ΑΠΟΨΕΙΣ

Το καλό στο γιαλό…

 09/12/2022 08:00

Αρνούμαι να δεχτώ ότι όλοι είναι ίδιοι: χυδαίοι, άρρωστοι, διεστραμμένοι, καλαμοκαβαλάρηδες, ωφελιμιστές, υστερόβουλοι… Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη αρνητικά επίθετα με βάση τη χροιά που πήρε ιδίως τον τελευταίο καιρό η λέξη φιλανθρωπία.

Μία έννοια που στην ουσία της μόνο χαρά, αγάπη και αλληλεγγύη μπορεί να εκπέμψει.

Και άρχισε να παίρνει η μπάλα όλους όσοι επιτελούν ένα τέτοιο έργο και μάλιστα εντίμως.

Είπαμε να είμαστε καχύποπτοι αλλά εδώ τώρα το πράγμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει.

Και όλους όσοι επιχειρούν ιδίως αυτές τις ημέρες να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που η συνεισφορά μας τους είναι πολύτιμη να τους βλέπουμε με μισό μάτι.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και… φτερού.

Ε όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν και οργανισμοί, φορείς, άνθρωποι που λειτουργούν με αγαθές προθέσεις και προσπαθούν, όσο γίνεται, να διασφαλίζουν ότι αυτά που δίνουν θα πιάσουν τόπο οπωσδήποτε.

Που έχουν βρει τρόπους αυτό που κάνουν να έχει αποδέκτες χωρίς να κινδυνεύει να «λεηλατηθεί» από οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί σαν αρπακτικό να επωφεληθεί από αυτό.

Κι όμως υπάρχουν τέτοιοι τρόποι: Για παράδειγμα αυτά που συγκεντρώνεις να τα παραχωρείς σε μη αναλώσιμα είδη ή σε υλικό ενέργειας και όχι σε χρήματα, τα οποία μπορεί και να μην διοχετευτούν εκεί όπου πρέπει.

Επίσης, η λύση δεν είναι από τη στιγμή που διαπιστώνονται σκάνδαλα ή κακοδιαχείριση σε έναν οργανισμό να αποσύρεις τις χορηγίες σου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Γιατί αυτό τους ίδιους τους τροφίμους του βλάπτει, δηλαδή αυτό κι αν δεν είναι αντι-φιλανθρωπία… Η λύση είναι μόνο να διασφαλιστούν συνταγματικά έλεγχοι διαφάνειας και ως τότε ο οργανισμός αυτός να κρατηθεί στη ζωή για να μπορεί να παράξει έργο.

Δηλαδή από τη στιγμή που σε έναν φιλανθρωπικό φορέα έχουν αναγνωριστεί διοικητικές ή άλλου είδους ατασθαλίες και έχουν επέμβει ελεγκτικοί μηχανισμοί πραγματικά τι νόημα έχει να δείξεις τώρα την «εξυπνάδα» που δεν είχες πρότινος, δηλαδή να καταλάβεις ή έστω να υποψιαστείς όταν έπρεπε τι περίπου γινόταν (και πώς να μπορέσεις να το κάνεις δηλαδή…).

Γι’ αυτό αυτά τα Χριστούγεννα μην φοβηθείτε να βοηθήσετε ανθρώπους που ξέρετε ότι το έχουν ανάγκη. Μην φοβηθείτε μήπως θεωρηθείτε θύματα ή αφελείς. Εσείς πάλι το καλό θα έχετε ως πρόθεσή σας. Ρίξτε το στο γιαλό και αφήστε όσους κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια να λένε ό,τι θέλουν…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.12.2022