ΑΠΟΨΕΙΣ

Προβλέψεις μέχρι τις εκλογές

 04/09/2022 19:30

Ας κάνουμε σήμερα λίγο το πολιτικό μέντιουμ. Για το τι θα δούμε στην τελική ευθεία των εκλογών.

Πρώτο ερώτημα: Ποτέ θα διεξαχθούν οι εκλογές; Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις δηλώσεις που έκανε πολλές φορές αλλά και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός η κάλπη θα στηθεί κάπου μετά τον Απρίλιο. Μάλιστα εδώ να πούμε τι υποστήριζε πολύ κοντινός στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπουργός, πριν από το καλοκαίρι και όταν ακόμη συζητιόνταν σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν τον φετινό Σεπτέμβριο. «Σημείωσε την 26η Μαρτίου του 2023. Είναι Κυριακή» μου είχε πει κλείνοντάς μου το μάτι. Λέτε να βγει αληθινός;

Με βάση λοιπόν ότι οι εκλογές θα γίνουν κάπου εκεί μένει να δούμε το επόμενο ερώτημα. Τι κλίμα θα επικρατήσει; Προβλέπεται δυστυχώς να είναι πολύ νοσηρό. Από παλιά οι δύο βασικοί αντίπαλοι δεν κρύβουν την αντιπάθεια που τρέφει ο ένας για τον άλλο. Ή αν θέλετε και ανάποδα. Ο Μητσοτάκης δεν μοιάζει καθόλου με τον Τσίπρα και δεν τον συμπαθεί, αλλά τον προτιμά ως αντίπαλο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Τσίπρα. Θα δούμε λοιπόν πολύ ένταση και όπως προέβλεπε έμπειρος «γαλάζιος» βουλευτής και πολύ λάσπη μέχρι τις εκλογές.

Επόμενο ερώτημα: Τι σύστημα θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές; Ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στην τελευταία συνέντευξή του στη «ΜτΚ» έχει απαντήσει σχετικά ότι: δεν θα γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο Θεοδωρικάκου.

Φωνές υπήρξαν και θα υπάρξουν που θα προτρέπουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική που δίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση στο πρώτο κόμμα, αρκεί να έχει έστω και μία ψήφο παραπάνω. Και αυτό γιατί σε μία τέτοια περίπτωση το πρώτο κόμμα που φαίνεται ότι θα είναι η ΝΔ θα πάρει όλο το μπόνους των 60 εδρών και όχι όπως τώρα που υπάρχουν προϋποθέσεις για την αυτοδυναμία (όπως το να ξεπεράσει το πρώτο κόμμα το 38%).

Δεν βλέπω σε μία τέτοια πολωμένη κατάσταση ότι ο Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για να πω και μία άλλη εκτίμηση: δεν βλέπω να αλλάζει εύκολα και η κατανομή των εδρών λόγω της νέας απογραφής. Κάτι μου λέει ότι και εδώ θα υπάρξουν πολλές φωνές και εντάσεις και όλοι θα ψάχνουν να βρουν ποιο κόμμα ευνοείται από τις αλλαγές στις έδρες. Οπότε δύσκολα να γίνουν τέτοιες σημαντικές ανατροπές εδρών λίγους μήνες πριν το ματς.

Επόμενο ερώτημα: Θα επηρεάσει η υπόθεση με τις υποκλοπές το εκλογικό αποτέλεσμα; Δεν το νομίζω. Η υπόθεση θα σέρνεται μέχρι τις εκλογές με αλληλοκατηγορίες και μικροαποκαλύψεις ένθεν και ένθεν. Όμως το κλικ του εκλογικού σώματος θα γίνει (ή δε θα γίνει) από αυτά που θα ακουστούν στη ΔΕΘ. Και από τη σοβαρότητα που θα συνοδεύσει τις οικονομικές ανακοινώσεις που ακουστούν στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες. Κυρίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.09.2022