ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με τη νέα δήμαρχο Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου (βίντεο)

Αυτοδιοικητικός ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε στην πλατεία Λαγκαδά με τη νέα δήμαρχο Νίκη Ανδρεάδου. Συζητήσαμε για τα παιδικά της χρόνια, τις αναμνήσεις από το χωριό, τις σπουδές στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το δύσκολο επάγγελμα του γιατρού

 21/10/2023 08:00

Πρωινός καφές με τη νέα δήμαρχο Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου (βίντεο)

Νίκος Οικονόμου

Αυτοδιοικητικός ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε στην πλατεία Λαγκαδά με τη νέα δήμαρχο Νίκη Ανδρεάδου, μια από τις τρεις γυναίκες που εκλέχτηκαν στη θέση του δημάρχου στο νομό Θεσσαλονίκης. Συζητήσαμε για τα παιδικά της χρόνια και τις καλοκαιρινές αναμνήσεις από το χωριό, τις σπουδές στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το δύσκολο επάγγελμα του γιατρού. Εκεί όταν δούλευε στο Κέντρο Υγείας του Λαγκάδα γεννήθηκε και η ιδέα να ασχοληθεί με τα κοινά. Εξετάζοντας ασθενείς της άκουσε για τα προβλήματα του δήμου και πήρε την απόφαση. 

Το 2014 βγήκε πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος και στη συνέχεια ορίστηκε αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, το 2019 τέθηκε επικεφαλής παράταξης και έχασε στο δεύτερο γύρο («Η αντιπολίτευση ήταν ένα πολύ καλό σχολείο», λέει) και τέσσερα χρόνια αργότερα κέρδισε πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο με 57%. Όσο για το στοίχημα των πρώτων ημερών αυτό θα είναι η καθημερινότητα. 

«Να αντιληφθούν οι πολίτες ότι κάτι άλλαξε. Είτε αφορά την καθαριότητα είτε αφορά την ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών μας είτε αφορά την ασφάλεια στις μετακινήσεις τους».

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-1.JPG

Πίνετε πρωινό καφέ;

Πάντοτε. Η μέρα ξεκινά με έναν ζεστό ελληνικό καφέ. Διπλός ελληνικός και με ικανοποιητική ποσότητα και πάντοτε με ζάχαρη.

Οι καφέδες είναι πιο γλυκοί από τις 8 Οκτωβρίου που εκλεγήκατε με την πρώτη; Ή μήπως πιο ζόρικοι;

Πιο απολαυστικοί θα έλεγα (γελάει). Όχι τόσο χαλαροί, αλλά πιο απολαυστικοί. Το ίδιο χαρμάνι βέβαια.

Ζόρικος με την έννοια ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να σας ζητά πράγματα…

Όχι, μπορώ να πω πως όχι. Δεν είναι η μέθη του αποτελέσματος. Ωστόσο υπήρχε και η δεύτερη Κυριακή που μπορεί εμάς να μην μας απασχόλησε καθώς είχαμε βγει από την πρώτη , αλλά υπήρχε το ενδιαφέρον στα social media. Εμείς απολαύσαμε την επιτυχία από την πρώτη Κυριακή, δεν ταλαιπωρήσαμε τον κόσμο μας, δεν ταλαιπωρηθήκαμε και εμείς, μια και η εντολή ήταν δυνατή και το τελειώσαμε εκεί.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-13jpg.jpeg

Με τους γονείς κρατώντας το πτυχίο της Ιατρικής στο χέρι


Πάμε αρκετά χρόνια πίσω: Καταγωγή από την κοινότητα Καρτερών στο Λαγκαδά, αλλά γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη, έτσι;

Ακριβώς. Η καταγωγή των γονιών μου είναι από χωριά του δήμου Λαγκαδά, από τις ενότητες που συνενώθηκαν το 2010 και ήταν κατ΄ αρχήν δημότες Λαχανά και μετά τη συνένωση με τον Καλλικράτη στον τεράστιο δήμο του Λαγκαδά.

Θεσσαλονίκη που μεγαλώσατε;

Στο Ρετζίκι.

Οι γονείς σας τι έκαναν;

Ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο πατέρας μου ασχολείται με τις διεθνείς μεταφορές.

Πόσο σας επηρέασαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας;

Ε, βέβαια, πολύ. Εγώ μπορεί να είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά προέρχομαι από μια οικογένεια ελεύθερων επαγγελματιών. Βιοπαλαιστές θα έλεγα. Άνθρωποι που στην πορεία της ζωής τους μάς πρόσφεραν πολλά και φυσικά τα μηνύματα και ο τρόπος που ζούσαν ήταν αυτός που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα μου. Θα έλεγα την αγωνιστικότητα και τη μαχητικότητα που με διακρίνει.

Ποιες παιδικές αναμνήσεις σας έρχονται στο μυαλό; Πως ήταν η ζωή στο χωριό;

Ωραίες. Γιατί το χωριό ήταν το καταφύγιο των καλοκαιρινών διακοπών, με φίλους και συγγενικά πρόσωπα. Χρόνια ξένοιαστα και όμορφα. Άλλη ζωή, κοντά στη φύση, επαφή με τα ζώα, σε μια αγροτική περιοχή.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-4.JPG


Η ζωή στη Θεσσαλονίκη ήταν πιο σκληρή;

Πιο τυποποιημένη, πιο σε κουτάκια θα έλεγα. Καλοκαίρι και χωριό ήταν κάτι μόνο ευχάριστο.

Σε ποιο σχολείο φοιτήσατε;

Στο γυμνάσιο και το Λύκειο Μετεώρων.

Καλή μαθήτρια;

Ναι, άριστη πάντοτε (γελάει). Έπαιρνα όλους τους τίτλους αριστείας και ήμουν και σημαιοφόρος. Αυτό για το οποίο υπερηφανεύονταν πάντοτε οι γονείς μου.

Τι κάνατε μικρή με όρεξη εκείνα τα χρόνια εκτός από τα μαθήματα;

Ήμουν και είμαι λάτρης των ξένων γλωσσών. Οπότε η αγωνία των γονιών μου ήταν να μάθω και τα αγγλικά και τα γερμανικά και τα γαλλικά και πλέον ως φοιτήτρια ξεκίνησα και τα ιταλικά. Α, ναι έπαιζα και βόλεϊ (χαμογελάει).

Γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε Ιατρική;

(Σκέφτεται). Μα, με κέρδισε. Παρότι δεν προέρχομαι από οικογένεια γιατρών ήταν κάτι που μου άρεσε και πιο συγκεκριμένα η ειδικότητα της γενικής ιατρικής που επέλεξα στη συνέχεια. Μια ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου που δεν απομονώνεται σε κάποιο σύστημα, όπως το γαστρεντερικό ή το καρδιολογικό, αλλά τα βλέπεις όλα. Μου άρεζε η συνολική αντιμετώπιση. Ακόμη και στην ψυχιατρική παρεμβαίνουμε. Είναι σημαντικό να ξεκινάς και να τελειώνεις πρωτοβάθμια τον ασθενή σου.

Που φοιτήσατε;

Στο Αριστοτέλειο. Ακολούθησε το αγροτικό που έφυγα στα Σέρβια της Κοζάνης και επέστρεψα για να κάνω την ειδικότητά μου στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Έκανα ένα μεταπτυχιακό κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και μετά δουλειά (χαμογελάει).

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-7.JPG


Πόσο εύκολος είναι ο συνδυασμός γιατρός, γυναίκα και Θεσσαλονίκη;

Η δουλειά είναι κατ' αρχήν αγάπη. Και μετά όλοι πρέπει να εργαστούμε όπως για κάθε εργαζόμενη ή και μητέρα, γιατί και αυτός ο ρόλος ήρθε στη συνέχεια για μένα. Η Ιατρική βέβαια έχει κάποιες ιδιαίτερες υποχρεώσεις, με συνεχή συνέπεια και χωρίς ωράρια.

Όπως και ο δήμαρχος…

(Γελάει). Ναι, έχω εκπαιδευτεί, λοιπόν. Η Ιατρική είναι ένα λειτούργημα, αλλά αν το δούμε βιοποριστικά και εγώ πρέπει να τηρήσω ωράρια, όπως πολλές γυναίκες εργαζόμενες. Να πούμε και κάτι άλλο. Εγώ υπηρετώ το δημόσιο που για να είμαστε ειλικρινείς προσφέρει κάποιες άλλες ανέσεις. Πολλές γυναίκες δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή και πολλές φορές δεν υπάρχει και προστασία είτε συλλογική είτε θεσμική.

Πως ήταν η περίοδος του κορονοϊού ως μάχιμη γιατρός στο Κέντρο Υγείας του Λαγκαδά; Τα πήγαμε καλά ως χώρα;

Είμαι γενικά ικανοποιημένη. Ήταν μια άγνωστη νόσος και η πανδημία κάτι πρωτόγνωρο. Για το νεόφερτο και το αιφνίδιο του φαινομένου θα έλεγα ότι η αντιμετώπιση ήταν πολύ καλή. Βέβαια με μεγάλο προσωπικό κόστος για όλους μας. Όχι μόνο δικό μου, αλλά και όλων όσων υπηρετούμε την ιατρική, όπως οι νοσηλευτές, οι γιατροί ακόμη και το διοικητικό προσωπικό και φυσικά όλος ο κόσμος. Όλοι μας κάναμε συνεχείς υπερβάσεις για να είμαστε συνεπείς και να αποδώσουμε Δώσαμε μια μάχη και το πρόσημο ήταν θετικό.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-3.JPG


Το κλικ για τα δημόσια πράγματα πως προέκυψε;

Από την Ιατρική. Από το 2012 που υπηρετώ στο Κέντρο Υγείας του Λαγκαδά και βρέθηκα στο τόπο μου εντόπισα κενά, ότι υπάρχουν προβληματισμοί στους ασθενείς που παρακολουθούσα και οι οποίοι είχαν σχέση με το δήμο Λαγκαδά. Εκεί λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι πέραν από την ιατρική φροντίδα και μέριμνα μπορούσα να προσφέρω και κάτι παραπάνω. Έτσι αναζήτησα με δική μου πρωτοβουλία τον συνδυασμό για να είμαι υποψήφια και με δική μου απόφαση ζήτησα από τον τότε διεκδικητή του δήμου το 2014, που ήταν ο κ. Καραγιάννης, να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του. Έτσι μπήκα.

Και υπηρετήσατε σε διοικητικές θέσεις…

Ήταν και επιτυχής η πρώτη συμμετοχή μου, καθώς βγήκα πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος στη δημοτική ενότητα του Λαγκάδα και δεύτερη σε όλο το δήμο. Ο κ. Καραγιάννης, ο τότε δήμαρχος, μού εμπιστεύθηκε τη θέση της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής, κάτι που ήταν κοντά στον τομέα μου και μπορούσα να υπηρετήσω καλά και στη συνέχεια τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, θεωρώντας ότι μπορούσα να διατηρήσω την ισονομία και την ισότητα στην αντιμετώπιση όλων των δημοτικών συμβούλων, κάτι το οποίο νομίζω ότι έκανα με επιτυχία.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-2.JPG


Πως ήταν η εμπειρία από τις θητείες σας σε θέσεις ευθύνης στο δήμο; Σας βοήθησαν;

Φυσικά. Με δεδομένο ότι το 2014 ήταν η πρώτη μου εμφάνιση και υπήρχε μια αντικειμενικά ομολογούμενη απειρία ο χώρος και η υποστήριξη που μου δόθηκε τότε να ενεργήσω επάνω ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι μεγαλύτερο σχολείο από όλα ήταν η θητεία μου τα τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Από το 2019 μέχρι το2023;

Ναι, ήταν μια τιμητική θέση. Δεύτερη παράταξη μέσα στο δήμο εν μέσω μεγάλης αντιπαλότητας, καθώς ο νόμος τότε έδινε εύκολα τα δικαίωμα να σχηματιστούν συμπράξεις. Ήταν μεγαλύτερο σχολείο η αντιπολίτευση για μένα παρά η διοίκηση. Χρειάστηκε να διαβάσω νόμους και τεχνικά προγράμματα και να αναζητήσω τις αντικειμενικές πηγές σε όλους τους τομείς.

Άρα χρειάζεται και το σχολείο της αντιπολίτευσης;

Φάνηκε και εκ του αποτελέσματος (γελάει).

Πόσος εύκολος είναι ένας προεκλογικός αγώνας σε 47 χωριά;

Πολύ δύσκολος.

Πήγατε σε όλα;

Εννοείται. Και όχι μόνο μια φορά. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο ψηφοδέλτιό μας. Οι 300 υποψήφιοι είναι γιατί έπρεπε να υπάρχει εκπροσώπηση από κάθε γωνιά και κάθε χωριό του δήμου. Επιπλέον πρέπει να εξασφαλίσεις και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως η επαγγελματική προέλευση, η ενασχόληση του καθενός, ακόμη και σε ότι αφορά τις ράτσες. Εδώ φιλοξενούμε χωριά προσφυγικά, χωριά ντόπια και έπρεπε να υπάρχει μια ισορροπία.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-6.JPG


Αυτήν την περίοδο ήπιατε πολλούς καφέδες; Φάγατε πολύ; Σφίξατε πολλά χέρια;

Όλα αυτά. Αλλά δεν έγιναν μόνο προεκλογικά. Ήταν κάτι το οποίο καλλιεργήσαμε επί τέσσερα χρόνια. Δεν απουσιάσαμε από πουθενά, ο κόσμος δε μας έχασε μετά τη δεύτερη θέση που πήραμε το 2019, αλλά συνεχίσαμε να είμαστε μέσα στην κοινωνία και να συναναστρεφόμαστε με τους πολίτες, να συζητάμε μαζί τους, να μεταφέρουμε τα θέματα και τις αγωνίες τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν μια τετραετής πορεία. Φυσικά μετά τις εθνικές εκλογές όταν και δόθηκε χώρος για να μιλήσουμε και για την αυτοδιοίκηση, αυτή η επικοινωνία εντάθηκε. Μαζί με τα στελέχη της ομάδας μας χτίσαμε τη σχέση με τους πολίτες και δώσαμε με επιτυχία τη μάχη των εκλογών.

Μια δύσκολη στιγμή της περιόδου;

Ήταν αρκετές. Οι πολλές εναλλαγές της αντιπαλότητας όλο αυτό το διάστημα ήταν κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Μόνο τον τελευταίο χρόνο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικούς αντιπάλους. Ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος, ο κ. Ταχματζίδης, που παραιτήθηκε, μετά η αντίπαλη παράταξη του Γιάννη Αναστασιάδη, που αγωνίστηκε μέχρι το τέλος, ενώ κάποια στιγμή είχαμε και την ανακοίνωση του πρώην βουλευτή, του Σάββα Αναστασιάδη, ότι θα είναι υποψήφιος.

Είχατε πολλούς αντιπάλους…

Είχα πολλούς αντιπάλους και δεν είχα σταθερό περιβάλλον για να κτίσω την προεκλογική μου τακτική.

Η καλή στιγμή ήταν την Κυριακή των εκλογών;

Ναι, ακριβώς. Η ανταμοιβή όλης αυτής της προσπάθειας (χαμογελάει).

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-11.JPG

Mε όλη την οικογένεια στην τελική ευθεία των εκλογών

Πάμε στην επόμενη ημέρα: Πως θέλετε να σας αποκαλούν; Δήμαρχε, δημαρχίνα ή Νίκη;

Το αυθόρμητο και αυτό που ήδη βιώνω εδώ και 10 ημέρες -γιατί είμαι ακόμη η επόμενη δήμαρχος- είναι το Νίκη. Αυτό είναι όνομά μου και αυτό έχει μάθει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια. Και σε αυτό ανταποκρίνομαι.

Καταλάβατε γιατί κερδίσατε από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με το πολύ υψηλό ποσοστό που έφτασε το 57%;

Ναι.

Γιατί;

Ο κόσμος ήθελε μια αλλαγή. Να αναδειχθούν νέα και φρέσκα πρόσωπα, αλλά και νέες ιδέες. Ανανέωση και προοπτική για αυτό το δήμο που είναι πραγματικά ένας ευλογημένος τόπος, αλλά δεν έχει εισπράξει αυτό που δικαιούται. Ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν πρωταγωνιστεί. Είναι πολύ άδικο και είναι αυτό που έστρεψε τους συνδημότες μας προς εμάς. Γιατί τους δώσαμε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο και το οποίο έδινε αυτήν την αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας. Για να πάρει ο Λαγκαδάς το ρόλο που του αξίζει και να μην είναι απλά κομπάρσος.

Κάποιοι πρώην δήμαρχοι Λαγκάδα κοίταξαν στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν ολοκλήρωσαν τη θητείες του και δε διεκδίκησαν επανεκλογή. Εσείς θα μείνετε εδώ;

Εγώ ήρθα για να υπηρετήσω το δήμο Λαγκαδά και όχι για να εξυπηρετήσω άλλες δικές μου φιλοδοξίες. Φιλοδοξία μου είναι πραγματικά να αποδώσω στον κόσμο που μάς εμπιστεύθηκε -ο Θεός να μας δίνει υγεία και σώφρωνα νου. Ήρθα και θα μείνω. Θέλω να αποδώσω αυτά τα πέντε χρόνια και γιατί όχι και μετά.

Θα έχετε μια πενταετή θητεία. Ποιο είναι το βασικό στοίχημα για το δήμο;

Το πρώτο; Για τις πρώτες 100 ημέρες;

Ναι.

Η καθημερινότητα. Να αντιληφθούν οι πολίτες ότι κάτι άλλαξε. Είτε αφορά την καθαριότητα είτε αφορά την ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών μας είτε αφορά την ασφάλεια στις μετακινήσεις τους. Οι πρώτες 100 ημέρες θα είναι για εμάς απόδοση στην καθημερινότητα. Παράλληλα βάζουμε εμπρός τις διεκδικήσεις σε θέματα υποδομών που πρέπει να αποδώσουμε στον τόπο μας. Μια στρεβλή κατάσταση και μια παθογένεια στις υποδομές του Λαγκαδά που έχουν μείνει πίσω και ίσως είναι και ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Η πρώτη απόφαση όταν αναλάβετε τη θέση του δημάρχου από τις 1.1. του 2024;

Θα δούμε. Θα αναλάβουμε και θα δούμε εκ των έσω και τις ανάγκες που έχουν προκύψει μέχρι τότε.

andreadoy-dimarxos-lagkada-1-1.jpg


Υπάρχει κάποιος δήμαρχος που είναι το πρότυπό σας;

Ο Αντώνης Τρίτσης. Μπορεί η θητεία του να ήταν σύντομη, αλλά σε αυτό το διάστημα προσπάθησε για τον δήμο Αθηναίων, άφησε πίσω μια σημαντική σφραγίδα και συγκέρασε και διαφορετικές πολιτικές καταβολές και προελεύσεις.

Πάμε λίγο στα πιο προσωπικά: Νίκη Ανδρεάδου σε τρεις λέξεις;

(Σκέφτεται). Δύσκολο αυτό.

Μπορείτε και σε πέντε λέξεις…

Είναι πολύπλευρη η προσωπικότητά μου, οπότε δεν μπορώ να περιοριστώ (γελάει). Θα έλεγα εργατικός, συνεπής, δίκαιος, προσφορά και χωρίς ωράριο, Non stop (γελάει).

Είστε αποφασισμένη να αφιερώνεται στην οικογένεια λιγότερο χρόνο από ό,τι παλιά;

(Χαμογελάει). Ήδη το έχουν βιώσει. Τα εύσημα για τη νίκη δεν είναι μόνο για μένα και την ομάδα μου. Τα μεγάλα εύσημα ανήκουν στην οικογένειά μου που με στήριξε. Ήταν μια απόφαση από κοινού. Δεν την έλαβα μόνη μου ούτε ήταν μια ατομική φιλοδοξία της Ανδρεάδου. Ήταν κάτι που εγώ και ο σύζυγός μου, ο Αμφιλόχιος -γιατί τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία και δεν μπορούσαν να εκφέρουν άποψη, αλλά πάντως το απολαμβάνουν- αποφασίσαμε από κοινού. Είπαμε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε και ότι στηρίζει ο ένας τον άλλο. Από πίσω είναι και οι γονείς. Είμαστε η κλασσική ελληνική οικογένεια, με τους παππούδες μαζί να βοηθούν στην ανατροφή των παιδιών μας.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-12.JPG

Με τον σύζυγό της Αμφιλόχιο και τα δύο τους παιδιά, Σταύρο και Χρήστο


Πάμε λίγο στα προσωπικά σας: Υπάρχει κάτι που σας χαλαρώνει σήμερα; Χόμπι υπάρχει;

Η ώρα χαλάρωσης είναι η ώρα που είμαι με τα παιδιά μου.

Πόσο χρονών είναι;

Κλείνει τα 8 ο μεγάλος ο Χρήστος και ο μικρός, ο Σταύρος, είναι 5.

Σας είπαν κάτι το βράδυ των εκλογών;

Ήθελαν τις κόρνες για να συμμετέχουν στη φασαρία (γελάει). Αδημονούσαν ποια ημέρα είναι οι εκλογές για να πάνε να ψηφίσουν και να ρίξουν 50.000 ψηφοδέλτια (Γελάει). Ήταν οι σύμμαχοί μου.

Μαγειρεύετε στο σπίτι;

Ναι, αλλά όχι σε καθημερινή βάση.

Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό;

Είμαι καλή μαγείρισσα σε ό,τι αφορά την κλασσική ελληνική κουζίνα. Πετυχαίνω πάρα πολύ τους μουσακάδες και τις ψαρόσουπες. Δεν είμαι καλή στα γλυκά, γιατί δεν είναι και η προτίμησή μου. Εγώ είμαι πιο πολύ του αλμυρού.

Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί: αν το είχατε τι θα αλλάζατε δια μαγείας στο Λαγκαδά;

Το μαγικό ραβδί (σκέφτεται). Ο Λαγκαδάς έχει πάρα πολλές ανάγκες και πολύ συχνά για να λυθούν πρέπει να αναφερθούμε σε αυτό που λέμε κεντρική εξουσία. Το δικό μου μαγικό ραβδί θα το χρησιμοποιούσα προκειμένου να αφήσουμε το δήμο Λαγκαδά με όλες αυτές τις εκτάσεις να μπορεί να αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του. 

Να μη χρειάζεται να περνάμε από αυτή τη γραφειοκρατική και ελεγκτική διαδικασία του κράτους. Υπάρχουν φοβερές ανάγκες, οι λύσεις των οποίων μπορούν να δοθούν κεντρικότερα, με τις χρηματοδοτήσεις και τις γραφειοκρατικές κρίσεις. Όμως ο δήμος Λαγκαδά πρέπει να μπορεί να αποφασίζει για το δικό του μέλλον.

Αυτοδιοικητικός ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε στην πλατεία Λαγκαδά με τη νέα δήμαρχο Νίκη Ανδρεάδου, μια από τις τρεις γυναίκες που εκλέχτηκαν στη θέση του δημάρχου στο νομό Θεσσαλονίκης. Συζητήσαμε για τα παιδικά της χρόνια και τις καλοκαιρινές αναμνήσεις από το χωριό, τις σπουδές στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το δύσκολο επάγγελμα του γιατρού. Εκεί όταν δούλευε στο Κέντρο Υγείας του Λαγκάδα γεννήθηκε και η ιδέα να ασχοληθεί με τα κοινά. Εξετάζοντας ασθενείς της άκουσε για τα προβλήματα του δήμου και πήρε την απόφαση. 

Το 2014 βγήκε πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος και στη συνέχεια ορίστηκε αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, το 2019 τέθηκε επικεφαλής παράταξης και έχασε στο δεύτερο γύρο («Η αντιπολίτευση ήταν ένα πολύ καλό σχολείο», λέει) και τέσσερα χρόνια αργότερα κέρδισε πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο με 57%. Όσο για το στοίχημα των πρώτων ημερών αυτό θα είναι η καθημερινότητα. 

«Να αντιληφθούν οι πολίτες ότι κάτι άλλαξε. Είτε αφορά την καθαριότητα είτε αφορά την ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών μας είτε αφορά την ασφάλεια στις μετακινήσεις τους».

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-1.JPG

Πίνετε πρωινό καφέ;

Πάντοτε. Η μέρα ξεκινά με έναν ζεστό ελληνικό καφέ. Διπλός ελληνικός και με ικανοποιητική ποσότητα και πάντοτε με ζάχαρη.

Οι καφέδες είναι πιο γλυκοί από τις 8 Οκτωβρίου που εκλεγήκατε με την πρώτη; Ή μήπως πιο ζόρικοι;

Πιο απολαυστικοί θα έλεγα (γελάει). Όχι τόσο χαλαροί, αλλά πιο απολαυστικοί. Το ίδιο χαρμάνι βέβαια.

Ζόρικος με την έννοια ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να σας ζητά πράγματα…

Όχι, μπορώ να πω πως όχι. Δεν είναι η μέθη του αποτελέσματος. Ωστόσο υπήρχε και η δεύτερη Κυριακή που μπορεί εμάς να μην μας απασχόλησε καθώς είχαμε βγει από την πρώτη , αλλά υπήρχε το ενδιαφέρον στα social media. Εμείς απολαύσαμε την επιτυχία από την πρώτη Κυριακή, δεν ταλαιπωρήσαμε τον κόσμο μας, δεν ταλαιπωρηθήκαμε και εμείς, μια και η εντολή ήταν δυνατή και το τελειώσαμε εκεί.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-13jpg.jpeg

Με τους γονείς κρατώντας το πτυχίο της Ιατρικής στο χέρι


Πάμε αρκετά χρόνια πίσω: Καταγωγή από την κοινότητα Καρτερών στο Λαγκαδά, αλλά γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη, έτσι;

Ακριβώς. Η καταγωγή των γονιών μου είναι από χωριά του δήμου Λαγκαδά, από τις ενότητες που συνενώθηκαν το 2010 και ήταν κατ΄ αρχήν δημότες Λαχανά και μετά τη συνένωση με τον Καλλικράτη στον τεράστιο δήμο του Λαγκαδά.

Θεσσαλονίκη που μεγαλώσατε;

Στο Ρετζίκι.

Οι γονείς σας τι έκαναν;

Ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο πατέρας μου ασχολείται με τις διεθνείς μεταφορές.

Πόσο σας επηρέασαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας;

Ε, βέβαια, πολύ. Εγώ μπορεί να είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά προέρχομαι από μια οικογένεια ελεύθερων επαγγελματιών. Βιοπαλαιστές θα έλεγα. Άνθρωποι που στην πορεία της ζωής τους μάς πρόσφεραν πολλά και φυσικά τα μηνύματα και ο τρόπος που ζούσαν ήταν αυτός που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα μου. Θα έλεγα την αγωνιστικότητα και τη μαχητικότητα που με διακρίνει.

Ποιες παιδικές αναμνήσεις σας έρχονται στο μυαλό; Πως ήταν η ζωή στο χωριό;

Ωραίες. Γιατί το χωριό ήταν το καταφύγιο των καλοκαιρινών διακοπών, με φίλους και συγγενικά πρόσωπα. Χρόνια ξένοιαστα και όμορφα. Άλλη ζωή, κοντά στη φύση, επαφή με τα ζώα, σε μια αγροτική περιοχή.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-4.JPG


Η ζωή στη Θεσσαλονίκη ήταν πιο σκληρή;

Πιο τυποποιημένη, πιο σε κουτάκια θα έλεγα. Καλοκαίρι και χωριό ήταν κάτι μόνο ευχάριστο.

Σε ποιο σχολείο φοιτήσατε;

Στο γυμνάσιο και το Λύκειο Μετεώρων.

Καλή μαθήτρια;

Ναι, άριστη πάντοτε (γελάει). Έπαιρνα όλους τους τίτλους αριστείας και ήμουν και σημαιοφόρος. Αυτό για το οποίο υπερηφανεύονταν πάντοτε οι γονείς μου.

Τι κάνατε μικρή με όρεξη εκείνα τα χρόνια εκτός από τα μαθήματα;

Ήμουν και είμαι λάτρης των ξένων γλωσσών. Οπότε η αγωνία των γονιών μου ήταν να μάθω και τα αγγλικά και τα γερμανικά και τα γαλλικά και πλέον ως φοιτήτρια ξεκίνησα και τα ιταλικά. Α, ναι έπαιζα και βόλεϊ (χαμογελάει).

Γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε Ιατρική;

(Σκέφτεται). Μα, με κέρδισε. Παρότι δεν προέρχομαι από οικογένεια γιατρών ήταν κάτι που μου άρεσε και πιο συγκεκριμένα η ειδικότητα της γενικής ιατρικής που επέλεξα στη συνέχεια. Μια ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου που δεν απομονώνεται σε κάποιο σύστημα, όπως το γαστρεντερικό ή το καρδιολογικό, αλλά τα βλέπεις όλα. Μου άρεζε η συνολική αντιμετώπιση. Ακόμη και στην ψυχιατρική παρεμβαίνουμε. Είναι σημαντικό να ξεκινάς και να τελειώνεις πρωτοβάθμια τον ασθενή σου.

Που φοιτήσατε;

Στο Αριστοτέλειο. Ακολούθησε το αγροτικό που έφυγα στα Σέρβια της Κοζάνης και επέστρεψα για να κάνω την ειδικότητά μου στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Έκανα ένα μεταπτυχιακό κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και μετά δουλειά (χαμογελάει).

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-7.JPG


Πόσο εύκολος είναι ο συνδυασμός γιατρός, γυναίκα και Θεσσαλονίκη;

Η δουλειά είναι κατ' αρχήν αγάπη. Και μετά όλοι πρέπει να εργαστούμε όπως για κάθε εργαζόμενη ή και μητέρα, γιατί και αυτός ο ρόλος ήρθε στη συνέχεια για μένα. Η Ιατρική βέβαια έχει κάποιες ιδιαίτερες υποχρεώσεις, με συνεχή συνέπεια και χωρίς ωράρια.

Όπως και ο δήμαρχος…

(Γελάει). Ναι, έχω εκπαιδευτεί, λοιπόν. Η Ιατρική είναι ένα λειτούργημα, αλλά αν το δούμε βιοποριστικά και εγώ πρέπει να τηρήσω ωράρια, όπως πολλές γυναίκες εργαζόμενες. Να πούμε και κάτι άλλο. Εγώ υπηρετώ το δημόσιο που για να είμαστε ειλικρινείς προσφέρει κάποιες άλλες ανέσεις. Πολλές γυναίκες δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή και πολλές φορές δεν υπάρχει και προστασία είτε συλλογική είτε θεσμική.

Πως ήταν η περίοδος του κορονοϊού ως μάχιμη γιατρός στο Κέντρο Υγείας του Λαγκαδά; Τα πήγαμε καλά ως χώρα;

Είμαι γενικά ικανοποιημένη. Ήταν μια άγνωστη νόσος και η πανδημία κάτι πρωτόγνωρο. Για το νεόφερτο και το αιφνίδιο του φαινομένου θα έλεγα ότι η αντιμετώπιση ήταν πολύ καλή. Βέβαια με μεγάλο προσωπικό κόστος για όλους μας. Όχι μόνο δικό μου, αλλά και όλων όσων υπηρετούμε την ιατρική, όπως οι νοσηλευτές, οι γιατροί ακόμη και το διοικητικό προσωπικό και φυσικά όλος ο κόσμος. Όλοι μας κάναμε συνεχείς υπερβάσεις για να είμαστε συνεπείς και να αποδώσουμε Δώσαμε μια μάχη και το πρόσημο ήταν θετικό.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-3.JPG


Το κλικ για τα δημόσια πράγματα πως προέκυψε;

Από την Ιατρική. Από το 2012 που υπηρετώ στο Κέντρο Υγείας του Λαγκαδά και βρέθηκα στο τόπο μου εντόπισα κενά, ότι υπάρχουν προβληματισμοί στους ασθενείς που παρακολουθούσα και οι οποίοι είχαν σχέση με το δήμο Λαγκαδά. Εκεί λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι πέραν από την ιατρική φροντίδα και μέριμνα μπορούσα να προσφέρω και κάτι παραπάνω. Έτσι αναζήτησα με δική μου πρωτοβουλία τον συνδυασμό για να είμαι υποψήφια και με δική μου απόφαση ζήτησα από τον τότε διεκδικητή του δήμου το 2014, που ήταν ο κ. Καραγιάννης, να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του. Έτσι μπήκα.

Και υπηρετήσατε σε διοικητικές θέσεις…

Ήταν και επιτυχής η πρώτη συμμετοχή μου, καθώς βγήκα πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος στη δημοτική ενότητα του Λαγκάδα και δεύτερη σε όλο το δήμο. Ο κ. Καραγιάννης, ο τότε δήμαρχος, μού εμπιστεύθηκε τη θέση της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής, κάτι που ήταν κοντά στον τομέα μου και μπορούσα να υπηρετήσω καλά και στη συνέχεια τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, θεωρώντας ότι μπορούσα να διατηρήσω την ισονομία και την ισότητα στην αντιμετώπιση όλων των δημοτικών συμβούλων, κάτι το οποίο νομίζω ότι έκανα με επιτυχία.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-2.JPG


Πως ήταν η εμπειρία από τις θητείες σας σε θέσεις ευθύνης στο δήμο; Σας βοήθησαν;

Φυσικά. Με δεδομένο ότι το 2014 ήταν η πρώτη μου εμφάνιση και υπήρχε μια αντικειμενικά ομολογούμενη απειρία ο χώρος και η υποστήριξη που μου δόθηκε τότε να ενεργήσω επάνω ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι μεγαλύτερο σχολείο από όλα ήταν η θητεία μου τα τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Από το 2019 μέχρι το2023;

Ναι, ήταν μια τιμητική θέση. Δεύτερη παράταξη μέσα στο δήμο εν μέσω μεγάλης αντιπαλότητας, καθώς ο νόμος τότε έδινε εύκολα τα δικαίωμα να σχηματιστούν συμπράξεις. Ήταν μεγαλύτερο σχολείο η αντιπολίτευση για μένα παρά η διοίκηση. Χρειάστηκε να διαβάσω νόμους και τεχνικά προγράμματα και να αναζητήσω τις αντικειμενικές πηγές σε όλους τους τομείς.

Άρα χρειάζεται και το σχολείο της αντιπολίτευσης;

Φάνηκε και εκ του αποτελέσματος (γελάει).

Πόσος εύκολος είναι ένας προεκλογικός αγώνας σε 47 χωριά;

Πολύ δύσκολος.

Πήγατε σε όλα;

Εννοείται. Και όχι μόνο μια φορά. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο ψηφοδέλτιό μας. Οι 300 υποψήφιοι είναι γιατί έπρεπε να υπάρχει εκπροσώπηση από κάθε γωνιά και κάθε χωριό του δήμου. Επιπλέον πρέπει να εξασφαλίσεις και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως η επαγγελματική προέλευση, η ενασχόληση του καθενός, ακόμη και σε ότι αφορά τις ράτσες. Εδώ φιλοξενούμε χωριά προσφυγικά, χωριά ντόπια και έπρεπε να υπάρχει μια ισορροπία.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-6.JPG


Αυτήν την περίοδο ήπιατε πολλούς καφέδες; Φάγατε πολύ; Σφίξατε πολλά χέρια;

Όλα αυτά. Αλλά δεν έγιναν μόνο προεκλογικά. Ήταν κάτι το οποίο καλλιεργήσαμε επί τέσσερα χρόνια. Δεν απουσιάσαμε από πουθενά, ο κόσμος δε μας έχασε μετά τη δεύτερη θέση που πήραμε το 2019, αλλά συνεχίσαμε να είμαστε μέσα στην κοινωνία και να συναναστρεφόμαστε με τους πολίτες, να συζητάμε μαζί τους, να μεταφέρουμε τα θέματα και τις αγωνίες τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν μια τετραετής πορεία. Φυσικά μετά τις εθνικές εκλογές όταν και δόθηκε χώρος για να μιλήσουμε και για την αυτοδιοίκηση, αυτή η επικοινωνία εντάθηκε. Μαζί με τα στελέχη της ομάδας μας χτίσαμε τη σχέση με τους πολίτες και δώσαμε με επιτυχία τη μάχη των εκλογών.

Μια δύσκολη στιγμή της περιόδου;

Ήταν αρκετές. Οι πολλές εναλλαγές της αντιπαλότητας όλο αυτό το διάστημα ήταν κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Μόνο τον τελευταίο χρόνο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικούς αντιπάλους. Ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος, ο κ. Ταχματζίδης, που παραιτήθηκε, μετά η αντίπαλη παράταξη του Γιάννη Αναστασιάδη, που αγωνίστηκε μέχρι το τέλος, ενώ κάποια στιγμή είχαμε και την ανακοίνωση του πρώην βουλευτή, του Σάββα Αναστασιάδη, ότι θα είναι υποψήφιος.

Είχατε πολλούς αντιπάλους…

Είχα πολλούς αντιπάλους και δεν είχα σταθερό περιβάλλον για να κτίσω την προεκλογική μου τακτική.

Η καλή στιγμή ήταν την Κυριακή των εκλογών;

Ναι, ακριβώς. Η ανταμοιβή όλης αυτής της προσπάθειας (χαμογελάει).

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-11.JPG

Mε όλη την οικογένεια στην τελική ευθεία των εκλογών

Πάμε στην επόμενη ημέρα: Πως θέλετε να σας αποκαλούν; Δήμαρχε, δημαρχίνα ή Νίκη;

Το αυθόρμητο και αυτό που ήδη βιώνω εδώ και 10 ημέρες -γιατί είμαι ακόμη η επόμενη δήμαρχος- είναι το Νίκη. Αυτό είναι όνομά μου και αυτό έχει μάθει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια. Και σε αυτό ανταποκρίνομαι.

Καταλάβατε γιατί κερδίσατε από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με το πολύ υψηλό ποσοστό που έφτασε το 57%;

Ναι.

Γιατί;

Ο κόσμος ήθελε μια αλλαγή. Να αναδειχθούν νέα και φρέσκα πρόσωπα, αλλά και νέες ιδέες. Ανανέωση και προοπτική για αυτό το δήμο που είναι πραγματικά ένας ευλογημένος τόπος, αλλά δεν έχει εισπράξει αυτό που δικαιούται. Ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν πρωταγωνιστεί. Είναι πολύ άδικο και είναι αυτό που έστρεψε τους συνδημότες μας προς εμάς. Γιατί τους δώσαμε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο και το οποίο έδινε αυτήν την αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας. Για να πάρει ο Λαγκαδάς το ρόλο που του αξίζει και να μην είναι απλά κομπάρσος.

Κάποιοι πρώην δήμαρχοι Λαγκάδα κοίταξαν στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν ολοκλήρωσαν τη θητείες του και δε διεκδίκησαν επανεκλογή. Εσείς θα μείνετε εδώ;

Εγώ ήρθα για να υπηρετήσω το δήμο Λαγκαδά και όχι για να εξυπηρετήσω άλλες δικές μου φιλοδοξίες. Φιλοδοξία μου είναι πραγματικά να αποδώσω στον κόσμο που μάς εμπιστεύθηκε -ο Θεός να μας δίνει υγεία και σώφρωνα νου. Ήρθα και θα μείνω. Θέλω να αποδώσω αυτά τα πέντε χρόνια και γιατί όχι και μετά.

Θα έχετε μια πενταετή θητεία. Ποιο είναι το βασικό στοίχημα για το δήμο;

Το πρώτο; Για τις πρώτες 100 ημέρες;

Ναι.

Η καθημερινότητα. Να αντιληφθούν οι πολίτες ότι κάτι άλλαξε. Είτε αφορά την καθαριότητα είτε αφορά την ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών μας είτε αφορά την ασφάλεια στις μετακινήσεις τους. Οι πρώτες 100 ημέρες θα είναι για εμάς απόδοση στην καθημερινότητα. Παράλληλα βάζουμε εμπρός τις διεκδικήσεις σε θέματα υποδομών που πρέπει να αποδώσουμε στον τόπο μας. Μια στρεβλή κατάσταση και μια παθογένεια στις υποδομές του Λαγκαδά που έχουν μείνει πίσω και ίσως είναι και ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Η πρώτη απόφαση όταν αναλάβετε τη θέση του δημάρχου από τις 1.1. του 2024;

Θα δούμε. Θα αναλάβουμε και θα δούμε εκ των έσω και τις ανάγκες που έχουν προκύψει μέχρι τότε.

andreadoy-dimarxos-lagkada-1-1.jpg


Υπάρχει κάποιος δήμαρχος που είναι το πρότυπό σας;

Ο Αντώνης Τρίτσης. Μπορεί η θητεία του να ήταν σύντομη, αλλά σε αυτό το διάστημα προσπάθησε για τον δήμο Αθηναίων, άφησε πίσω μια σημαντική σφραγίδα και συγκέρασε και διαφορετικές πολιτικές καταβολές και προελεύσεις.

Πάμε λίγο στα πιο προσωπικά: Νίκη Ανδρεάδου σε τρεις λέξεις;

(Σκέφτεται). Δύσκολο αυτό.

Μπορείτε και σε πέντε λέξεις…

Είναι πολύπλευρη η προσωπικότητά μου, οπότε δεν μπορώ να περιοριστώ (γελάει). Θα έλεγα εργατικός, συνεπής, δίκαιος, προσφορά και χωρίς ωράριο, Non stop (γελάει).

Είστε αποφασισμένη να αφιερώνεται στην οικογένεια λιγότερο χρόνο από ό,τι παλιά;

(Χαμογελάει). Ήδη το έχουν βιώσει. Τα εύσημα για τη νίκη δεν είναι μόνο για μένα και την ομάδα μου. Τα μεγάλα εύσημα ανήκουν στην οικογένειά μου που με στήριξε. Ήταν μια απόφαση από κοινού. Δεν την έλαβα μόνη μου ούτε ήταν μια ατομική φιλοδοξία της Ανδρεάδου. Ήταν κάτι που εγώ και ο σύζυγός μου, ο Αμφιλόχιος -γιατί τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία και δεν μπορούσαν να εκφέρουν άποψη, αλλά πάντως το απολαμβάνουν- αποφασίσαμε από κοινού. Είπαμε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε και ότι στηρίζει ο ένας τον άλλο. Από πίσω είναι και οι γονείς. Είμαστε η κλασσική ελληνική οικογένεια, με τους παππούδες μαζί να βοηθούν στην ανατροφή των παιδιών μας.

andreadoy-dimarxos-lagkada-proinos-kafes-12.JPG

Με τον σύζυγό της Αμφιλόχιο και τα δύο τους παιδιά, Σταύρο και Χρήστο


Πάμε λίγο στα προσωπικά σας: Υπάρχει κάτι που σας χαλαρώνει σήμερα; Χόμπι υπάρχει;

Η ώρα χαλάρωσης είναι η ώρα που είμαι με τα παιδιά μου.

Πόσο χρονών είναι;

Κλείνει τα 8 ο μεγάλος ο Χρήστος και ο μικρός, ο Σταύρος, είναι 5.

Σας είπαν κάτι το βράδυ των εκλογών;

Ήθελαν τις κόρνες για να συμμετέχουν στη φασαρία (γελάει). Αδημονούσαν ποια ημέρα είναι οι εκλογές για να πάνε να ψηφίσουν και να ρίξουν 50.000 ψηφοδέλτια (Γελάει). Ήταν οι σύμμαχοί μου.

Μαγειρεύετε στο σπίτι;

Ναι, αλλά όχι σε καθημερινή βάση.

Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό;

Είμαι καλή μαγείρισσα σε ό,τι αφορά την κλασσική ελληνική κουζίνα. Πετυχαίνω πάρα πολύ τους μουσακάδες και τις ψαρόσουπες. Δεν είμαι καλή στα γλυκά, γιατί δεν είναι και η προτίμησή μου. Εγώ είμαι πιο πολύ του αλμυρού.

Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί: αν το είχατε τι θα αλλάζατε δια μαγείας στο Λαγκαδά;

Το μαγικό ραβδί (σκέφτεται). Ο Λαγκαδάς έχει πάρα πολλές ανάγκες και πολύ συχνά για να λυθούν πρέπει να αναφερθούμε σε αυτό που λέμε κεντρική εξουσία. Το δικό μου μαγικό ραβδί θα το χρησιμοποιούσα προκειμένου να αφήσουμε το δήμο Λαγκαδά με όλες αυτές τις εκτάσεις να μπορεί να αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του. 

Να μη χρειάζεται να περνάμε από αυτή τη γραφειοκρατική και ελεγκτική διαδικασία του κράτους. Υπάρχουν φοβερές ανάγκες, οι λύσεις των οποίων μπορούν να δοθούν κεντρικότερα, με τις χρηματοδοτήσεις και τις γραφειοκρατικές κρίσεις. Όμως ο δήμος Λαγκαδά πρέπει να μπορεί να αποφασίζει για το δικό του μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία