ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα πολιτικά θύματα του Daniel;

 17/09/2023 22:00

Οι πολιτικοί αναλυτές ήδη μελετούν το φαινόμενο της φετινής αθρόας συμμετοχής ανθρώπων της τέχνης, των γραμμάτων, των ΑΕΙ, του αθλητισμού και του επιχειρηματικού κόσμου μαζί «σελέμπριτις» της τηλεόρασης στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μπορούμε να υποθέσουμε με ελάχιστες πιθανότητες αστοχίας πως όλο αυτό το κλίμα δεν το λες και αδιαφορία για την πολιτική.

Με άλλα λόγια, η συμμετοχή αξιόλογων ανθρώπων στις εκλογές για δήμους και περιφέρειες δίνει αίγλη στη διαδικασία. Από όποια πλευρά κι αν το δεις, έχει «ζήτηση» η συμμετοχή στον δημόσιο βίο. Και όταν αυτή εμφανίζεται, τα λεγόμενα «κομματόσκυλα» δεν αισθάνονται και πολύ καλά.

Όχι βέβαια πως οποιοδήποτε νέο πρόσωπο κάνει θεαματική είσοδο στα κοινά, είναι σώνει καλά αυτό που χρειάζεται ο δήμος, η περιφέρεια ή και ολόκληρη η χώρα.

Η χαώδης διαφορά που καταγράφηκε στις εκλογές του Ιουνίου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (41%-18%), έρχεται σε ζωηρότατη αντίθεση με τις αλλεπάλληλες γκάφες και αστοχίες της κυβέρνησης που μονίμως περνά «κάτω από τον πήχη» των προσδοκιών του κόσμου, πράγμα που αφαιρεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το αβαντάζ του πολιτικού χρόνου και της επανάπαυσης.

Ζούμε αναμφίβολα σε συνθήκες πυκνού χρόνου αφού σε λιγότερο

ένα μήνα θα ξέρουμε:

1) Τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη και το αν ο λαός θέλησε να στείλει ισχυρό «μήνυμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

2) Τον νέο ή την νέα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώτα δείγματα της δυναμικής που θα εμφανίσει, βλέποντας και τις απαραίτητες δημοσκοπήσεις.

Ειδικά αυτή την εποχή που νέα πρόσωπα λανσάρονται «εμπορικά» στο πολιτικό σκηνικό τόσο απότομα που ακόμα κανείς δεν ξέρει με βάση ποια έρευνα αγοράς» έγινε η κίνηση, υπάρχει πρωτοφανής «ρευστότητα» στα κριτήρια του ψηφοφόρου.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, οι άσπονδοι σύντροφοι του νεαρού πολιτικού και επιχειρηματία της ομογένειας των ΗΠΑ δηκτικά επισημαίνουν πως ακόμα δεν ξέρουμε ποιο κομμάτι της πολιτικής «αγοράς» έρχεται ο τελευταίος να καλύψει και γιατί!

Η κοινωνία όμως φαίνεται να είναι πολύ κοντά στο να ζητήσει πιο πιεστικά νέα πράγματα, νέες ιδέες και πιθανότατα νέα πρόσωπα στα μισά της δεκαετίας του ’20.

Αυτά έχουν μεγάλη σημασία για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς είναι λογικό ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ να κουράστηκε από την ηττοπάθεια, από τη Βαβυλωνία των ερμηνειών για τα αιτία της διπλής ήττας Μαΐου και Ιουνίου 2025 και από την -μη δημιουργική - ασάφεια και τις εσωκομματικές κόντρες περί του τι είδους ΣΥΡΙΖΑ θέλει η νέα εποχή. Ριζοσπαστική Αριστερά ή Κεντροαριστερά;

Η ασάφεια επιτείνεται και από δηλώσεις στελεχών που υπαινίσσονται πως κανένας εκ των Αχτσιόγλου, Κασσελάκη, Τσακαλώτου, Παππά και Τζουμάκα δεν είναι Τσίπρας.

Πάρθιο βέλος, για παράδειγμα, έριξε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του λέγοντας ότι «αν κάποιοι θεωρούν ότι ανακάλυψαν χαρισματικότερο πρόσωπο από τον Αλέξη διαψεύστηκαν στην πρώτη εκδήλωση ομιλιών -που την ονομάσαμε ‘συνέδριο’- των υποψηφίων προέδρων του κόμματός μας».

Ας μην ξεχνάμε πως με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα δημιουργήθηκε και μεταδόθηκε ευρέως το σποτ για τις εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου που αναβλήθηκαν

Ο Χρ. Σπίρτζης δεν είναι μοναδική περίπτωση. Υπάρχουν νοσταλγοί της εποχής Τσίπρα και στο κόμμα και στην κοινωνία όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις στα social media μετά την μετάδοση του σποτ!

«Πρώτα η κοινωνία, μετά οι εκλογές» αποφάσισε μέσα στη δύσκολη συγκυρία από τη θεομηνία στη Θεσσαλία, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφέροντας τις ημερομηνίες των εκλογών για αρχηγό στις 17 και 24 Σεπτεμβρίου.

Μόνο που στην εποχή αυτή ακόμα και οι αναβολές τέτοιου είδους είναι «πονηρές». Κάποιοι έσπευσαν ήδη να αρθρογραφήσουν υποστηρίζοντας πως η υποψηφιότητα Κασσελάκη θα πρέπει να περιληφθεί μεταξύ των θυμάτων της κακοκαιρίας Daniel.

Λένε, αν κατάλαβα καλά, πως σε εποχές καταστροφών και περισυλλογής ο κόσμος εμπιστεύεται λιγότερο τη νεωτερικότητα και τον πειραματισμό με το καινούργιο και για να έχει ήσυχο το κεφάλι του βασίζεται σε δοκιμασμένες -έστω και μη λαμπερές λύσεις.

Από το πρωί ψηφίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για αρχηγό. Ποιος θα κάνει άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά;

Η Έφη Αχτσιόγλου δείχνει να έχει προβάδισμα αλλά ουδείς γνωρίζει ποιες αλλαγές έφεραν τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την εβδομάδα της αναβολής στις διαθέσεις αυτών που ψηφίζουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έπαιξε το χαρτί του νέου, του επιτυχημένου και κυρίως της δυνατότητας να αποδειχθεί αντι-Μητσοτάκης και να πολλαπλασιάσει τις ελπίδες για εξουσία. Ας μην τα υποτιμάμε αυτά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16-17.09.2023