ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Άρης, ο Βαγγέλης και οι παλιές ιστορίες

 07/05/2024 21:00

Ήταν σίγουρα κορυφαίο το τρολάρισμα που έκανε αυτές τις ημέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προς τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Όταν ρωτήθηκε για τη μεταγραφή του παλιού στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή στον ΣΥΡΙΖΑ ο σημερινός ευρωβουλευτής (και επίσης επί χρόνια στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού) έκανε πλάκα, λέγοντας ότι γι’ αυτό το θέμα τον πήρε στο τηλέφωνο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για να τον ρωτήσει αν γίνονται τέτοιες πολιτικές μετακινήσεις στην Ελλάδα.

Πέρα από το χιούμορ που είναι γνωστό ότι διαθέτει ο Μεϊμαράκης τα λόγια του έχουν τη σημασία τους. Είπε δηλαδή ότι για να χαρακτηριστεί ένα κόμμα είτε δεξιό είτε αριστερό είτε λαϊκό είτε κοινωνικό δεν έχει σημασία τόσο οι άνθρωποι όσο οι πολιτικές που προτείνει. Πρόσθεσε δε ότι η πολιτική έχει τα πάνω και τα κάτω της. «Εγώ είμαι από το 1974 στο ίδιο κόμμα και έχω ζήσει επιτυχίες και πανηγυρισμούς, αλλά και δυσκολίες και αποτυχίες. Και είμαι από αυτούς που έμειναν μέσα», σχολίασε.

Οι δύο άνδρες δεν είχαν από παλιά και τις καλύτερες σχέσεις. Όμως η σημερινή κουβέντα αδικεί ελαφρώς τον Σπηλιωτόπουλο που όταν ήρθε στα πράγματα ως εκπρόσωπος Τύπου επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή κατάφερε να φρεσκάρει τη ΝΔ. Μαζί με το Γιάννη Λούλη και φυσικά τη σύμφωνη γνώμη του Κώστα Καραμανλή υλοποίησαν τη στρατηγική του μεσαίου χώρου, με την οποία η ΝΔ κατάφερε να πετύχει αυτό που έκανε πράξη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από πολλά χρόνια. Να έχει μαζί του κεντρώους που δεν είναι Νεοδημοκράτες. Ακόμη ο Σπηλιωτόπουλος ανανέωσε σημαντικά το κόμμα, τα έβαλε με τους λεγόμενους βαρόνους της παλιάς φρουράς (Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Ιωάννης Κεφαλογιάννης και Αχιλλέας Καραμανλής) ενώ έφερε στο προσκήνιο μία σειρά νέων στελεχών που αλλιώς δε θα είχαν στη ΝΔ στον ήλιο μοίρα. Όταν άρχισαν οι υπερβολές με τον Καραμανλή στα μπαράκια να ετοιμάζει σφηνάκια, αλλά και κάτι φωτογραφήσεις του Άρη με μπουρνούζια το πράγμα ξέφυγε και ο Καραμανλής προχώρησε στην αντικατάστασή του. Έτσι ξεκίνησε η εποχή Ρουσόπουλου που ήταν πιο σοβαρός αλλά και πιο συστημικός, ο οποίος βρήκε το έδαφος της κεντρώας ΝΔ πλέον έτοιμο.

Κάπως έτσι η ΝΔ, που έχασε την εκλογή του 2000 για 70.000 ψήφους, θριάμβευσε στις εκλογές του 2004. Και για την ιστορία να πούμε ότι οι δύο άνθρωποι που συνόδευσαν τον Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής από τον Κώστα Σημίτη ήταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο ένας έγινε ένας πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο άλλος ο πρώτος γραμματέας της ΝΔ.

Τι το δρόμο ακολούθησε από εκεί και πέρα ο Άρης και πως κατέληξε σήμερα να ενταχθεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη είναι μία άλλη ιστορία. Ο Μεϊμαράκης από την άλλη κράτησε μία σταθερή και αξιοπρεπέστατη στάση και η Ελλάδα τού χρωστά τη συμβολή του στο να κρατηθεί εντός ευρώ, όταν η ΝΔ υπό την προεδρία του ψήφισε το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτά για την ιστορία…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04-05.05.2024

Δημοφιλείς Απόψεις