ΑΠΟΨΕΙΣ

Θέλουμε να αλλάξουμε; Ιδού η απορία

 28/07/2021 21:00

Και έτσι έκλεισε και η Μύκονος. Με το 85% των μόνιμων κατοίκων της εμβολιασμένων. Ποιος άραγε ευθύνεται για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ένα νησί που λίγες εβδομάδες νωρίτερα άνοιγε με την ελπίδα ότι θα γεμίσει το άδειο ταμείο του; Μάλλον όχι το 85% των εμβολιασμένων. Δύσκολα και το 15% των λιγότερο ευαισθητοποιημένων ως προς τη δημόσια υγεία μη εμβολιασμένων σε ένα νησί με μικρό και συγκεκριμένο μόνιμο πληθυσμό. Μήπως λοιπόν η ευθύνη βαραίνει εκείνους που τάχα θα ήλεγχαν την τήρηση των μέτρων κατά την είσοδο στο νησί; Εκείνων που ανήγαγαν τα self tests στο υπερόπλο κατά της πανδημίας; Οι τοπικές οικονομίες των ελληνικών νησιών κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα προφυλάξει από την εισροή των κοινωνικά ανεύθυνων πολιτών. Πόσο περισσότερο υπεύθυνη από εκείνους που ήρθαν με τον ιό στη Μύκονο είναι άραγε μια τέτοια κυβέρνηση; Διόλου, είναι η απάντηση. Μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε «το απολύτως ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού» και έφερε «τις διακοπές της κολάσεως» είναι μια αναξιόπιστη κυβέρνηση.

Ας δεχτούμε όμως ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει τον τουρισμό από την αθρόα είσοδο τουριστών. Για αυτό άλλωστε και είχε υποσχεθεί οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης που είχαν πληγεί από την πανδημία τους τελευταίους μήνες. Για αυτό άλλωστε και συνέλεξε τον περασμένο Μάιο 30.000 αιτήσεις επιχειρηματιών που αιτήθηκαν καταβολή από το κράτος του 7% του τζίρου τους κατά το 2019 προκειμένου να μείνουν τα καταστήματά τους ανοιχτά στο κοντινό μέλλον και εφόσον οι συνθήκες το επέτρεπαν. Για αυτό άλλωστε και υποσχέθηκε τάχιστη εκταμίευση των ποσών προς τους δικαιούχους. Πόσο υπεύθυνη -ας αφήσουμε το ερώτημα για το πόσο αποτελεσματική- είναι μια κυβέρνηση που δύο μήνες μετά την υποβολή των αιτήσεων δεν έχει ακόμα διανείμει τα ποσά παρά μόνο σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό των δικαιούχων; Διόλου, είναι η απάντηση. Μια κυβέρνηση που δήλωνε μέσω του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης ότι «θα πάρετε τα χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες» και μετά από δύο μήνες ισχυρίζεται με θράσος μέσω του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης ότι «δεν είχαμε πει εμείς κάτι τέτοιο» είναι μια αναξιόπιστη κυβέρνηση.

Ποιος την έχασε την αξιοπιστία θα μου πείτε για να τη βρει η Νέα Δημοκρατία; Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έσκιζε τα μνημόνια τον Ιούνιο και υπέγραψε ένα νέο τον Αύγουστο του 2015; Η αξιοπιστία δεν περιλαμβανόταν μάλλον στο πακέτο της «κανονικότητας» που υποσχόταν η Νέα Δημοκρατία ότι θα επιστρέψει με την εκλογική νίκη της. Δίκαιο, θα μπορούσες να πεις. Άλλωστε αξιοπιστία δεν υπήρχε ούτε πριν επί ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί λοιπόν να την υποσχεθεί εκείνη; «Κανονικό» για τους Έλληνες πολιτικούς είναι το να κάνεις άλλα από αυτά που λες. Είναι το να ανακοινώνεις μέτρα που μετά δεν ελέγχεις. Είναι το να κόβεις κρατικές δαπάνες από τις οποίες εξαιρείς τα δικά σου παιδιά. «Κανονικό» για τους Έλληνες πολιτικούς είναι το να είσαι αναξιόπιστος. Για αυτό λοιπόν «ζήτω η κανονικότητα»!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Ιουλίου 2021