ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρωθυπουργική αλαζονεία

 17/02/2021 10:00

Η αλαζονεία της εξουσίας είναι διαχρονικό φαινόμενο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Συχνές ήταν οι αναφορές της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του ΠΑΣΟΚ την εποχή της παντοδυναμίας του για αλαζονική συμπεριφορά υπουργών, για ανοίκειες επιθέσεις κατά προσώπων του δημόσιου βίου, για περιφρόνηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, για το ύφος και το ήθος των κυβερνητικών αξιωματούχων. Τότε είχαμε ευθείες υβριστικές συμπεριφορές, σήμερα όμως δε συμβαίνει αυτό. 

Η περιφρόνηση στον πολίτη εκδηλώνεται με την περιθωριοποίησή του, με την απώλεια των δικαιωμάτων του, με τον προκλητικό του εμπαιγμό, με τη διαστροφή της πραγματικότητας. Έτσι, μέσα σε όλα αυτά, το πρωθυπουργικό γεύμα στην Ικαρία με παρουσία βουλευτών, αξιωματούχων, συγγενών και φίλων θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητο αν δεν συνέτρεχαν κάποια καθοριστικά συμπαρομαρτούντα γεγονότα. Μία μέρα πριν είχε ανακοινωθεί σκληρό lockdown στις πολυπληθέστερες περιοχές της χώρας με τους πολίτες να ωθούνται σε ακραία ψυχολογικά όρια. 

Αμέσως μετά, οι παλινωδίες της κυβέρνησης δια του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη εξόργισαν καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες φούρνων και καφέ- ζαχαροπλαστείων.Oι υπουργοί αλλά και οι κάθε λογής ανευθυνουπεύθυνοι υγειονομικοί απαιτούσαν αυστηρή τήρηση και των πρόσθετων μέτρων. Ευρεία δημοσιότητα επίσης πήρε κρυφό εστιατόριο στην περιοχή της Καλαμαριάς με επίλεκτη πελατεία. Ασφαλώς ο 52χρονος ιδιοκτήτης του το λειτουργούσε όσο μπορούσε πιο απόκρυφα αφού γνώριζε την παρανομία του για την οποία εξάλλου του επιβλήθηκαν και τσουχτερά πρόστιμα. Ακριβώς το αντίθετο μήνυμα έστειλε ο βουλευτής Στεφανάδης για το γεύμα παρουσία του πρωθυπουργού με πολυπληθείς συνδαιτημόνες. «Τον κάλεσα για ένα πρόχειρο γεύμα. Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα» δήλωσε, λες και το lockdown ήταν μία αχρείαστη επινόηση που επιδέχεται απεριόριστες εξαιρέσεις. 

Η φωτογραφία και μόνο τον διαψεύδει πανηγυρικά. Ατυχώς ο πρωθυπουργός, πιστεύει πως ελέγχοντας όλους τους τροχούς της εξουσίας, και δίχως αντίπαλο (όπως πιστεύει) θα παρέλθει ανώδυνα κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά του όπως συνέβη και με την ποδηλατάδα στην Πάρνηθα. Δεύτερη φορά αναγνωρίζει το σφάλμα του με την αξιοπιστία του όμως να κατέρχεται στο ναδίρ. Σύμπασα επίσης η αντιπολίτευση στηλίτευσε ως προκλητική την ενέργειά του αυτή. Όσο για το λογαριασμό του γεύματος, αυτός είναι καλά αποθηκευμένος στη συνείδηση των πολιτών που θα απαιτήσουν το τίμημα στην ώρα του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Φεβρουαρίου 2021