ΑΠΟΨΕΙΣ

Το διπλό «όχι»

 02/10/2022 20:29

Στην Ελλάδα όποτε σφυρίξει ο διαιτητής την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αρχίζουν να πέφτουν στο τραπέζι τα αιτήματα. Και θεσμικά αλλά και ζητήματα που αφορούν ποικίλα κλαδικά θέματα. «Δώσε και σε εμένα, μπάρμπα» που λένε. Και επειδή στη χώρα μας η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας αρχίζει την επομένη των εκλογών έχουμε ένα συνεχές σφυροκόπημα αιτημάτων που δε σταματά.

Εσχάτως το μεγάλο θέμα ήταν ο εκλογικός νόμος. Ενας νόμος που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ήδη αλλάξει προσπαθώντας να εξισορροπήσει την απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και με την οποία θα γίνει η επόμενη εκλογική μάχη. Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός όντως αμφιταλαντεύθηκε για το θέμα και σκέφτηκε να αλλάξει τον βασικό πυλώνα του εκλογικού νόμου που αφορούσε το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Το ρεπορτάζ έλεγε ότι το σκέφτηκε, αλλά τελικά η απάντησή που έδωσε στην φετινή Εκθεση έδειξε ότι τελικά έλαβε εύκολα τη σχετική απόφαση. Γιατί όπως είπε «δεν είναι κωλοτούμπας». Πριν από μόλις μερικούς μήνες έλεγε και ξαναέλεγε δημόσια ότι ο νόμος δε θα αλλάξει. Οπότε…

Είναι σημαντικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αίσθηση του «κάνω ό,τι λέω και ότι δεν ανατρέπω αύριο ότι έχω πει χτες». Και στα πολύ βασικά θέματα, όπως ήταν η εξάντληση της τετραετίας, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η στροφή προς το κέντρο, αλλά και γενικότερα. Γιατί αυτί δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις. Αφορά μια έννοια που στην Ελλάδα πολύ συχνά ξεχνάμε. Και στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητα. Την αξιοπιστία. Και καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να συνεχίσει σε αυτή τη ρότα. Γιατί η πολιτική έχει και παιδευτική σημασία

Εσχάτως ακούγονται τα ίδια και για τον εκλογικό νόμο που θ ισχύει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και εδώ ισχύουν ακριβώς τα ίδια δεδομένα. Ο ισχύον εκλογικός νόμος που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 2019 πλησίαζε πολύ στην απλή αναλογική και δημιούργησε στη διοίκηση των δήμων ένα σωρό προβλήματα. Η κυβέρνηση έκανε αρχικά κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις για να βοηθήσει στην κυβερνησιμότητα, ενώ στη συνέχεια άλλαξε τον νόμο που θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Δίνοντας τη δυνατότητα στον υποψήφιο που θα συγκεντρώσει το 43% στον πρώτο γύρο να εκλεγεί δήμαρχος και στην πλειοψηφούσα παράταξη να έχει στο δημοτικό συμβούλιο τα 3/5 των εδρών. Ετσι ώστε να μπορεί να διοικηθεί ο δήμος.

Οι αυτοδιοικητικοί επέμεναν ζητώντας νέα αλλαγές. Η πληροφορίες από το υπουργείο εσωτερικών υποστηρίζουν ότι και εδώ δε θα υπάρξει δεύτερη αλλαγή και ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη λογική μια αλλαγή φτάνει. Ελπίζω να το πάει μέχρι το τέλος. Γιατί εδώ δεν είναι το ζήτημα αν θα ευνοήσουμε κάποια μικροσυμφέροντα, αλλά αν θα μάθουμε ως κοινωνία να έχουμε σταθερούς κανόνες στο παιχνίδι. Αν θα ξέρουμε για παράδειγμα πως θα φορολογούμαστε για τα επόμενα 10 χρόνια και πότε θα βγαίνουμε στη σύνταξη.

Με αυτήν την έννοια το διπλό ΟΧΙ της κυβέρνησης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει ευρύτερη σημασία…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.10.2022