Αφιερώματα

Αφιέρωμα: 10 γαστρονομικοί «παράδεισοι» στη Χαλκιδική… που μαγεύουν!

Η τέχνη της γευστικής απόλαυσης… στην καλύτερη εκδοχή της

 03/08/2022 14:00

Αφιέρωμα: 10 γαστρονομικοί «παράδεισοι» στη Χαλκιδική… που μαγεύουν!

Σαν την Χαλκιδική δεν έχει! Όχι μόνο για τις κρυστάλλινες θάλασσές της, όχι μόνο για την αύρα της, αλλά και για τις πολυάριθμες και εξαιρετικές επιλογές της για μοναδικά ταξίδια γαστρονομίας.

Όποιο πόδι και αν επιλέξεις, στη Χαλκιδική «κρύβονται» γευστικοί παράδεισοι, που εμείς θα σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις με τις παρακάτω προτάσεις.

BEACH BAR RESTAURANT - ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ

chalkidiki-Hfrjm.jpg

Το beach bar – restaurant «Μαμαλούκα» στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής άνοιξε το 2020, σε συνέχεια του ήδη πετυχημένου εγχειρήματος της ίδιας ομάδας, που λίγους μήνες πριν πρωτολειτούργησε στη Θεσσαλονίκη, στην Ίωνος Δραγούμη.

Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία της ποιότητας και της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας σε λίγο πιο μοντέρνα εκδοχή, αυτή τη φορά με θέα τα καταγάλανα νερά της Χαλκιδικής, εδώ το ύφος του μενού αλλάζει λίγο, με το βάρος να πέφτει κυρίως στα θαλασσινά, σε γεύσεις που όλοι έχουμε συνηθίσει, σε μία πιο … νόστιμη εκδοχή τους.

Όραμα της ομάδας του «Μαμαλούκα» ήταν, από την αρχή, το είναι να προάγει την ελληνική φιλοξενία μέσω μίας σύγχρονης προσέγγισης της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, μέσω της αγάπης τους για τη γαστρονομία και τη φροντίδα τόσο των επισκεπτών, όσο και κάθε πιάτου που θα βγει στο τραπέζι σου.

Εδώ θα βρεις κάποια από τα καλύτερα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καλές πρώτες ύλες καλές, με ελάχιστες προτάσεις σε μαγειρευτά, σε ένα μενού πιο μικρό από αυτό της Θεσσαλονίκης, με πιάτα επιλεγμένα, που περιλαμβάνουν κι αρκετές προτάσεις σε ωμοφαγία, όπως tartare, carpaccio, ceviche κι αρκετά παστά.

Ξεχωρίζουν στο μενού η αστακομακαρονάδα, οι γαρίδες και τα όστρακα και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη γιουβετσάδα με αστακό, μία από τις signature δημιουργίες τους. Εξαιρετικό, επίσης, το σουβλάκι θαλασσινών.

Γεύσεις που αποδίδονται απλά, όπως τις βγάζει η θάλασσα, με ελάχιστες προσθήκες, όπως εξάλλου τις θέλει και η φιλοσοφία του «Μαμαλούκα», για να τις απολαμβάνεις στην πιο αυθεντική τους μορφή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πευκοχώρι Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6982444230

MNEMES

mnemes.jpg

Στο «Mnemes», το νέο εγχείρημα της ομάδας που έχει δημιουργήσει το «Μαμαλούκα», ένα από τα πιο πετυχημένα και προσφιλή projects στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, η γαστριμαργία παίρνει άλλη διάσταση, μία που είχε λείψει και που εδώ αντιπροσωπεύεται με τον καλύτερο τρόπο.

Πρόκειται για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, που εδώ αποδίδεται ακόμη πιο ολοκληρωμένα, αφού οι άνθρωποι του εστιατορίου έχουν φτιάξει μία πραγματική αγροικία, όπου ό,τι μαγειρεύεται, από τα λαχανικά των νόστιμων σαλατών, μέχρι το τηγανιτό αβγό, παράγονται επί τόπου και σου εξασφαλίζουν αυθεντικές γεύσεις χωριού, που θα θυμάσαι για καιρό.

Ένας χώρος που προορίζεται καθαρά για φαγητό, ιδανικός για οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια, με μία φιλοσοφία που βασίζεται στην παράδοση και τις αναμνήσεις, στο χωριό που όλοι αγαπάμε κι έχουμε συνηθίσει.

Αυτό είναι το «Mnemes», το πολύ πρόσφατο εστιατόριο στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που άνοιξε από μία ομάδα που έχει δημιουργήσει πολύ επιτυχημένα εγχειρήματα μέχρι τώρα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πευκοχώρι Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23740 62004

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

-76Fn1.jpg

Όταν μιλάμε για το «Αρχοντικό της Αγίας Παρασκευής», μιλάμε για ένα εστιατόριο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που είναι σίγουρα μέσα στα 10 καλύτερα της χερσονήσου.

Aπό το 2010 και πατώντας σταθερά σε μία φιλοσοφία που θέλει το κρέας να πρωταγωνιστεί στο μενού, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση -που στεγάζεται σε ένα παλιό, χτιστό κτήριο της περιοχής που θυμίζει πραγματικό αρχοντικό- και οι προτάσεις της είναι τέτοιες, που σπάνια θα συναντήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η ιστορία του ξεκινάει από το μικρό εστιατόριο που άνοιξε ο πατέρας της οικογένειας επάνω στο λόφο της περιοχής, όπου έψηνε κρεατικά στο τζάκι, για φίλους που μαζεύονταν στο χώρο του. Στη συνέχεια ανέλαβαν και τα δύο αδέρφια, σημερινοί ιδιοκτήτες και η επιχείρηση, γρήγορα, έγινε πιο γνωστή.

Κινούμενο αυστηρά γύρω από το κρέας, το μενού περιλαμβάνει από απλά κρέατα, όπως σουτζουκάκι, σουβλάκι χοιρινό και μπιφτέκι, μέχρι και τις πιο σύγχρονες κοπές Ιαπωνίας, με το εστιατόριο να αποτελεί, ουσιαστικά, μία μπουτίκ κρεατικών.

Ξεχωρίζουν οι premium κοπές, όπου τα πιο εκλεκτά μέρη του ζώου αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο στο τραπέζι σου για μία μοναδική εμπειρία. Ρώτα τους οπωσδήποτε για το μοναδικό «Wagyu Αυστραλίας», 600 ημερών εκτροφής, το rib -eye, το «USA prime Picanha» και για τη φιλοσοφία κάθε κοπής, για να απολαύσεις ό,τι καλύτερο στο πιάτο σου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977091523

ARSANAS

arsanas.jpg

Ο Αρσανάς ή Ταρσανάς είναι ένας δημώδης όρος της κοινής ναυτικής γλώσσας βυζαντινοτουρκικής προέλευσης, που αντικατοπτρίζει κυρίως μικρές ναυπηγικές μονάδες και νεώρια στα οποία ανελκύονται μικρά σκάφη συνήθως αλιευτικά. Ο παλιός Αρσανάς της Νικήτης στη Χαλκιδική έμελλε να κατεβάσει ρολά για πάντα το 1996 και ο τόπος να αλλάξει ρότα, με γαστρονομικό, πλέον, προσανατολισμό από τότε και περίσσια νοστιμιά.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το εστιατόριο «Αρσανάς», μέσα από αναμνήσεις, συναισθήματα, θεμελιωμένος σε μπόλικο μεράκι, καταφέρνοντας να γίνει το Νο1 στην κατηγορία του και πόλος έλξης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται σε ένα σημείο απαράμιλλης ομορφιάς, πάνω ακριβώς στην αμμουδιά - ένας άκρως ατμοσφαιρικός χώρος, με ξύλινες κατασκευές και country διακοσμητικά στοιχεία.

Στο φημισμένο εστιατόριο «Αρσανάς» μπορείς να απολαύσεις πιάτα από τη λεγόμενη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, ψάρια και θαλασσινά – γαστρονομικές δημιουργίες με ρίζες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Τουρκία και την Κύπρο.

Ο «Αρσανάς» είναι ξακουστός εντός και εκτός συνόρων για τα ψάρια του, αποτελώντας, μάλιστα, καινοτόμο στα μαρινάτα ψάρια. Εδώ θα γευτείς ψάρια σε κάθε τους μορφή – τηγανητά, στη σχάρα, μαγειρευτά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Νικήτη Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23750 23787

ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

thalassa.jpg

Ο βράχος της Αφύτου είναι γνωστός για την υπέροχη θέα του στα νερά της Χαλκιδικής και το εστιατόριο ψαριών και θαλασσινών «Θέα Θάλασσα», είναι αναμφισβήτητα από τα καλύτερα σημεία της περιοχής, για να απολαύσεις λαχταριστά θαλασσινά, με θέα το απέραντο γαλάζιο που απλώνεται μπροστά σου.

Εδώ το φρέσκο ψάρι προσφέρεται άφθονο καθημερινά και συνδυάζεται άψογα με οίνους από την ευρεία λίστα του καταστήματος, ενώ η αγάπη των ιδιοκτητών έχει οδηγήσει σε εμπεριστατωμένα wine pairings, μία από τις πιο ξεχωριστές υπηρεσίες του εστιατορίου.

