ΑΠΟΨΕΙΣ

Είτε με Γένοβες είτε με Χάρβαρντ, οι συντεχνίες νομοθετούν

 25/04/2024 19:00

Εάν το κράτος θέλει βιοκλιματικά κτίρια, φυτεμένο δώμα, πισίνα στην ταράτσα, αντλίες θερμότητας, ΑΠΕ στην οροφή, ό,τι τέλος πάντων περνιέται για «πράσινη ανάπτυξη», μπορεί να το επιβάλει. Ή και να μην το επιβάλει. Αυτά αυξάνουν την αξία της οικοδομής, άρα ο κατασκευαστής θα τα πουλήσει αναλόγως στους αγοραστές. Εάν πάλι θέλει αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων, μπορεί να μειώσει τον συντελεστή κάλυψης και να τον αντισταθμίσει με αύξηση του ύψους. Ίση, όμως! Θα χτίζεις τα ίδια τετραγωνικά, σε περισσότερους ορόφους. Δεν έχει λόγο να χαρίζει μέτρα -δηλαδή ξεκούραστο, αδούλευτο χρήμα- στους εργολάβους και στους οικοπεδούχους, όπως κάνει ο Οικοδομικός Κανονισμός του 2012 με τα σύστημα των bonus. Και το οποίο ξεχείλωσε η σημερινή κυβέρνηση, αποδεχόμενη την «συμφέρουσα» ερμηνεία ότι τα bonus αθροίζονται.

Η διάταξη ήταν ασαφής, λέει ο αντίλογος. Κανένα πρόβλημα! Στο χέρι της κυβέρνησης ήταν να την κάνει σαφή. Όχι μόνο δεν το επεδίωξε αλλά τόσο δυσαρεστήθηκε από την απόφαση του ΣτΕ ώστε μάλωσε τους δημάρχους που αντιδρούν στην ιδέα να μετατραπούν οι δήμοι τους σε αυτό που ο δήμαρχος Αλίμου αποκάλεσε «Μεσογειακό Ντουμπάι». Κατά την γνωστή, αμφιβόλου πατρός, ρήση ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όλους για πάντα, μόλις υποχρεώθηκε να διαλέξει, φάνηκε τι ανταποκρίνεται στην πολιτική, ιδεολογική και αισθητική της άποψη. Η σκοπιμότητα που κατέστρεψε το αστικό τοπίο επί πολλές μεταπολεμικές δεκαετίες, επανέρχεται. Όχι με την χυδαία εργολαβική ορολογία του ’60 αλλά με την τεχνοκρατική γλώσσα του ΤΕΕ. Ο πρόεδρος του οποίου, αντί να εξηγήσει νηφάλια στη κοινωνία πώς κατά τη γνώμη του έχει το πρόβλημα, επέλεξε να επιτεθεί με ειρωνεία στην ΚΕΔΕ που αντιδρά. Και η οποία, παρεμπιπτόντως, δικαιώθηκε από το ΣτΕ, με μία απόφαση που καταρρίπτει λέξη προς λέξη τα επιχειρήματα για το «δωράκι». Φανταστείτε και να μην είχαν δικαιωθεί οι δήμαρχοι. Θα τους έδερναν κι από πάνω.

A propos ΤΕΕ. Υποτίθεται ότι εκτός από συνδικαλιστικός φορέας είναι και επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας. Δηλαδή, κάτι ευπρεπέστερο από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ. Στην πραγματικότητα, το ΤΕΕ κάνει το ίδιο, με εξυπνότερο τρόπο. Διεκδικεί επαγγελματική ύλη για τους μηχανικούς και εύκολα κέρδη για τους εργολάβους-μέλη με ένα lobbying που πρέπει να διδάσκεται στα μεταπτυχιακά. Η αλήθεια είναι ότι έχει πολλά στόματα να θρέψει αφού η εξίσωση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ δημιούργησε έναν ετερογενή υπερπληθυσμό με ίσα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά αυτό δεν καθιστά τις προθέσεις ευγενέστερες. Από το 2010 και μετά, κάθε τρεις και λίγο κάποια καινούρια υποχρέωση προστίθεται στις συναλλαγές και περνά από γραφείο μηχανικού. Πληρώνεις εκατό, διακόσιες, τριακόσιες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσεις διαμέρισμα. Ή το νοικιάζεις για τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια. Περιμένεις από το «Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης» να σου πει εάν τα παράθυρα μπάζουν; Φυσικά όχι! Το ΠΕΑ είναι παντελώς άχρηστο, δεν το διαβάζει κανείς, αλλά χωρίς αυτό ούτε να αγοράσεις μπορείς ούτε να εκμισθώσεις. Ή θέλεις να μεταβιβάσεις στο παιδί σου ένα χωράφι που αξίζει-δεν αξίζει δύο χιλιάδες ευρώ. Πρέπει να πληρώσεις τα μισά σε τοπογράφο που θα ετοιμάσει ένα σούπερ ντούπερ τοπογραφικό με συντεταγμένες ΕΓΣΑ και σε μηχανικό που θα εκδώσει «Πιστοποιητικό Πληρότητος». Πολλαπλασιάστε επί τον αριθμό των συναλλαγών που γίνονται κάθε χρόνο και έχετε το οικονομικό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε με μία υπογραφή υπουργού. Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά.

Ο συνδικαλισμός «απεργία και πορεία» πέθανε. Σήμερα έτσι γίνονται οι δουλειές. Μία ιδέα που ακούγεται innovative και wow, μία συντεχνία που δουλεύει έξυπνα τη μηχανή και ένας υπουργός «που ξέρει να ακούει». Με άλλα λόγια, είτε με Χάρβαρντ είτε με Γένοβες, αυτή είναι η νομοθέτηση στην Ελλάδα. Δεν αλλάζει τίποτε!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.04.2024