σε μία διαφορετικά δοσμένη τέχνη του αγαπημένου αυτού γλυκού και που εξειδικεύεται απόλυτα στη ζύμη των choux, που αποτελούν τη βάση του.

Αγαπήθηκε από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Tο δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, ήρθε σχεδόν ως αίτημα του κόσμου.

Η χάρη του έχει φτάσει, δικαίως, μέχρι την Αθήνα. Στα τέλη του 2018 άνοιξε στο Σύνταγμα ενώ εδώ και έξι μήνες λειτουργεί και το νεότερο Choureal στο Χαλάνδρι. Στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποσπάσει πάνω από 20 βραβεία γεύσης κι επιχειρηματικότητας.

Εμείς κάνουμε ουρές έξω από τη βιτρίνα του, συζητώντας τι σοκολάτες θα βάλουμε στο προφιτερόλ μας, για το αν θα γεμίσουμε τα choux με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με παγωτό κι εάν το προφιτερόλ μας θα συνοδευτεί από φρέσκες φράουλες, cookies, ξηρούς καρπούς ή άλλες νόστιμες γαρνιτούρες.

To «Choureal» άνοιξε για πρώτη φορά στην Παλαιών Γερμανού 7 το 2014, από το χημικό Miles Αναστάσιο Σκλήρη, τη γυναίκα του Αλίκη και τα αδέρφια του, ως μία επιθυμία του πρώτου να ασχοληθεί με την εστίαση. Οραματίστηκαν ένα project που θα συμπεριλάμβανε όλα τα στοιχεία της εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Θεσσαλονίκη

Παλαιών Πατρών Γερμανού 9
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 252766

Βενιζέλου 20
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285353

Αθήνα

Διομείας 2 & Ερμού 18, Σύνταγμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3317883

Ιφικράτους 2, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6839913

Σαράντης

sarantis1-kDqC0.jpg

Υπάρχουν κάποια καταστήματα που έχουν κερδίσει δίκαια τις καρδιές μικρών και μεγάλων… Δεν είναι άλλα από τα ζαχαροπλαστεία, που ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων, έχουν την τιμητική τους. Η αγορά του γλυκού, έχει συνδεθεί με την προσωπική μας απόλαυση αλλά και με την έκφραση της αγάπης μας, αφού, ειδικά τις ημέρες αυτές, προσφέρονται ως δώρο προς τους άλλους.

Ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης μας, που ξυπνά μέσα μας τη νοσταλγική διάθεση των Χριστουγέννων, είναι «ο Σαράντης», στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εδώ και πέντε χρόνια κερδίζει τις εντυπώσεις και ικανοποιεί κάθε γευστικό μας κάλυκα.

Το ξεχωρίζουμε ανάμεσα σε τόσα άλλα, γιατί αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για τους λάτρεις του γλυκού, ένας χώρος βγαλμένος από παραμύθι, αφού μας μαγεύει καθημερινά με τα αρώματά του. Όλα εκεί παράγονται μπροστά στον πελάτη, στο εργαστήριο του καταστήματος, χρησιμοποιώντας πάντα άριστα υλικά, με πρώτα το μεράκι και την αληθινή αγάπη για τη ζαχαροπλαστική.

Στο ζαχαροπλαστείο «Σαράντης», η παράδοση μετατρέπεται στην πιο νόστιμη, σπιτική χωριάτικη πίτα, και ο καφές, αποτελεί την πιο γευστική και μυρωδάτη καθημερινή μας συνήθεια. Εκεί το μοναδικό χαρμάνι του εκλεπτυσμένου καφέ Moak, μας συντροφεύει καθημερινά.

Ακόμα, για το πιο δυναμωτικό και υγιεινό πρωινό, στο ζαχαροπλαστείο «Σαράντης», θα βρούμε εξαιρετικά σάντουιτς, προϊόντα ζύμης, μπάρες δημητριακών, είδη αρτοσκευασμάτων, αλλά και το καθημερινό μας ψωμί, όλα ζυμωμένα με πρώτες ύλες άριστης ποιότητας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Δημητρίου 98, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 682716

Αρτοζαχαροπλαστεία Γαβανάς

gavanas1.jpg

Τα αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς», από το 1992, γράφουν τη δική τους γευστική ιστορία, φουρνίζοντας άρτους και γλυκά, που αποτελούν πλέον προϊόντα αναγνωρισμένα και με υπογραφή. Την υπογραφή του ιδρυτή της εταιρείας, Φίλιππου Γαβανά, που ανέδειξε την τέχνη του παραδοσιακού ψωμιού και των χειροποίητων γλυκισμάτων.

Σήμερα, η δεύτερη γενιά της οικογένειας, συνεχίζει να πλάθει… ιστορία, διατηρώντας με ευλάβεια την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης και εμπλουτίζοντάς την με σύγχρονες τάσεις και τεχνικές, που έχουν ως αποτέλεσμα υπέροχα γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα.

Στοχεύοντας στον συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας, η ομάδα των αρτοζαχαροπλαστείων «Γαβανάς», συνεχώς ανανεώνει τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτει και στα δέκα καταστήματα που έχει μέχρι σήμερα δημιουργήσει, σε Χαλκιδική –τα 8 εξ αυτών- και Θεσσαλονίκη.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, στο «Γαβανά» θα ξεμυαλιστείτε. Οι ήδη πολλές επιλογές που έχετε εμπλουτίζονται με παραδοσιακά γιορτινά γλυκά, αλλά και με πιο ιδιαίτερα, που θα κάνουν τα τραπέζια σας πραγματικά ξεχωριστά.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες πρωταγωνιστούν σε κλασικές αλλά και σοκολατένιες εκδοχές, για να δώσουν έπειτα τη σειρά τους στη βασιλόπιτα που στο «Γαβανά» έχουν αναγάγει σε τέχνη. Βασιλόπιτα πολίτικη με τα μαχλέπια της και τα αρωματικά της, είναι από τις καλύτερες της αγοράς, για να μπει καλά και… γλυκά η νέα χρονιά. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Ιπποκράτους 8 με Περικλέους, Κηφισιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 445450

Μάρκου Μπότσαρη 44 με Δελφών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 837779

Τιτάνια

titania1.jpg

H ιστορία του «Τιτάνια», είναι η ιστορία ενός από τους πιο παλιούς φούρνους στη Θεσσαλονίκη, που φέτος έκλεισε τα 88 χρόνια λειτουργίας. Από το 1935, οπότε και πρωτοάνοιξε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, μέχρι και τώρα, πολλά έχουν αλλάξει και η επιχείρηση ολοένα αναπτύσσεται, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του κοινού σε αρτοποιήματα και ζαχαροπλαστική.

Αυτό που μένει, ωστόσο, διαχρονικό, είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης τους, που ξεχωρίζει για το πόσο τραγανό είναι, αλλά και η σταθερότητα στις συνταγές και τα υλικά τους και κυρίως η διαρκής προσωπική ενασχόληση και παρουσία των ίδιων των ιδιοκτητών στο χώρο, που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και παραγωγή.

Το «Τιτάνια» άνοιξε τη δεκαετία του ’30 από το Δημήτριο Χατζηιωαννίδη, πρόσφυγα από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Κουλουρτζής αποκλειστικά -στην αρχή στο Βαρδάρη- διένειμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης που έφτιαχνε, στους πλανόδιους πωλητές.

Από ένα λάθος στην παραγωγή, μία Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και ξέχασε να βάλει μαγιά στη ζύμη, προέκυψε το ξεροψημένο έξω κι αφράτο μέσα κουλούρι, που στη συνέχεια καθιερώθηκε και προτιμήθηκε από τόσους και τόσους.

Εκείνη την ημέρα η πρώτη «λάθος» φουρνιά πωλήθηκε μέσα σε δύο ώρες κι όλοι οι πλανόδιοι επέστρεψαν για να προμηθευτούν κι άλλα.

Έτσι, ο αρχικός κίνδυνος για ζημία έγινε ευκαιρία, για να προκύψει το κουλούρι που ακόμη και σήμερα, μπορούμε να βρούμε ατόφιο. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Καρόλου Ντηλ 22, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279879

Τσιμισκή 139, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220985

Ελληνικόν

zacharoplastio-ellinikon1.jpg

Στο νούμερο 209 της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στο δρόμο όπου βρίσκονται όλες οι παλιές βίλλες της πόλης, λειτουργεί, από το 1938, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, το «Ελληνικόν». Όλοι το έχουμε δει κι έχουμε θαυμάσει τις δημιουργίες του. Οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα εξαιρετικά του ροδίνια και τα άλλα παλαιού τύπου γλυκά του, για τα οποία φημίζεται. Πολλοί το αγαπούν για το Armenonville του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό. Η ιστορία του πάει 88 χρόνια πίσω κι αφορά κόσμο, κατοίκους κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σχεδόν ενός αιώνα. Κι αυτό, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό!

Από το 1935 κρατά η ιστορία του Ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν» και είναι μία ιστορία, που έχει φυσικά επηρεαστεί κι από την Κατοχή και τα χρόνια του πολέμου. Τι εννοούμε; Η αρχική ονομασία του Ζαχαροπλαστείου, που άνοιξε το 1935 απέναντι από τη Villa Bilanca, στη Βασιλίσσης Όλγας, ήταν «Εθνικόν». Με την έλευση του τραμ από το σημείο μετακόμισε, το 1938, λίγο πιο δίπλα και όταν ήρθε ο Πόλεμος, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε «Ελληνικόν».

Αρχικός ιδιοκτήτης ο Γεώργιος Πάντσιος, μαζί με τον τότε συνέταιρό του, σε μία εποχή που ελάχιστα ζαχαροπλαστεία υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, όπως ελάχιστα ήταν και τα γλυκά που παράγονταν. Παγωτό, αμυγδαλωτά, κουλουράκια και λίγες πάστες, πτι φουρ, σοκολατάκια, κουραμπιέδες και σαβαγιάρ, αλλά και μπισκότα βανίλιας και τρίγωνα, ήταν μέσα τα βασικά είδη του «Ελληνικόν». Ακόμη μάλιστα υπάρχει, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη με το «τιμολόγιο» (σ.σ. έτσι ονομαζόταν τότε ο κατάλογος), για να το πιστοποιεί. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 411133

Oh la la Chocolat

oh-la-la-chocolat1.jpg

Υλικό αγαπημένο, πλούσιο σε γεύση και αρώματα, η σοκολάτα, σε οποιαδήποτε μορφή της, έρχεται να λιώσει στο στόμα και να μας πλημμυρίσει απόλαυση, συναισθήματα και αναμνήσεις. Δύσκολα θα συναντήσει κανείς άνθρωπο που δεν «λυγίζει» μπροστά σε μία σοκολατένια μπουκιά, πόσο μάλλον όταν αυτή κρύβει μέσα της όλη την τέχνη που απαιτείται για να δώσει απλόχερα αυτό το υλικό όλες του τις χάρες.

Η σοκολάτα είναι ζωντανή, έχει χαρακτήρα και ιδιαιτερότητες, όπως μας εκμυστηρεύτηκε η Σοφία, που από τον Σεπτέμβριο του 2022, μαγεύει τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο με τις σοκολατένιες δημιουργίες της στο «Oh la la chocolat». Μικρές μπουκιές αυθεντικής χαράς, στολίζονται καθημερινά στις βιτρίνες του όμορφου αυτού χώρου και κάνουν τους πάντες να νιώθουν σαν παιδιά. Αρώματα, χρώματα, γεύσεις μοναδικές και χειροποίητες χαρίζουν μία αξέχαστη… oh la la εμπειρία σε όποιον τις δοκιμάσει.

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για το «Oh la la chocolat»; Για αρκετά χρόνια η Σοφία διατηρούσε το ζαχαροπλαστείο «Petit Four» που έφτιαχνε κυρίως τούρτες με ζαχαρόπαστα και διάφορες όμως άλλες μικρές, γλυκιές λιχουδιές.

Μετά τον covid, που ήταν για όλους μία περίοδος προβληματισμού και περισυλλογής, αποφάσισε πώς ήθελε να συνεχίσει να ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική αλλά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Ήθελε να επικεντρωθεί σε ένα μόνο βασικό προϊόν κι αυτό ήταν η σοκολάτα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φιλίππου 44, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 277199

Ζάννας γλυκά όπως παλιά

zannas1.jpg

Με πρωταγωνιστή την κλασική και αγαπημένη τουλούμπα, το ζαχαροπλαστείο «Ζάννας γλυκά όπως παλιά», ήρθε να θυμίσει στους Θεσσαλονικείς αυτό το ξεχασμένο σιροπιαστό αριστούργημα στην καλύτερη του εκδοχή. Μαζί του έφερε και παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά και όχι μόνο, φτιαγμένα όπως παλιά. Με απλά και αγνά υλικά, αγάπη και φροντίδα για το καλύτερο.

Το «Ζάννας γλυκά όπως παλιά» ήρθε το 2018 ως έκπληξη, για τον κονσεπτικό θα λέγαμε χαρακτήρα του, έπειτα από την απόφαση της οικογένεια Ζάννα να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση. Τα παιδιά, Ελίνα και Κωνσταντίνος και οι γονείς, Σάκης και Μαρία, ένωσαν τις δυνάμεις τους και αφού ανέλαβαν ο καθένας το πόστο του, πέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των απαιτητικών Θεσσαλονικέων.

Η αρχική ιδέα στο «Ζάννας γλυκά όπως παλιά» ήταν να πρωταγωνιστεί ξεκάθαρα η παλιά και αγαπημένη τουλούμπα, που πλέον βρίσκει κανείς δύσκολα χειροποίητη. Έτσι, η οικογένεια Ζάννα επιστράτευσε τις δυνάμεις της και εντόπισε στη Νεοχωρούδα, έναν μάστορα που έφτιαχνε για χρόνια πολλά το νοσταλγικό αυτό γλυκό, και καθώς έβγαινε στη σύνταξη, του ζήτησαν τη συνταγή. Εκείνος, θέλοντας να διατηρηθεί η παράδοση της τουλούμπας, τους έμαθε όλα τα μυστικά για την αυθεντική συνταγή της. Και κάπως έτσι, η οικογένεια Ζάννα ήρθε σαν συνεχιστής της δύσκολης αυτής συνταγής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων

Καρόλου Ντηλ 29, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 054727

Παύλου Μελά 14, Παλαιόκαστρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 538816

Dolce Danai

dolce-danai1.jpg

Αν είστε λάτρεις των γλυκών αμερικάνικου τύπου, όπως τα brownies, τα cupcakes, το cheesecake κι όλα αυτά τα νόστιμα γλυκά, που έχουν τον τελείως δικό τους χαρακτήρα στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής, το «Dolce Danai» είναι ένας χώρος όπου έχουν την τιμητική τους. Εδώ θα βρείτε όλα τα παραπάνω είδη και πολλά ακόμη σε αφθονία και ειδικά για τις ημέρες των Χριστουγέννων, τα mini cakes, τα σοκολατάκια και τα σοκολατένια δεντράκια, που αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα και ίσως τα αγαπημένα σας γλυκά, για τις φετινές γιορτές.

Το «Dolce Danai», που φέτος κλείνει τα πέντε χρόνια λειτουργίας του, εμπνεύστηκαν κι δημιούργησαν η Pastry Chef Δανάη Συμεωνίδου με το σύζυγό της, Κλαούντιο Ντελεράριο, στην περιοχή καταγωγής της πρώτης, την Καλαμαριά. Είναι το πρώτο τους κατάστημα και, μέχρι στιγμής, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, αφού ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει, ήδη από την πρώτη στιγμή.

Σεμινάρια ζαχαροπλαστικής στην Ιταλία κι επάνω στα ιταλικά γλυκά, αλλά και μία τετράχρονη παραμονή στην Αγγλία κι αντίστοιχα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, έχουν αποτελέσει τη βάση για τις δημιουργίες τους, που κινούνται κυρίως γύρω από τα προσωπικά τους αγαπημένα, τα γλυκά αμερικάνικου τύπου.

Η βασική φιλοσοφία των ιδιοκτητών του «Dolce Danai», είναι η εξυπηρέτηση των πελατών μέσω παραγγελιών, με αποτέλεσμα κάθε προϊόν να είναι σχεδόν tailor made και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καθενός και φυσικά ολόφρεσκο, με τα καλύτερα, προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, χωρίς να έχει παραμείνει στο ψυγείο ή τη βιτρίνα για πολύ, αφού παραδίδεται σχεδόν μόλις παραχθεί. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πόντου 79, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947187530, 2314 011050 (Delivery)

Tiramisù

tiramisu1.jpg

Χειροποίητα μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε εκλεκτό espresso και κρασί marsala, καλύπτονται από αιθέρια κρέμα μασκαρπόνε και όλα μαζί πασπαλίζονται με αρωματικό κακάο. Τόσο λιτά το τιραμισού μπορεί να σε… ανεβάσει ψηλά.

Κι όταν μιλάμε για το αυθεντικό ιταλικό γλυκό που παρασκευάζεται στο «Tiramisù» στη Θεσσαλονίκη, τότε σίγουρα κάθε κουταλιά ως μια υπόσχεση νοστιμιάς και αρμονίας αναπάντεχα σε ταξιδεύει σε κάποιο μικρό ζαχαροπλαστείο, κρυμμένο σε κάποιο γραφικό στενό της Ιταλίας.

Το «Tiramisù», σε ένα μικρό δρομάκι στην Ανάληψη, κοντά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τη Νάντια Σουές και τον σύζυγό της, Μίλτο Ασλανίδη. Πρόκειται για έναν conceptual χώρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο φημισμένο γλυκό της γειτονικής Ιταλίας. Ο χώρος minimal αισθητικής, όπως ακριβώς και το concept, αλλά και οι ίδιες οι πρώτες ύλες του περίφημου τιραμισού, αποδεικνύουν πώς δεν χρειάζονται πολλά για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ως ταξιδιώτες και οι ίδιοι, δεν διάλεξαν κάποιον πολυσύχναστο δρόμο για το δημιούργημά τους, αλλά ένα απρόσμενο στενό, που πρέπει κανείς να ψάξει για να ανακαλύψει το φημισμένο πλέον «Tiramisù».

Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα για έναν χώρο που θα φτιάχνει αποκλειστικά τιραμισού; Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τεγέας 1, περιοχή Ανάληψη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 022218

Napoleon

napoleon1.jpg

Μοσχοβολάει η γειτονιά του «Napoleon» τις μέρες αυτές, όπως πάντα άλλωστε, με τη διαφορά ότι τούτη την περίοδο τα αρώματα είναι πιο γιορτινά, πιο χριστουγεννιάτικα. Φρεσκοψημένα καλούδια, για όλες τις ώρες της ημέρας, φτιάχνονται στο εργαστήριο του και ψήνονται καθημερινά για να τα απολαμβάνετε πάντα φρέσκα. Από πίτες και σαλάτες μέχρι και γλυκά, υγιεινές επιλογές, αλλά και μερικές πιο…αμαρτωλές, στο «Napoleon» θα απολαύσετε πρώτα από όλα ποιότητα.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας του στο 13 της Φράγκων συνεχίζει ακούραστα να δημιουργεί ποιοτικές προτάσεις που θα συναρπάσουν και τον πιο απαιτητικό. Και όλα αυτά σε ένα κλίμα σπιτικό, μαμαδίστικο θα έλεγε κανείς, όπου το φαγητό και η εξυπηρέτηση έχουν άρωμα… γυναίκας.

Ιδιοκτήτες του «Napoleon» είναι η Μαρία Γιαννοπούλου και ο Θεόδωρος Βούρος, αλλά όλη η υπόλοιπη ομάδα απαρτίζεται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από γυναίκες που φροντίζουν το κάθε τι όπως θα το φρόντιζαν και στο σπίτι τους.

Στο «Napoleon» λοιπόν, μπορεί κανείς να ξεκινήσει την ημέρα του με υπέροχο καφέ και πρωινό. Η γκάμα του πρωινού πραγματικά μεγάλη, προσφέρει λύσεις για όλα τα γούστα. Αν θες κάτι υγιεινό μπορείς να επιλέξεις μεταξύ πολλών, ανάμεσα σε μπάρες, γιαούρτια με βρώμη και φρούτα, όπως και σάντουιτς σε πολλές γευστικές εκδοχές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φράγκων 13, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 319400

Αρτοζαχαροπλαστεία Κυριακίδης

artozacharoplastia-kiriakidis1.jpg

Η ιστορία των αρτοζαχαροπλαστείων Κυριακίδης ξεκινά το 1932, όταν ο Ιωάννης Κυριακίδης, έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Αργυρούπολη του Πόντου. Μέσα στη μέγγενη των διωγμών, ο Ιωάννης Κυριακίδης αποφάσισε να αναγεννήσει τα όνειρά του μέσα από τις στάχτες δημιουργώντας στη Θέρμη έναν φούρνο για τον οποίο μιλούσε όλη η περιοχή.

Οι εξαίρετες πρώτες ύλες, η δεξιοτεχνία και το περίσσιο μεράκι για τη δουλειά του, ήταν αυτά που έκαναν το κατάστημα να ξεχωρίσει ήδη από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του. Τα ηνία πέρασαν έπειτα στον γιο του Γιώργο κι ακολούθως στον εγγονό του, Στυλιανό, ο οποίο έμελλε να επιφέρει στην επιχείρηση μία καινοτομία, αναφορικά με τα προϊόντα προς πώληση.

Ειδικότερα, όταν ο Στυλιανός Κυριακίδης ανέλαβε την επιχείρηση στη δεκαετία του ’80 αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και να εμπνευστεί από ταξίδια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εισάγει στην επιχείρηση και τη δημιουργία και πώληση προϊόντων ζαχαροπλαστείου. Μαζί με τη σύζυγό του, Αναστασία, δημιούργησαν το brand των αρτοζαχαροπλαστείων – πλέον – Κυριακίδη, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Τα παιδιά τους, Βηθλεέμ και Γιώργος αποτελούν τη νέα γενιά της επιχείρησης. Οι ίδιοι έχουν αναλάβει τη λειτουργία των αρτοζαχαροπλαστείων Κυριακίδη, έχοντας ως συνοδοιπόρους μέχρι και σήμερα τους γονείς τους. Η αγάπη για το αντικείμενο είναι πλέον στο DNA τους και σίγουρα, η φρέσκια ματιά τους προσδίδει στην επιχείρηση έναν αέρα ανανέωσης και προόδου. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Καραολή και Δημητρίου 7, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 461225

Β.Ταβάκη & Πέτρουλα 1, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 487680

1ο χλμ. Θέρμης – Πανοράματος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 487682

Country Breadery

country-breadery1.jpg

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο νούμερο 13 της Προξένου Κορομηλά, το «Country Breadery» είναι ένα new entry – άνοιξε μόλις το Πάσχα του 2023 - που ήρθε να διευρύνει τους γευστικούς μας ορίζοντες, ως προς τα είδη αρτοποιίας κι εν μέρει και της ζαχαροπλαστικής. Bασική του πρώτη ύλη το φυσικό, χειροποίητο προζύμι αργής ωρίμανσης, ενώ το όνομα του προέρχεται από την ξενική ονομασία του χωριάτικου ψωμιού, αφράτου μέσα και ξεροψημένου έξω, η μυρωδιά και η υφή του οποίου, δεν μοιάζουν με κανενός άλλου.

Ιδιοκτήτες του «Country Breadery» ο Αλέξανδρος Τοπαλίδης και οι αδερφές του Κυριακή και Μαριάνθη, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, στο πρώτο τους αυτό εγχείρημα. Με κοινό συνδετικό κρίκο στην προσπάθειά τους την αναζήτηση του καλού προϊόντος και των καλών γεύσεων, ενώνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους στο χώρο τους και μας προτείνουν ό,τι καλύτερο σε άρτους, κουλουράκια, χωριάτικες πίτες και κρουασάν, πάντα με τα πιο ποιοτικά προϊόντα, από επιλεγμένους παραγωγούς.

Στο «Country Breadery» θα βρούμε πέντε τύπους ψωμιού: ολικής, λευκό, ελαιόψωμο, πολύσπορο και γαλλική μπαγκέτα. Όλοι οι άρτοι παρασκευάζονται αποκλειστικά με προζύμι σίκαλης αργής ωρίμανσης που οι ίδιοι ετοιμάζουν με νερό κι αλεύρι. Το προζύμι τους ωριμάζει αργά και σε ελεγχόμενη θερμοκρασία για πολλές ώρες και προσφέρει πολλά οφέλη στη διατροφή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 13, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 070919

Mελί Μελί

meli-meli-1.jpg

Το κατάστημα «Μελί Μελί» στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 14, δίπλα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, franchise μέλος της πασίγνωστης ομώνυμης εταιρείας που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2003 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετρά ήδη μία παράδοση έντεκα ετών.

Ιδιοκτήτριά του σήμερα η κα Στέλλα Πουρλιώτη που, μαζί με την κόρη της, Δέσποινα Χασιαπέτη, το γιο της Τάσο Χασιαπέτη και την έμπειρη ομάδα του καταστήματος, συνεχίζουν την παράδοση στη γεύση, συνδυάζοντας υψηλής ποιότητας αρτοποιία και μεράκι, «παντρεύοντας» την ελληνική παράδοση με γαλλική ζαχαροπλαστική και δημιουργώντας νέες τάσεις, κερδίζοντας καθημερινά, το στοίχημα για την κάλυψη των αναγκών όλων των πελατών.

Η ιστορία συνεχίζεται, με πρώτο βήμα τα επίσημα εγκαίνια του χώρου, υπό τη νέα του διεύθυνση, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα. Ένα ακόμη «success story», που θα γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα!

Στο «Μελί Μελί» στην περιοχή του Δημαρχείου, η πόρτα ανοίγει από νωρίς το πρωί, με μια μεγάλη γκάμα προτάσεων σε φρέσκο ψωμί, που ωριμάζει αργά με προζύμι – δεν θα βρείτε άλλο παρόμοιο - και ειδών για πρωινό, βασισμένων σε φρέσκια ζύμη, είτε πρόκειται για πεϊνιρλί, είτε για κρουασάν, είτε για πίτες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου 14, έναντι Δημαρχείου Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 870100

Amorino

amorino1.jpg

Πίσω στο μακρινό 1986, ο Γιάννης Τσαβδαρίδης και η σύζυγος του Ελένη, αποφασίζουν να κάνουν μία νέα αρχή στην Κοζάνη, δημιουργώντας αρχικά ένα μικρό κι αγαπησιάρικο ζαχαροπλαστείο. Σκοπός τους να προσφέρουν νόστιμα, σπιτικά γλυκά, φτιαγμένα με προσοχή, αγάπη και μεράκι και φυσικά τα πιο αγνά υλικά.

Μία μικρή γκάμα γλυκών τότε, όπως το γαλακτομπούρεκο, η πουτίγκα, το προφιτερόλ και τα τρουφάκια, ήταν αρκετή για να κάνει το «Amorino» το πιο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο στην Κοζάνη.

Τα χρόνια περνούσαν, η γκάμα των γλυκών μεγάλωνε ταυτόχρονα με την επιτυχία του ζαχαροπλαστείου «Amorino» κι έτσι το επόμενο βήμα ήρθε ως φυσική συνέπεια. Το 2005 ανοίγει στην Κοζάνη ένα νέο μεγαλύτερο κατάστημα για γλυκό και καφέ, ενώ τον Δεκέμβρη του 2022 άνοιξε και το πρώτο «Amorino» εκτός Κοζάνης.

Και πού αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό αν όχι στη Θεσσαλονίκη που ξέρει κι εκτιμάει ιδιαίτερα τα ποιοτικά γλυκά.

Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας των ζαχαροπλαστείων «Amorino» είναι ότι πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι, το κατάστημα που άνοιξε το 2005 στην Κοζάνη έγινε από τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδερφό της οικογενείας, τον Χρυσοβαλάντη.

Καθώς το εγχείρημα πήγε περίφημα, το 2022 ήρθε το κατάστημα της Θεσσαλονίκης που άνοιξαν τα δύο αδέρφια -ο Χρυσοβαλάντης με τον Ηλία- με στόχο τους να συνεχίσουν την επιτυχή οικογενειακή διαδρομή και παράδοση, στην απαιτητική αγορά της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 47
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 824113

Αρτοποιΐα Κουκουμέρια

artopoiia-koykoymeria1.jpg

Η Αρτοποιΐα Κουκουμέρια αποτελεί σημείο-σταθμό στην εστίαση της Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί εδώ και 101 έτη συνώνυμο του ποιοτικού ψωμιού και της ζαχαροπλαστικής αλεύρου. Η ιστορία της ξεκίνησε το 1922 από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και τον φούρναρη, Βασίλειο Κουκουμέρια, ο οποίος, ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη, μετέφερε ατόφια την τέχνη της αρτοποιίας στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η Αρτοποιΐα Κουκουμέρια δεσπόζει σε ένα εμβληματικό σημείο της περιοχής και προσφέρει μία μεγάλη γκάμα 40 και πλέονειδών άρτου, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Από το κλασικό ψωμί που δεν λείπει από κανένα σπιτικό τραπέζι, μέχρι άρτο αργής ωρίμανσης, ψωμιά με σταφίδες και φουντούκια – γεύσεις που θα δώσουν άλλη διάσταση στο τραπέζι σας.

Κυρίως όμως, μέσα από την αγνότητα των υλικών και την άρτια τεχνογνωσία της ομάδας της επιχείρησης, θα βρείτε νοστιμιές που αποτελούν βάλσαμο για το στομάχι και την «ψυχή». Τα ηνία της επιχείρησης βρίσκονται πλέον στην 4η γενιά της οικογένειας, με το νέο αίμα, αυτό της 5ης γενιάς, να κάνει και αυτό τα πρώτα του βήματα στην οικογενειακή παράδοση.

Τα Χριστούγεννα στην Αρτοποιΐα Κουκουμέρια είναι γεμάτα μεθυστικές μυρωδιές και περίτεχνα σχέδια, που μας ταξιδεύουν στη μαγεία των εορτών μέσα από γεύσεις νοσταλγικές που «μαρτυρούν» αγάπη και μεράκι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 912365

Patisserie Αντωνιάδης

patisserie-antoniadis1.jpg

Τα γλυκά ήταν ανέκαθεν μία ένδειξη αγάπης, φροντίδας και νοιαξίματος. Πίσω από ένα γλυκό που προσφέρεται, σπιτικό ή από ζαχαροπλαστείο, κρύβεται πάντα ένα σ’ ευχαριστώ, ένα σ’ αγαπώ, μία συγγνώμη ή ακόμα κι ένα είμαι εδώ για σένα. Ένα καλό ζαχαροπλαστείο λοιπόν αυτό το αντιλαμβάνεται και φανερώνεται στα γλυκά του, που γίνονται με αγάπη, μεράκι και φαντασία.

Στα ζαχαροπλαστεία «Patisserie Αντωνιάδης» αυτό το γνωρίζουν και το κάνουν πράξη. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και από εκείνα τα ζαχαροπλαστεία που οι Θεσσαλονικείς στα δυτικά της πόλης, προτιμούν χρόνια τώρα και επιλέγουν εύκολα όταν θέλουν να προσφέρουν κάτι ποιοτικό στα αγαπημένα τους πρόσωπα ή ακόμα και στον εαυτό τους.

Με δύο καταστήματα πλέον, ένα στο Κορδελιό κι ένα στον Εύοσμο, τα ζαχαροπλαστεία «Patisserie Αντωνιάδης», μεγαλώνουν, εξελίσσονται και συνεχίζουν να προσφέρουν ποιότητα από το 2005 όταν και άνοιξαν για πρώτη φορά τις πόρτες τους στο απαιτητικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το μακρινό 2005, ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης, αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό του ζαχαροπλαστείο. Έχοντας εμπειρία στον χώρο του γλυκού από το 1986, εργαζόμενος σε ζαχαροπλαστείο ο ίδιος, θεώρησε πώς ήρθε η ώρα για το δικό του προσωπικό στοίχημα το οποίο και κέρδισε.

Δειλά στην αρχή, παρέα με την αδερφή του για βοήθεια, άνοιξε το ζαχαροπλαστείο στο Κορδελιό τότε, φτιάχνοντας κλασικά κι αγαπημένα γλυκά με μια πιο σύγχρονη νότα στην εμφάνισή τους. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Πολυτεχνείου 34, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 769741

Καραολή και Δημητρίου 11, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 696951

Ισλί Πορφυρίδης

isli-porfiridis1.jpg

Αρωματική ζύμη, που έχει μέσα της καρύδι και κανέλα, μέλι και σιρόπι για να μελώσει το όλον… Αυτά είναι τα βασικά που χαρακτηρίζουν το ισλί. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία, που κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις και θύμησες από άλλες εποχές και τόπους διαφορετικούς. Με τις ρίζες του στην Καππαδοκία και τον Πόντο, το ισλί υπήρξε το παραδοσιακό γλυκό των χαρμόσυνων στιγμών ολόκληρων γενεών, ενώ σήμερα το βρίσκουμε στα καλύτερα του, να τιμά την ιστορία του, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Ισλί Πορφυρίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Νοέμβρη του 2017 που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο γλύκισμα σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλες γλυκιές δημιουργίες της οικογενείας Πορφυρίδη, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήρθε ως φυσική συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας που ήρθε κάποτε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της αυτόν τον μικρό γαστρονομικό… θησαυρό.

Το ισλί είναι ένα χειροποίητο γλυκό με ζύμη σαν του μελομακάρονου, γεμισμένο με καρύδι και κανέλα και σιροπιαστό τόσο όσο να μελώσει χωρίς να χάσει την τραγανότητα του. Με ρίζες στην Καππαδοκία και τον Πόντο, ήταν το σήμα κατατεθέν των Μικρασιατών για τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα γλύκισμα καρδιάς που έφτιαχνα οι νοικοκυρές με αγάπη σε γιορτές και άλλες χαρμόσυνες στιγμές.

Ισλί θα πει «δουλεμένο». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί το εν λόγω γλυκό πήρε το όνομα αυτό, μια και απαιτεί χρόνο και υπομονή για να φτιαχτεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Χρειάζεται υλικά απλά μα αγνά και ποιοτικά, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται τέχνη και μαεστρία για το κέντημα, το οποίο γινόταν παραδοσιακά στο χέρι με ειδικό τσιμπιδάκι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 56, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229677

Forest Pastry

forest-pastry1.jpg

Κάθε νέο γαστρονομικό εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο, ειδικά όταν πρόκειται για γεύσεις φρέσκες και διαφορετικές, όπως αυτές που προτείνει το «Forest Pastry», στον πεζόδρομο της Φραγκίνη, πίσω από το μνημείο του Yahudi Hamam, εκεί όπου η Κομνηνών συναντά τα Λουλουδάδικα. Μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής – άνοιξε στις 6 Δεκεμβρίου του 2022 – και έχει έρθει να προτείνει γεύσεις οικείες μεν, «αναγεννημένες» δε, ενώ το μενού του εμπλουτίζεται διαρκώς, με προϊόντα στα οποία δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς.

Το «Forest Pastry» δημιουργήθηκε από τον βολιώτικης καταγωγής Δημήτρη Τσούκα, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό στις βασικές του σπουδές και στο επάγγελμα που, ακολουθώντας τις μνήμες των παιδικών του χρόνων, από τότε που έβλεπε τη μητέρα του να μαγειρεύει γλυκά και φαγητά στην κουζίνα αποφάσισε να φοιτήσει και στη «Le Monde».

Αφού εργάσθηκε ως μάγειρας σε διάφορες κουζίνες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, παράλληλα με το βασικό του επάγγελμα, αποφάσισε, λίγους μήνες πριν, να κάνει μία πλήρη «στροφή» και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον τομέα της εστίασης.

Έτσι προέκυψε το «Forest Pastry» (σ.σ. το όνομα σημαίνει «δάσος» στα αγγλικά) όπου, όπως ακριβώς συμβαίνει και κατά τον περίπατο σε ένα δάσος, η προσοχή στέφεται στο τώρα και οι αποσπάσεις περιορίζονται, οπότε ο στόχος είναι η απλότητα των γεύσεων και οι συνδυασμοί που βγάζουν νόημα γευστικά, ακόμη κι εάν πρόκειται για παλιές συνταγές ή συνταγές από άλλες παραδόσεις, που εδώ «ξυπνούν» κι αναδεικνύονται, ακόμη περισσότερο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φραγκίνη 9, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 234146






















Τα ζαχαροπλαστεία και τα bakery είναι ένας αγαπημένος προορισμός που κανένας ποτέ δεν αρνήθηκε να επισκεφτεί, και ειδικά την περίοδο των γιορτών, μοιάζει με μονόδρομος!

Στη Θεσσαλονίκη, που ούτως ή άλλως έχει παράδοση στο καλό φαγητό και στο γλυκό, το μόνο δύσκολο είναι να… διαλέξεις ανάμεσα στα καλύτερα.

Θα βρείτε σίγουρα πολλά αξιόλογα μέρη για γλυκό –και όχι μόνο- που το καθένα αναδεικνύει με τον δικό του τρόπο τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας μια εντελώς νέα οπτική στην κατηγορία «γλυκό».

Με τη σπιτική φροντίδα να κυριαρχεί, οι συνταγές που εκτελούνται δεν περιλαμβάνουν σχεδόν τίποτα έτοιμο, τίποτα τεχνητό, τίποτα που δεν φτιάχνεται από την αρχή.

Πάμε λοιπόν, να γνωρίσετε 20 από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία και bakery στην Θεσσαλονίκη, που ειδικά φέτος στις γιορτές θα προσφέρουν γεύσεις, χρώμα και αρώματα στο σπιτικό σας…

Ζαχαροπλαστείο Χατζή στη Σοφούλη

zacharoplastio-chatzi-1.jpg

Από το 1908, όταν πρωτοάνοιξε το ζαχαροπλαστείο Χατζής, μέχρι και σήμερα, 115 χρόνια μετά, συνεχίζει να δημιουργεί για εμάς μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές μιας άλλης, γλυκύτερης εποχής…

Είναι το ζαχαροπλαστείο που μύησε τους Θεσσαλονικείς στα πολίτικα γλυκά, μαγεύοντάς τους με γεύσεις και αρώματα μίας άλλης εποχής. Τα αυθεντικά, παραδοσιακά σιροπιαστά του και οι μοναδικές του κρέμες αποτελούν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια σημείο αναφοράς για την πόλη, καθιστώντας το ζαχαροπλαστείο Χατζής στη Σοφούλη προορισμό τόσο για τους Θεσσαλονικείς από κάθε πλευρά της πόλης, όσο και για τους εκάστοτε τουρίστες και επισκέπτες της.

Η ανακαίνιση που έγινε το 2020 έφερε νέα πνοή στο κατάστημα, δίνοντας νότες ανανέωσης στον χώρο, εμμένοντας ωστόσο στην ατόφια πολίτικη φιλοσοφία.

Τα Χριστούγενναστο ζαχαροπλαστείο Χατζή είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι στα καλντερίμια της Πόλης και τους μάστορες των ζαχαροπλαστείων της, που με περίσσια μαεστρία, δημιουργούσαν μικρά γευστικά θαύματα.

Μελομακάρονα, που μοσχοβολάνε κανέλα και γαρύφαλλο, παραδοσιακά με μέλι και καρύδια, αλλά καιμε επικάλυψη σοκολάτας, κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο και μπακλαβάς μερακλίδικος με πλούσιο σιρόπι –είναι το βασικό τρίπτυχο των δικών μας αγαπημένων εορταστικών γλυκών από τα ζαχαροπλαστεία Χατζή, σε συνδυασμό, βέβαια, με τη λαχταριστή του βασιλόπιτα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 73, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 417808

Ζαχαροπλαστεία Μίλτος

zacharoplastia-miltos1.jpg

To «ταξίδι» των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» ξεκινάει το 1976 όταν ο Μίλτος Βαγγέλης τολμά να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και από τεχνίτης στο ιστορικό εργαστήριο του κ. Αργυρόπουλου, να ανοίξει το πρώτο κατάστημα του στην οδό Δελφών. Το βήμα αυτό στηρίχθηκε εμπράκτως και από τα δύο αδέρφια Απόστολο και Νίκο Βαγγέλη. Η ιστορία από εκείνο το σημείο και μετά χαρακτηρίστηκε από μεράκι, όρεξη για δουλειά και σεβασμό στον καταναλωτή, φτάνοντας μέχρι το σήμερα που το έργο των τριών αδερφών συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Η φιλοσοφία της επιχείρησης έχει τις ρίζες της στις αρχές και αξίες που πρεσβεύουν την ομάδα της. Πρόκειται για αξίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά από την ίδρυσή της το 1976. Με λίγα λόγια η φιλοσοφία των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» στηρίζεται στους παρακάτω πυλώνες: σεβασμός στον καταναλωτή, υψηλής ποιότητας υλικά, συνεχή εξέλιξη και αγάπη για τη γλυκιά γαστρονομική κληρονομιά τους.

Για τα ζαχαροπλαστεία «Μίλτος» η διατήρηση των πατροπαράδοτων συνταγών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους, όπως και ο εμπλουτισμός με γαστρονομικές πινελιές του σήμερα, ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για τους πελάτες.

Όλα αυτά τα χρόνια η δέσμευσή τους για υλικά υψηλής ποιότητας διασφαλίζει ότι κάθε μπουκιά είναι ένα εξαιρετικό ταξίδι στη γεύση, ενώ ο σεβασμός τους προς τους πελάτες, που ξεκινά από τη δημιουργία των προϊόντων και συνεχίζεται με την εξυπηρέτηση, σημαίνει ότι στο επίκεντρο όλων όσων κάνουν είναι ο καταναλωτής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Κεντρικό – Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη | Τσιμισκή 82, Κέντρο | Κ. Καραμανλή 35 | Δελφών με Μαρτίου | Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Καλαμαριά | Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση | Αλ. Παπαναστασίου 133, Χαριλάου | Γιάννη Αγγέλου 13, Χαριλάου | Γ. Γεννηματά 34, Άγιος Ιωάννης | Ανθέων 24, Περαία

Choureal

choureal1.jpg

To «Choureal» είναι ένα ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, δεν θα το έλεγε κανείς ακριβώς ζαχαροπλαστείο, αλλά ένα απόλυτα ξεχωριστό project. Είναι το σημείο όπου γεννήθηκε το πρώτο tailor – made, a la minute προφιτερόλ. Ένας χώρος που μας μυεί σε μία διαφορετικά δοσμένη τέχνη του αγαπημένου αυτού γλυκού και που εξειδικεύεται απόλυτα στη ζύμη των choux, που αποτελούν τη βάση του.

Αγαπήθηκε από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Tο δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, ήρθε σχεδόν ως αίτημα του κόσμου.

Η χάρη του έχει φτάσει, δικαίως, μέχρι την Αθήνα. Στα τέλη του 2018 άνοιξε στο Σύνταγμα ενώ εδώ και έξι μήνες λειτουργεί και το νεότερο Choureal στο Χαλάνδρι. Στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποσπάσει πάνω από 20 βραβεία γεύσης κι επιχειρηματικότητας.

Εμείς κάνουμε ουρές έξω από τη βιτρίνα του, συζητώντας τι σοκολάτες θα βάλουμε στο προφιτερόλ μας, για το αν θα γεμίσουμε τα choux με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με παγωτό κι εάν το προφιτερόλ μας θα συνοδευτεί από φρέσκες φράουλες, cookies, ξηρούς καρπούς ή άλλες νόστιμες γαρνιτούρες.

To «Choureal» άνοιξε για πρώτη φορά στην Παλαιών Γερμανού 7 το 2014, από το χημικό Miles Αναστάσιο Σκλήρη, τη γυναίκα του Αλίκη και τα αδέρφια του, ως μία επιθυμία του πρώτου να ασχοληθεί με την εστίαση. Οραματίστηκαν ένα project που θα συμπεριλάμβανε όλα τα στοιχεία της εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Θεσσαλονίκη

Παλαιών Πατρών Γερμανού 9
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 252766

Βενιζέλου 20
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285353

Αθήνα

Διομείας 2 & Ερμού 18, Σύνταγμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3317883

Ιφικράτους 2, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6839913

Σαράντης

sarantis1-kDqC0.jpg

Υπάρχουν κάποια καταστήματα που έχουν κερδίσει δίκαια τις καρδιές μικρών και μεγάλων… Δεν είναι άλλα από τα ζαχαροπλαστεία, που ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων, έχουν την τιμητική τους. Η αγορά του γλυκού, έχει συνδεθεί με την προσωπική μας απόλαυση αλλά και με την έκφραση της αγάπης μας, αφού, ειδικά τις ημέρες αυτές, προσφέρονται ως δώρο προς τους άλλους.

Ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης μας, που ξυπνά μέσα μας τη νοσταλγική διάθεση των Χριστουγέννων, είναι «ο Σαράντης», στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εδώ και πέντε χρόνια κερδίζει τις εντυπώσεις και ικανοποιεί κάθε γευστικό μας κάλυκα.

Το ξεχωρίζουμε ανάμεσα σε τόσα άλλα, γιατί αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για τους λάτρεις του γλυκού, ένας χώρος βγαλμένος από παραμύθι, αφού μας μαγεύει καθημερινά με τα αρώματά του. Όλα εκεί παράγονται μπροστά στον πελάτη, στο εργαστήριο του καταστήματος, χρησιμοποιώντας πάντα άριστα υλικά, με πρώτα το μεράκι και την αληθινή αγάπη για τη ζαχαροπλαστική.

Στο ζαχαροπλαστείο «Σαράντης», η παράδοση μετατρέπεται στην πιο νόστιμη, σπιτική χωριάτικη πίτα, και ο καφές, αποτελεί την πιο γευστική και μυρωδάτη καθημερινή μας συνήθεια. Εκεί το μοναδικό χαρμάνι του εκλεπτυσμένου καφέ Moak, μας συντροφεύει καθημερινά.

Ακόμα, για το πιο δυναμωτικό και υγιεινό πρωινό, στο ζαχαροπλαστείο «Σαράντης», θα βρούμε εξαιρετικά σάντουιτς, προϊόντα ζύμης, μπάρες δημητριακών, είδη αρτοσκευασμάτων, αλλά και το καθημερινό μας ψωμί, όλα ζυμωμένα με πρώτες ύλες άριστης ποιότητας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Δημητρίου 98, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 682716

Αρτοζαχαροπλαστεία Γαβανάς

gavanas1.jpg

Τα αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς», από το 1992, γράφουν τη δική τους γευστική ιστορία, φουρνίζοντας άρτους και γλυκά, που αποτελούν πλέον προϊόντα αναγνωρισμένα και με υπογραφή. Την υπογραφή του ιδρυτή της εταιρείας, Φίλιππου Γαβανά, που ανέδειξε την τέχνη του παραδοσιακού ψωμιού και των χειροποίητων γλυκισμάτων.

Σήμερα, η δεύτερη γενιά της οικογένειας, συνεχίζει να πλάθει… ιστορία, διατηρώντας με ευλάβεια την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης και εμπλουτίζοντάς την με σύγχρονες τάσεις και τεχνικές, που έχουν ως αποτέλεσμα υπέροχα γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα.

Στοχεύοντας στον συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας, η ομάδα των αρτοζαχαροπλαστείων «Γαβανάς», συνεχώς ανανεώνει τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτει και στα δέκα καταστήματα που έχει μέχρι σήμερα δημιουργήσει, σε Χαλκιδική –τα 8 εξ αυτών- και Θεσσαλονίκη.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, στο «Γαβανά» θα ξεμυαλιστείτε. Οι ήδη πολλές επιλογές που έχετε εμπλουτίζονται με παραδοσιακά γιορτινά γλυκά, αλλά και με πιο ιδιαίτερα, που θα κάνουν τα τραπέζια σας πραγματικά ξεχωριστά.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες πρωταγωνιστούν σε κλασικές αλλά και σοκολατένιες εκδοχές, για να δώσουν έπειτα τη σειρά τους στη βασιλόπιτα που στο «Γαβανά» έχουν αναγάγει σε τέχνη. Βασιλόπιτα πολίτικη με τα μαχλέπια της και τα αρωματικά της, είναι από τις καλύτερες της αγοράς, για να μπει καλά και… γλυκά η νέα χρονιά. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Ιπποκράτους 8 με Περικλέους, Κηφισιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 445450

Μάρκου Μπότσαρη 44 με Δελφών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 837779

Τιτάνια

titania1.jpg

H ιστορία του «Τιτάνια», είναι η ιστορία ενός από τους πιο παλιούς φούρνους στη Θεσσαλονίκη, που φέτος έκλεισε τα 88 χρόνια λειτουργίας. Από το 1935, οπότε και πρωτοάνοιξε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, μέχρι και τώρα, πολλά έχουν αλλάξει και η επιχείρηση ολοένα αναπτύσσεται, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του κοινού σε αρτοποιήματα και ζαχαροπλαστική.

Αυτό που μένει, ωστόσο, διαχρονικό, είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης τους, που ξεχωρίζει για το πόσο τραγανό είναι, αλλά και η σταθερότητα στις συνταγές και τα υλικά τους και κυρίως η διαρκής προσωπική ενασχόληση και παρουσία των ίδιων των ιδιοκτητών στο χώρο, που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και παραγωγή.

Το «Τιτάνια» άνοιξε τη δεκαετία του ’30 από το Δημήτριο Χατζηιωαννίδη, πρόσφυγα από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Κουλουρτζής αποκλειστικά -στην αρχή στο Βαρδάρη- διένειμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης που έφτιαχνε, στους πλανόδιους πωλητές.

Από ένα λάθος στην παραγωγή, μία Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και ξέχασε να βάλει μαγιά στη ζύμη, προέκυψε το ξεροψημένο έξω κι αφράτο μέσα κουλούρι, που στη συνέχεια καθιερώθηκε και προτιμήθηκε από τόσους και τόσους.

Εκείνη την ημέρα η πρώτη «λάθος» φουρνιά πωλήθηκε μέσα σε δύο ώρες κι όλοι οι πλανόδιοι επέστρεψαν για να προμηθευτούν κι άλλα.

Έτσι, ο αρχικός κίνδυνος για ζημία έγινε ευκαιρία, για να προκύψει το κουλούρι που ακόμη και σήμερα, μπορούμε να βρούμε ατόφιο. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Καρόλου Ντηλ 22, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279879

Τσιμισκή 139, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220985

Ελληνικόν

zacharoplastio-ellinikon1.jpg

Στο νούμερο 209 της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στο δρόμο όπου βρίσκονται όλες οι παλιές βίλλες της πόλης, λειτουργεί, από το 1938, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, το «Ελληνικόν». Όλοι το έχουμε δει κι έχουμε θαυμάσει τις δημιουργίες του. Οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα εξαιρετικά του ροδίνια και τα άλλα παλαιού τύπου γλυκά του, για τα οποία φημίζεται. Πολλοί το αγαπούν για το Armenonville του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό. Η ιστορία του πάει 88 χρόνια πίσω κι αφορά κόσμο, κατοίκους κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σχεδόν ενός αιώνα. Κι αυτό, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό!

Από το 1935 κρατά η ιστορία του Ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν» και είναι μία ιστορία, που έχει φυσικά επηρεαστεί κι από την Κατοχή και τα χρόνια του πολέμου. Τι εννοούμε; Η αρχική ονομασία του Ζαχαροπλαστείου, που άνοιξε το 1935 απέναντι από τη Villa Bilanca, στη Βασιλίσσης Όλγας, ήταν «Εθνικόν». Με την έλευση του τραμ από το σημείο μετακόμισε, το 1938, λίγο πιο δίπλα και όταν ήρθε ο Πόλεμος, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε «Ελληνικόν».

Αρχικός ιδιοκτήτης ο Γεώργιος Πάντσιος, μαζί με τον τότε συνέταιρό του, σε μία εποχή που ελάχιστα ζαχαροπλαστεία υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, όπως ελάχιστα ήταν και τα γλυκά που παράγονταν. Παγωτό, αμυγδαλωτά, κουλουράκια και λίγες πάστες, πτι φουρ, σοκολατάκια, κουραμπιέδες και σαβαγιάρ, αλλά και μπισκότα βανίλιας και τρίγωνα, ήταν μέσα τα βασικά είδη του «Ελληνικόν». Ακόμη μάλιστα υπάρχει, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη με το «τιμολόγιο» (σ.σ. έτσι ονομαζόταν τότε ο κατάλογος), για να το πιστοποιεί. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 411133

Oh la la Chocolat

oh-la-la-chocolat1.jpg

Υλικό αγαπημένο, πλούσιο σε γεύση και αρώματα, η σοκολάτα, σε οποιαδήποτε μορφή της, έρχεται να λιώσει στο στόμα και να μας πλημμυρίσει απόλαυση, συναισθήματα και αναμνήσεις. Δύσκολα θα συναντήσει κανείς άνθρωπο που δεν «λυγίζει» μπροστά σε μία σοκολατένια μπουκιά, πόσο μάλλον όταν αυτή κρύβει μέσα της όλη την τέχνη που απαιτείται για να δώσει απλόχερα αυτό το υλικό όλες του τις χάρες.

Η σοκολάτα είναι ζωντανή, έχει χαρακτήρα και ιδιαιτερότητες, όπως μας εκμυστηρεύτηκε η Σοφία, που από τον Σεπτέμβριο του 2022, μαγεύει τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο με τις σοκολατένιες δημιουργίες της στο «Oh la la chocolat». Μικρές μπουκιές αυθεντικής χαράς, στολίζονται καθημερινά στις βιτρίνες του όμορφου αυτού χώρου και κάνουν τους πάντες να νιώθουν σαν παιδιά. Αρώματα, χρώματα, γεύσεις μοναδικές και χειροποίητες χαρίζουν μία αξέχαστη… oh la la εμπειρία σε όποιον τις δοκιμάσει.

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για το «Oh la la chocolat»; Για αρκετά χρόνια η Σοφία διατηρούσε το ζαχαροπλαστείο «Petit Four» που έφτιαχνε κυρίως τούρτες με ζαχαρόπαστα και διάφορες όμως άλλες μικρές, γλυκιές λιχουδιές.

Μετά τον covid, που ήταν για όλους μία περίοδος προβληματισμού και περισυλλογής, αποφάσισε πώς ήθελε να συνεχίσει να ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική αλλά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Ήθελε να επικεντρωθεί σε ένα μόνο βασικό προϊόν κι αυτό ήταν η σοκολάτα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φιλίππου 44, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 277199

Ζάννας γλυκά όπως παλιά

zannas1.jpg

Με πρωταγωνιστή την κλασική και αγαπημένη τουλούμπα, το ζαχαροπλαστείο «Ζάννας γλυκά όπως παλιά», ήρθε να θυμίσει στους Θεσσαλονικείς αυτό το ξεχασμένο σιροπιαστό αριστούργημα στην καλύτερη του εκδοχή. Μαζί του έφερε και παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά και όχι μόνο, φτιαγμένα όπως παλιά. Με απλά και αγνά υλικά, αγάπη και φροντίδα για το καλύτερο.

Το «Ζάννας γλυκά όπως παλιά» ήρθε το 2018 ως έκπληξη, για τον κονσεπτικό θα λέγαμε χαρακτήρα του, έπειτα από την απόφαση της οικογένεια Ζάννα να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση. Τα παιδιά, Ελίνα και Κωνσταντίνος και οι γονείς, Σάκης και Μαρία, ένωσαν τις δυνάμεις τους και αφού ανέλαβαν ο καθένας το πόστο του, πέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των απαιτητικών Θεσσαλονικέων.

Η αρχική ιδέα στο «Ζάννας γλυκά όπως παλιά» ήταν να πρωταγωνιστεί ξεκάθαρα η παλιά και αγαπημένη τουλούμπα, που πλέον βρίσκει κανείς δύσκολα χειροποίητη. Έτσι, η οικογένεια Ζάννα επιστράτευσε τις δυνάμεις της και εντόπισε στη Νεοχωρούδα, έναν μάστορα που έφτιαχνε για χρόνια πολλά το νοσταλγικό αυτό γλυκό, και καθώς έβγαινε στη σύνταξη, του ζήτησαν τη συνταγή. Εκείνος, θέλοντας να διατηρηθεί η παράδοση της τουλούμπας, τους έμαθε όλα τα μυστικά για την αυθεντική συνταγή της. Και κάπως έτσι, η οικογένεια Ζάννα ήρθε σαν συνεχιστής της δύσκολης αυτής συνταγής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων

Καρόλου Ντηλ 29, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 054727

Παύλου Μελά 14, Παλαιόκαστρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 538816

Dolce Danai

dolce-danai1.jpg

Αν είστε λάτρεις των γλυκών αμερικάνικου τύπου, όπως τα brownies, τα cupcakes, το cheesecake κι όλα αυτά τα νόστιμα γλυκά, που έχουν τον τελείως δικό τους χαρακτήρα στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής, το «Dolce Danai» είναι ένας χώρος όπου έχουν την τιμητική τους. Εδώ θα βρείτε όλα τα παραπάνω είδη και πολλά ακόμη σε αφθονία και ειδικά για τις ημέρες των Χριστουγέννων, τα mini cakes, τα σοκολατάκια και τα σοκολατένια δεντράκια, που αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα και ίσως τα αγαπημένα σας γλυκά, για τις φετινές γιορτές.

Το «Dolce Danai», που φέτος κλείνει τα πέντε χρόνια λειτουργίας του, εμπνεύστηκαν κι δημιούργησαν η Pastry Chef Δανάη Συμεωνίδου με το σύζυγό της, Κλαούντιο Ντελεράριο, στην περιοχή καταγωγής της πρώτης, την Καλαμαριά. Είναι το πρώτο τους κατάστημα και, μέχρι στιγμής, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, αφού ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει, ήδη από την πρώτη στιγμή.

Σεμινάρια ζαχαροπλαστικής στην Ιταλία κι επάνω στα ιταλικά γλυκά, αλλά και μία τετράχρονη παραμονή στην Αγγλία κι αντίστοιχα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, έχουν αποτελέσει τη βάση για τις δημιουργίες τους, που κινούνται κυρίως γύρω από τα προσωπικά τους αγαπημένα, τα γλυκά αμερικάνικου τύπου.

Η βασική φιλοσοφία των ιδιοκτητών του «Dolce Danai», είναι η εξυπηρέτηση των πελατών μέσω παραγγελιών, με αποτέλεσμα κάθε προϊόν να είναι σχεδόν tailor made και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καθενός και φυσικά ολόφρεσκο, με τα καλύτερα, προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, χωρίς να έχει παραμείνει στο ψυγείο ή τη βιτρίνα για πολύ, αφού παραδίδεται σχεδόν μόλις παραχθεί. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πόντου 79, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947187530, 2314 011050 (Delivery)

Tiramisù

tiramisu1.jpg

Χειροποίητα μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε εκλεκτό espresso και κρασί marsala, καλύπτονται από αιθέρια κρέμα μασκαρπόνε και όλα μαζί πασπαλίζονται με αρωματικό κακάο. Τόσο λιτά το τιραμισού μπορεί να σε… ανεβάσει ψηλά.

Κι όταν μιλάμε για το αυθεντικό ιταλικό γλυκό που παρασκευάζεται στο «Tiramisù» στη Θεσσαλονίκη, τότε σίγουρα κάθε κουταλιά ως μια υπόσχεση νοστιμιάς και αρμονίας αναπάντεχα σε ταξιδεύει σε κάποιο μικρό ζαχαροπλαστείο, κρυμμένο σε κάποιο γραφικό στενό της Ιταλίας.

Το «Tiramisù», σε ένα μικρό δρομάκι στην Ανάληψη, κοντά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τη Νάντια Σουές και τον σύζυγό της, Μίλτο Ασλανίδη. Πρόκειται για έναν conceptual χώρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο φημισμένο γλυκό της γειτονικής Ιταλίας. Ο χώρος minimal αισθητικής, όπως ακριβώς και το concept, αλλά και οι ίδιες οι πρώτες ύλες του περίφημου τιραμισού, αποδεικνύουν πώς δεν χρειάζονται πολλά για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ως ταξιδιώτες και οι ίδιοι, δεν διάλεξαν κάποιον πολυσύχναστο δρόμο για το δημιούργημά τους, αλλά ένα απρόσμενο στενό, που πρέπει κανείς να ψάξει για να ανακαλύψει το φημισμένο πλέον «Tiramisù».

Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα για έναν χώρο που θα φτιάχνει αποκλειστικά τιραμισού; Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τεγέας 1, περιοχή Ανάληψη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 022218

Napoleon

napoleon1.jpg

Μοσχοβολάει η γειτονιά του «Napoleon» τις μέρες αυτές, όπως πάντα άλλωστε, με τη διαφορά ότι τούτη την περίοδο τα αρώματα είναι πιο γιορτινά, πιο χριστουγεννιάτικα. Φρεσκοψημένα καλούδια, για όλες τις ώρες της ημέρας, φτιάχνονται στο εργαστήριο του και ψήνονται καθημερινά για να τα απολαμβάνετε πάντα φρέσκα. Από πίτες και σαλάτες μέχρι και γλυκά, υγιεινές επιλογές, αλλά και μερικές πιο…αμαρτωλές, στο «Napoleon» θα απολαύσετε πρώτα από όλα ποιότητα.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας του στο 13 της Φράγκων συνεχίζει ακούραστα να δημιουργεί ποιοτικές προτάσεις που θα συναρπάσουν και τον πιο απαιτητικό. Και όλα αυτά σε ένα κλίμα σπιτικό, μαμαδίστικο θα έλεγε κανείς, όπου το φαγητό και η εξυπηρέτηση έχουν άρωμα… γυναίκας.

Ιδιοκτήτες του «Napoleon» είναι η Μαρία Γιαννοπούλου και ο Θεόδωρος Βούρος, αλλά όλη η υπόλοιπη ομάδα απαρτίζεται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από γυναίκες που φροντίζουν το κάθε τι όπως θα το φρόντιζαν και στο σπίτι τους.

Στο «Napoleon» λοιπόν, μπορεί κανείς να ξεκινήσει την ημέρα του με υπέροχο καφέ και πρωινό. Η γκάμα του πρωινού πραγματικά μεγάλη, προσφέρει λύσεις για όλα τα γούστα. Αν θες κάτι υγιεινό μπορείς να επιλέξεις μεταξύ πολλών, ανάμεσα σε μπάρες, γιαούρτια με βρώμη και φρούτα, όπως και σάντουιτς σε πολλές γευστικές εκδοχές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φράγκων 13, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 319400

Αρτοζαχαροπλαστεία Κυριακίδης

artozacharoplastia-kiriakidis1.jpg

Η ιστορία των αρτοζαχαροπλαστείων Κυριακίδης ξεκινά το 1932, όταν ο Ιωάννης Κυριακίδης, έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Αργυρούπολη του Πόντου. Μέσα στη μέγγενη των διωγμών, ο Ιωάννης Κυριακίδης αποφάσισε να αναγεννήσει τα όνειρά του μέσα από τις στάχτες δημιουργώντας στη Θέρμη έναν φούρνο για τον οποίο μιλούσε όλη η περιοχή.

Οι εξαίρετες πρώτες ύλες, η δεξιοτεχνία και το περίσσιο μεράκι για τη δουλειά του, ήταν αυτά που έκαναν το κατάστημα να ξεχωρίσει ήδη από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του. Τα ηνία πέρασαν έπειτα στον γιο του Γιώργο κι ακολούθως στον εγγονό του, Στυλιανό, ο οποίο έμελλε να επιφέρει στην επιχείρηση μία καινοτομία, αναφορικά με τα προϊόντα προς πώληση.

Ειδικότερα, όταν ο Στυλιανός Κυριακίδης ανέλαβε την επιχείρηση στη δεκαετία του ’80 αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και να εμπνευστεί από ταξίδια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εισάγει στην επιχείρηση και τη δημιουργία και πώληση προϊόντων ζαχαροπλαστείου. Μαζί με τη σύζυγό του, Αναστασία, δημιούργησαν το brand των αρτοζαχαροπλαστείων – πλέον – Κυριακίδη, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Τα παιδιά τους, Βηθλεέμ και Γιώργος αποτελούν τη νέα γενιά της επιχείρησης. Οι ίδιοι έχουν αναλάβει τη λειτουργία των αρτοζαχαροπλαστείων Κυριακίδη, έχοντας ως συνοδοιπόρους μέχρι και σήμερα τους γονείς τους. Η αγάπη για το αντικείμενο είναι πλέον στο DNA τους και σίγουρα, η φρέσκια ματιά τους προσδίδει στην επιχείρηση έναν αέρα ανανέωσης και προόδου. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Καραολή και Δημητρίου 7, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 461225

Β.Ταβάκη & Πέτρουλα 1, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 487680

1ο χλμ. Θέρμης – Πανοράματος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 487682

Country Breadery

country-breadery1.jpg

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο νούμερο 13 της Προξένου Κορομηλά, το «Country Breadery» είναι ένα new entry – άνοιξε μόλις το Πάσχα του 2023 - που ήρθε να διευρύνει τους γευστικούς μας ορίζοντες, ως προς τα είδη αρτοποιίας κι εν μέρει και της ζαχαροπλαστικής. Bασική του πρώτη ύλη το φυσικό, χειροποίητο προζύμι αργής ωρίμανσης, ενώ το όνομα του προέρχεται από την ξενική ονομασία του χωριάτικου ψωμιού, αφράτου μέσα και ξεροψημένου έξω, η μυρωδιά και η υφή του οποίου, δεν μοιάζουν με κανενός άλλου.

Ιδιοκτήτες του «Country Breadery» ο Αλέξανδρος Τοπαλίδης και οι αδερφές του Κυριακή και Μαριάνθη, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, στο πρώτο τους αυτό εγχείρημα. Με κοινό συνδετικό κρίκο στην προσπάθειά τους την αναζήτηση του καλού προϊόντος και των καλών γεύσεων, ενώνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους στο χώρο τους και μας προτείνουν ό,τι καλύτερο σε άρτους, κουλουράκια, χωριάτικες πίτες και κρουασάν, πάντα με τα πιο ποιοτικά προϊόντα, από επιλεγμένους παραγωγούς.

Στο «Country Breadery» θα βρούμε πέντε τύπους ψωμιού: ολικής, λευκό, ελαιόψωμο, πολύσπορο και γαλλική μπαγκέτα. Όλοι οι άρτοι παρασκευάζονται αποκλειστικά με προζύμι σίκαλης αργής ωρίμανσης που οι ίδιοι ετοιμάζουν με νερό κι αλεύρι. Το προζύμι τους ωριμάζει αργά και σε ελεγχόμενη θερμοκρασία για πολλές ώρες και προσφέρει πολλά οφέλη στη διατροφή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 13, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 070919

Mελί Μελί

meli-meli-1.jpg

Το κατάστημα «Μελί Μελί» στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 14, δίπλα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, franchise μέλος της πασίγνωστης ομώνυμης εταιρείας που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2003 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετρά ήδη μία παράδοση έντεκα ετών.

Ιδιοκτήτριά του σήμερα η κα Στέλλα Πουρλιώτη που, μαζί με την κόρη της, Δέσποινα Χασιαπέτη, το γιο της Τάσο Χασιαπέτη και την έμπειρη ομάδα του καταστήματος, συνεχίζουν την παράδοση στη γεύση, συνδυάζοντας υψηλής ποιότητας αρτοποιία και μεράκι, «παντρεύοντας» την ελληνική παράδοση με γαλλική ζαχαροπλαστική και δημιουργώντας νέες τάσεις, κερδίζοντας καθημερινά, το στοίχημα για την κάλυψη των αναγκών όλων των πελατών.

Η ιστορία συνεχίζεται, με πρώτο βήμα τα επίσημα εγκαίνια του χώρου, υπό τη νέα του διεύθυνση, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα. Ένα ακόμη «success story», που θα γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα!

Στο «Μελί Μελί» στην περιοχή του Δημαρχείου, η πόρτα ανοίγει από νωρίς το πρωί, με μια μεγάλη γκάμα προτάσεων σε φρέσκο ψωμί, που ωριμάζει αργά με προζύμι – δεν θα βρείτε άλλο παρόμοιο - και ειδών για πρωινό, βασισμένων σε φρέσκια ζύμη, είτε πρόκειται για πεϊνιρλί, είτε για κρουασάν, είτε για πίτες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου 14, έναντι Δημαρχείου Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 870100

Amorino

amorino1.jpg

Πίσω στο μακρινό 1986, ο Γιάννης Τσαβδαρίδης και η σύζυγος του Ελένη, αποφασίζουν να κάνουν μία νέα αρχή στην Κοζάνη, δημιουργώντας αρχικά ένα μικρό κι αγαπησιάρικο ζαχαροπλαστείο. Σκοπός τους να προσφέρουν νόστιμα, σπιτικά γλυκά, φτιαγμένα με προσοχή, αγάπη και μεράκι και φυσικά τα πιο αγνά υλικά.

Μία μικρή γκάμα γλυκών τότε, όπως το γαλακτομπούρεκο, η πουτίγκα, το προφιτερόλ και τα τρουφάκια, ήταν αρκετή για να κάνει το «Amorino» το πιο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο στην Κοζάνη.

Τα χρόνια περνούσαν, η γκάμα των γλυκών μεγάλωνε ταυτόχρονα με την επιτυχία του ζαχαροπλαστείου «Amorino» κι έτσι το επόμενο βήμα ήρθε ως φυσική συνέπεια. Το 2005 ανοίγει στην Κοζάνη ένα νέο μεγαλύτερο κατάστημα για γλυκό και καφέ, ενώ τον Δεκέμβρη του 2022 άνοιξε και το πρώτο «Amorino» εκτός Κοζάνης.

Και πού αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό αν όχι στη Θεσσαλονίκη που ξέρει κι εκτιμάει ιδιαίτερα τα ποιοτικά γλυκά.

Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας των ζαχαροπλαστείων «Amorino» είναι ότι πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι, το κατάστημα που άνοιξε το 2005 στην Κοζάνη έγινε από τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδερφό της οικογενείας, τον Χρυσοβαλάντη.

Καθώς το εγχείρημα πήγε περίφημα, το 2022 ήρθε το κατάστημα της Θεσσαλονίκης που άνοιξαν τα δύο αδέρφια -ο Χρυσοβαλάντης με τον Ηλία- με στόχο τους να συνεχίσουν την επιτυχή οικογενειακή διαδρομή και παράδοση, στην απαιτητική αγορά της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 47
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 824113

Αρτοποιΐα Κουκουμέρια

artopoiia-koykoymeria1.jpg

Η Αρτοποιΐα Κουκουμέρια αποτελεί σημείο-σταθμό στην εστίαση της Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί εδώ και 101 έτη συνώνυμο του ποιοτικού ψωμιού και της ζαχαροπλαστικής αλεύρου. Η ιστορία της ξεκίνησε το 1922 από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και τον φούρναρη, Βασίλειο Κουκουμέρια, ο οποίος, ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη, μετέφερε ατόφια την τέχνη της αρτοποιίας στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η Αρτοποιΐα Κουκουμέρια δεσπόζει σε ένα εμβληματικό σημείο της περιοχής και προσφέρει μία μεγάλη γκάμα 40 και πλέονειδών άρτου, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Από το κλασικό ψωμί που δεν λείπει από κανένα σπιτικό τραπέζι, μέχρι άρτο αργής ωρίμανσης, ψωμιά με σταφίδες και φουντούκια – γεύσεις που θα δώσουν άλλη διάσταση στο τραπέζι σας.

Κυρίως όμως, μέσα από την αγνότητα των υλικών και την άρτια τεχνογνωσία της ομάδας της επιχείρησης, θα βρείτε νοστιμιές που αποτελούν βάλσαμο για το στομάχι και την «ψυχή». Τα ηνία της επιχείρησης βρίσκονται πλέον στην 4η γενιά της οικογένειας, με το νέο αίμα, αυτό της 5ης γενιάς, να κάνει και αυτό τα πρώτα του βήματα στην οικογενειακή παράδοση.

Τα Χριστούγεννα στην Αρτοποιΐα Κουκουμέρια είναι γεμάτα μεθυστικές μυρωδιές και περίτεχνα σχέδια, που μας ταξιδεύουν στη μαγεία των εορτών μέσα από γεύσεις νοσταλγικές που «μαρτυρούν» αγάπη και μεράκι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 912365

Patisserie Αντωνιάδης

patisserie-antoniadis1.jpg

Τα γλυκά ήταν ανέκαθεν μία ένδειξη αγάπης, φροντίδας και νοιαξίματος. Πίσω από ένα γλυκό που προσφέρεται, σπιτικό ή από ζαχαροπλαστείο, κρύβεται πάντα ένα σ’ ευχαριστώ, ένα σ’ αγαπώ, μία συγγνώμη ή ακόμα κι ένα είμαι εδώ για σένα. Ένα καλό ζαχαροπλαστείο λοιπόν αυτό το αντιλαμβάνεται και φανερώνεται στα γλυκά του, που γίνονται με αγάπη, μεράκι και φαντασία.

Στα ζαχαροπλαστεία «Patisserie Αντωνιάδης» αυτό το γνωρίζουν και το κάνουν πράξη. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και από εκείνα τα ζαχαροπλαστεία που οι Θεσσαλονικείς στα δυτικά της πόλης, προτιμούν χρόνια τώρα και επιλέγουν εύκολα όταν θέλουν να προσφέρουν κάτι ποιοτικό στα αγαπημένα τους πρόσωπα ή ακόμα και στον εαυτό τους.

Με δύο καταστήματα πλέον, ένα στο Κορδελιό κι ένα στον Εύοσμο, τα ζαχαροπλαστεία «Patisserie Αντωνιάδης», μεγαλώνουν, εξελίσσονται και συνεχίζουν να προσφέρουν ποιότητα από το 2005 όταν και άνοιξαν για πρώτη φορά τις πόρτες τους στο απαιτητικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το μακρινό 2005, ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης, αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό του ζαχαροπλαστείο. Έχοντας εμπειρία στον χώρο του γλυκού από το 1986, εργαζόμενος σε ζαχαροπλαστείο ο ίδιος, θεώρησε πώς ήρθε η ώρα για το δικό του προσωπικό στοίχημα το οποίο και κέρδισε.

Δειλά στην αρχή, παρέα με την αδερφή του για βοήθεια, άνοιξε το ζαχαροπλαστείο στο Κορδελιό τότε, φτιάχνοντας κλασικά κι αγαπημένα γλυκά με μια πιο σύγχρονη νότα στην εμφάνισή τους. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Πολυτεχνείου 34, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 769741

Καραολή και Δημητρίου 11, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 696951

Ισλί Πορφυρίδης

isli-porfiridis1.jpg

Αρωματική ζύμη, που έχει μέσα της καρύδι και κανέλα, μέλι και σιρόπι για να μελώσει το όλον… Αυτά είναι τα βασικά που χαρακτηρίζουν το ισλί. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία, που κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις και θύμησες από άλλες εποχές και τόπους διαφορετικούς. Με τις ρίζες του στην Καππαδοκία και τον Πόντο, το ισλί υπήρξε το παραδοσιακό γλυκό των χαρμόσυνων στιγμών ολόκληρων γενεών, ενώ σήμερα το βρίσκουμε στα καλύτερα του, να τιμά την ιστορία του, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Ισλί Πορφυρίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Νοέμβρη του 2017 που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο γλύκισμα σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλες γλυκιές δημιουργίες της οικογενείας Πορφυρίδη, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήρθε ως φυσική συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας που ήρθε κάποτε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της αυτόν τον μικρό γαστρονομικό… θησαυρό.

Το ισλί είναι ένα χειροποίητο γλυκό με ζύμη σαν του μελομακάρονου, γεμισμένο με καρύδι και κανέλα και σιροπιαστό τόσο όσο να μελώσει χωρίς να χάσει την τραγανότητα του. Με ρίζες στην Καππαδοκία και τον Πόντο, ήταν το σήμα κατατεθέν των Μικρασιατών για τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα γλύκισμα καρδιάς που έφτιαχνα οι νοικοκυρές με αγάπη σε γιορτές και άλλες χαρμόσυνες στιγμές.

Ισλί θα πει «δουλεμένο». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί το εν λόγω γλυκό πήρε το όνομα αυτό, μια και απαιτεί χρόνο και υπομονή για να φτιαχτεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Χρειάζεται υλικά απλά μα αγνά και ποιοτικά, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται τέχνη και μαεστρία για το κέντημα, το οποίο γινόταν παραδοσιακά στο χέρι με ειδικό τσιμπιδάκι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 56, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229677

Forest Pastry

forest-pastry1.jpg

Κάθε νέο γαστρονομικό εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο, ειδικά όταν πρόκειται για γεύσεις φρέσκες και διαφορετικές, όπως αυτές που προτείνει το «Forest Pastry», στον πεζόδρομο της Φραγκίνη, πίσω από το μνημείο του Yahudi Hamam, εκεί όπου η Κομνηνών συναντά τα Λουλουδάδικα. Μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής – άνοιξε στις 6 Δεκεμβρίου του 2022 – και έχει έρθει να προτείνει γεύσεις οικείες μεν, «αναγεννημένες» δε, ενώ το μενού του εμπλουτίζεται διαρκώς, με προϊόντα στα οποία δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς.

Το «Forest Pastry» δημιουργήθηκε από τον βολιώτικης καταγωγής Δημήτρη Τσούκα, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό στις βασικές του σπουδές και στο επάγγελμα που, ακολουθώντας τις μνήμες των παιδικών του χρόνων, από τότε που έβλεπε τη μητέρα του να μαγειρεύει γλυκά και φαγητά στην κουζίνα αποφάσισε να φοιτήσει και στη «Le Monde».

Αφού εργάσθηκε ως μάγειρας σε διάφορες κουζίνες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, παράλληλα με το βασικό του επάγγελμα, αποφάσισε, λίγους μήνες πριν, να κάνει μία πλήρη «στροφή» και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον τομέα της εστίασης.

Έτσι προέκυψε το «Forest Pastry» (σ.σ. το όνομα σημαίνει «δάσος» στα αγγλικά) όπου, όπως ακριβώς συμβαίνει και κατά τον περίπατο σε ένα δάσος, η προσοχή στέφεται στο τώρα και οι αποσπάσεις περιορίζονται, οπότε ο στόχος είναι η απλότητα των γεύσεων και οι συνδυασμοί που βγάζουν νόημα γευστικά, ακόμη κι εάν πρόκειται για παλιές συνταγές ή συνταγές από άλλες παραδόσεις, που εδώ «ξυπνούν» κι αναδεικνύονται, ακόμη περισσότερο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φραγκίνη 9, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 234146






















ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία