ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με τον Σάκη Αρναούτογλου

Μιλήσαμε για τις παιδικές του αναμνήσεις από την Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και την παλιά Θεσσαλονίκη, τον αδελφό του Γρηγόρη, τις προβλέψεις του για τη Θεσσαλονίκη. Η κουβέντα όμως με τον «Mr μετεωρολογία» είχε και πολύ πολιτική

 14/10/2023 08:00

Πρωινός καφές με τον Σάκη Αρναούτογλου

Νίκος Οικονόμου

Η πρώτη προσπάθεια για ένα πρωινό καφέ μαζί του είχε γίνει το Νοέμβριο μετά από μια μεγάλη κακοκαιρία. Τότε δεν καταφέραμε να τα πούμε. Ίσως και καλύτερα. Γιατί σήμερα η κουβέντα με τον «Mr μετεωρολογία» εκτός από τον καιρό είχε και πολύ πολιτική.

Βλέπετε, ο Σάκης Αρναούτογλου στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Στέλιου Αγγελούδη. Έτσι στο μέλλον εκτός από το στούντιο της ΕΡΤ-3 θα τον βλέπουμε και εντός του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στον πρωινό καφέ προτίμησε την πορτοκαλάδα γιατί αυτήν την περίοδο ακολουθεί μια δίαιτα και αποφεύγει τους καφέδες, Μιλήσαμε για τις παιδικές του αναμνήσεις από την Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και την παλιά Θεσσαλονίκη, τον αδελφό του Γρηγόρη, που από μικρός ήταν με ένα μικρόφωνο στο χέρι, αλλά και τις δικές του συχνές απορίες για τον καιρό, τις οποίες έλυνε ο παππούς του.

Μιλήσαμε και στα γερμανικά, καθώς και οι δύο είμαστε γερμανοτραφείς, αλλά και για τις δύσκολες στιγμές που έχει η μετεωρολογία όταν από την πρόβλεψη που θα κάνει κρίνονται πολλά. Από την τελετή αφής μιας Ολυμπιάδας μέχρι πιθανώς ανθρώπινες ζωές. 

Όσο για το μέλλον και την κλιματική κρίση η πρόβλεψή του θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς στο σχετικό ερώτημα η απάντησή του του δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική.

Τι προβλέπει για τη Θεσσαλονίκη; «Φαινόμενα με εμμονικά χαρακτηριστικά είτε αυτά λέγονται βροχές, είτε ανομβρίες-ξηρασίες είτε ζέστη και ενίοτε γιατί όχι και χαμηλές θερμοκρασίες σε περιόδους που δεν θα έπρεπε να σημειώνονται».

arnaoytogloy-5-proinos-kafes.JPG

Πώς είναι αυτές τις ημέρες ο πρωινός καφές; Πιο γλυκός μετά την εκλογή σας για πρώτη φορά στην πρώτη θέση του συνδυασμού του Στέλιου Αγγελούδη;

Νομίζω δεν έχει αλλάξει και πολύ η γεύση του, δεν βάζω έτσι κι αλλιώς ζάχαρη στον καφέ μου (γελάει). Νικήτρια θεωρώ όμως ότι είναι όλη η "ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" του ανεξάρτητου Στέλιου Αγγελούδη. Οφείλω να πως πάντως ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους με τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους.

Πίνετε γενικά καφέ το πρωί; Και τι είδους καφέ;

Πίνω και καφέ και πιο συγκεκριμένα υποκατάστατο του καφέ αλλά ενίοτε και τσάι. Αυτήν την περίοδο προτιμώ την πορτοκαλάδα, όπως σήμερα (γελάει).

Πως είναι το καθημερινό πρόγραμμα της ημέρας;

Δεν νομίζω ότι διαφέρει πολύ από τους υπόλοιπους συμπολίτες μου. Βέβαια όταν υπάρχει σοβαρή κακοκαιρία τότε μπορεί να δουλέψω, από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ…Ο καιρός βλέπετε δεν έχει ωράριο και σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παρακολουθεί κανείς τις μετεο-εξελίξεις χωρίς διακοπή. Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου έκλεισα και 20ωρο δουλεύοντας.

arnaoytogloy-6-proinos-kafes.JPG
arnaoytogloy-me-pappoy.png
Με τη γιαγιά του και τον παππού σε μικρή ηλικία
arnaoytogloy-moro.png

Ο Σάκης Αρναούτογλου μωρό


Πάμε αρκετά χρόνια πίσω: γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο της δικτατορίας. Η οικογένειά σας πως ήταν;

Εγώ δεν θυμάμαι και πολλά από την δικτατορία όπως καταλαβαίνετε γιατί ήμουν πολύ μικρός. Εκείνη την περίοδο πάντως με μεγάλωνε ο παππούς και η γιαγιά στο χωριό, στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, καθώς οι γονείς μου είχαν μεταναστεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα στη Γερμανία. Τώρα όσον αφορά γενικότερα στα χαρακτηριστικά της οικογενείας μου δε νομίζω να διαφέρει αυτή και πολύ τις υπόλοιπες κλασικές μεσοαστικές ελληνικές οικογένειες!

Τι συζητήσεις είχατε στο σπίτι;

Τις περισσότερες συζητήσεις θυμάμαι να τις κάνουμε με τον παππού μου, τον παππού τον Δημητράκη, από την πλευρά της μητέρας μου, ο οποίος εκτός από το να μου λύνει τις καιρικές μου απορίες, μου ανέλυε αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στην ζωή του και στη ζωή των ανθρώπων γενικότερα, πόσο σημαντικά είναι επίσης τα μαθήματα ζωής, αλλά κυρίως πώς να φτιάξουμε εγώ και ο αδελφός μου ο Γρηγόρης τα δικά μας δυνατά φτερά για να πετάξουμε με ασφάλεια σεβόμενοι παράλληλα τους γύρω μας. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η συμβουλή του: «Ότι δεν σ’ αρέσει να σου κάνουν εσένα μην το κάνεις εσύ στους άλλους».

arnaoytogloy-me-aderfo.jpg

Mε τον αδελφό του Γρηγόρη, πριν από αρκετά χρόνια


Ποιος ήταν πιο άτακτος; εσείς ή αδελφός σας ο Γρηγόρης;

Δεν θα τον χαρακτήριζα άτακτο τον Γρηγόρη, αλλά ζωηρό (γελάει). Από πολύ μικρός, ίσως και από τα έξι-εφτά του αν θυμάμαι καλά, κρατούσε ένα ψεύτικο μικρόφωνο που του το είχε αγοράσει η γιαγιά μου η Ελένη από ένα πανηγύρι και έπαιρνε συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (γελάει).

Αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη στα τέλη του ‘70 και τις αρχές του ‘80 σίγουρα έχετε. Ποιες είναι οι πιο έντονες;

Ακόμα θυμάμαι κάποιους λούστρους στο κέντρο της πόλης, τη φρικτή εικόνα αλυσοδεμένων αρκούδων να τις υποχρεώνουν να χορεύουν στους δρόμους,, τη Βασιλίσσης Όλγας να είναι διπλής κατεύθυνσης, το Λούνα Παρκ στην παραλία, αλλά και αυτό κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, τις πολύχρωμες πρώτες ντισκοτέκ της πόλης, τον κόσμο που τότε ήταν νομίζω πολύ διαφορετικός, πιο ξέγνοιαστος με μια διάχυτη ανεμελιά.

arnaoytogloy-se-kalokairino-moynt-sth-santorinh.png

Ως έφηβος, σε καλοκαιρινό mood στη Σαντορίνη

Στη συνέχεια σπουδές στη Γερμανία, στον τομέα της Μετάφρασης και της Διερμηνείας στο ινστιτούτο «Sprachen und Dolmetscher Institut» του Μονάχου. Πως προέκυψε αυτό;

Ως μετεωρολόγος τότε ήταν πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά ειδικά στον τομέα της πρόγνωσης που με ενδιέφερε κι έτσι για βιοποριστικούς λόγους θεώρησα πως μαθαίνοντας καλά δύο σημαντικές ξένες γλώσσες θα μου έδινε το εισιτήριο να ελίσσομαι ευκολότερα επαγγελματικά εντός και εκτός Ευρώπης.

arnaoytogloy-4-proinos-kafes.JPG

Πώς ήταν η ζωή εκεί; Τι μάθατε στη Γερμανία;

Εύκολη δεν θα το έλεγα, καθώς δούλευα και σπούδαζα παράλληλα κάνοντας όλων των ειδών της δουλειές, από το να καθαρίζω σκάλες σε οικοδομή και εμπορικά κέντρα μέχρι και πωλητής σε φούρνο και ζαχαροπλαστείο, αλλά και σερβιτόρος σε ελληνική ταβέρνα. Τα τελευταία χρόνια πριν την επιστροφή μου στην Ελλάδα εργάστηκα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του Μονάχου ως μεταφραστής γενικού και ειδικού περιεχομένου μαζί με επισκοπήσεις γερμανικού ημερησίου τύπου στα ελληνικά που περιλάμβαναν πολιτικά και οικονομικά δημοσιεύματα. Μεγάλο σχολείο η Γερμανία ήταν σίγουρα.

arnaoytogloy-pyrgos-toy-aifel.png

Αναζητώντας την πρόβλεψη του καιρού στον Πύργο του Άιφελ...


Και η μετεωρολογία πως προέκυψε;

Το πάθος μου για την μετεωρολογία και γενικά για την πρόγνωση του καιρού δεν σταμάτησε ποτέ. Ακόμα και στη Γερμανία συνέχισα να εμπλουτίζω παράλληλα τις γνώσεις μου πάνω στην πρόγνωση του καιρού και αφότου γύρισα στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα το 2001-2002, παρακολούθησα Μαθήματα Γενικής Μετεωρολογίας σε προπτυχιακό επίπεδο, μαζί με τους 2ετείς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κατά το χειμερινό εξάμηνο τους Ακαδημαϊκού έτους 2001-2002 και Μαθήματα Συνοπτικής Μετεωρολογίας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Μετεωρολογία και Κλιματολογία του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κατά το θερινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2001-2002.

arnaoytogloy-1-proinos-kafes.JPG


Πότε μελετάτε τα μετεωρολογικά στοιχεία; Πως βγάζετε την εκτίμηση για την πρόβλεψη της ημέρας;

Ο καιρός δεν έχει ωράριο και η μελέτη των μετεωρολογικών στοιχείων είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Μόνον έτσι μπορεί κανείς να καταλάβει τη συμπεριφορά των βαρομετρικών συστημάτων και την εξέλιξη τους τις επόμενες ημέρες. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις.

Δύσκολο το επάγγελμα του μετεωρολόγου γιατί από τις εκτιμήσεις σας επηρεάζονται περιουσίες, επαγγέλματα και πολλές φορές και ανθρώπινες ζωές. Είναι βαρύ αυτό, έτσι;

Tόσο που μπορείς και να χάσεις και τον ύπνο σου. Σε δυο μάλιστα περιπτώσεις έκανα να συνέλθω αρκετές ημέρες από την αγωνία μου. Η μία ήταν όταν το 2008 ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κύριος Λάμπης Νικολάου, μου ζήτησε να του πω για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο το 2008 πέντε μέρες πριν! 

Ακολούθησαν ψυχοφθόρα 24ωρα γεμάτα αγωνία, όμως το αποτέλεσμα ήταν η έγκυρη πρόβλεψη των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επέβαλαν μάλιστα την αλλαγή της ώρας διεξαγωγής της τελετής, η οποία και συνέβαλε καθοριστικά στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Τον ευχαριστώ θερμά και πάλι για την πολύ όμορφη ευχαριστήρια επιστολή που μου έστειλε στη συνέχεια και την οποία έχω κορνίζα στο δωμάτιό μου.

Και η δεύτερη;

Ήταν τον Δεκέμβρη του 2016 όταν έβλεπα ακραία καιρικά φαινόμενα αργά τη νύχτα να πλησιάζουν το λεκανοπέδιο της Καλλονής στη Λέσβο. Πήρα τηλέφωνο την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού και ενημέρωσα αμέσως με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να στείλει εγκαίρως μεγάλη δύναμη στην περιοχή, κάτι που τελικά συνέβαλε ουσιαστικά στην πρόληψη μεγαλύτερων καταστροφών ή και απώλειας ανθρώπινων ζωών όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος. Η ευχαριστήρια τιμητική πλακέτα της Ένωσης ήταν ότι σημαντικότερο έχω λάβει, κοσμεί την βιβλιοθήκη μου και τους ευχαριστώ θερμά.

arnaoytogloy-kairos.png

Στην παρουσίαση του καιρού στην ΕΡΤ3


Τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη;

Φαινόμενα με εμμονικά χαρακτηριστικά είτε αυτά λέγονται βροχές, είτε ανομβρίες-ξηρασίες είτε ζέστη και ενίοτε γιατί όχι και χαμηλές θερμοκρασίες σε περιόδους που δεν θα έπρεπε να σημειώνονται.

arnaoytogloy-8-proinos-kafes.JPG

Πάμε στα πολιτικά. ΠΑΣΟΚ γιατί;

Γιατί όχι (γελάει); Πιστεύω πως παρά τα λάθη του παρελθόντος παραμένει ένα κόμμα που δίνει έμφαση στην ισότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ανθρώπων και έχει πολλά να δώσει στη χώρα.

Ανδρέας και Σημίτης ή Φώφη και Νίκος; Πώς τους αξιολογείτε;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου νομίζω πως όχι μόνο από εμένα αλλά απ’ όλους τους Έλληνες θεωρείται ένα πολιτικό φαινόμενο που σημάδεψε την πορεία και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της χώρας μας αφού ακόμα και σήμερα αποτελεί πρόσωπο αναφοράς.

Ο Κώστας Σημίτης είναι κι αυτός ένας πολιτικός που άλλαξε τη χώρα, δίνοντας αγώνα για τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, με σοβαρότητα και συνέπεια.

Η Φώφη Γεννηματά που είχα την τιμή να γνωρίσω από κοντά και ήταν η αιτία να κατέβω υποψήφιος στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, εκτός από δυναμική και αξιοπρεπής, κατάφερε να δώσει και μια ανθρώπινη διάσταση στην πολιτική συνδυάζοντας θαυμάσια και παραδειγματικά την πολιτική της δραστηριότητα και το όραμά της με την οικογένεια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μια πολύ μεγάλη, πολύχρονη και σημαντική πολιτική πορεία και κυρίως εμπειρία ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηριστικά που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να έχει στις μέρες μας ένας ή μια αρχηγός κόμματος για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ταχύτατα εξελισσόμενη πορεία των πραγμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

arnaoytogloy-7-proinos-kafes.JPG

Το 2019 ήσασταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Η εμπειρία πως ήταν;

Άκρως ενδιαφέρουσα γιατί διαπίστωσα από κοντά αρκετά πράγματα όσον αφορά στο πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Μιλάμε στη συνέντευξη για πολλές προβλέψεις. Είχατε προβλέψει ότι ο κ. Αγγελούδης θα είναι δεύτερος και με τόσο μικρή διαφορά από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα;

Προβλέψεις εγώ κάνω μόνο στον καιρό. Σε αυτό πιστεύω πως ύστερα από τόσο χρόνια έχω κάποια υποστήριξη και στήριξη από το κοινό. Τώρα για τις υπόλοιπες προβλέψεις σε ότι αφορά στην πολιτική: όπως καταλαβαίνετε εγώ είμαι εντελώς καινούργιος στον χώρο και δεν έχω τέτοια εμπειρία που να μπορούσα να πω ως πολιτικός ότι θα γίνει εκείνο ή το άλλο. Αλλά μπορείτε πραγματικά να ρωτήσετε τον Στέλιο τον Αγγελούδη, αν έπεσα μέσα σε αυτό που του είπα την τελευταία φορά (γελάει).

Γιατί ο κόσμος δεν ψήφισε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα;

Από κουβέντες που έκανα με πολύ κόσμο και μάλιστα με κόσμο που τον ψήφισε για δήμαρχο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ζέρβας μάλλον δεν κατάφερε ή καλύτερα δεν έπεισε ότι μπορεί να κάνει την διαφορά και δεν επέδειξε κάποιο σχέδιο επίλυσης σημαντικών προβλημάτων της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Γιατί σας επέλεξε στην πρώτη θέση;

Δεν θεωρώ απαραίτητο και δίκαιο να αποκτήσω την εικόνα του νικητή σε μια υπερκομματική ομάδα όπως η "ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" του ανεξάρτητου Στέλιου Αγγελούδη, καθώς οι συνυποψήφιοί μου έρχονται απ' όλο το πολιτικό φάσμα και δούλεψαν πολύ σκληρά με βάση και γνώμονα πάντα τον καθαρό και τίμιο αγώνα και κυρίως με έναν σκοπό: να πάμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά. Καλή επιτυχία εύχομαι φυσικά από καρδιάς στον Στέλιο Αγγελούδη στον δεύτερο γύρο την Κυριακή. Την αξίζει.

arnaoytogloy-9-proinos-kafes.JPG

Ποιο είναι το μήνυμα για την ερχόμενη Κυριακή;

Όπως πολλές φορές λέω στην ΕΡΤ3: «Για να μη χάνετε τον…καιρό σας» τώρα θα έλεγα: «Είναι καιρός για Στέλιο Αγγελούδη» (γελάει).

Με τι χαλαρώνετε σήμερα; Υπάρχει κάποιο χόμπι;

Μιλάω στο τηλέφωνο με φίλους, διαβάζω, περπατάω πολύ στη πόλη, βλέπω και ταινίες.

Αγαπημένο βιβλίο;

Το Sapiens του Γιουβάλ Χαράρι.

Με τον αδελφό σας είστε δύο πολύ γνωστά τηλεοπτικά πρόσωπα. Είστε και αυστηροί κριτές ο ένας για τον άλλο;

Δεν θα έλεγα αυστηροί, περισσότερο συμβουλευτικοί (χαμογελάει).

arnaoytogloy-3-proinos-kafes.JPG

Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί: αν το είχατε τι θα αλλάζατε στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης;

Δεν νομίζω ότι ένα μαγικό ραβδί θα μπορούσε να αλλάξει την καθημερινότητα μιας πόλης, μιας χώρας ή του πλανήτη. Για να γίνει αυτό χρειάζεται εκτός από αλλαγή νοοτροπίας, χρόνος, συνέπεια, συγκεκριμένοι στόχοι και οράματα με γνώμονα τη λογική και κυρίως την πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση για παράδειγμα που επηρεάζει και τη Θεσσαλονίκη θέλει σαφείς στόχους, παγκόσμια συνεννόηση και ανάλογη δράση. 

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών, η τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει κατά την άποψή μου να μπει σε ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο, καθώς θα ξεπεράσει σε λίγα μόλις χρόνια κατά πολύ το επίπεδο νοημοσύνης των ανθρώπων. 

Η δημιουργία εξαιρετικά ρεαλιστικών ψεύτικων βίντεο, ηχογραφήσεων και εικόνων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζονται "deepfakes", θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες δίνοντας απαντήσεις σε μεταφυσικά και θεολογικά ερωτήματα ή συμμετέχοντας στην κατασκευή σύνθετων κοσμοθεωριών ή και γιατί όχι μιας νέας θρησκείας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία. 

Τι κι αν άλλαζε, λοιπόν με μαγικό τρόπο η καθημερινότητα μόνο για την πόλη μας. Το μαγικό ραβδί δεν θα είχε λάβει υπόψη του όμως την μεθαυριανή πραγματικότητα όπου και θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε νέα μαγικά κόλπα! Αργά ή γρήγορα λοιπόν θα επιστρέφαμε στην ίδια κατάσταση. Άλλωστε, όπως είπε και ο Τόλκιν «καλό θα είναι να μην ανακατευόμαστε στις δουλειές των μάγων γιατί είναι ευαίσθητοι και θυμώνουν εύκολα».

Η πρώτη προσπάθεια για ένα πρωινό καφέ μαζί του είχε γίνει το Νοέμβριο μετά από μια μεγάλη κακοκαιρία. Τότε δεν καταφέραμε να τα πούμε. Ίσως και καλύτερα. Γιατί σήμερα η κουβέντα με τον «Mr μετεωρολογία» εκτός από τον καιρό είχε και πολύ πολιτική.

Βλέπετε, ο Σάκης Αρναούτογλου στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Στέλιου Αγγελούδη. Έτσι στο μέλλον εκτός από το στούντιο της ΕΡΤ-3 θα τον βλέπουμε και εντός του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στον πρωινό καφέ προτίμησε την πορτοκαλάδα γιατί αυτήν την περίοδο ακολουθεί μια δίαιτα και αποφεύγει τους καφέδες, Μιλήσαμε για τις παιδικές του αναμνήσεις από την Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και την παλιά Θεσσαλονίκη, τον αδελφό του Γρηγόρη, που από μικρός ήταν με ένα μικρόφωνο στο χέρι, αλλά και τις δικές του συχνές απορίες για τον καιρό, τις οποίες έλυνε ο παππούς του.

Μιλήσαμε και στα γερμανικά, καθώς και οι δύο είμαστε γερμανοτραφείς, αλλά και για τις δύσκολες στιγμές που έχει η μετεωρολογία όταν από την πρόβλεψη που θα κάνει κρίνονται πολλά. Από την τελετή αφής μιας Ολυμπιάδας μέχρι πιθανώς ανθρώπινες ζωές. 

Όσο για το μέλλον και την κλιματική κρίση η πρόβλεψή του θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς στο σχετικό ερώτημα η απάντησή του του δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική.

Τι προβλέπει για τη Θεσσαλονίκη; «Φαινόμενα με εμμονικά χαρακτηριστικά είτε αυτά λέγονται βροχές, είτε ανομβρίες-ξηρασίες είτε ζέστη και ενίοτε γιατί όχι και χαμηλές θερμοκρασίες σε περιόδους που δεν θα έπρεπε να σημειώνονται».

arnaoytogloy-5-proinos-kafes.JPG

Πώς είναι αυτές τις ημέρες ο πρωινός καφές; Πιο γλυκός μετά την εκλογή σας για πρώτη φορά στην πρώτη θέση του συνδυασμού του Στέλιου Αγγελούδη;

Νομίζω δεν έχει αλλάξει και πολύ η γεύση του, δεν βάζω έτσι κι αλλιώς ζάχαρη στον καφέ μου (γελάει). Νικήτρια θεωρώ όμως ότι είναι όλη η "ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" του ανεξάρτητου Στέλιου Αγγελούδη. Οφείλω να πως πάντως ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους με τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους.

Πίνετε γενικά καφέ το πρωί; Και τι είδους καφέ;

Πίνω και καφέ και πιο συγκεκριμένα υποκατάστατο του καφέ αλλά ενίοτε και τσάι. Αυτήν την περίοδο προτιμώ την πορτοκαλάδα, όπως σήμερα (γελάει).

Πως είναι το καθημερινό πρόγραμμα της ημέρας;

Δεν νομίζω ότι διαφέρει πολύ από τους υπόλοιπους συμπολίτες μου. Βέβαια όταν υπάρχει σοβαρή κακοκαιρία τότε μπορεί να δουλέψω, από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ…Ο καιρός βλέπετε δεν έχει ωράριο και σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παρακολουθεί κανείς τις μετεο-εξελίξεις χωρίς διακοπή. Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου έκλεισα και 20ωρο δουλεύοντας.

arnaoytogloy-6-proinos-kafes.JPG
arnaoytogloy-me-pappoy.png
Με τη γιαγιά του και τον παππού σε μικρή ηλικία
arnaoytogloy-moro.png

Ο Σάκης Αρναούτογλου μωρό


Πάμε αρκετά χρόνια πίσω: γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο της δικτατορίας. Η οικογένειά σας πως ήταν;

Εγώ δεν θυμάμαι και πολλά από την δικτατορία όπως καταλαβαίνετε γιατί ήμουν πολύ μικρός. Εκείνη την περίοδο πάντως με μεγάλωνε ο παππούς και η γιαγιά στο χωριό, στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, καθώς οι γονείς μου είχαν μεταναστεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα στη Γερμανία. Τώρα όσον αφορά γενικότερα στα χαρακτηριστικά της οικογενείας μου δε νομίζω να διαφέρει αυτή και πολύ τις υπόλοιπες κλασικές μεσοαστικές ελληνικές οικογένειες!

Τι συζητήσεις είχατε στο σπίτι;

Τις περισσότερες συζητήσεις θυμάμαι να τις κάνουμε με τον παππού μου, τον παππού τον Δημητράκη, από την πλευρά της μητέρας μου, ο οποίος εκτός από το να μου λύνει τις καιρικές μου απορίες, μου ανέλυε αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στην ζωή του και στη ζωή των ανθρώπων γενικότερα, πόσο σημαντικά είναι επίσης τα μαθήματα ζωής, αλλά κυρίως πώς να φτιάξουμε εγώ και ο αδελφός μου ο Γρηγόρης τα δικά μας δυνατά φτερά για να πετάξουμε με ασφάλεια σεβόμενοι παράλληλα τους γύρω μας. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η συμβουλή του: «Ότι δεν σ’ αρέσει να σου κάνουν εσένα μην το κάνεις εσύ στους άλλους».

arnaoytogloy-me-aderfo.jpg

Mε τον αδελφό του Γρηγόρη, πριν από αρκετά χρόνια


Ποιος ήταν πιο άτακτος; εσείς ή αδελφός σας ο Γρηγόρης;

Δεν θα τον χαρακτήριζα άτακτο τον Γρηγόρη, αλλά ζωηρό (γελάει). Από πολύ μικρός, ίσως και από τα έξι-εφτά του αν θυμάμαι καλά, κρατούσε ένα ψεύτικο μικρόφωνο που του το είχε αγοράσει η γιαγιά μου η Ελένη από ένα πανηγύρι και έπαιρνε συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (γελάει).

Αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη στα τέλη του ‘70 και τις αρχές του ‘80 σίγουρα έχετε. Ποιες είναι οι πιο έντονες;

Ακόμα θυμάμαι κάποιους λούστρους στο κέντρο της πόλης, τη φρικτή εικόνα αλυσοδεμένων αρκούδων να τις υποχρεώνουν να χορεύουν στους δρόμους,, τη Βασιλίσσης Όλγας να είναι διπλής κατεύθυνσης, το Λούνα Παρκ στην παραλία, αλλά και αυτό κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, τις πολύχρωμες πρώτες ντισκοτέκ της πόλης, τον κόσμο που τότε ήταν νομίζω πολύ διαφορετικός, πιο ξέγνοιαστος με μια διάχυτη ανεμελιά.

arnaoytogloy-se-kalokairino-moynt-sth-santorinh.png

Ως έφηβος, σε καλοκαιρινό mood στη Σαντορίνη

Στη συνέχεια σπουδές στη Γερμανία, στον τομέα της Μετάφρασης και της Διερμηνείας στο ινστιτούτο «Sprachen und Dolmetscher Institut» του Μονάχου. Πως προέκυψε αυτό;

Ως μετεωρολόγος τότε ήταν πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά ειδικά στον τομέα της πρόγνωσης που με ενδιέφερε κι έτσι για βιοποριστικούς λόγους θεώρησα πως μαθαίνοντας καλά δύο σημαντικές ξένες γλώσσες θα μου έδινε το εισιτήριο να ελίσσομαι ευκολότερα επαγγελματικά εντός και εκτός Ευρώπης.

arnaoytogloy-4-proinos-kafes.JPG

Πώς ήταν η ζωή εκεί; Τι μάθατε στη Γερμανία;

Εύκολη δεν θα το έλεγα, καθώς δούλευα και σπούδαζα παράλληλα κάνοντας όλων των ειδών της δουλειές, από το να καθαρίζω σκάλες σε οικοδομή και εμπορικά κέντρα μέχρι και πωλητής σε φούρνο και ζαχαροπλαστείο, αλλά και σερβιτόρος σε ελληνική ταβέρνα. Τα τελευταία χρόνια πριν την επιστροφή μου στην Ελλάδα εργάστηκα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του Μονάχου ως μεταφραστής γενικού και ειδικού περιεχομένου μαζί με επισκοπήσεις γερμανικού ημερησίου τύπου στα ελληνικά που περιλάμβαναν πολιτικά και οικονομικά δημοσιεύματα. Μεγάλο σχολείο η Γερμανία ήταν σίγουρα.

arnaoytogloy-pyrgos-toy-aifel.png

Αναζητώντας την πρόβλεψη του καιρού στον Πύργο του Άιφελ...


Και η μετεωρολογία πως προέκυψε;

Το πάθος μου για την μετεωρολογία και γενικά για την πρόγνωση του καιρού δεν σταμάτησε ποτέ. Ακόμα και στη Γερμανία συνέχισα να εμπλουτίζω παράλληλα τις γνώσεις μου πάνω στην πρόγνωση του καιρού και αφότου γύρισα στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα το 2001-2002, παρακολούθησα Μαθήματα Γενικής Μετεωρολογίας σε προπτυχιακό επίπεδο, μαζί με τους 2ετείς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κατά το χειμερινό εξάμηνο τους Ακαδημαϊκού έτους 2001-2002 και Μαθήματα Συνοπτικής Μετεωρολογίας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Μετεωρολογία και Κλιματολογία του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κατά το θερινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2001-2002.

arnaoytogloy-1-proinos-kafes.JPG


Πότε μελετάτε τα μετεωρολογικά στοιχεία; Πως βγάζετε την εκτίμηση για την πρόβλεψη της ημέρας;

Ο καιρός δεν έχει ωράριο και η μελέτη των μετεωρολογικών στοιχείων είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Μόνον έτσι μπορεί κανείς να καταλάβει τη συμπεριφορά των βαρομετρικών συστημάτων και την εξέλιξη τους τις επόμενες ημέρες. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις.

Δύσκολο το επάγγελμα του μετεωρολόγου γιατί από τις εκτιμήσεις σας επηρεάζονται περιουσίες, επαγγέλματα και πολλές φορές και ανθρώπινες ζωές. Είναι βαρύ αυτό, έτσι;

Tόσο που μπορείς και να χάσεις και τον ύπνο σου. Σε δυο μάλιστα περιπτώσεις έκανα να συνέλθω αρκετές ημέρες από την αγωνία μου. Η μία ήταν όταν το 2008 ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κύριος Λάμπης Νικολάου, μου ζήτησε να του πω για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο το 2008 πέντε μέρες πριν! 

Ακολούθησαν ψυχοφθόρα 24ωρα γεμάτα αγωνία, όμως το αποτέλεσμα ήταν η έγκυρη πρόβλεψη των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επέβαλαν μάλιστα την αλλαγή της ώρας διεξαγωγής της τελετής, η οποία και συνέβαλε καθοριστικά στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Τον ευχαριστώ θερμά και πάλι για την πολύ όμορφη ευχαριστήρια επιστολή που μου έστειλε στη συνέχεια και την οποία έχω κορνίζα στο δωμάτιό μου.

Και η δεύτερη;

Ήταν τον Δεκέμβρη του 2016 όταν έβλεπα ακραία καιρικά φαινόμενα αργά τη νύχτα να πλησιάζουν το λεκανοπέδιο της Καλλονής στη Λέσβο. Πήρα τηλέφωνο την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού και ενημέρωσα αμέσως με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να στείλει εγκαίρως μεγάλη δύναμη στην περιοχή, κάτι που τελικά συνέβαλε ουσιαστικά στην πρόληψη μεγαλύτερων καταστροφών ή και απώλειας ανθρώπινων ζωών όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος. Η ευχαριστήρια τιμητική πλακέτα της Ένωσης ήταν ότι σημαντικότερο έχω λάβει, κοσμεί την βιβλιοθήκη μου και τους ευχαριστώ θερμά.

arnaoytogloy-kairos.png

Στην παρουσίαση του καιρού στην ΕΡΤ3


Τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη;

Φαινόμενα με εμμονικά χαρακτηριστικά είτε αυτά λέγονται βροχές, είτε ανομβρίες-ξηρασίες είτε ζέστη και ενίοτε γιατί όχι και χαμηλές θερμοκρασίες σε περιόδους που δεν θα έπρεπε να σημειώνονται.

arnaoytogloy-8-proinos-kafes.JPG

Πάμε στα πολιτικά. ΠΑΣΟΚ γιατί;

Γιατί όχι (γελάει); Πιστεύω πως παρά τα λάθη του παρελθόντος παραμένει ένα κόμμα που δίνει έμφαση στην ισότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ανθρώπων και έχει πολλά να δώσει στη χώρα.

Ανδρέας και Σημίτης ή Φώφη και Νίκος; Πώς τους αξιολογείτε;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου νομίζω πως όχι μόνο από εμένα αλλά απ’ όλους τους Έλληνες θεωρείται ένα πολιτικό φαινόμενο που σημάδεψε την πορεία και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της χώρας μας αφού ακόμα και σήμερα αποτελεί πρόσωπο αναφοράς.

Ο Κώστας Σημίτης είναι κι αυτός ένας πολιτικός που άλλαξε τη χώρα, δίνοντας αγώνα για τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, με σοβαρότητα και συνέπεια.

Η Φώφη Γεννηματά που είχα την τιμή να γνωρίσω από κοντά και ήταν η αιτία να κατέβω υποψήφιος στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, εκτός από δυναμική και αξιοπρεπής, κατάφερε να δώσει και μια ανθρώπινη διάσταση στην πολιτική συνδυάζοντας θαυμάσια και παραδειγματικά την πολιτική της δραστηριότητα και το όραμά της με την οικογένεια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μια πολύ μεγάλη, πολύχρονη και σημαντική πολιτική πορεία και κυρίως εμπειρία ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηριστικά που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να έχει στις μέρες μας ένας ή μια αρχηγός κόμματος για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ταχύτατα εξελισσόμενη πορεία των πραγμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

arnaoytogloy-7-proinos-kafes.JPG

Το 2019 ήσασταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Η εμπειρία πως ήταν;

Άκρως ενδιαφέρουσα γιατί διαπίστωσα από κοντά αρκετά πράγματα όσον αφορά στο πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Μιλάμε στη συνέντευξη για πολλές προβλέψεις. Είχατε προβλέψει ότι ο κ. Αγγελούδης θα είναι δεύτερος και με τόσο μικρή διαφορά από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα;

Προβλέψεις εγώ κάνω μόνο στον καιρό. Σε αυτό πιστεύω πως ύστερα από τόσο χρόνια έχω κάποια υποστήριξη και στήριξη από το κοινό. Τώρα για τις υπόλοιπες προβλέψεις σε ότι αφορά στην πολιτική: όπως καταλαβαίνετε εγώ είμαι εντελώς καινούργιος στον χώρο και δεν έχω τέτοια εμπειρία που να μπορούσα να πω ως πολιτικός ότι θα γίνει εκείνο ή το άλλο. Αλλά μπορείτε πραγματικά να ρωτήσετε τον Στέλιο τον Αγγελούδη, αν έπεσα μέσα σε αυτό που του είπα την τελευταία φορά (γελάει).

Γιατί ο κόσμος δεν ψήφισε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα;

Από κουβέντες που έκανα με πολύ κόσμο και μάλιστα με κόσμο που τον ψήφισε για δήμαρχο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ζέρβας μάλλον δεν κατάφερε ή καλύτερα δεν έπεισε ότι μπορεί να κάνει την διαφορά και δεν επέδειξε κάποιο σχέδιο επίλυσης σημαντικών προβλημάτων της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Γιατί σας επέλεξε στην πρώτη θέση;

Δεν θεωρώ απαραίτητο και δίκαιο να αποκτήσω την εικόνα του νικητή σε μια υπερκομματική ομάδα όπως η "ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" του ανεξάρτητου Στέλιου Αγγελούδη, καθώς οι συνυποψήφιοί μου έρχονται απ' όλο το πολιτικό φάσμα και δούλεψαν πολύ σκληρά με βάση και γνώμονα πάντα τον καθαρό και τίμιο αγώνα και κυρίως με έναν σκοπό: να πάμε τη Θεσσαλονίκη μπροστά. Καλή επιτυχία εύχομαι φυσικά από καρδιάς στον Στέλιο Αγγελούδη στον δεύτερο γύρο την Κυριακή. Την αξίζει.

arnaoytogloy-9-proinos-kafes.JPG

Ποιο είναι το μήνυμα για την ερχόμενη Κυριακή;

Όπως πολλές φορές λέω στην ΕΡΤ3: «Για να μη χάνετε τον…καιρό σας» τώρα θα έλεγα: «Είναι καιρός για Στέλιο Αγγελούδη» (γελάει).

Με τι χαλαρώνετε σήμερα; Υπάρχει κάποιο χόμπι;

Μιλάω στο τηλέφωνο με φίλους, διαβάζω, περπατάω πολύ στη πόλη, βλέπω και ταινίες.

Αγαπημένο βιβλίο;

Το Sapiens του Γιουβάλ Χαράρι.

Με τον αδελφό σας είστε δύο πολύ γνωστά τηλεοπτικά πρόσωπα. Είστε και αυστηροί κριτές ο ένας για τον άλλο;

Δεν θα έλεγα αυστηροί, περισσότερο συμβουλευτικοί (χαμογελάει).

arnaoytogloy-3-proinos-kafes.JPG

Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί: αν το είχατε τι θα αλλάζατε στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης;

Δεν νομίζω ότι ένα μαγικό ραβδί θα μπορούσε να αλλάξει την καθημερινότητα μιας πόλης, μιας χώρας ή του πλανήτη. Για να γίνει αυτό χρειάζεται εκτός από αλλαγή νοοτροπίας, χρόνος, συνέπεια, συγκεκριμένοι στόχοι και οράματα με γνώμονα τη λογική και κυρίως την πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση για παράδειγμα που επηρεάζει και τη Θεσσαλονίκη θέλει σαφείς στόχους, παγκόσμια συνεννόηση και ανάλογη δράση. 

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών, η τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει κατά την άποψή μου να μπει σε ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο, καθώς θα ξεπεράσει σε λίγα μόλις χρόνια κατά πολύ το επίπεδο νοημοσύνης των ανθρώπων. 

Η δημιουργία εξαιρετικά ρεαλιστικών ψεύτικων βίντεο, ηχογραφήσεων και εικόνων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζονται "deepfakes", θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες δίνοντας απαντήσεις σε μεταφυσικά και θεολογικά ερωτήματα ή συμμετέχοντας στην κατασκευή σύνθετων κοσμοθεωριών ή και γιατί όχι μιας νέας θρησκείας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία. 

Τι κι αν άλλαζε, λοιπόν με μαγικό τρόπο η καθημερινότητα μόνο για την πόλη μας. Το μαγικό ραβδί δεν θα είχε λάβει υπόψη του όμως την μεθαυριανή πραγματικότητα όπου και θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε νέα μαγικά κόλπα! Αργά ή γρήγορα λοιπόν θα επιστρέφαμε στην ίδια κατάσταση. Άλλωστε, όπως είπε και ο Τόλκιν «καλό θα είναι να μην ανακατευόμαστε στις δουλειές των μάγων γιατί είναι ευαίσθητοι και θυμώνουν εύκολα».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία