ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μπάρμπεκιου που αδυνατίζει την ανθρωπιά

 12/11/2019 18:01

Δεν υπάρχει σοβαρή δίαιτα χωρίς μπάρμπεκιου. Βλέπετε, το ψήσιμο αφαιρεί τα λίπη και έτσι ιδιαίτερα στην περίπτωση των κρεάτων, κόκκινων και λευκών, επιτρέπει στους δοκιμαζόμενους στη μάχη για την απώλεια κιλών να χορτάσουν την πείνα τους χωρίς να επιβαρυνθούν με θερμίδες.

Αυτή τη συνταγή επέλεξαν κάποιοι, όχι για να αδυνατίσουν οι ίδιοι, αλλά για να αδυνατίσουν την ανθρωπιά της ελληνικής κοινωνίας.

Με ένα κάλεσμα-ντροπή ζητούν από τους Θεσσαλονικείς να συγκεντρωθούν έξω από το hot spot των Διαβατών και να ψήσουν χοιρινό κρέας, σε μια προσπάθεια να «τρυπήσουν» τις μύτες αλλά και τις ψυχές των μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών, που φιλοξενούνται σε αυτό.

Δεν ξέρω τι θα γίνει την Κυριακή έξω από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, ξέρω όμως τι έγινε μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Μία πρωτοβουλία που θα έπρεπε να πέσει στο κενό γιατί απλά κινείται έξω από τα όρια που θέτει ο ελληνικός πολιτισμός, όχι μόνο του χθες αλλά και του σήμερα, κατάφερε να διχάσει.

Ο λόγος απλός. Η προσέγγιση που ακολουθεί κομματική λογική, προκειμένου να παράξει και κομματικό αποτέλεσμα, δηλαδή ψηφαλάκια.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα με τρόπο που προκάλεσε αντιδράσεις καθώς δεν προέταξε την ανθρωπιά ως μέσο αντίδρασης αλλά την ποινική αντιμετώπιση. Η δήλωση του Χρ. Γιαννούλη για «ποινικά κολάσιμο σαδισμό» έδωσε αφορμή για κανονικό πάρτι στα social media, το οποίο αποδόμησε σε μεγάλο βαθμό τη σοβαρότητα του θέματος.

Στο… μπάρμπεκιου ήρθαν να προστεθούν φωνές της ΝΔ, οι οποίες στην ουσία δικαιολογούσαν την πρωτοβουλία, μεταχειριζόμενοι επιχειρηματολογία που έμοιαζε με το περίφημο «νόμιμο, άρα και ηθικό» του Βουλγαράκη, σε μια προσπάθεια να χαϊδέψουν αυτιά ψηφοφόρων, εμφανιζόμενοι ως οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Ελλήνων.

Τα πράγματα έβαλε στη θέση τους με την τοποθέτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε το αυτονόητο. «Η ανθρωπιά, η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον αδύναμο δεν νομοθετούνται. Δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν. Ο κ. Γιαννούλης το έφερε στη Βουλή με άκομψο τρόπο, οπότε παρεξηγήθηκε αυτό που είπε και βγήκαν οι βουλευτές να το αντικρούσουν κομματικά».

Φοβάμαι πως όσο επιμένουμε να διαβάζουμε ό,τι συμβαίνει μέσα από τους κομματικούς μας -συνήθως παραμορφωτικούς- φακούς τόσο θα απομακρύνεται η προοπτική της εθνικής συνεννόησης, η οποία όμως είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Όπως συμβαίνει στο πραγματικό έτσι και στο πολιτικό… μπάρμπεκιου, το κομματικό λίπος, που ακόμα καταναλώνουμε, μπορεί να ικανοποιεί τις αισθήσεις μας, αλλά απειλεί σοβαρά την υγεία της κοινωνίας μας και την προοπτική της χώρας μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Νοεμβρίου 2019