ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με την Άννα Ευθυμίου (βίντεο)

Στην κουβέντα μας θυμήθηκε το Σπήλαιο Γρεβενών, «το χωριό μου» όπως λέει και τη βλάχικη καταγωγή της και παραδέχτηκε ότι η πολιτική είναι δύσκολο εγχείρημα για μια γυναίκα

 30/09/2023 08:00

Νίκος Οικονόμου

Με το ρολόι στο χέρι κύλησε ο σημερινός πρωινός καφές, που ήπιαμε με την Άννα Ευθυμίου. Η βουλευτής της Θεσσαλονίκης ήρθε στις 9 παρά τέταρτο και αφού πρώτα είχε πάει τα δύο μικρά παιδιά στο σχολείο και έφυγε στις 9 και μισή για να πάει στο γραφείο γιατί τα ραντεβού τρέχουν. 

Πολλοί οι ρόλοι: μητέρα, σύζυγος, βουλευτής, δικηγόρος. Στην κουβέντα μας θυμήθηκε το Σπήλαιο Γρεβενών, «το χωριό μου» όπως λέει, αλλά και «την αθώα ανεμελιά και ξεγνοιασιά, τις μοναδικές παιδικές φιλίες, τις τέλειες εφηβικές παρέες και τις εξορμήσεις στο φαράγγι της Πορτίτσας και στις βουνοκορφές του Όρλιακα». 

Θυμήθηκε τη βλάχικη καταγωγή της, λέγοντας ότι «οι Βλάχοι διακρίνονται για το ευρύ τους πνεύμα, την εργατικότητά τους και την προκοπή τους με ό,τι καταπιάνονται. Για τα ίδια χαρακτηριστικά θα ήθελα να διακριθώ και εγώ».

Για την επιλογή της νομικής λέει ότι από τα μαθητικά της χρόνια είχε «έντονα μέσα της την αίσθηση του δικαίου» και για πολιτική ότι «δεν προέκυψε, αλλά είναι στο DNA της. Θυμάμαι ότι μαθήτρια είχα ένα μπλοκάκι και σημείωνα τι θα πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας».

Παραδέχεται ότι η πολιτική είναι δύσκολο εγχείρημα για μια γυναίκα «γιατί χρειάζεται να δουλέψει πολύ περισσότερο από έναν άντρα για να αποδείξει την αξία της και να κερδίσει την αποδοχή».

Για τα έργα στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει το ζήτημα των προγραμματισμένων έργων καθώς και την ολοκλήρωση τους πολύ ψηλά στην ατζέντα. 

«Για εμένα προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση των τιθέμενων χρονοδιαγραμμάτων στο πλαίσιο του δυνατού». 

Όσο για τα χόμπι δεν κρύβει ότι της λείπει ο χρόνος, αλλά ότι κάποια στιγμή έχει στόχο να γίνει χειμερινή κολυμβήτρια.

Πίνετε πρωινό καφέ;

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, σχεδόν ποτέ (γελάει). Τα πρωινά μου ξεκινούν όπως και τώρα με μια κούπα καυτό πράσινο τσάι, το οποίο και απολαμβάνω συνήθως στο γραφείο μου.

anna-efthimioy-proinos-kafes-7.JPG


Τι καφέ προτιμάτε;

Τις σπάνιες φορές που θα τύχει, ένα μικρό εσπρέσο χωρίς ζάχαρη.

Το καταφέρνετε το πρωί; Και με τα παιδιά τι κάνετε;

Το πρωί, όπως για τους περισσότερους έτσι και για την οικογένειά μου, είναι απαιτητικό (γελάει). Όμως μου αρέσει πολύ που ετοιμάζω εγώ τα παιδιά για το σχολείο. Επομένως, ξύπνημα, ετοιμασία των παιδιών και έπειτα φύγαμε για το σχολείο. Άλλες φορές με χαρά και όρεξη, άλλες φορές όχι τόσο.

Πόσο εύκολος είναι αυτός ο τετραπλός ρόλος; Βουλευτίνα, δικηγόρος, σύζυγος και μητέρα;

Αδιαμφισβήτητα η σύγχρονη γυναίκα έχει έναν πολυδιάστατο ρόλο. Μπορεί να είναι σύζυγος, μάνα, επαγγελματίας. Μπορεί να είναι και πολιτικός. Όλα αυτά μαζί σίγουρα είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον (χαμογελάει). Αναγκαστικά, σε ό,τι με αφορά δεν υπάρχει καθόλου προσωπικός χώρος και χρόνος. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι γυναίκες έχουμε αποδείξει ότι τα καταφέρνουμε.

anna-efthimioy-proinos-kafes-6.JPG


Ποιος είναι ο πιο δύσκολος;

Ο κάθε ρόλος έχει τις δικές του απαιτήσεις. Ο πιο σπουδαίος, όμως, είναι της μητρότητας. Το γεγονός ότι μπήκα έγκυος, στον όγδοο μήνα, στη Βουλή το 2019, καταδεικνύει ότι η οικογένειά μου είναι η προτεραιότητά μου, αλλά παράλληλα αποδεικνύει και τη διάθεση προσφοράς που έχω μέσω της πολιτικής.

Πάμε αρκετά χρόνια πίσω; Γεννηθήκατε στα Γρεβενά, όπου κάνατε μέχρι και δημοτικό. Τι εικόνες σας έρχονται στο μυαλό;

Τα Γρεβενά είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας μου και τα αγαπώ πολύ. Για εμένα, οι δεσμοί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, ιδίως με το Σπήλαιο Γρεβενών, το χωριό μου. Μάλιστα, και ο άνδρας μου έχει καταγωγή από το ίδιο χωριό με εμένα, το Σπήλαιο. Η αθώα ανεμελιά και ξεγνοιασιά, οι μοναδικές παιδικές φιλίες, στη συνέχεια οι τέλειες εφηβικές παρέες, οι εξορμήσεις στο φαράγγι της Πορτίτσας και στις βουνοκορφές του Όρλιακα. Αναμνήσεις ανεξίτηλα χαραγμένες μέσα μου, στοιχεία που σμίλεψαν την προσωπικότητα μου. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως βάζω σε δεύτερη μοίρα την Καρδίτσα, από όπου είναι η καταγωγή του πατέρα μου.

anna-efthimioy-paidi-me-patera.JPG

Σε μικρή ηλικία με τον πατέρα της Ταξιάρχη


Τι κρατάτε από τη βλάχικη καταγωγή σας;

Έχω στοιχεία βλάχικης καταγωγής από την πλευρά της μητέρας μου και κρατούν από τη Σαμαρίνα Γρεβενών. Οι Βλάχοι διακρίνονται για το ευρύ τους πνεύμα, την εργατικότητά τους και την προκοπή τους με ό,τι καταπιάνονται. Για τα ίδια χαρακτηριστικά θα ήθελα να διακριθώ και εγώ τόσο στην πολιτική όσο και στην επαγγελματική μου πορεία.

Η οικογένεια;

Ο πατέρας μου, Ταξιάρχης, είναι συνταξιούχος καθηγητής φιλόλογος. Η μητέρα μου, Ελένη, είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος. Έχω ένα μικρότερο αδερφό, τον Γιώργο, που είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών και συνιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας Infoscope Hellas.

Συζητούσατε για πολιτική στο σπίτι;

Πάντοτε στο σπίτι μου συζητούσαμε για την πολιτική. Μάλιστα, θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρή καθόμουν πάντοτε στις πολίτικες συζητήσεις των μεγάλων και τις άκουγα.

Δυσκολίες της εποχής;

Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της, οι οποίες αντανακλούν στις μεγαλύτερη πλειονότητα των πολιτών.

anna-efthimioy-proinos-kafes-8.JPG


Γιατί μετακομίσατε στη Θεσσαλονίκη;

Ήταν μία απόφαση των γονιών μου για να δώσουν σε εμάς, τα παιδιά τους, μεγαλύτερες προοπτικές και περισσότερες δυνατότητες, που εκ των πραγμάτων υφίστανται σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο.

Τι θυμάστε εν αρχή από την πόλη;

Τη θάλασσα, το μεγάλο παραλιακό μέτωπο που είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, σε αντίθεση με τα Γρεβενά που δεν έχουν θάλασσα.

Σχολείο που πήγατε;

Στο 14ο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης, στη Σοφούλη.

Καλές και ανέμελες οι αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια;

Πολλές και καλές! Θυμάμαι τις βόλτες και τα παιχνίδια μας ως παιδιά στη γειτονιά μου στην Καλαμαριά. Και πιο μετά, τις παρέες και τα γέλια στη γειτονιά του σχολείου μου, στη Σοφούλη και Μαρτίου.

anna-efthimioy-orkomosia.JPG

Στην ορκομωσία ως απόφοιτη της Νομικής του ΑΠΘ


Γιατί επιλέξατε να γίνετε δικηγόρος;

Από τα μαθητικά μου χρόνια είχα έντονα μέσα μου την αίσθηση του δικαίου. Επομένως, ήταν μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη και απόφαση.

Μετά τις σπουδές κάνατε ένα μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες. Γιατί;

Τα νομικά θεμέλια, οι θεσμοί, καθώς και η οργάνωση και η λειτουργία του σύγχρονου κράτους, από τις προπτυχιακές μου σπουδές κιόλας, είχαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα. Για το λόγο αυτό επέλεξα και αυτό το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Είχατε «εμπλοκή» με την πολιτική στο πανεπιστήμιο;

Φυσικά (χαμογελάει). Συμμετείχα ενεργά στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ. Προέρχομαι από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας.

anna-efthimioy-foititria.JPG

Στα φοιτητικά της χρόνια, που δραστηριοποιήθηκε ως μέλος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ


Το σαράκι της πολιτικής πώς και γιατί προέκυψε;

Νομίζω ότι δεν προέκυψε, απλά η πολιτική είναι στο DNA μου. Από πολύ μικρή ήθελα να ασχοληθώ με τα δημόσια πράγματα. Θυμάμαι ότι μαθήτρια μόλις Β' Δημοτικού είχα ένα μπλοκάκι και σημείωνα τι θα πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας.

Μάχιμη δικηγόρος από το 2004. Τι αποκομίσατε;

Η ενεργή ενασχόλησή μου με τη δικηγορία αποτελεί μεγάλο σχολείο για εμένα. Το ότι μέχρι σήμερα ασκώ μάχιμα ένα τόσο ζωντανό επάγγελμα είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο και για τη βουλευτική μου πορεία και δράση.

Πολύ κουβέντα σήμερα και για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη. Που κατά τη γνώμη σας χρειάζονται να γίνουν;

Σε δυο κατευθύνσεις κυρίαρχα, της επιτάχυνσης της απονομής της και της ψηφιοποίησης της.

anna-efthimioy-proinos-kafes-4.JPG

Τις συζητάμε όμως χρόνια. Γιατί δεν προχωρούν;

Χρονιές παθογένειες και αγκυλώσεις. Πλέον επιβάλλεται να τις ξεπεράσουμε και η κυβέρνηση έχει και την πολιτική βούληση και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να τις αντιμετωπίσει.

Τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας στο δήμο Θεσσαλονίκης; Είτε ως εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα νεολαίας είτε ως δημοτική σύμβουλος.

Προέρχομαι από την τοπική αυτοδιοίκηση και για μένα και η ενασχόληση μου τόσο με θέματα νεολαίας ως εντεταλμένη σύμβουλος για τα θέματα αυτά όσο και στη συνέχεια από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά και είναι ο φορέας ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη αμεσότητα κι αλληλεπίδραση με τον πολίτη.

anna-efthimioy-proinos-kafes-3.JPG

Το 2015 πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ. Πως συνέβη;

Ως μια φυσιολογική εξέλιξη μετά την θητεία μου στα δημοτικά έδρανα του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία όπως οι συμπολίτες μου λένε, κρίθηκε επιτυχημένη.

Έχετε ζήσει από κοντά τις προεδρίες στο κόμμα και του Κώστα Καραμανλή, αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι διαφορές;

Σπουδαίοι πολιτικοί όλοι τους. Δε θα το έλεγα διαφορές, αλλά ότι ο καθένας από τους αρχηγούς της ΝΔ έχει βάλει την προσωπική του μοναδική σφραγίδα στην υπόσταση και πορεία της παράταξης μας. Άλλωστε, η σταθερή και διαχρονική πορεία της παράταξής μας, χωρίς παρεκκλίσεις από τις αρχές και τα ιδανικά της, καταδεικνύει την παρουσία ικανότατων προέδρων.

anna-efthimioy-vouli-egyos-me-mitsotaki.JPG

2019, εγκυμονούσα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

anna-efthimioy-vouli-egyos.JPG


Ασχολείστε πολύ με κοινωνικά και εργασιακά θέματα. Τι πρέπει να αλλάξει αύριο κιόλας στη χώρα μας;

Όντως, τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μου, λόγω και της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως δικηγόρου με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται ως μείζονος σημασίας ζήτημα η βία μεταξύ των ανηλίκων. Τα περιστατικά που σημειώνονται καθιστούν επιτακτική την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από την πλευρά της Πολιτείας και στην κατεύθυνση αυτή θα συνδράμω στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων.

Έχετε συμπληρώσει ήδη μια τετραετία στη Βουλή και κάτι παραπάνω γενικότερα στην πολιτική. Είναι δεκτική η πολιτική στις γυναίκες; Είχατε προβλήματα αποδοχής;

Είναι δύσκολο εγχείρημα για μια γυναίκα η ενασχόληση με την πολιτική. Χρειάζεται να δουλέψει πολύ περισσότερο από έναν άντρα για να αποδείξει την αξία της και να κερδίσει την αποδοχή και της κοινωνίας και των συνάδελφων της. Δυστυχώς, χρειάζεται να διάγουμε μεγαλύτερο δρόμο στα θέματα της ισότητας, καθόσον οι γυναίκες πολιτικοί γίνονται πιο εύκολα στόχοι σεξιστικών διακρίσεων.

anna-efthimioy-proinos-kafes-2.JPG

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε την περασμένη Κυριακή νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Τι περιμένετε να αλλάξει; Έχει λόγο να τον φοβάται η ΝΔ;

Σίγουρα η εκλογή του κ. Κασσελάκη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως κυβερνούσα παράταξη από την πλευρά μας, προσβλέπουμε σε μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα ασκεί με υπευθυνότητα τον ρόλο της και θα είναι απαλλαγμένη από τον διχαστικό λόγο τον λαϊκισμό, ως σοβαρή πολιτική δύναμη που δεν βλέπει τον πολιτικό αντίπαλο ως εχθρό.

Και η Θεσσαλονίκη; Την αδικούν ή αδικείται;

Ανεξάρτητα αν γίνεται το πρώτο ή το δεύτερο ή και τα δύο μαζί, η Θεσσαλονίκη είναι μία πολυπολιτισμική πόλη με μακρόχρονη ιστορία και οφείλει να διεκδικήσει αυτό που αξίζει για να αναδείξει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της. Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, την προηγούμενη τετραετία είχα άποψη και ενήργησα σε σοβαρά ζητήματα της πόλης, όπως για τη χωροθέτηση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, την κατασκευή του νέουβιοκλιματικού κολυμβητικού συγκροτήματος στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Στην ίδια κατεύθυνση, θα κινηθώ και σε αυτή την τετραετία, συμβάλλοντας στο κυβερνητικό έργο και διεκδικώντας τόσο την ολοκλήρωση των έργων υποδομής όσο και την βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων.

anna-efthimioy-proinos-kafes-6.JPG

Πως βλέπετε τη μάχη των δημοτικών εκλογών; Πολλοί λένε ότι δεν στηρίζει το όλον της ΝΔ τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Τι λέτε;

Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, έτσι και στις 8 Οκτωβρίου η κάλπη είναι άδεια. Ο νυν Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος Κωνσταντίνος Ζέρβας αποτελεί την πρόταση του κόμματος μας για την πόλη και είμαστε όλοι συστρατευμένοι στο πλευρό του για την επικράτηση του στις εκλογές. Εκτιμώ πως το πολυσχιδές έργο που έχει κάνει για τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα αξιολογηθεί ανάλογα από τους πολίτες.

anna-efthimioy-stratigeio-zerva.JPG

Tην περασμένη εβδομάδα στο εκλογικό κέντρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα μαζί με τον Θόδωρο Καράογλου

Πως πάνε τα έργα στη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει μια αίσθηση ότι καταγράφονται εσχάτως καθυστερήσεις. Στο μετρό, στην ανάπλαση της ΔΕΘ, στο ΤhessINTEC, αλλά και αλλού. Μήπως χρειάζεται restart;

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν θέσει το ζήτημα των προγραμματισμένων έργων καθώς και την ολοκλήρωση τους πολύ ψηλά στην ατζέντα. Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την πόλη μας είναι έμπρακτα έκδηλο. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης, για να ξεπεράσουν οι οποίες εγγενείς ή έκτακτες δυσχέρειες. Από τη δική μου πλευρά, ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, ασχολούμαι συστηματικά με τα μεγάλα έργα υποδομής και τα παρακολουθώ στενά. Για εμένα, προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση των τιθέμενων χρονοδιαγραμμάτων στο πλαίσιο του δυνατού.

Η οικογένειά σας σήμερα είναι τετραμελής. Ποια είναι τα μέλη της;

Είμαι παντρεμένη με τον Γιώργο Μάνο, Ηλεκτρονικό Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών και έχουμε αποκτήσει ένα γιο, τον Χρήστο μας, 10 ετών και μία κόρη, την Αλεξάνδρα μας, 4 ετών.

anna-efthimioy-me-oikogeneia.JPG

Με το σύζυγό της Γιώργο Μάνο και τα παδιά τους Χρήστο και Αλεξάνδρα


Στα παιδιά σας θα συστήνατε να ασχοληθούν με την πολιτική;

Η πολιτική αποτελεί έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο στίβο μάχης. Για εμένα πρωταρχικό μου μέλημα είναι τα παιδιά μου να γίνουν άνθρωποι ευσυνείδητοι, με σεβασμό προς τον συνάνθρωπό τους. Το αν θα επιλέξουν ή όχι την ενασχόληση τους με την πολιτική είναι δική τους απόφαση. Εγώ ως μητέρα θα τους στηρίζω πάντα, σε κάθε επιλογή τους.

Δύσκολη ή εύκολη η καθημερινότητα στο σπίτι;

Απαιτητική θα έλεγα. Ο ρόλος της μητέρας και της νοικοκυράς, όπως προείπα, είναι δύσκολος και οι ρυθμοί της καθημερινότητας σε παρασύρουν. Ο σύζυγός μου, Γιώργος, έχει αναλάβει πολλά από τα οικογενειακά βάρη, ώστε να μπορώ εγώ να ανταποκρίνομαι στα απαιτητικά κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και δεν θα βρισκόμουν στη θέση αυτή χωρίς τη βοήθεια του και τη συνεχή στήριξή του.

anna-efthimioy-me-paidi.JPG


Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο.

Χόμπι υπάρχουν;

Λόγω του εξαιρετικά απαιτητικού προγράμματός μου δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο για κάποιο χόμπι. Τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια, και όταν οι ρυθμοί «πέφτουν», απολαμβάνω πολύ το κολύμπι στη θάλασσα. Στόχος μου είναι κάποια στιγμή να τα καταφέρω να γίνω χειμερινή κολυμβήτρια.

Οπαδός του Άρη έτσι;

Ο Άρης είναι μεγάλη μου αγάπη (χαμογελάει). Ως βουλευτής, βέβαια, συνδράμω, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατότητων, στην διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των ζητημάτων που αφορούν όλες τις ομάδες της πόλης μας.

Πολλοί ανέμεναν να είστε στην κυβέρνηση…

Η απόφαση συγκρότησης της Κυβέρνησης είναι προνόμιο του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο ίδιος κρίνει και αξιολογεί. Βασική μου μέριμνα είναι να επιτελώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα με τον καλύτερο τρόπο. Το γεγονός αυτό αξιολογήθηκε θετικά από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι με τίμησαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά με την ψήφο τους και μάλιστα με σταυροδοσία αυξημένη πάνω από 50% συγκριτικά με την προηγούμενη φορά. Και φυσικά, είμαι έτοιμη να υπηρετήσω όποιον θεσμικό ρόλο μου ανατεθεί.

anna-efthimioy-proinos-kafes-1.JPG

Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί. Τι θα χαρίζατε αύριο στη Θεσσαλονίκη;

Νομίζω θα χάριζα μια καλύτερη καθημερινότητα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Αυτό για εμένα έχει συγκεκριμένους άξονες. Ο πρώτος είναι οι προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες δίνουν ελπίδα στη νέα γενιά, να μείνουν εδώ στην πόλη μας και να προκόψουν. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, την απόδοση στους πολίτες περισσότερων ελεύθερων χώρων πρασίνου. Να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων.

Με το ρολόι στο χέρι κύλησε ο σημερινός πρωινός καφές, που ήπιαμε με την Άννα Ευθυμίου. Η βουλευτής της Θεσσαλονίκης ήρθε στις 9 παρά τέταρτο και αφού πρώτα είχε πάει τα δύο μικρά παιδιά στο σχολείο και έφυγε στις 9 και μισή για να πάει στο γραφείο γιατί τα ραντεβού τρέχουν. 

Πολλοί οι ρόλοι: μητέρα, σύζυγος, βουλευτής, δικηγόρος. Στην κουβέντα μας θυμήθηκε το Σπήλαιο Γρεβενών, «το χωριό μου» όπως λέει, αλλά και «την αθώα ανεμελιά και ξεγνοιασιά, τις μοναδικές παιδικές φιλίες, τις τέλειες εφηβικές παρέες και τις εξορμήσεις στο φαράγγι της Πορτίτσας και στις βουνοκορφές του Όρλιακα». 

Θυμήθηκε τη βλάχικη καταγωγή της, λέγοντας ότι «οι Βλάχοι διακρίνονται για το ευρύ τους πνεύμα, την εργατικότητά τους και την προκοπή τους με ό,τι καταπιάνονται. Για τα ίδια χαρακτηριστικά θα ήθελα να διακριθώ και εγώ».

Για την επιλογή της νομικής λέει ότι από τα μαθητικά της χρόνια είχε «έντονα μέσα της την αίσθηση του δικαίου» και για πολιτική ότι «δεν προέκυψε, αλλά είναι στο DNA της. Θυμάμαι ότι μαθήτρια είχα ένα μπλοκάκι και σημείωνα τι θα πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας».

Παραδέχεται ότι η πολιτική είναι δύσκολο εγχείρημα για μια γυναίκα «γιατί χρειάζεται να δουλέψει πολύ περισσότερο από έναν άντρα για να αποδείξει την αξία της και να κερδίσει την αποδοχή».

Για τα έργα στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει το ζήτημα των προγραμματισμένων έργων καθώς και την ολοκλήρωση τους πολύ ψηλά στην ατζέντα. 

«Για εμένα προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση των τιθέμενων χρονοδιαγραμμάτων στο πλαίσιο του δυνατού». 

Όσο για τα χόμπι δεν κρύβει ότι της λείπει ο χρόνος, αλλά ότι κάποια στιγμή έχει στόχο να γίνει χειμερινή κολυμβήτρια.

Πίνετε πρωινό καφέ;

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, σχεδόν ποτέ (γελάει). Τα πρωινά μου ξεκινούν όπως και τώρα με μια κούπα καυτό πράσινο τσάι, το οποίο και απολαμβάνω συνήθως στο γραφείο μου.

anna-efthimioy-proinos-kafes-7.JPG


Τι καφέ προτιμάτε;

Τις σπάνιες φορές που θα τύχει, ένα μικρό εσπρέσο χωρίς ζάχαρη.

Το καταφέρνετε το πρωί; Και με τα παιδιά τι κάνετε;

Το πρωί, όπως για τους περισσότερους έτσι και για την οικογένειά μου, είναι απαιτητικό (γελάει). Όμως μου αρέσει πολύ που ετοιμάζω εγώ τα παιδιά για το σχολείο. Επομένως, ξύπνημα, ετοιμασία των παιδιών και έπειτα φύγαμε για το σχολείο. Άλλες φορές με χαρά και όρεξη, άλλες φορές όχι τόσο.

Πόσο εύκολος είναι αυτός ο τετραπλός ρόλος; Βουλευτίνα, δικηγόρος, σύζυγος και μητέρα;

Αδιαμφισβήτητα η σύγχρονη γυναίκα έχει έναν πολυδιάστατο ρόλο. Μπορεί να είναι σύζυγος, μάνα, επαγγελματίας. Μπορεί να είναι και πολιτικός. Όλα αυτά μαζί σίγουρα είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον (χαμογελάει). Αναγκαστικά, σε ό,τι με αφορά δεν υπάρχει καθόλου προσωπικός χώρος και χρόνος. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι γυναίκες έχουμε αποδείξει ότι τα καταφέρνουμε.

anna-efthimioy-proinos-kafes-6.JPG


Ποιος είναι ο πιο δύσκολος;

Ο κάθε ρόλος έχει τις δικές του απαιτήσεις. Ο πιο σπουδαίος, όμως, είναι της μητρότητας. Το γεγονός ότι μπήκα έγκυος, στον όγδοο μήνα, στη Βουλή το 2019, καταδεικνύει ότι η οικογένειά μου είναι η προτεραιότητά μου, αλλά παράλληλα αποδεικνύει και τη διάθεση προσφοράς που έχω μέσω της πολιτικής.

Πάμε αρκετά χρόνια πίσω; Γεννηθήκατε στα Γρεβενά, όπου κάνατε μέχρι και δημοτικό. Τι εικόνες σας έρχονται στο μυαλό;

Τα Γρεβενά είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας μου και τα αγαπώ πολύ. Για εμένα, οι δεσμοί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, ιδίως με το Σπήλαιο Γρεβενών, το χωριό μου. Μάλιστα, και ο άνδρας μου έχει καταγωγή από το ίδιο χωριό με εμένα, το Σπήλαιο. Η αθώα ανεμελιά και ξεγνοιασιά, οι μοναδικές παιδικές φιλίες, στη συνέχεια οι τέλειες εφηβικές παρέες, οι εξορμήσεις στο φαράγγι της Πορτίτσας και στις βουνοκορφές του Όρλιακα. Αναμνήσεις ανεξίτηλα χαραγμένες μέσα μου, στοιχεία που σμίλεψαν την προσωπικότητα μου. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως βάζω σε δεύτερη μοίρα την Καρδίτσα, από όπου είναι η καταγωγή του πατέρα μου.

anna-efthimioy-paidi-me-patera.JPG

Σε μικρή ηλικία με τον πατέρα της Ταξιάρχη


Τι κρατάτε από τη βλάχικη καταγωγή σας;

Έχω στοιχεία βλάχικης καταγωγής από την πλευρά της μητέρας μου και κρατούν από τη Σαμαρίνα Γρεβενών. Οι Βλάχοι διακρίνονται για το ευρύ τους πνεύμα, την εργατικότητά τους και την προκοπή τους με ό,τι καταπιάνονται. Για τα ίδια χαρακτηριστικά θα ήθελα να διακριθώ και εγώ τόσο στην πολιτική όσο και στην επαγγελματική μου πορεία.

Η οικογένεια;

Ο πατέρας μου, Ταξιάρχης, είναι συνταξιούχος καθηγητής φιλόλογος. Η μητέρα μου, Ελένη, είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος. Έχω ένα μικρότερο αδερφό, τον Γιώργο, που είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών και συνιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας Infoscope Hellas.

Συζητούσατε για πολιτική στο σπίτι;

Πάντοτε στο σπίτι μου συζητούσαμε για την πολιτική. Μάλιστα, θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρή καθόμουν πάντοτε στις πολίτικες συζητήσεις των μεγάλων και τις άκουγα.

Δυσκολίες της εποχής;

Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της, οι οποίες αντανακλούν στις μεγαλύτερη πλειονότητα των πολιτών.

anna-efthimioy-proinos-kafes-8.JPG


Γιατί μετακομίσατε στη Θεσσαλονίκη;

Ήταν μία απόφαση των γονιών μου για να δώσουν σε εμάς, τα παιδιά τους, μεγαλύτερες προοπτικές και περισσότερες δυνατότητες, που εκ των πραγμάτων υφίστανται σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο.

Τι θυμάστε εν αρχή από την πόλη;

Τη θάλασσα, το μεγάλο παραλιακό μέτωπο που είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, σε αντίθεση με τα Γρεβενά που δεν έχουν θάλασσα.

Σχολείο που πήγατε;

Στο 14ο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης, στη Σοφούλη.

Καλές και ανέμελες οι αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια;

Πολλές και καλές! Θυμάμαι τις βόλτες και τα παιχνίδια μας ως παιδιά στη γειτονιά μου στην Καλαμαριά. Και πιο μετά, τις παρέες και τα γέλια στη γειτονιά του σχολείου μου, στη Σοφούλη και Μαρτίου.

anna-efthimioy-orkomosia.JPG

Στην ορκομωσία ως απόφοιτη της Νομικής του ΑΠΘ


Γιατί επιλέξατε να γίνετε δικηγόρος;

Από τα μαθητικά μου χρόνια είχα έντονα μέσα μου την αίσθηση του δικαίου. Επομένως, ήταν μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη και απόφαση.

Μετά τις σπουδές κάνατε ένα μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες. Γιατί;

Τα νομικά θεμέλια, οι θεσμοί, καθώς και η οργάνωση και η λειτουργία του σύγχρονου κράτους, από τις προπτυχιακές μου σπουδές κιόλας, είχαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα. Για το λόγο αυτό επέλεξα και αυτό το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Είχατε «εμπλοκή» με την πολιτική στο πανεπιστήμιο;

Φυσικά (χαμογελάει). Συμμετείχα ενεργά στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ. Προέρχομαι από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας.

anna-efthimioy-foititria.JPG

Στα φοιτητικά της χρόνια, που δραστηριοποιήθηκε ως μέλος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ


Το σαράκι της πολιτικής πώς και γιατί προέκυψε;

Νομίζω ότι δεν προέκυψε, απλά η πολιτική είναι στο DNA μου. Από πολύ μικρή ήθελα να ασχοληθώ με τα δημόσια πράγματα. Θυμάμαι ότι μαθήτρια μόλις Β' Δημοτικού είχα ένα μπλοκάκι και σημείωνα τι θα πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας.

Μάχιμη δικηγόρος από το 2004. Τι αποκομίσατε;

Η ενεργή ενασχόλησή μου με τη δικηγορία αποτελεί μεγάλο σχολείο για εμένα. Το ότι μέχρι σήμερα ασκώ μάχιμα ένα τόσο ζωντανό επάγγελμα είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο και για τη βουλευτική μου πορεία και δράση.

Πολύ κουβέντα σήμερα και για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη. Που κατά τη γνώμη σας χρειάζονται να γίνουν;

Σε δυο κατευθύνσεις κυρίαρχα, της επιτάχυνσης της απονομής της και της ψηφιοποίησης της.

anna-efthimioy-proinos-kafes-4.JPG

Τις συζητάμε όμως χρόνια. Γιατί δεν προχωρούν;

Χρονιές παθογένειες και αγκυλώσεις. Πλέον επιβάλλεται να τις ξεπεράσουμε και η κυβέρνηση έχει και την πολιτική βούληση και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να τις αντιμετωπίσει.

Τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας στο δήμο Θεσσαλονίκης; Είτε ως εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα νεολαίας είτε ως δημοτική σύμβουλος.

Προέρχομαι από την τοπική αυτοδιοίκηση και για μένα και η ενασχόληση μου τόσο με θέματα νεολαίας ως εντεταλμένη σύμβουλος για τα θέματα αυτά όσο και στη συνέχεια από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά και είναι ο φορέας ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη αμεσότητα κι αλληλεπίδραση με τον πολίτη.

anna-efthimioy-proinos-kafes-3.JPG

Το 2015 πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ. Πως συνέβη;

Ως μια φυσιολογική εξέλιξη μετά την θητεία μου στα δημοτικά έδρανα του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία όπως οι συμπολίτες μου λένε, κρίθηκε επιτυχημένη.

Έχετε ζήσει από κοντά τις προεδρίες στο κόμμα και του Κώστα Καραμανλή, αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι διαφορές;

Σπουδαίοι πολιτικοί όλοι τους. Δε θα το έλεγα διαφορές, αλλά ότι ο καθένας από τους αρχηγούς της ΝΔ έχει βάλει την προσωπική του μοναδική σφραγίδα στην υπόσταση και πορεία της παράταξης μας. Άλλωστε, η σταθερή και διαχρονική πορεία της παράταξής μας, χωρίς παρεκκλίσεις από τις αρχές και τα ιδανικά της, καταδεικνύει την παρουσία ικανότατων προέδρων.

anna-efthimioy-vouli-egyos-me-mitsotaki.JPG

2019, εγκυμονούσα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

anna-efthimioy-vouli-egyos.JPG


Ασχολείστε πολύ με κοινωνικά και εργασιακά θέματα. Τι πρέπει να αλλάξει αύριο κιόλας στη χώρα μας;

Όντως, τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μου, λόγω και της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως δικηγόρου με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται ως μείζονος σημασίας ζήτημα η βία μεταξύ των ανηλίκων. Τα περιστατικά που σημειώνονται καθιστούν επιτακτική την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από την πλευρά της Πολιτείας και στην κατεύθυνση αυτή θα συνδράμω στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων.

Έχετε συμπληρώσει ήδη μια τετραετία στη Βουλή και κάτι παραπάνω γενικότερα στην πολιτική. Είναι δεκτική η πολιτική στις γυναίκες; Είχατε προβλήματα αποδοχής;

Είναι δύσκολο εγχείρημα για μια γυναίκα η ενασχόληση με την πολιτική. Χρειάζεται να δουλέψει πολύ περισσότερο από έναν άντρα για να αποδείξει την αξία της και να κερδίσει την αποδοχή και της κοινωνίας και των συνάδελφων της. Δυστυχώς, χρειάζεται να διάγουμε μεγαλύτερο δρόμο στα θέματα της ισότητας, καθόσον οι γυναίκες πολιτικοί γίνονται πιο εύκολα στόχοι σεξιστικών διακρίσεων.

anna-efthimioy-proinos-kafes-2.JPG

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε την περασμένη Κυριακή νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Τι περιμένετε να αλλάξει; Έχει λόγο να τον φοβάται η ΝΔ;

Σίγουρα η εκλογή του κ. Κασσελάκη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως κυβερνούσα παράταξη από την πλευρά μας, προσβλέπουμε σε μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα ασκεί με υπευθυνότητα τον ρόλο της και θα είναι απαλλαγμένη από τον διχαστικό λόγο τον λαϊκισμό, ως σοβαρή πολιτική δύναμη που δεν βλέπει τον πολιτικό αντίπαλο ως εχθρό.

Και η Θεσσαλονίκη; Την αδικούν ή αδικείται;

Ανεξάρτητα αν γίνεται το πρώτο ή το δεύτερο ή και τα δύο μαζί, η Θεσσαλονίκη είναι μία πολυπολιτισμική πόλη με μακρόχρονη ιστορία και οφείλει να διεκδικήσει αυτό που αξίζει για να αναδείξει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της. Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, την προηγούμενη τετραετία είχα άποψη και ενήργησα σε σοβαρά ζητήματα της πόλης, όπως για τη χωροθέτηση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, την κατασκευή του νέουβιοκλιματικού κολυμβητικού συγκροτήματος στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Στην ίδια κατεύθυνση, θα κινηθώ και σε αυτή την τετραετία, συμβάλλοντας στο κυβερνητικό έργο και διεκδικώντας τόσο την ολοκλήρωση των έργων υποδομής όσο και την βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων.

anna-efthimioy-proinos-kafes-6.JPG

Πως βλέπετε τη μάχη των δημοτικών εκλογών; Πολλοί λένε ότι δεν στηρίζει το όλον της ΝΔ τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Τι λέτε;

Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, έτσι και στις 8 Οκτωβρίου η κάλπη είναι άδεια. Ο νυν Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος Κωνσταντίνος Ζέρβας αποτελεί την πρόταση του κόμματος μας για την πόλη και είμαστε όλοι συστρατευμένοι στο πλευρό του για την επικράτηση του στις εκλογές. Εκτιμώ πως το πολυσχιδές έργο που έχει κάνει για τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα αξιολογηθεί ανάλογα από τους πολίτες.

anna-efthimioy-stratigeio-zerva.JPG

Tην περασμένη εβδομάδα στο εκλογικό κέντρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα μαζί με τον Θόδωρο Καράογλου

Πως πάνε τα έργα στη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει μια αίσθηση ότι καταγράφονται εσχάτως καθυστερήσεις. Στο μετρό, στην ανάπλαση της ΔΕΘ, στο ΤhessINTEC, αλλά και αλλού. Μήπως χρειάζεται restart;

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν θέσει το ζήτημα των προγραμματισμένων έργων καθώς και την ολοκλήρωση τους πολύ ψηλά στην ατζέντα. Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την πόλη μας είναι έμπρακτα έκδηλο. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης, για να ξεπεράσουν οι οποίες εγγενείς ή έκτακτες δυσχέρειες. Από τη δική μου πλευρά, ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, ασχολούμαι συστηματικά με τα μεγάλα έργα υποδομής και τα παρακολουθώ στενά. Για εμένα, προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση των τιθέμενων χρονοδιαγραμμάτων στο πλαίσιο του δυνατού.

Η οικογένειά σας σήμερα είναι τετραμελής. Ποια είναι τα μέλη της;

Είμαι παντρεμένη με τον Γιώργο Μάνο, Ηλεκτρονικό Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών και έχουμε αποκτήσει ένα γιο, τον Χρήστο μας, 10 ετών και μία κόρη, την Αλεξάνδρα μας, 4 ετών.

anna-efthimioy-me-oikogeneia.JPG

Με το σύζυγό της Γιώργο Μάνο και τα παδιά τους Χρήστο και Αλεξάνδρα


Στα παιδιά σας θα συστήνατε να ασχοληθούν με την πολιτική;

Η πολιτική αποτελεί έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο στίβο μάχης. Για εμένα πρωταρχικό μου μέλημα είναι τα παιδιά μου να γίνουν άνθρωποι ευσυνείδητοι, με σεβασμό προς τον συνάνθρωπό τους. Το αν θα επιλέξουν ή όχι την ενασχόληση τους με την πολιτική είναι δική τους απόφαση. Εγώ ως μητέρα θα τους στηρίζω πάντα, σε κάθε επιλογή τους.

Δύσκολη ή εύκολη η καθημερινότητα στο σπίτι;

Απαιτητική θα έλεγα. Ο ρόλος της μητέρας και της νοικοκυράς, όπως προείπα, είναι δύσκολος και οι ρυθμοί της καθημερινότητας σε παρασύρουν. Ο σύζυγός μου, Γιώργος, έχει αναλάβει πολλά από τα οικογενειακά βάρη, ώστε να μπορώ εγώ να ανταποκρίνομαι στα απαιτητικά κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και δεν θα βρισκόμουν στη θέση αυτή χωρίς τη βοήθεια του και τη συνεχή στήριξή του.

anna-efthimioy-me-paidi.JPG


Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο.

Χόμπι υπάρχουν;

Λόγω του εξαιρετικά απαιτητικού προγράμματός μου δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο για κάποιο χόμπι. Τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια, και όταν οι ρυθμοί «πέφτουν», απολαμβάνω πολύ το κολύμπι στη θάλασσα. Στόχος μου είναι κάποια στιγμή να τα καταφέρω να γίνω χειμερινή κολυμβήτρια.

Οπαδός του Άρη έτσι;

Ο Άρης είναι μεγάλη μου αγάπη (χαμογελάει). Ως βουλευτής, βέβαια, συνδράμω, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατότητων, στην διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των ζητημάτων που αφορούν όλες τις ομάδες της πόλης μας.

Πολλοί ανέμεναν να είστε στην κυβέρνηση…

Η απόφαση συγκρότησης της Κυβέρνησης είναι προνόμιο του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο ίδιος κρίνει και αξιολογεί. Βασική μου μέριμνα είναι να επιτελώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα με τον καλύτερο τρόπο. Το γεγονός αυτό αξιολογήθηκε θετικά από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι με τίμησαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά με την ψήφο τους και μάλιστα με σταυροδοσία αυξημένη πάνω από 50% συγκριτικά με την προηγούμενη φορά. Και φυσικά, είμαι έτοιμη να υπηρετήσω όποιον θεσμικό ρόλο μου ανατεθεί.

anna-efthimioy-proinos-kafes-1.JPG

Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί. Τι θα χαρίζατε αύριο στη Θεσσαλονίκη;

Νομίζω θα χάριζα μια καλύτερη καθημερινότητα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Αυτό για εμένα έχει συγκεκριμένους άξονες. Ο πρώτος είναι οι προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες δίνουν ελπίδα στη νέα γενιά, να μείνουν εδώ στην πόλη μας και να προκόψουν. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, την απόδοση στους πολίτες περισσότερων ελεύθερων χώρων πρασίνου. Να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία