ΑΠΟΨΕΙΣ

Προσγείωση στο 2019

 02/01/2019 11:00

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους οι άνθρωποι στην αρχή της χρονιάς είναι γενικώς πιο αισιόδοξοι, όπως συμβαίνει πάντοτε στις εκκινήσεις.

Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι η Ελλάδα του τέλους του 2018, όπου ενόψει του επερχόμενου 2019, αισιοδοξία δεν καταγράφεται να ξεχειλίζει.

Οι άνθρωποι δεν είναι επιφυλακτικοί και καχύποπτοι για την χρονιά που έρχεται, αλλά επειδή όλοι μας, διαπιστώσαμε με έναν εξαιρετικά επώδυνο τρόπο ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ευλόγως φοβόμαστε τις άλλες.

Η πολιτική αλλαγή, που δείχνει να προδιαγράφεται για το 2019, σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δε δημιουργεί ελπίδες.

Πολλοί λένε πως δεν πιστεύουν ότι η ζωή τους θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Αυτό δεν είναι κακό.

Στην Ελλάδα ο ενθουσιασμός στις πολιτικές αλλαγές συνδυαζόταν με την πρόσβαση στην εξουσία και τις προσωπικές διευθετήσεις που αυτή εξασφάλιζε. Από θέσεις στο δημόσιο μέχρι σβήσιμο κλήσεων.

Μακάρι να επιβεβαιωθεί η επιφυλακτικότητα, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση, είναι ο εθισμός των μεσαίων στελεχών της σε αυτά που έκαναν οι “προηγούμενοι”.

Θα είναι λυτρωτικό για τη χώρα να αποκτήσει μία κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά χωρίς να υπολογίζει πόση πελατεία θα έχει συντηρήσει από τον μηχανισμό της.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ πολύ δύσκολο. Αλλά η σωστή τοποθέτηση των κομματιών είναι η μόνη διέξοδος που μπορεί να έχει η χώρα και όλοι εμείς. Και αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει.

Ας περάσουμε λοιπόν καλά τις γιορτές, οικογενειακά και ευχάριστα και ας αφήσουμε τη λίστα με τις πολιτικές ευχές σαν τα ονόματα που βάζουν πάνω στη λειτουργιά στην εκκλησία για να τα διαβάσει ο παπάς.

Για μία φορά, ας μην περιμένουμε τίποτε προσωπικό από την εξουσία παρά μόνο δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

Άλλωστε και κάθε φορά που τέτοιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί, οι δυσαρεστημένοι ήταν πάντοτε περισσότεροι από τους ευχαριστημένους, καθώς οι θέσεις είναι πάντα λιγότερες από τους ενδιαφερόμενους.

Αίσιον και ευτυχές το 2019!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018