Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη με θέα θάλασσα… για μοναδικά γευστικά «ταξίδια»

Θεσσαλονίκη - Θέα θάλασσα - Υπέροχες γεύσεις

 15/07/2022 12:00

Αφιέρωμα: Εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη με θέα θάλασσα… για μοναδικά γευστικά «ταξίδια»

Μία πόλη που η θάλασσα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της. Μία πόλη επίσης που φημίζεται για τις γαστρονομικές της απολαύσεις. Όταν συνδυάσεις και τα δύο στη Θεσσαλονίκη, η έξοδος σου για φαγητό γίνεται ένα μοναδικό «ταξίδι» γεύσεων με υπέροχες εικόνες με θέα το Θερμαϊκό.

Πάρε ιδέες από τις παρακάτω προτάσεις, κάλεσε την παρέα σου και απόλαυσε την επόμενη έξοδο σου με τον καλύτερο τρόπο.

ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ

mamalouka.jpg

Το «Μαμαλούκα», που άνοιξε τις πύλες του το Νοέμβριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι του 2020 στη Χαλκιδική, δεν είναι απλά ένα ακόμη σημείο συνάντησης για γαστρονομική κι όχι μόνο ψυχαγωγία, αλλά ένα brand που, από ό,τι όλα δείχνουν, κατακτά διαρκώς και με συνέπεια την εκτίμηση του κοινού του και των επισκεπτών του.

Η φιλοσοφία του «Μαμαλούκα», είναι μία: το να παρέχει το ιδανικό περιβάλλον ψυχαγωγίας, με γεύματα που αποτελούν γαστρονομική εμπειρία και είναι βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις σε μία πιο μοντέρνα εκδοχή τους, ταυτόχρονα με τη συνοδεία καλής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, των τελευταίων δεκαετιών, μέσω των επιλογών του Dj.

Το σλόγκαν τους εξ αρχής «Φαγητό για την ψυχή» όσο και αν ακουγόταν ιδιαίτερο στα πρώτα βήματα του «Μαμαλούκα», πήρε σάρκα και οστά με την πάροδο του χρόνου και σήμερα αποτελεί ίσως τον κορυφαίο προορισμό της πόλης όταν θέλεις να συνδυάσεις γευστική και ψυχική απόλαυση ταυτόχρονα!

Το μενού του «Μαμαλούκα» στην οδό Ίωνος Δραγούμη στη Θεσσαλονίκη, έχει ως βάση του κατά κύριο λόγο, το κρέας, χωρίς όμως να λείπουν τα επιλεγμένα πάντα φρέσκα ψάρια αλλά και οι ιδιαίτερες δημιουργικές προτάσεις πιάτων με θαλασσινά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555223

ΟΛΥΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑ

naoysa.jpg

Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» μπορεί να παρομοιαστεί με αυτήν του Τιτανικού, αλλά με πολύ διαφορετική, ευτυχή κατάληξη. Το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του μέσα στο 2022 αφού είχε παραμείνει κλειστό για 28 χρόνια, έχει κάνει μία από τις πιο «δυνατές» εισόδους στη γαστρονομική σκηνή της πόλης κι αποτελεί επιλογή, για μία ευρεία γκάμα ανθρώπων της: τόσο τους παλιούς θαμώνες του, που βλέπουν ένα αγαπημένο τους σημείο συνεύρεσης και γευσιγνωσίας να ζωντανεύει και πάλι, όσο και τους νεότερους πελάτες του, που μπαίνουν για πρώτη φορά, στον εντυπωσιακό του χώρο.

Η ιστορία του είναι μεγάλη και το μενού έχει διαμορφωθεί με σεβασμό στο παρελθόν του εστιατορίου που είναι, πλέον, ένα κομμάτι ενός συνόλου παροχών: του πολυτελούς ξενοδοχείου που εκτείνεται στους ορόφους, του cocktail bar «The Tiger Loop», αλλά και του όμορφα διαμορφωμένου κήπου στο βάθος, σημείου ιδανικού για καλοκαιρινά βράδια και για λάτρεις των cocktails, που μπορούν να έχουν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Το διατηρητέο κτήριο της Λεωφόρου Νίκης 5, με θέα το Θερμαϊκό, που για χρόνια έμενε κλειστό, έχει ζωντανέψει και πάλι εδώ και λίγο καιρό. Το «Όλυμπος Νάουσα» χτίστηκε το 1926, άνοιξε το 1927 και λειτούργησε αδιάλειπτα έως και το 1994, οπότε κι έκλεισε και ήταν το εστιατόριο που διακρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Κατά τα χρόνια της δόξας του υποδέχθηκε προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, δημιουργώντας παράλληλα ένα αισθητικό κατεστημένο, που καθόρισε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Σήμερα, ήρθε για να θυμίσει τη σπουδαιότητα της υψηλής γαστρονομίας και την άμεση σχέση της με την παράδοση και την εξαιρετική πρώτη ύλη, παντρεύοντας πολιτισμούς μέσα από γαστριμαργικές συναντήσεις, εμπνευσμένες από τα ιστορικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και ταξιδεύει στον κόσμο, μέσα από την ανοιχτή ματιά και τη γνώση του διακεκριμένου Executive Chef του, Δημήτρη Τασιούλα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974633639

ΧΑΛΑΡΟ

-2ILNu.jpg

«Χάλαρο» είναι το λειρί του κόκορα σε παλιά ελληνική διάλεκτο κι από εκεί πήρε το όνομά του το ιστορικό εστιατόριο της Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Έχοντας ανοίξει το 1992 με εξειδίκευση στα κοτόπουλα και με το δεύτερο κατάστημα να ανοίγει τις πόρτες του το 1996 στην ίδια περιοχή, έχει εξελιχθεί πλέον σήμερα σε όλα τα επίπεδα –στην κουζίνα του, στο design του και στο service του- έχοντας ήδη τοποθετηθεί στη συνείδηση του κόσμου μεταξύ των καλύτερων και ωραιότερων εστιατορίων της πόλης, συνεχίζοντας σταθερά να παρέχει γεύσεις εξαιρετικής ποιότητας, που έχουν πλέον επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες και που εσύ μπορείς να απολαύσεις καθημερινά, με μία μοναδική θέα στη θάλασσα, όλες τις ώρες της ημέρας.

Το «Xάλαρο», το ξέρουμε όλοι. Δεκαετίες τώρα, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του από οικογένειες μέχρι διάσημους επισκέπτες της πόλης, πάντα με τις καλύτερες κριτικές, αφού από το τραπέζι σου, θα φύγεις όχι απλά ευχαριστημένος, αλλά ενθουσιασμένος.

Όταν πρωτοάνοιξε το «Χάλαρο», η εξειδίκευσή του ήταν σχεδόν αποκλειστικά στα πιάτα με βάση του το κοτόπουλο. Σήμερα το μενού έχει διευρυνθεί κι εσύ μπορείς να επιλέξεις μέσα από μία ποικιλία εξαιρετικών πιάτων, prime κοπών, θαλασσινών γεύσεων και πιάτων ημέρας, που εναλλάσσονται διαρκώς, πάντα με βάση την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με πινελιές Μεσογείου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση καταστημάτων: Θεμιστοκλή Σοφούλη 75 & 71
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 423284

MAIAMI

-9T2W1.jpg

Όλοι το ξέρουν το «Maiami». Μεγάλο, εντυπωσιακό και κυρίως με μεγάλη ιστορία, έχει υποδεχθεί γενιές και γενιές κόσμου, όχι μόνο κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αλλά κι επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα στα πολλά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του στο παραθαλάσσιο κομμάτι της Καλαμαριάς. Το τόσο διάσημο αυτό εστιατόριο θαλασσινών, το πρώτο με διεθνές όνομα στην περιοχή, συνεχίζει να μας προσφέρει σταθερά γεύματα, με φόντο τα νερά του Θερμαϊκού, τα όμορφα ηλιοβασιλέματα και τα πιο φρέσκα αλιεύματα, από ψαράδες των γειτονικών ακτών.

Το «Maiami» πρωτοάνοιξε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ως μικρό καφενεδάκι, μπροστά από το οποίο απολάμβανε ο κόσμος τα μπάνια του. Ήταν ένα… «Καφενείο Λουόμενων» κι ακόμη και σήμερα, υπάρχει μέρος του καταστήματος, όπου βρίσκονταν τα τότε αποδυτήρια. Η πρώτη μαρτυρία για το «Maiami» συναντιέται το 1938, τα επίσημα έγγραφα το θέλουν να άνοιξε το φθινόπωρο του 1945, το σίγουρο είναι ότι μέχρι και το 1950 είχε πάρει τη σημερινή του μορφή: αυτή ενός μεγάλου, παραθαλάσσιου εστιατορίου ψαριών και θαλασσινών, σε εξαιρετική τοποθεσία και με ένα ηλιοβασίλεμα μοναδικό.

Στο «Maiami» κρατάνε ακόμη και σήμερα την παράδοση στα μεγάλα ψάρια στο μενού, διατηρώντας ακόμη την 30+ ετών παραδοσιακή χτιστή «ψαριέρα» τους, που δεν έχει αλλαχθεί, παρά μόνο εκσυγχρονισθεί. Από το 2020, στην ομάδα του «Maiami» προστέθηκε και η πρώτη γυναίκα Chef στην ιστορία του καταστήματος, μαζί με τις γυναίκες ιδιοκτήτριες.

Στην κορυφή του μενού βρίσκονται ψάρια όπως φαγκρί, συναγρίδα, τσιπούρα και λαβράκι, ενώ στις σπεσιαλιτέ μπορείς να επιλέξεις μεταξύ κλασσικών πιάτων, όπως ο λευκός ταραμάς, το signature πιάτο τους που είναι η μπολονέζ αστακού, αλλά και πιο μοντέρνα πιάτα, όπως burger γαρίδας και το ιδιαίτερο μυλοκόπι, με κρούστα μυρωδικών με φρικασέ. Όλα τα ψάρια και θαλασσινά, έρχονται στο εστιατόριο σε συνεργασία με ψαράδες από την Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας, το Άγιο Όρος και τη Λήμνο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447996, 6946454487

ΓIΑΛΟΣ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ

-wun3v.jpg

Θεωρείται εδώ και χρόνια μία από τις καλύτερες και πιο φημισμένες ψαροταβέρνες της πόλης, παιδί δυο φίλων που έδεσαν την εργατικότητα και την πείρα τους κάτω από το ίδιο όνειρο.

Ένα εστιατόριο με γευστική παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ευγενική και φιλόξενη εξυπηρέτηση με θέα τη θάλασσα.

Ένας γιαλός που επισκεπτόμαστε όχι μόνο τα καλοκαίρια, αλλά και τους χειμώνες, μια ακτή που φιλοξένησε δικές μας στιγμές πάνω από ένα καραφάκι ούζο, ένα επιλεγμένο κρασί και αμέτρητα γευστικά πιάτα.

Και μάλιστα ψάχνουμε πάντα κάθε ευκαιρία να το επισκεφτούμε και να απολαύσουμε όλα τα καλά της θάλασσας.

Η αξία τόσα χρόνια είναι η ίδια: φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες για να συνοδεύσουνε το τσίπουρο, το ούζο ή το κρασί της παρέας δίπλα στο κύματα του Θερμαϊκού. Για αυτό το λόγο δεν μαζεύει μόνο παρέες που θέλουν να το απολαύσουν αλλά και πολλά επαγγελματικά γεύματα ή σημαντικά δείπνα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν.Πλαστήρα - Μ. Εμβολο - Ν.Α.Ο.Κ
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 442121

ΑΡΟΔΟ

-CYjei.jpg

«Αρόδο». Ένα ουζερί στη Νέα Κρήνη, που άνοιξε πριν λίγα χρόνια και κέρδισε, ωστόσο, τις καρδιές των περιοίκων και θαμώνων από όλη τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά του δανεισμένο από ναυτικό όρο, που χρησιμοποιείται για την προσωρινή στάθμευση ενός πλοίου έξω από ένα λιμάνι, σε προετοιμάζει για το τι ακολουθεί.

Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2016 σε μία ήσυχη παραλιακή περιοχή με θέα στη θάλασσα και υπόσχεται ένα από τα πιο γευστικά ταξίδια, στον κόσμο του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών.

Σε ένα όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον, όπου επικρατεί το λευκό χρώμα στα τραπέζια και το χρώμα ελιάς στους τοίχους και που σε όλα του θυμίζει καράβι – οι απλίκες στους τοίχους μοιάζουν με φώτα καταστρώματος, που επάνω τους έχουν δεθεί ναυτικοί κόμποι και σε διάφορα σημεία διακρίνει κανείς φινιστρίνια πλοίων - τα μεζεδάκια από τη Σμύρνη δίνουν και παίρνουν στο μενού και στο τραπέζι σου, ενώ ο εξωτερικός του χώρος, είναι ένα βήμα πριν τη θάλασσα.

Βασισμένο στα αγνά και άριστης ποιότητας, φρέσκα υλικά – την αρχή για κάθε έντιμη προσπάθεια στο χώρο της μαγειρικής – το ουζερί αυτό, που πιο πολύ θυμίζει εστιατόριο με έντονα θαλασσινή ατμόσφαιρα, έχει να προσφέρει μεγάλη ποικιλία μεζέδων, ολόφρεσκα ψάρια ημέρας απευθείας από τα ψαροκάικα με τα οποία συνεργάζεται και τιμές προσιτές σε όλους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 25, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 444311

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΠΥΡΓΟΣ

pyrghos.jpg

Το Καφενείο Πύργος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς λειτουργεί αδιάκοπα από το 1975 έως και σήμερα. Οι πρώτες σελίδες του γράφτηκαν με φόντο την παράδοση, σε έναν χώρο που ήταν στέκι των κατοίκων του κέντρου για χαρτιά και τάβλι, αλλά και μεζεδάκια που συμπλήρωναν τα μεσημέρια και τα απογεύματά τους.

Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν, το Καφενείο Πύργος όμως δεν έμεινε στη νωχελική νοσταλγία του παρελθόντος. Αντ’ αυτού γύρισε σελίδα και από το 2013 και έπειτα, προσφέρει στο κοινό του και στους θαμώνες του μία μεγάλη ποικιλία αυθεντικών, γνήσιων και απλών γεύσεων, καταφέρνοντας κάτι μαγικό: να «παντρέψει» τη μεγάλη ιστορία που το διέπει και κατ’επέκταση την παράδοση, με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

Γύρω από το Καφενείο Πύργος θα δεις ανθρώπους να περπατούν βιαστικά και αφηρημένα και άλλους να κοντοστέκονται και να απολαμβάνουντη θάλασσα αντίκρυ του, τη σκιά του πλάτανου που το αγκαλιάζει και τις υπέροχες ευωδίες που ξεχειλίζουν από την κουζίνα. Τους περισσότερους όμως θα τους δεις να χαμογελούν στους σερβιτόρους του, εκείνοι να τους αγκαλιάζουν από καρδιάς και έπειτα να τους βολεύουν σε ένα από τα άνετα τραπεζάκια του.

Το Καφενείο Πύργος είναι από εκείνα τα στέκια με τα οποία δένεσαι για μια ζωή. Ένα στέκι που αποτελεί συντροφιά για την καθημερινότητά σου, φροντίζοντάς σε με νόστιμα πιάτα και γεύσεις απλές και αυθεντικές, που αχνίζουν θαλπωρή και ζεστασιά! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τσιρογιάννη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285492, 6977608800







Μία πόλη που η θάλασσα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της. Μία πόλη επίσης που φημίζεται για τις γαστρονομικές της απολαύσεις. Όταν συνδυάσεις και τα δύο στη Θεσσαλονίκη, η έξοδος σου για φαγητό γίνεται ένα μοναδικό «ταξίδι» γεύσεων με υπέροχες εικόνες με θέα το Θερμαϊκό.

Πάρε ιδέες από τις παρακάτω προτάσεις, κάλεσε την παρέα σου και απόλαυσε την επόμενη έξοδο σου με τον καλύτερο τρόπο.

ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ

mamalouka.jpg

Το «Μαμαλούκα», που άνοιξε τις πύλες του το Νοέμβριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι του 2020 στη Χαλκιδική, δεν είναι απλά ένα ακόμη σημείο συνάντησης για γαστρονομική κι όχι μόνο ψυχαγωγία, αλλά ένα brand που, από ό,τι όλα δείχνουν, κατακτά διαρκώς και με συνέπεια την εκτίμηση του κοινού του και των επισκεπτών του.

Η φιλοσοφία του «Μαμαλούκα», είναι μία: το να παρέχει το ιδανικό περιβάλλον ψυχαγωγίας, με γεύματα που αποτελούν γαστρονομική εμπειρία και είναι βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις σε μία πιο μοντέρνα εκδοχή τους, ταυτόχρονα με τη συνοδεία καλής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, των τελευταίων δεκαετιών, μέσω των επιλογών του Dj.

Το σλόγκαν τους εξ αρχής «Φαγητό για την ψυχή» όσο και αν ακουγόταν ιδιαίτερο στα πρώτα βήματα του «Μαμαλούκα», πήρε σάρκα και οστά με την πάροδο του χρόνου και σήμερα αποτελεί ίσως τον κορυφαίο προορισμό της πόλης όταν θέλεις να συνδυάσεις γευστική και ψυχική απόλαυση ταυτόχρονα!

Το μενού του «Μαμαλούκα» στην οδό Ίωνος Δραγούμη στη Θεσσαλονίκη, έχει ως βάση του κατά κύριο λόγο, το κρέας, χωρίς όμως να λείπουν τα επιλεγμένα πάντα φρέσκα ψάρια αλλά και οι ιδιαίτερες δημιουργικές προτάσεις πιάτων με θαλασσινά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555223

ΟΛΥΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑ

naoysa.jpg

Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» μπορεί να παρομοιαστεί με αυτήν του Τιτανικού, αλλά με πολύ διαφορετική, ευτυχή κατάληξη. Το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του μέσα στο 2022 αφού είχε παραμείνει κλειστό για 28 χρόνια, έχει κάνει μία από τις πιο «δυνατές» εισόδους στη γαστρονομική σκηνή της πόλης κι αποτελεί επιλογή, για μία ευρεία γκάμα ανθρώπων της: τόσο τους παλιούς θαμώνες του, που βλέπουν ένα αγαπημένο τους σημείο συνεύρεσης και γευσιγνωσίας να ζωντανεύει και πάλι, όσο και τους νεότερους πελάτες του, που μπαίνουν για πρώτη φορά, στον εντυπωσιακό του χώρο.

Η ιστορία του είναι μεγάλη και το μενού έχει διαμορφωθεί με σεβασμό στο παρελθόν του εστιατορίου που είναι, πλέον, ένα κομμάτι ενός συνόλου παροχών: του πολυτελούς ξενοδοχείου που εκτείνεται στους ορόφους, του cocktail bar «The Tiger Loop», αλλά και του όμορφα διαμορφωμένου κήπου στο βάθος, σημείου ιδανικού για καλοκαιρινά βράδια και για λάτρεις των cocktails, που μπορούν να έχουν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Το διατηρητέο κτήριο της Λεωφόρου Νίκης 5, με θέα το Θερμαϊκό, που για χρόνια έμενε κλειστό, έχει ζωντανέψει και πάλι εδώ και λίγο καιρό. Το «Όλυμπος Νάουσα» χτίστηκε το 1926, άνοιξε το 1927 και λειτούργησε αδιάλειπτα έως και το 1994, οπότε κι έκλεισε και ήταν το εστιατόριο που διακρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Κατά τα χρόνια της δόξας του υποδέχθηκε προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, δημιουργώντας παράλληλα ένα αισθητικό κατεστημένο, που καθόρισε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Σήμερα, ήρθε για να θυμίσει τη σπουδαιότητα της υψηλής γαστρονομίας και την άμεση σχέση της με την παράδοση και την εξαιρετική πρώτη ύλη, παντρεύοντας πολιτισμούς μέσα από γαστριμαργικές συναντήσεις, εμπνευσμένες από τα ιστορικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και ταξιδεύει στον κόσμο, μέσα από την ανοιχτή ματιά και τη γνώση του διακεκριμένου Executive Chef του, Δημήτρη Τασιούλα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974633639

ΧΑΛΑΡΟ

-2ILNu.jpg

«Χάλαρο» είναι το λειρί του κόκορα σε παλιά ελληνική διάλεκτο κι από εκεί πήρε το όνομά του το ιστορικό εστιατόριο της Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Έχοντας ανοίξει το 1992 με εξειδίκευση στα κοτόπουλα και με το δεύτερο κατάστημα να ανοίγει τις πόρτες του το 1996 στην ίδια περιοχή, έχει εξελιχθεί πλέον σήμερα σε όλα τα επίπεδα –στην κουζίνα του, στο design του και στο service του- έχοντας ήδη τοποθετηθεί στη συνείδηση του κόσμου μεταξύ των καλύτερων και ωραιότερων εστιατορίων της πόλης, συνεχίζοντας σταθερά να παρέχει γεύσεις εξαιρετικής ποιότητας, που έχουν πλέον επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες και που εσύ μπορείς να απολαύσεις καθημερινά, με μία μοναδική θέα στη θάλασσα, όλες τις ώρες της ημέρας.

Το «Xάλαρο», το ξέρουμε όλοι. Δεκαετίες τώρα, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του από οικογένειες μέχρι διάσημους επισκέπτες της πόλης, πάντα με τις καλύτερες κριτικές, αφού από το τραπέζι σου, θα φύγεις όχι απλά ευχαριστημένος, αλλά ενθουσιασμένος.

Όταν πρωτοάνοιξε το «Χάλαρο», η εξειδίκευσή του ήταν σχεδόν αποκλειστικά στα πιάτα με βάση του το κοτόπουλο. Σήμερα το μενού έχει διευρυνθεί κι εσύ μπορείς να επιλέξεις μέσα από μία ποικιλία εξαιρετικών πιάτων, prime κοπών, θαλασσινών γεύσεων και πιάτων ημέρας, που εναλλάσσονται διαρκώς, πάντα με βάση την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με πινελιές Μεσογείου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση καταστημάτων: Θεμιστοκλή Σοφούλη 75 & 71
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 423284

MAIAMI

-9T2W1.jpg

Όλοι το ξέρουν το «Maiami». Μεγάλο, εντυπωσιακό και κυρίως με μεγάλη ιστορία, έχει υποδεχθεί γενιές και γενιές κόσμου, όχι μόνο κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αλλά κι επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα στα πολλά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του στο παραθαλάσσιο κομμάτι της Καλαμαριάς. Το τόσο διάσημο αυτό εστιατόριο θαλασσινών, το πρώτο με διεθνές όνομα στην περιοχή, συνεχίζει να μας προσφέρει σταθερά γεύματα, με φόντο τα νερά του Θερμαϊκού, τα όμορφα ηλιοβασιλέματα και τα πιο φρέσκα αλιεύματα, από ψαράδες των γειτονικών ακτών.

Το «Maiami» πρωτοάνοιξε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ως μικρό καφενεδάκι, μπροστά από το οποίο απολάμβανε ο κόσμος τα μπάνια του. Ήταν ένα… «Καφενείο Λουόμενων» κι ακόμη και σήμερα, υπάρχει μέρος του καταστήματος, όπου βρίσκονταν τα τότε αποδυτήρια. Η πρώτη μαρτυρία για το «Maiami» συναντιέται το 1938, τα επίσημα έγγραφα το θέλουν να άνοιξε το φθινόπωρο του 1945, το σίγουρο είναι ότι μέχρι και το 1950 είχε πάρει τη σημερινή του μορφή: αυτή ενός μεγάλου, παραθαλάσσιου εστιατορίου ψαριών και θαλασσινών, σε εξαιρετική τοποθεσία και με ένα ηλιοβασίλεμα μοναδικό.

Στο «Maiami» κρατάνε ακόμη και σήμερα την παράδοση στα μεγάλα ψάρια στο μενού, διατηρώντας ακόμη την 30+ ετών παραδοσιακή χτιστή «ψαριέρα» τους, που δεν έχει αλλαχθεί, παρά μόνο εκσυγχρονισθεί. Από το 2020, στην ομάδα του «Maiami» προστέθηκε και η πρώτη γυναίκα Chef στην ιστορία του καταστήματος, μαζί με τις γυναίκες ιδιοκτήτριες.

Στην κορυφή του μενού βρίσκονται ψάρια όπως φαγκρί, συναγρίδα, τσιπούρα και λαβράκι, ενώ στις σπεσιαλιτέ μπορείς να επιλέξεις μεταξύ κλασσικών πιάτων, όπως ο λευκός ταραμάς, το signature πιάτο τους που είναι η μπολονέζ αστακού, αλλά και πιο μοντέρνα πιάτα, όπως burger γαρίδας και το ιδιαίτερο μυλοκόπι, με κρούστα μυρωδικών με φρικασέ. Όλα τα ψάρια και θαλασσινά, έρχονται στο εστιατόριο σε συνεργασία με ψαράδες από την Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας, το Άγιο Όρος και τη Λήμνο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447996, 6946454487

ΓIΑΛΟΣ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ

-wun3v.jpg

Θεωρείται εδώ και χρόνια μία από τις καλύτερες και πιο φημισμένες ψαροταβέρνες της πόλης, παιδί δυο φίλων που έδεσαν την εργατικότητα και την πείρα τους κάτω από το ίδιο όνειρο.

Ένα εστιατόριο με γευστική παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ευγενική και φιλόξενη εξυπηρέτηση με θέα τη θάλασσα.

Ένας γιαλός που επισκεπτόμαστε όχι μόνο τα καλοκαίρια, αλλά και τους χειμώνες, μια ακτή που φιλοξένησε δικές μας στιγμές πάνω από ένα καραφάκι ούζο, ένα επιλεγμένο κρασί και αμέτρητα γευστικά πιάτα.

Και μάλιστα ψάχνουμε πάντα κάθε ευκαιρία να το επισκεφτούμε και να απολαύσουμε όλα τα καλά της θάλασσας.

Η αξία τόσα χρόνια είναι η ίδια: φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες για να συνοδεύσουνε το τσίπουρο, το ούζο ή το κρασί της παρέας δίπλα στο κύματα του Θερμαϊκού. Για αυτό το λόγο δεν μαζεύει μόνο παρέες που θέλουν να το απολαύσουν αλλά και πολλά επαγγελματικά γεύματα ή σημαντικά δείπνα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν.Πλαστήρα - Μ. Εμβολο - Ν.Α.Ο.Κ
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 442121

ΑΡΟΔΟ

-CYjei.jpg

«Αρόδο». Ένα ουζερί στη Νέα Κρήνη, που άνοιξε πριν λίγα χρόνια και κέρδισε, ωστόσο, τις καρδιές των περιοίκων και θαμώνων από όλη τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά του δανεισμένο από ναυτικό όρο, που χρησιμοποιείται για την προσωρινή στάθμευση ενός πλοίου έξω από ένα λιμάνι, σε προετοιμάζει για το τι ακολουθεί.

Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2016 σε μία ήσυχη παραλιακή περιοχή με θέα στη θάλασσα και υπόσχεται ένα από τα πιο γευστικά ταξίδια, στον κόσμο του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών.

Σε ένα όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον, όπου επικρατεί το λευκό χρώμα στα τραπέζια και το χρώμα ελιάς στους τοίχους και που σε όλα του θυμίζει καράβι – οι απλίκες στους τοίχους μοιάζουν με φώτα καταστρώματος, που επάνω τους έχουν δεθεί ναυτικοί κόμποι και σε διάφορα σημεία διακρίνει κανείς φινιστρίνια πλοίων - τα μεζεδάκια από τη Σμύρνη δίνουν και παίρνουν στο μενού και στο τραπέζι σου, ενώ ο εξωτερικός του χώρος, είναι ένα βήμα πριν τη θάλασσα.

Βασισμένο στα αγνά και άριστης ποιότητας, φρέσκα υλικά – την αρχή για κάθε έντιμη προσπάθεια στο χώρο της μαγειρικής – το ουζερί αυτό, που πιο πολύ θυμίζει εστιατόριο με έντονα θαλασσινή ατμόσφαιρα, έχει να προσφέρει μεγάλη ποικιλία μεζέδων, ολόφρεσκα ψάρια ημέρας απευθείας από τα ψαροκάικα με τα οποία συνεργάζεται και τιμές προσιτές σε όλους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 25, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 444311

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΠΥΡΓΟΣ

pyrghos.jpg

Το Καφενείο Πύργος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς λειτουργεί αδιάκοπα από το 1975 έως και σήμερα. Οι πρώτες σελίδες του γράφτηκαν με φόντο την παράδοση, σε έναν χώρο που ήταν στέκι των κατοίκων του κέντρου για χαρτιά και τάβλι, αλλά και μεζεδάκια που συμπλήρωναν τα μεσημέρια και τα απογεύματά τους.

Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν, το Καφενείο Πύργος όμως δεν έμεινε στη νωχελική νοσταλγία του παρελθόντος. Αντ’ αυτού γύρισε σελίδα και από το 2013 και έπειτα, προσφέρει στο κοινό του και στους θαμώνες του μία μεγάλη ποικιλία αυθεντικών, γνήσιων και απλών γεύσεων, καταφέρνοντας κάτι μαγικό: να «παντρέψει» τη μεγάλη ιστορία που το διέπει και κατ’επέκταση την παράδοση, με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

Γύρω από το Καφενείο Πύργος θα δεις ανθρώπους να περπατούν βιαστικά και αφηρημένα και άλλους να κοντοστέκονται και να απολαμβάνουντη θάλασσα αντίκρυ του, τη σκιά του πλάτανου που το αγκαλιάζει και τις υπέροχες ευωδίες που ξεχειλίζουν από την κουζίνα. Τους περισσότερους όμως θα τους δεις να χαμογελούν στους σερβιτόρους του, εκείνοι να τους αγκαλιάζουν από καρδιάς και έπειτα να τους βολεύουν σε ένα από τα άνετα τραπεζάκια του.

Το Καφενείο Πύργος είναι από εκείνα τα στέκια με τα οποία δένεσαι για μια ζωή. Ένα στέκι που αποτελεί συντροφιά για την καθημερινότητά σου, φροντίζοντάς σε με νόστιμα πιάτα και γεύσεις απλές και αυθεντικές, που αχνίζουν θαλπωρή και ζεστασιά! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τσιρογιάννη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285492, 6977608800







ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία