ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρώτα ο άνθρωπος και στη Θεσσαλονίκη

 08/10/2018 16:50

Έβγαλαν τη νύχτα του Σαββάτου στην Αριστοτέλους, απέναντι από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου. Σίγουρα και την προηγούμενη νύχτα στο ύπαιθρο την έβγαλαν όπως, φαντάζομαι, και την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Σήμερα μεταφέρονται στη δομή προσφύγων στα Διαβατά και επιτέλους η πόλη θα ξαναποκτήσει την αίγλη που της στέρησαν…

Την ανθρωπιά της πάντως σίγουρα θα συνεχίσει να την αναζητά.

Για να εξηγηθούμε από την αρχή. Δεν θεωρούμε ότι σε μία πολιτισμένη πόλη ταιριάζει η εικόνα των υπνόσακων στους κεντρικούς δρόμους. Δεν θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό να στήνεται ένα πρόχειρο κάμπιγκ καταμεσής του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το κεντρικότερο αστυνομικό της τμήμα. Δεν θεωρούμε σωστό να είναι αυτή η εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες σε μία πόλη που επενδύει στην τουριστική της ανάπτυξη.

Αλλά πρόκειται για ανθρώπους. Πρόσφυγες από το Ιράν, τουλάχιστον η οικογένεια στην οποία ανήκει η 15χρονη που μίλησε στο makthes.gr. Ανθρώπους ταλαιπωρημένους που περίμεναν να πάρουν τα απαραίτητα χαρτιά πριν να κατευθυνθούν για προσωρινή φιλοξενία στα Διαβατά και επέλεξαν το χώρο έξω από το αστυνομικό τμήμα, προφανώς για λόγους ασφαλείας.

Όλοι όσοι έσπευσαν να καταδικάσουν το «φαινόμενο» κάνοντας λόγο για αίσχος, ντροπή, τριτοκοσμικές εικόνες και άλλα τέτοια βαρύγδουπα, θα έπρεπε πρωτίστως -εφόσον πρόκειται για πρόσωπα με κάποια εξουσία και κάποιο λόγο στα κοινά- να ξοδέψουν λίγη από την ενέργεια και τη φαιά ουσία τους, για να προτείνουν έναν χώρο στην πόλη ως προσωρινό κατάλυμα για τους πρόσφυγες.

Έναν δημοτικό χώρο ή κάποιο ξενοδοχείο που θα αναλάμβανε να πληρώσει για παράδειγμα ο δήμος Θεσσαλονίκης -κάποιος τρόπος φαντάζομαι θα υπάρχει- προκειμένου να περάσουν οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας ένα βράδυ με λίγη ζεστασιά και τις απαραίτητες για τη βασική υγιεινή εγκαταστάσεις. Έτσι δεν θα ήταν ανάγκη να ντρέπεται η Θεσσαλονίκη και οι κάθε είδους εκπρόσωποί της, ούτε για την πόλη ούτε για λογαριασμό μας.

ΥΓ. Προς Αθηναίους συναδέλφους και όχι μόνο. Στο ύψος του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου δεν είναι η πλατεία Αριστοτέλους, είναι η οδός. Αρκεί επομένως το Αριστοτέλους. Σκέτο.