ΑΠΟΨΕΙΣ

2ος γύρος

 04/06/2019 12:00

Ελπίζω τώρα που τελείωσαν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, και μπαίνουν στο σχέδιο οι εκλογές για το εθνικό κοινοβούλιο στην επόμενη φάση, να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές.

Θα δούμε την 1η Σεπτεμβρίου πόσο κακό θα έχει γίνει από το εκλογικό σύστημα και την εφαρμογή του. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να καταλάβουμε το κακό, αν δεν αλλάξουμε και το σύστημα για τις εθνικές εκλογές. 

Χωρίς να έχουμε ακόμη τα αναλυτικά αποτελέσματα, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε ότι όσοι έχουν εκλεγεί, έχουν πολύ χαμηλή αποδοχή. Ακόμα και οι εκλεγμένοι σε πολύ καλή σειρά έχουν αποδοχή κάτω από 7% των ψήφων της παράταξής τους, ακυρώνοντας στην πράξη τη σχέση αντιπροσώπευσης που πρέπει να είναι ισχυρή και προσωπική. Άσε δε που η απουσία όποιας αναφοράς στις τοπικές κοινότητες δείχνει τη σημασία που τους δίνουμε…

Πολύ δύσκολα θα συγκροτηθούν σταθερές πλειοψηφίες -κυρίως εκεί που ο δήμαρχος που θα εκλεγεί θα έχει λίγους συμβούλους. Και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές συνέπειες στη λειτουργία του δήμου.

Όσον αφορά τη διαδικασία, είναι πραγματικά περίεργο να επιμένουμε να μην αξιοποιούμε τις τεχνολογίες για την ολοκλήρωσή τους. Ψηφοφορία και καταμέτρηση θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα με τη χρήση απλών τεχνολογιών. Απαραίτητο είναι να τελειώνει το απαράδεκτο καθεστώς «ετεροδημότης» και να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος. Αλλά είπαμε, θα τα δει η επόμενη κυβέρνηση. Ελπίζω να λειτουργήσουν όλοι ορθολογικά.

Στη μεγάλη εικόνα των ευρωεκλογών πρέπει να είμαστε ανακουφισμένοι που οι απομονωτιστές (που υπάρχουν με διάφορες μορφές και ιδεολογικές αναφορές) δεν κατάφεραν να αποκτήσουν κυρίαρχη θέση στην Ε.Ε. Οι δυνάμεις που θέλουν διατήρηση και ενίσχυση της Ε.Ε. κυριαρχούν. Όμως είναι απαραίτητο στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε προς τη μετατροπή σε πολιτικό θεσμό. 

Δηλαδή: ευρωπαϊκά κόμματα, πολιτικό πρόγραμμα που αναφέρεται σε συνολικές και επιμέρους πολιτικές, αίσθηση ότι οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί περιέχουν τους πολίτες και είναι πιο κοντά τους.

Εμείς ετοιμαζόμαστε για τις εθνικές εκλογές. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους που έχουν εκλεγεί και σε όσους θα εκλεγούν στις επαναληπτικές εκλογές. Θα τους χρειαστούμε και θα μας χρειαστούν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 1-2 Ιουνίου 2019