Ελληνικές συνταγές, φρέσκα τοπικά υλικά, τα καλύτερα ελληνικά κρασιά κι αποστάγματα κι απίστευτη θέα στη θάλασσα, είναι τα συστατικά που κάνουν το «Θέα Θάλασσα», σκαρφαλωμένο στο βράχο της Αφύτου – 19 χρόνια μετά την πρώτη του τοποθεσία μεταφέρθηκε 100 μέτρα πιο πέρα, στην ίδια ευθεία - να ξεχωρίζει και να αποτελεί ιδανικό προορισμό, για κάθε λάτρη της αυθεντικής ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, του ψαριού και των θαλασσινών κι επιλεγμένων οίνων ελληνικών κτημάτων. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Άφυτος Χαλκιδική
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23740 91044

βούκα

-nyklo.jpg

Η «βούκα» στην Άφυτο, είναι το εστιατόριο όπου τιμάται ιδιαίτερα μία από τις σημαντικότερες τελετουργίες του ελληνικού τραπεζιού: η βoύκα, η τελευταία μπουκιά στο πιάτο σου, που καλό είναι μην αφήσεις.

Λέξη που σε πάει στα παιδικά σου χρόνια, στο πατρικό, στο σπίτι της γιαγιάς, σε ταβέρνες, οπουδήποτε καταλάβαινες ότι η νοστιμιά δεν ήταν μόνο στην αρχή του γεύματος αλλά, κυρίως ίσως, στην τελευταία αυτή μπουκιά, που δεν έπρεπε να μείνει, που όλο φροντίδα σε παρότρυναν η μαμά ή γιαγιά να βάλεις στο στόμα σου, πριν σηκωθείς από το τραπέζι. Έτσι κι εδώ, στο ομώνυμο εστιατόριο, σε καλούν να κάνεις το ίδιο. Τουτέστιν, να απολαύσεις ολοκληρωτικά το κάθε σου γεύμα. Μέχρι και τη βούκα, την τελευταία σου μπουκιά.

Έτσι την έλεγε και τη λέει ακόμη την τελευταία μπουκιά η γιαγιά των σημερινών ιδιοκτητών του εστιατορίου κι από εκείνη προέρχεται και το όνομα, στην επιχείρηση αυτή που πρωτοάνοιξε από τους παππούδες της οικογένειας το 1967 και που πέρασε στα χέρια των εγγονών, το 2020.

Εδώ θα βρεις κρέας, ψάρι φρέσκο φιλεταρισμένο, γαύρο μαρινάτο και ceviche λαβράκι, δικά τους θαλασσινά όπως χταπόδι, αλλά και χοιρινή πανσέτα κι ορεκτικά όπως λουκουμάδες με φέτα, με συνολικά 20 πιάτα όλα κι όλα στο μενού, πάντα φροντισμένα, επιλεγμένα με προσοχή και μαγειρεμένα σε καθημερινή βάση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Άφυτος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23740 91363

Ο ΖΑΧΟΣ

-UlxwZ.jpg

Ένα εστιατόριο αφιερωμένο στο κρέας -που πρωτοάνοιξε ως καφενείο το 1962- με μία οικογενειακή επιχείρηση που μέχρι και σήμερα παραμένει, με την τρίτη γενιά να έχει πάρει, πλέον, τη σκυτάλη.

Είναι ένας απόλυτος προορισμός γεύσεων «Ο Ζάχος» στο Κασσανδρηνό Χαλκιδικής, που κρατά τον πήχη της ποιότητας ψηλά όλα αυτά τα χρόνια, με το κρέας να είναι ο «βασιλιάς» και να αναδεικνύεται μέσα από τη μεγάλη εμπειρία στην τέχνη του ψησίματος.

Σούβλες όπως κοκορέτσι, κοντοσούβλι χοιρινό ή κοτόπουλο, αρνάκι, μπριζόλα και πανσέτα κι όλα τα κρεατικά της ώρας, αλλά και πιο εκλεπτυσμένες κοπές μοσχαριών, μπριζόλες Tomahawk, rib eye, T-bone, κ.ά. συνδυάζονται στο «Ζάχο» με φρέσκα υλικά της περιοχής και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, καθιστώντας το συγκεκριμένο εστιατόριο έναν ιδανικό προορισμό για γεύμα στην ορεινή Χαλκιδική, μόλις λίγα λεπτά από την παραλία της Φούρκας και λίγο πιο επάνω από το Πολύχρονο.

Εδώ όλα είναι χειροποίητα, από το κοκορέτσι, μέχρι τις αλοιφές και φυσικά τις δροσερές σαλάτες, το ελαιόλαδο είναι παραγωγής των ιδιοκτητών ενώ, ακόμη κι εάν δεν αγαπάς το κρέας και κινείσαι προς πιο vegan ή vegetarian επιλογές, θα βρεις επίσης νοστιμιές για να γευματίσεις, σε έναν χώρο τριών ορόφων, με τζαμαρίες και φως, αυλή και ταράτσα, στον οποίο θα νιώσεις απόλυτα άνετα και θα σε φροντίσουν, όπως πρέπει, με θέα στη γύρω περιοχή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κασσανδρηνό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23740 42390, 6974193190

ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ

-kUJzI.jpg

Η ψαροταβέρνα - εστιατόριο «Τζίτζικας» βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Χαλκιδικής, στο Πόρτο Κουφό, δίπλα στη θάλασσα και το λιμανάκι της περιοχής και είναι από τα μέρη – εγγύηση, για καλό, φρέσκο, ντόπιο ψάρι και κάθε είδους θαλασσινά, μία ανάσα από το κύμα και με μαεστρία που βασίζεται στην εμπειρία 11 ήδη ετών λειτουργίας.

Το Πόρτο Κουφό είναι ένας όρμος, ο μυχός του οποίου αποτελεί ένα φυσικό μικρό λιμάνι με κατεύθυνση εισόδου από Νότο προς Βορρά. Bρίσκεται στον Τορωναίο Κόλπο, στο νότιο-δυτικό άκρο της Σιθωνίας, στην Χαλκιδική. Διαμορφωμένος ως μικρό αλιευτικό λιμάνι - καταφύγιο, με περιορισμένη εγκατάσταση πρόσδεσης μικρών τουριστικών σκαφών και θαλαμηγών, διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά του και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε καλοκαίρι.

H ψαροταβέρνα – εστιατόριο «Τζίτζικας» άνοιξε στο «Πόρτο Κουφό» το 2011, ως μία οικογενειακή επιχείρηση με 60ετή εμπειρία στο χώρο ως οικογένεια, που στόχο της έχει την ευχαρίστηση του κάθε πελάτη, με τον πιο ιδανικό τρόπο.

Προϊόντα αποκλειστικά του τόπου, ψάρια και λαχανικά της περιοχής, προετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου, για να καταφθάσουν στο τραπέζι σου ως ολοκληρωμένες προτάσεις, σε ένα μενού που μυρίζει θάλασσα, με νότες όμως και κλασσικής ελληνικής κουζίνας, όσον αφορά τις προτάσεις σε ορισμένα κρέατα και μαγειρευτά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πόρτο Κουφό, Σιθωνία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23750 51270

ΕΞΙ ΒΡΥΣΕΣ

vryses.jpg

Το καφέ - εστιατόριο Έξι Βρύσες βρίσκεται στον Πολύγυρο Χαλκιδικής από το 1996 αποτελώντας σήμα κατατεθέν και σημείο αναφοράς της περιοχής για ντόπιους και τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο ηλικίας 60 και πλέον ετών, μέσα σε μια καταπράσινη τοποθεσία στο κέντρο της πόλης, που θυμίζει έντονα βουνό και πάνω από το ιστορικό «μνημείο των έξι βρύσεων» που - κατά τον μύθο - οι ανύπαντρες γυναίκες πρέπει να πιουν νερό και από τις έξι βρύσες για να καλοπαντρευτούν.

Ο πανέμορφος κήπος των Έξι Βρύσεων αποτελεί το ιδανικό μέρος για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς οι εναλλαγές χρωμάτων και αρωμάτων της Φύσης που το στολίζει το κάνουν ιδανικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εδώ μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή φαγητό σου στη σκιά των δέντρων, περνώντας καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες χαλαρωτικές στιγμές με τους αγαπημένους σου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 2, Πολύγυρος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23710 24820

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ

-wURxd.jpg

Στο εστιατόριο «Αμαρυλλίς», στην παραλία της Νέας Ηράκλειας, κάθε επίσκεψη είναι ένα ταξίδι στην παράδοση και τη γεύση. Αυθεντικά και με μεράκι, εδώ προσφέρουν από το 1988, οπότε και ιδρύθηκε το κατάστημα, φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, ποιοτικά κρέατα και μεζέδες, που χαρακτηρίζουν το εστιατόριο για πολλά χρόνια.

Ένα ταξίδι γεύσης στην παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα, στην Παραλία της Νέας Ηράκλειας, που αξίζει σε κάθε περίπτωση!

Τραγανά κολοκυθάκια, χειροποίητη τονοσαλάτα, μαριναρισμένο καλαμάρι στη σχάρα, τσίρος ψημένος στα κάρβουνα, μύδια αχνιστά, γαύρος σαγανάκι και πολλά άλλα πιάτα, με την επιμέλεια της οικογένειας του «Αμαρυλλίς» σε περιμένουν καθημερινά, με θέα τη θάλασσα της Νέας Ηράκλειας.

Το «Αμαρυλλίς» είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς πορείας κι εμπειρίας που βασίζεται στην ποιότητα σε κάθε πιάτο της παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας κι εδώ και τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια, λειτουργεί με κύριο «όπλο» του τα φρέσκα ψάρια, που πάντα διαθέτει με υπευθυνότητα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23990 61074










Σαν την Χαλκιδική δεν έχει! Όχι μόνο για τις κρυστάλλινες θάλασσές της, όχι μόνο για την αύρα της, αλλά και για τις πολυάριθμες και εξαιρετικές επιλογές της για μοναδικά ταξίδια γαστρονομίας.

Όποιο πόδι και αν επιλέξεις, στη Χαλκιδική «κρύβονται» γευστικοί παράδεισοι, που εμείς θα σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις με τις παρακάτω προτάσεις.

BEACH BAR RESTAURANT - ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ

chalkidiki-Hfrjm.jpg

Το beach bar – restaurant «Μαμαλούκα» στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής άνοιξε το 2020, σε συνέχεια του ήδη πετυχημένου εγχειρήματος της ίδιας ομάδας, που λίγους μήνες πριν πρωτολειτούργησε στη Θεσσαλονίκη, στην Ίωνος Δραγούμη.

Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία της ποιότητας και της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας σε λίγο πιο μοντέρνα εκδοχή, αυτή τη φορά με θέα τα καταγάλανα νερά της Χαλκιδικής, εδώ το ύφος του μενού αλλάζει λίγο, με το βάρος να πέφτει κυρίως στα θαλασσινά, σε γεύσεις που όλοι έχουμε συνηθίσει, σε μία πιο … νόστιμη εκδοχή τους.

Όραμα της ομάδας του «Μαμαλούκα» ήταν, από την αρχή, το είναι να προάγει την ελληνική φιλοξενία μέσω μίας σύγχρονης προσέγγισης της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, μέσω της αγάπης τους για τη γαστρονομία και τη φροντίδα τόσο των επισκεπτών, όσο και κάθε πιάτου που θα βγει στο τραπέζι σου.

Εδώ θα βρεις κάποια από τα καλύτερα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καλές πρώτες ύλες καλές, με ελάχιστες προτάσεις σε μαγειρευτά, σε ένα μενού πιο μικρό από αυτό της Θεσσαλονίκης, με πιάτα επιλεγμένα, που περιλαμβάνουν κι αρκετές προτάσεις σε ωμοφαγία, όπως tartare, carpaccio, ceviche κι αρκετά παστά.

Ξεχωρίζουν στο μενού η αστακομακαρονάδα, οι γαρίδες και τα όστρακα και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη γιουβετσάδα με αστακό, μία από τις signature δημιουργίες τους. Εξαιρετικό, επίσης, το σουβλάκι θαλασσινών.

Γεύσεις που αποδίδονται απλά, όπως τις βγάζει η θάλασσα, με ελάχιστες προσθήκες, όπως εξάλλου τις θέλει και η φιλοσοφία του «Μαμαλούκα», για να τις απολαμβάνεις στην πιο αυθεντική τους μορφή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πευκοχώρι Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6982444230

MNEMES

mnemes.jpg

Στο «Mnemes», το νέο εγχείρημα της ομάδας που έχει δημιουργήσει το «Μαμαλούκα», ένα από τα πιο πετυχημένα και προσφιλή projects στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, η γαστριμαργία παίρνει άλλη διάσταση, μία που είχε λείψει και που εδώ αντιπροσωπεύεται με τον καλύτερο τρόπο.

Πρόκειται για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, που εδώ αποδίδεται ακόμη πιο ολοκληρωμένα, αφού οι άνθρωποι του εστιατορίου έχουν φτιάξει μία πραγματική αγροικία, όπου ό,τι μαγειρεύεται, από τα λαχανικά των νόστιμων σαλατών, μέχρι το τηγανιτό αβγό, παράγονται επί τόπου και σου εξασφαλίζουν αυθεντικές γεύσεις χωριού, που θα θυμάσαι για καιρό.

Ένας χώρος που προορίζεται καθαρά για φαγητό, ιδανικός για οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια, με μία φιλοσοφία που βασίζεται στην παράδοση και τις αναμνήσεις, στο χωριό που όλοι αγαπάμε κι έχουμε συνηθίσει.

Αυτό είναι το «Mnemes», το πολύ πρόσφατο εστιατόριο στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που άνοιξε από μία ομάδα που έχει δημιουργήσει πολύ επιτυχημένα εγχειρήματα μέχρι τώρα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πευκοχώρι Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23740 62004

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

-76Fn1.jpg

Όταν μιλάμε για το «Αρχοντικό της Αγίας Παρασκευής», μιλάμε για ένα εστιατόριο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που είναι σίγουρα μέσα στα 10 καλύτερα της χερσονήσου.

Aπό το 2010 και πατώντας σταθερά σε μία φιλοσοφία που θέλει το κρέας να πρωταγωνιστεί στο μενού, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση -που στεγάζεται σε ένα παλιό, χτιστό κτήριο της περιοχής που θυμίζει πραγματικό αρχοντικό- και οι προτάσεις της είναι τέτοιες, που σπάνια θα συναντήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η ιστορία του ξεκινάει από το μικρό εστιατόριο που άνοιξε ο πατέρας της οικογένειας επάνω στο λόφο της περιοχής, όπου έψηνε κρεατικά στο τζάκι, για φίλους που μαζεύονταν στο χώρο του. Στη συνέχεια ανέλαβαν και τα δύο αδέρφια, σημερινοί ιδιοκτήτες και η επιχείρηση, γρήγορα, έγινε πιο γνωστή.

Κινούμενο αυστηρά γύρω από το κρέας, το μενού περιλαμβάνει από απλά κρέατα, όπως σουτζουκάκι, σουβλάκι χοιρινό και μπιφτέκι, μέχρι και τις πιο σύγχρονες κοπές Ιαπωνίας, με το εστιατόριο να αποτελεί, ουσιαστικά, μία μπουτίκ κρεατικών.

Ξεχωρίζουν οι premium κοπές, όπου τα πιο εκλεκτά μέρη του ζώου αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο στο τραπέζι σου για μία μοναδική εμπειρία. Ρώτα τους οπωσδήποτε για το μοναδικό «Wagyu Αυστραλίας», 600 ημερών εκτροφής, το rib -eye, το «USA prime Picanha» και για τη φιλοσοφία κάθε κοπής, για να απολαύσεις ό,τι καλύτερο στο πιάτο σου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977091523

ARSANAS

arsanas.jpg

Ο Αρσανάς ή Ταρσανάς είναι ένας δημώδης όρος της κοινής ναυτικής γλώσσας βυζαντινοτουρκικής προέλευσης, που αντικατοπτρίζει κυρίως μικρές ναυπηγικές μονάδες και νεώρια στα οποία ανελκύονται μικρά σκάφη συνήθως αλιευτικά. Ο παλιός Αρσανάς της Νικήτης στη Χαλκιδική έμελλε να κατεβάσει ρολά για πάντα το 1996 και ο τόπος να αλλάξει ρότα, με γαστρονομικό, πλέον, προσανατολισμό από τότε και περίσσια νοστιμιά.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το εστιατόριο «Αρσανάς», μέσα από αναμνήσεις, συναισθήματα, θεμελιωμένος σε μπόλικο μεράκι, καταφέρνοντας να γίνει το Νο1 στην κατηγορία του και πόλος έλξης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται σε ένα σημείο απαράμιλλης ομορφιάς, πάνω ακριβώς στην αμμουδιά - ένας άκρως ατμοσφαιρικός χώρος, με ξύλινες κατασκευές και country διακοσμητικά στοιχεία.

Στο φημισμένο εστιατόριο «Αρσανάς» μπορείς να απολαύσεις πιάτα από τη λεγόμενη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, ψάρια και θαλασσινά – γαστρονομικές δημιουργίες με ρίζες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Τουρκία και την Κύπρο.

Ο «Αρσανάς» είναι ξακουστός εντός και εκτός συνόρων για τα ψάρια του, αποτελώντας, μάλιστα, καινοτόμο στα μαρινάτα ψάρια. Εδώ θα γευτείς ψάρια σε κάθε τους μορφή – τηγανητά, στη σχάρα, μαγειρευτά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Νικήτη Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23750 23787

ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

thalassa.jpg

Ο βράχος της Αφύτου είναι γνωστός για την υπέροχη θέα του στα νερά της Χαλκιδικής και το εστιατόριο ψαριών και θαλασσινών «Θέα Θάλασσα», είναι αναμφισβήτητα από τα καλύτερα σημεία της περιοχής, για να απολαύσεις λαχταριστά θαλασσινά, με θέα το απέραντο γαλάζιο που απλώνεται μπροστά σου.

Εδώ το φρέσκο ψάρι προσφέρεται άφθονο καθημερινά και συνδυάζεται άψογα με οίνους από την ευρεία λίστα του καταστήματος, ενώ η αγάπη των ιδιοκτητών έχει οδηγήσει σε εμπεριστατωμένα wine pairings, μία από τις πιο ξεχωριστές υπηρεσίες του εστιατορίου.

Ελληνικές συνταγές, φρέσκα τοπικά υλικά, τα καλύτερα ελληνικά κρασιά κι αποστάγματα κι απίστευτη θέα στη θάλασσα, είναι τα συστατικά που κάνουν το «Θέα Θάλασσα», σκαρφαλωμένο στο βράχο της Αφύτου – 19 χρόνια μετά την πρώτη του τοποθεσία μεταφέρθηκε 100 μέτρα πιο πέρα, στην ίδια ευθεία - να ξεχωρίζει και να αποτελεί ιδανικό προορισμό, για κάθε λάτρη της αυθεντικής ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, του ψαριού και των θαλασσινών κι επιλεγμένων οίνων ελληνικών κτημάτων. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Άφυτος Χαλκιδική
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23740 91044

βούκα

-nyklo.jpg

Η «βούκα» στην Άφυτο, είναι το εστιατόριο όπου τιμάται ιδιαίτερα μία από τις σημαντικότερες τελετουργίες του ελληνικού τραπεζιού: η βoύκα, η τελευταία μπουκιά στο πιάτο σου, που καλό είναι μην αφήσεις.

Λέξη που σε πάει στα παιδικά σου χρόνια, στο πατρικό, στο σπίτι της γιαγιάς, σε ταβέρνες, οπουδήποτε καταλάβαινες ότι η νοστιμιά δεν ήταν μόνο στην αρχή του γεύματος αλλά, κυρίως ίσως, στην τελευταία αυτή μπουκιά, που δεν έπρεπε να μείνει, που όλο φροντίδα σε παρότρυναν η μαμά ή γιαγιά να βάλεις στο στόμα σου, πριν σηκωθείς από το τραπέζι. Έτσι κι εδώ, στο ομώνυμο εστιατόριο, σε καλούν να κάνεις το ίδιο. Τουτέστιν, να απολαύσεις ολοκληρωτικά το κάθε σου γεύμα. Μέχρι και τη βούκα, την τελευταία σου μπουκιά.

Έτσι την έλεγε και τη λέει ακόμη την τελευταία μπουκιά η γιαγιά των σημερινών ιδιοκτητών του εστιατορίου κι από εκείνη προέρχεται και το όνομα, στην επιχείρηση αυτή που πρωτοάνοιξε από τους παππούδες της οικογένειας το 1967 και που πέρασε στα χέρια των εγγονών, το 2020.

Εδώ θα βρεις κρέας, ψάρι φρέσκο φιλεταρισμένο, γαύρο μαρινάτο και ceviche λαβράκι, δικά τους θαλασσινά όπως χταπόδι, αλλά και χοιρινή πανσέτα κι ορεκτικά όπως λουκουμάδες με φέτα, με συνολικά 20 πιάτα όλα κι όλα στο μενού, πάντα φροντισμένα, επιλεγμένα με προσοχή και μαγειρεμένα σε καθημερινή βάση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Άφυτος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23740 91363

Ο ΖΑΧΟΣ

-UlxwZ.jpg

Ένα εστιατόριο αφιερωμένο στο κρέας -που πρωτοάνοιξε ως καφενείο το 1962- με μία οικογενειακή επιχείρηση που μέχρι και σήμερα παραμένει, με την τρίτη γενιά να έχει πάρει, πλέον, τη σκυτάλη.

Είναι ένας απόλυτος προορισμός γεύσεων «Ο Ζάχος» στο Κασσανδρηνό Χαλκιδικής, που κρατά τον πήχη της ποιότητας ψηλά όλα αυτά τα χρόνια, με το κρέας να είναι ο «βασιλιάς» και να αναδεικνύεται μέσα από τη μεγάλη εμπειρία στην τέχνη του ψησίματος.

Σούβλες όπως κοκορέτσι, κοντοσούβλι χοιρινό ή κοτόπουλο, αρνάκι, μπριζόλα και πανσέτα κι όλα τα κρεατικά της ώρας, αλλά και πιο εκλεπτυσμένες κοπές μοσχαριών, μπριζόλες Tomahawk, rib eye, T-bone, κ.ά. συνδυάζονται στο «Ζάχο» με φρέσκα υλικά της περιοχής και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, καθιστώντας το συγκεκριμένο εστιατόριο έναν ιδανικό προορισμό για γεύμα στην ορεινή Χαλκιδική, μόλις λίγα λεπτά από την παραλία της Φούρκας και λίγο πιο επάνω από το Πολύχρονο.

Εδώ όλα είναι χειροποίητα, από το κοκορέτσι, μέχρι τις αλοιφές και φυσικά τις δροσερές σαλάτες, το ελαιόλαδο είναι παραγωγής των ιδιοκτητών ενώ, ακόμη κι εάν δεν αγαπάς το κρέας και κινείσαι προς πιο vegan ή vegetarian επιλογές, θα βρεις επίσης νοστιμιές για να γευματίσεις, σε έναν χώρο τριών ορόφων, με τζαμαρίες και φως, αυλή και ταράτσα, στον οποίο θα νιώσεις απόλυτα άνετα και θα σε φροντίσουν, όπως πρέπει, με θέα στη γύρω περιοχή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κασσανδρηνό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23740 42390, 6974193190

ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ

-kUJzI.jpg

Η ψαροταβέρνα - εστιατόριο «Τζίτζικας» βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Χαλκιδικής, στο Πόρτο Κουφό, δίπλα στη θάλασσα και το λιμανάκι της περιοχής και είναι από τα μέρη – εγγύηση, για καλό, φρέσκο, ντόπιο ψάρι και κάθε είδους θαλασσινά, μία ανάσα από το κύμα και με μαεστρία που βασίζεται στην εμπειρία 11 ήδη ετών λειτουργίας.

Το Πόρτο Κουφό είναι ένας όρμος, ο μυχός του οποίου αποτελεί ένα φυσικό μικρό λιμάνι με κατεύθυνση εισόδου από Νότο προς Βορρά. Bρίσκεται στον Τορωναίο Κόλπο, στο νότιο-δυτικό άκρο της Σιθωνίας, στην Χαλκιδική. Διαμορφωμένος ως μικρό αλιευτικό λιμάνι - καταφύγιο, με περιορισμένη εγκατάσταση πρόσδεσης μικρών τουριστικών σκαφών και θαλαμηγών, διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά του και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε καλοκαίρι.

H ψαροταβέρνα – εστιατόριο «Τζίτζικας» άνοιξε στο «Πόρτο Κουφό» το 2011, ως μία οικογενειακή επιχείρηση με 60ετή εμπειρία στο χώρο ως οικογένεια, που στόχο της έχει την ευχαρίστηση του κάθε πελάτη, με τον πιο ιδανικό τρόπο.

Προϊόντα αποκλειστικά του τόπου, ψάρια και λαχανικά της περιοχής, προετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου, για να καταφθάσουν στο τραπέζι σου ως ολοκληρωμένες προτάσεις, σε ένα μενού που μυρίζει θάλασσα, με νότες όμως και κλασσικής ελληνικής κουζίνας, όσον αφορά τις προτάσεις σε ορισμένα κρέατα και μαγειρευτά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πόρτο Κουφό, Σιθωνία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23750 51270

ΕΞΙ ΒΡΥΣΕΣ

vryses.jpg

Το καφέ - εστιατόριο Έξι Βρύσες βρίσκεται στον Πολύγυρο Χαλκιδικής από το 1996 αποτελώντας σήμα κατατεθέν και σημείο αναφοράς της περιοχής για ντόπιους και τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο ηλικίας 60 και πλέον ετών, μέσα σε μια καταπράσινη τοποθεσία στο κέντρο της πόλης, που θυμίζει έντονα βουνό και πάνω από το ιστορικό «μνημείο των έξι βρύσεων» που - κατά τον μύθο - οι ανύπαντρες γυναίκες πρέπει να πιουν νερό και από τις έξι βρύσες για να καλοπαντρευτούν.

Ο πανέμορφος κήπος των Έξι Βρύσεων αποτελεί το ιδανικό μέρος για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς οι εναλλαγές χρωμάτων και αρωμάτων της Φύσης που το στολίζει το κάνουν ιδανικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εδώ μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή φαγητό σου στη σκιά των δέντρων, περνώντας καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες χαλαρωτικές στιγμές με τους αγαπημένους σου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 2, Πολύγυρος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23710 24820

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ

-wURxd.jpg

Στο εστιατόριο «Αμαρυλλίς», στην παραλία της Νέας Ηράκλειας, κάθε επίσκεψη είναι ένα ταξίδι στην παράδοση και τη γεύση. Αυθεντικά και με μεράκι, εδώ προσφέρουν από το 1988, οπότε και ιδρύθηκε το κατάστημα, φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, ποιοτικά κρέατα και μεζέδες, που χαρακτηρίζουν το εστιατόριο για πολλά χρόνια.

Ένα ταξίδι γεύσης στην παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα, στην Παραλία της Νέας Ηράκλειας, που αξίζει σε κάθε περίπτωση!

Τραγανά κολοκυθάκια, χειροποίητη τονοσαλάτα, μαριναρισμένο καλαμάρι στη σχάρα, τσίρος ψημένος στα κάρβουνα, μύδια αχνιστά, γαύρος σαγανάκι και πολλά άλλα πιάτα, με την επιμέλεια της οικογένειας του «Αμαρυλλίς» σε περιμένουν καθημερινά, με θέα τη θάλασσα της Νέας Ηράκλειας.

Το «Αμαρυλλίς» είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς πορείας κι εμπειρίας που βασίζεται στην ποιότητα σε κάθε πιάτο της παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας κι εδώ και τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια, λειτουργεί με κύριο «όπλο» του τα φρέσκα ψάρια, που πάντα διαθέτει με υπευθυνότητα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23990 61074










ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία