ΑΠΟΨΕΙΣ

Προνομιούχες μετοχές (ως μέσο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων)

 07/04/2019 18:02

Η έννοια του ηρωισμού συνδέεται στη σκέψη μας, σε ένα πρώτο επίπεδο, με πεδία μαχών κι εθνικούς αγώνες -γνωστή εξάλλου και η σχετική ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ για τους ήρωες και του Έλληνες. Ήρωες όμως αληθινοί είναι και αυτοί της καθημερινότητας -εκείνοι της διπλανής πόρτας. Κι όχι μόνο σήμερα αλλά από πάντα. Έχει γραφεί πως «στην Οδύσσεια ο ηρωισμός δεν είναι εκείνος των πεδίων των μαχών, αλλά ο καρτερικός αγώνας της επιβίωσης και της επιτυχίας των μετά τον πόλεμο ειρηνικών σκοπών, όπως της ανάπτυξης, του εμπορίου...».

Αποτελεί λοιπόν κανόνα για τις επιχειρήσεις η ανάγκη (και, ενίοτε, διακαής πόθος) για την απόκτηση ρευστότητας. Άλλες φορές της βασικής κι άλλοτε της αναγκαίας για επενδύσεις. Καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν τείνει «ευήκοον ους» σε τέτοιου είδους αιτήματα, οι επιχειρηματίες (μικρότεροι ή μεγαλύτεροι ήρωες της καθημερινότητας) αναζητούν τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων και κινήτρων για την προσέλκυση κεφαλαίων. Τέτοια κίνητρα, αξιοποιώντας τις ευχέρειες του νόμου, μπορούν να δοθούν, όπως ήδη έχει διατυπωθεί σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, μέσω των warrants ή/και των εξαγοράσιμων μετοχών.

Τα «προνόμια» των επενδυτών και τα οφέλη της επιχείρησης

Γιατί όμως οι προνομιούχες μετοχές να θεωρούνται μέσο ή μορφή χρηματοδότησης και, πολύ περισσότερο, ελκυστικότερη από άλλες (λ.χ. το ομολογιακό δάνειο ή τις κοινές μετοχές);

Ο επενδυτής (μικροεπενδυτής ή μη) αναζητεί διαφορετικές, απ’ ό,τι μέχρι σήμερα, εναλλακτικές για την τοποθέτηση των αποταμιεύσεών του. Μεταξύ των περισσοτέρων και η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας -ως κύριος προνομιούχων μετοχών.

Τα προνόμια που είναι δυνατό να αναγνωρισθούν στις συγκεκριμένες μετοχές είναι δυνατό να κινούνται σε ένα εξαιρετικά ευρύ πλαίσιο. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις περισσότερο ενδιαφέροντα για τον επενδυτή (ίσως και για την επιχείρηση) θα ήταν: (α) η παροχή σταθερού μερίσματος, (β) η απόληψη τόκου και (γ) η συμμετοχή, κατά προτεραιότητα, στα κέρδη της εταιρείας από συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η δυνατότητα επίσης ρευστοποίησής τους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ξεχωριστό «προνόμιο»: Καθώς μπορούμε να καταστήσουμε εξαγοράσιμες τις προνομιούχες μετοχές, ο χρόνος και τρόπος της ρευστοποίησης της επένδυσης θα είναι εκ των προτέρων καθορισμένος. Όπως εξάλλου και το συνολικό-τελικό όφελος του επενδυτή.

Κι όσον αφορά την επιχείρηση; Είναι σημαντικό να τονισθεί πως οι προνομιούχες μετοχές διευρύνουν την κεφαλαιακή της βάση και βελτιώνουν, αυτονοήτως, τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες αλλά και την πιστοληπτική της ικανότητα. Το δικαίωμα ψήφου θα μπορούσε να μην αποτελεί πρόβλημα καθώς οι προνομιούχες μετοχές είναι δυνατόν να εκδοθούν χωρίς δικαιώματα ψήφου.

Εν κατακλείδι

Ο θεσμός της έκδοσης των προνομιούχων μετοχών είναι, σε σημαντικό βαθμό, άγνωστος όσον αφορά τη δυνητική του αξιοποίηση σε επιχειρηματικό επίπεδο. Οι δυνατότητες όμως και η ευελιξία που παρέχει ο νόμος και η δυνατότητα συνδυασμού του με παρεμφερείς θεσμούς (λ.χ. τις εξαγοράσιμες μετοχές) μπορούν να καταστήσουν τις προνομιούχες μετοχές σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων. Τέλος, η ενδεχόμενη αξίωση των επενδυτών για τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε μια επιχείρηση μέσω της λήψης μετοχών με προνόμια εστιασμένα στις επιθυμίες, ανάγκες και απαιτήσεις τους και με προκαθορισμένο χρόνο και τίμημα για την αποεπένδυσή τους, μπορεί να καταστήσει περισσότερο ελκυστικό και ασφαλές το σχετικό εγχείρημά τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Απριλίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις