ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με την Κατερίνα Νοτοπούλου

Κουβεντιάσαμε για τα παιδικά της χρόνια, τη Γλασκόβη, όπου γεννήθηκε, και τη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε, το θέατρο που ήταν το χόμπι της και την ψυχολογία που σπούδασε, αλλά και τη μεγάλη της αγάπη, τον Ηρακλή - «Στα εύκολα Ηρακλής, στα δύσκολα Ηρακλάρα»

 14/01/2023 08:00

Νίκος Οικονόμου

Σήμερα ο πρωινός καφές είναι με την Κατερίνα Νοτοπούλου. Τον ήπιαμε στο όμορφο Casablanca που επέλεξε η ίδια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κουβεντιάσαμε σχεδόν τα πάντα.

Για τα παιδικά της χρόνια, τη Γλασκόβη, όπου γεννήθηκε και τη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε (στην περιοχή της Ιασονίδου), τα σχολικά και οικογενειακά χρόνια, το θέατρο που ήταν το χόμπι της και την ψυχολογία που σπούδασε στο ΑΠΘ, φυσικά τις πρώτες κομματικές επαφές, αλλά και τη μεγάλη της αγάπη, τον Ηρακλή.

«Στα εύκολα Ηρακλής, στα δύσκολα Ηρακλάρα», απαντά.

Φυσικά πιάσαμε και τα πολιτικά αλλά και τα δημοτικά της Θεσσαλονίκης. Για τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα υποστηρίζει ότι έχει έλλειψη σχεδίου και οράματος για την πόλη και ότι την γύρισε πολλά χρόνια πίσω, ενώ για την επόμενη ημέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης απαντά:

«Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι στην πόλη μας να τραβάνε μπροστά, χρειάζεται όμως και μία δυνατή ομάδα για να βγει μπροστά και να διεκδικήσουμε όσα μας αναλογούν για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη: «teamworkmakesthedreamwork».

Τέλος για τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύει ότι «αυτή τη φορά θα ηγείται μιας κυβέρνησης που δε θα λειτουργεί υπό τις ασφυκτικές μνημονιακές δεσμεύεις και ότι θα είναι σύντομα ξανά πρωθυπουργός και εγγυητής της Δικαιοσύνης παντού».

ikonomu-kafes-1.JPG

Πίνετε πρωινό καφέ;

(γελάει). Καφέδες. Πίνω συνέχεια καφέ.

Πότε; Και τι είδους είναι;

Εσπρέσο για να ανοίξει το μάτι, γαλλικό το χειμώνα-φρέντο εσπρέσο το καλοκαίρι. Πάντα σκέτο, καθαρές γεύσεις-καθαρές σκέψεις.

Είστε από τους νεότερους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς γεννηθήκατε το 1988. Σε ποια περιοχή μεγαλώσατε;

Γεννήθηκα στη Γλασκώβη αλλά επιστρέψαμε όταν ήμουν λίγων μηνών. Μεγάλωσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πάνω από την Εγνατία. Φιλίππου, στο πάρκο Αχειροποιήτου, Ιασονίδου, η γειτονιά μου.

tsoliadakia.JPG

Με τη μητέρα της Μίτση και την αδελφή της Μαρία (αριστερά) ως τσολιαδάκια στη Δορκάδα


Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που σας έρχονται στο μυαλό ως παιδί;

Οικογενειακές αλλά και στον παιδικό σταθμό, το Ρόδι. Τρυφερές αναμνήσεις.

Στο σπίτι οι γονείς σας τι ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας;

Οι γονείς μου είναι δύο αληθινά σπουδαίοι άνθρωποι, η Μίτση και ο Πάνος. Μου έδωσαν όλη την αγάπη του κόσμου, μεγάλωσα σε ένα εξαιρετικά υποστηρικτικό περιβάλλον. Μου έμαθαν να αγαπώ την γνώση, τον άνθρωπο, τις αξίες. Να κοπιάζω. Να πιστεύω στη δυνατότητα, να είμαι μαχήτρια και ελεύθερη, πεισματάρα και δυναμική. Να προχωράω.

Σας επηρέασαν πολιτικά;

Ναι, είναι αριστεροί άνθρωποι και βαθιά ανθρωπιστές.

adelfi-mikri.JPG

Με την αδελφή της Μαρία, σε ηλικία 6 ετών

adelfi.JPG

Πρόσφατη φωτογραφία με την αδελφή της Μαρία: «Είναι πιο τολμηρή από εμένα και γι' αυτό την θαυμάζω»


Στο σπίτι μεγαλώσατε με μια αδελφή, τη Μαρία. Ποια από τις δύο σας ήταν πιο άτακτη;

(Γελάει). Ξεκάθαρα η Μαρία! Πιο ελεύθερη θα έλεγα, όπως και μέχρι σήμερα είναι πιο τολμηρή και τη θαυμάζω για αυτό και για πολλά.

Σχολείο πήγατε στο 17ο Λύκειο: Καλή μαθήτρια;

Στο 36ο δημοτικό και στο ιστορικό 17ο Γυμνάσιο-Λύκειο. Άριστη μαθήτρια, απουσιολόγος αλλά και «μέσα σε όλα» (γελάει). Αλληλέγγυα στους συμμαθητές μου, έσβηνα και καμία απουσία...

dendro.JPG

Ως κοριτσάκι στολίζοντας το οικογενειακό χριστουγεννιάτικο δέντρο


Ήσασταν πρόεδρος στην τάξη;

Ναι, στην Γ' Λυκείου.

Η πρώτη διαδήλωση στην οποία συμμετείχατε;

(Σκέφτεται). Νομίζω το 2003 που γινόταν η Σύνοδος Κορυφής.

Τι κάνατε εκείνα τα χρόνια ευχάριστα; Ποια ήταν τα χόμπι σας;

Περισσότερο χαιρόμουν με τις εφηβικές μου παρέες.

Το θέατρο ήταν ένα από αυτά, όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή σας στο Εργαστήριο Δραματικής Τέχνης της Παράθλασης. Από που προήλθε η τάση προς την ηθοποιία;

Δεν νιώθω πως είχε να κάνει με ταλέντο, περισσότερο με αναζήτηση. Γενικά αναζητώ το Φως στη ζωή μου. Ένα παιδικό όνειρο έγινε εμπειρία της ενήλικης ζωής μου που με καθόρισε. Η συνάντηση με το θέατρο είναι συνάντηση με τον εαυτό μας.

Επιλέξατε να σπουδάσετε ψυχολογία στο ΑΠΘ. Γιατί;

Το να μελετήσω την ανθρώπινη συμπεριφορά μου φαινόταν συναρπαστικό και πράγματι είναι.

Η πρώτη σας κομματική επαφή πότε έγινε;

Την ένταξή μου στον ΣΥΡΙΖΑ την οφείλω στον θείο μου, Γιώργο Θεοδωρόπουλο, που με ώθησε να μπω στο ψηφοδέλτιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Ενθουσιάστηκα με την κινηματική δράση, συμμετείχα σε δομές αλληλεγγύης.

prothipoyrghiko.JPG

Με αυτοδιοικητικούς της πόλης ως διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης

Να πάμε στα αμιγώς πολιτικά: η συμμετοχή σας το 2016 ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχετε εκλεγεί στη Βουλή ήταν μια βουτιά στα βαθιά, έτσι δεν είναι;

(Χαμογελάει). Στα βαθιά και αχαρτογράφητα νερά. Πράγματι. Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας με εμπιστεύθηκε σε μία νεοσύστατη θέση, η ευθύνη ήταν μεγάλη και η πραγματικότητα απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν οι Θεσσαλονικείς με εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπήσω στο Δήμο και το ελληνικό Κοινοβούλιο και αυτό συνιστά τιμή και αναγνώριση της προσπάθειας μου που απαλύνει κάθε σκληρό ή και άδικο βίωμα.

Δεχτήκατε και πολύ πόλεμο.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αν μια γυναίκα ασχοληθεί με την πολιτική θα υποστεί σεξισμό, ειδικά αν είναι νέα και δεν είναι από τζάκι. Λένε πως πρέπει να έχει γερό στομάχι. Ε λοιπόν όχι, εγώ επιθυμώ το δικό μου να παραμείνει από κανονικά κύτταρα, και δίνω μάχη για αυτό.

Ονειρεύομαι έναν κόσμο ισότητας και ακριβώς γι αυτό ασχολούμαι με την πολιτική. Για να κάνω το περισσότερο που μπορώ για να γίνει δίκαιος ο κόσμος.

Θεωρείτε ότι κάνατε έργο τότε με το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη;

Λύσαμε πολλά ζητήματα. Το αναγνώρισαν αυτό οι φορείς της πόλης με τους οποίους είχαμε εξαιρετική συνεργασία και τους ευχαριστώ προσωπικά για αυτήν. Αποδείξαμε ότι μαζί μπορούμε.

Με την ευκαιρία: τι πρέπει να γίνει στο Διοικητήριο συνολικά; Αναβάθμιση του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε υπουργείο και διατήρηση του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης; Και με χωριστές αρμοδιότητες; Ή τι άλλο;

Το ΥΜΑΘ έχει περάσει από στιγμές δόξας σε στιγμές έντονης απαξίωσης. Η σημερινή απαξίωση από τη ΝΔ με πληγώνει προσωπικά γιατί στη σύντομη θητεία που είχαμε κάναμε μεγάλες προσπάθειες και καταφέραμε την αλλαγή της φιλοσοφίας του.

tsipras.JPG

Με τον Αλέξη Τσίπρα σε περιοδεία με φορείς του τουρισμού της χώρας

Συμπληρώσατε ήδη 3,5 χρόνια στη Βουλή ως πρωτοεκλεγείσα βουλευτής. Πώς ήταν το ταξίδι;

Πρωτόγνωρο. Απαιτητικό. Νιώθω πως η ευθύνη εκπροσώπησης μεγαλώνει λόγω της κρισιμότητας των καιρών.

Και τα δημαρχιακά: Τι μέλλει γενέσθαι; Θα είστε ξανά επικεφαλής της δημοτικής παράταξης; Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης; Υπάρχει ένας Θεσσαλονικιός μπασκετμπολίστας, ο Νίκος Παππάς;

Πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές στη δημιουργία μιας νικηφόρας προοδευτικής παράταξης που θα βγάλει τη Θεσσαλονίκη από το τέλμα που την οδήγησε ο κ. Ζέρβας.

Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι στην πόλη μας να τραβάνε μπροστά χρειάζεται όμως και μία δυνατή ομάδα για να βγει μπροστά και να διεκδικήσουμε όσα μας αναλογούν για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη: «teamworkmakesthedreamwork”!

Τι χρεώνετε στη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα;

Έλλειψη σχεδίου και οράματος για την πόλη, τη γύρισε πολλά χρόνια πίσω.

ikonomu-kafes.JPG


Με τι χαλαρώνει σήμερα η Κατερίνα Νοτοπούλου;

Με τον άνθρωπό μου, με τους φίλους μου, με βιβλία. Και με θρίλερ!

Μια αριστερή βουλευτής πρέπει να προσέχει την εξωτερική της εμφάνιση, όπως κάνετε εσείς;

Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να είναι όπως νιώθει. Και δεν πρέπει να κρίνεται γι’ αυτό. Κάθε άνθρωπος όχι μόνο οι γυναίκες, φορούν το ρούχο που διαθέτουν, που είναι του γούστου τους, που τους κάνει να νιώθουν άνετα με αυτό.

Η πολιτική όμως δεν είναι επίδειξη μόδας... Η πολιτική είναι να υπερασπίζεσαι τον Άνθρωπο και τις ανάγκες των πολλών. Για μένα τουλάχιστον αυτό είναι. Και νομίζω αυτό πρέπει να αξιολογούν και οι πολίτες.

Αγαπημένο βιβλίο που διαβάσετε τελευταία;

«Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας», του Εντουάρ Λουί.

Αγαπημένο τραγούδι και μουσικό συγκρότημα;

Κάθε τραγούδι που αγαπάμε σημαίνει πολλά, πως να ξεχωρίσεις; (χαμογελάει)

Ελληνικά ή ξένα;

Εξαιτίας της βαρηκοΐας μου δεν απολαμβάνω πλέον τη μουσική- αυτό μάλιστα μου λείπει πολύ. Παλιότερα προτιμούσα τα ελληνικά.

iraklis-1.JPG

Στο περίπτερο του Ηρακλή στη ΔΕΘ. Με το κασκόλ της ομάδας στους ώμους


Γιατί Ηρακλής;

Ο Ηρακλής είναι μία ιδέα που αντέχει στο χρόνο. Είναι η ιστορία αυτής της πόλης. Είναι κομμάτι μας.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ομάδας σας;

(Χαμογελάει). Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν και στηρίζουν αυτήν την ομάδα το μέλλον θα είμαστε πάντα αισιόδοξοι για το μέλλον. Στα εύκολα Ηρακλής, στα δύσκολα Ηρακλάρα (χαμογελάει).

kinimata.JPG

Χριστούγεννα του 2018 στο ΥΜΑΘ. Μαζί με προσφυγόπουλα από διάφορες κοινωνικές δομές

Τι χρεώνετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο Μητσοτάκης δημιούργησε μια Ελλάδα όπου διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, επικρατεί η κοινωνική αδικία, με αντιδημοκρατικές εκτροπές, με κακοποίηση των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η πλειοψηφία των πολιτών δυσκολεύεται να επιβιώσει και αυτοί πέσανε σα γαλάζιες ακρίδες και κάνουν πλιάτσικο στην περιουσία του ελληνικού λαού. Ο λογαριασμός είναι μεγάλος, ατελείωτος.

Υπάρχει κάποιος υπουργός του που θα τον θέλατε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι...

Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών;

Είναι βαθύτερο από κόμματα, είναι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και την Κοινωνία.

kafes-4.JPG


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει;

Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε εμπειρία, πρόταση, κοινωνική συμφωνία. Μπορούμε. Μαζί.

Με ποιους συμμάχους θα πετύχετε την προοδευτική διακυβέρνηση; Και πάνω σε ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα;

Με τον ελληνικό λαό. Και με κάθε προοδευτική δημοκρατική πολιτική δύναμη που θέλει να βάλει πλάτη στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Τις προγραμματικές μας θέσεις τις παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας: κατώτατος μισθός 800 ευρώ στήριξη μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ισχυρό δημοκρατικό και κοινωνικό κράτος.

Η ανάγκη απαιτεί να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν.

ikonomu-kafes-2-9ZSOS.JPG


Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός τη δεύτερη φορά Αριστερά;

Διότι αυτή τη φορά θα ηγείται μιας κυβέρνησης που δεν θα λειτουργεί υπό τις ασφυκτικές μνημονιακές δεσμεύεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που έβαλε πρώτα την Ελλάδα, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δισ. για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σύντομα ξανά πρωθυπουργός και εγγυητής της Δικαιοσύνης παντού.

Σήμερα ο πρωινός καφές είναι με την Κατερίνα Νοτοπούλου. Τον ήπιαμε στο όμορφο Casablanca που επέλεξε η ίδια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κουβεντιάσαμε σχεδόν τα πάντα.

Για τα παιδικά της χρόνια, τη Γλασκόβη, όπου γεννήθηκε και τη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε (στην περιοχή της Ιασονίδου), τα σχολικά και οικογενειακά χρόνια, το θέατρο που ήταν το χόμπι της και την ψυχολογία που σπούδασε στο ΑΠΘ, φυσικά τις πρώτες κομματικές επαφές, αλλά και τη μεγάλη της αγάπη, τον Ηρακλή.

«Στα εύκολα Ηρακλής, στα δύσκολα Ηρακλάρα», απαντά.

Φυσικά πιάσαμε και τα πολιτικά αλλά και τα δημοτικά της Θεσσαλονίκης. Για τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα υποστηρίζει ότι έχει έλλειψη σχεδίου και οράματος για την πόλη και ότι την γύρισε πολλά χρόνια πίσω, ενώ για την επόμενη ημέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης απαντά:

«Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι στην πόλη μας να τραβάνε μπροστά, χρειάζεται όμως και μία δυνατή ομάδα για να βγει μπροστά και να διεκδικήσουμε όσα μας αναλογούν για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη: «teamworkmakesthedreamwork».

Τέλος για τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύει ότι «αυτή τη φορά θα ηγείται μιας κυβέρνησης που δε θα λειτουργεί υπό τις ασφυκτικές μνημονιακές δεσμεύεις και ότι θα είναι σύντομα ξανά πρωθυπουργός και εγγυητής της Δικαιοσύνης παντού».

ikonomu-kafes-1.JPG

Πίνετε πρωινό καφέ;

(γελάει). Καφέδες. Πίνω συνέχεια καφέ.

Πότε; Και τι είδους είναι;

Εσπρέσο για να ανοίξει το μάτι, γαλλικό το χειμώνα-φρέντο εσπρέσο το καλοκαίρι. Πάντα σκέτο, καθαρές γεύσεις-καθαρές σκέψεις.

Είστε από τους νεότερους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς γεννηθήκατε το 1988. Σε ποια περιοχή μεγαλώσατε;

Γεννήθηκα στη Γλασκώβη αλλά επιστρέψαμε όταν ήμουν λίγων μηνών. Μεγάλωσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πάνω από την Εγνατία. Φιλίππου, στο πάρκο Αχειροποιήτου, Ιασονίδου, η γειτονιά μου.

tsoliadakia.JPG

Με τη μητέρα της Μίτση και την αδελφή της Μαρία (αριστερά) ως τσολιαδάκια στη Δορκάδα


Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που σας έρχονται στο μυαλό ως παιδί;

Οικογενειακές αλλά και στον παιδικό σταθμό, το Ρόδι. Τρυφερές αναμνήσεις.

Στο σπίτι οι γονείς σας τι ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας;

Οι γονείς μου είναι δύο αληθινά σπουδαίοι άνθρωποι, η Μίτση και ο Πάνος. Μου έδωσαν όλη την αγάπη του κόσμου, μεγάλωσα σε ένα εξαιρετικά υποστηρικτικό περιβάλλον. Μου έμαθαν να αγαπώ την γνώση, τον άνθρωπο, τις αξίες. Να κοπιάζω. Να πιστεύω στη δυνατότητα, να είμαι μαχήτρια και ελεύθερη, πεισματάρα και δυναμική. Να προχωράω.

Σας επηρέασαν πολιτικά;

Ναι, είναι αριστεροί άνθρωποι και βαθιά ανθρωπιστές.

adelfi-mikri.JPG

Με την αδελφή της Μαρία, σε ηλικία 6 ετών

adelfi.JPG

Πρόσφατη φωτογραφία με την αδελφή της Μαρία: «Είναι πιο τολμηρή από εμένα και γι' αυτό την θαυμάζω»


Στο σπίτι μεγαλώσατε με μια αδελφή, τη Μαρία. Ποια από τις δύο σας ήταν πιο άτακτη;

(Γελάει). Ξεκάθαρα η Μαρία! Πιο ελεύθερη θα έλεγα, όπως και μέχρι σήμερα είναι πιο τολμηρή και τη θαυμάζω για αυτό και για πολλά.

Σχολείο πήγατε στο 17ο Λύκειο: Καλή μαθήτρια;

Στο 36ο δημοτικό και στο ιστορικό 17ο Γυμνάσιο-Λύκειο. Άριστη μαθήτρια, απουσιολόγος αλλά και «μέσα σε όλα» (γελάει). Αλληλέγγυα στους συμμαθητές μου, έσβηνα και καμία απουσία...

dendro.JPG

Ως κοριτσάκι στολίζοντας το οικογενειακό χριστουγεννιάτικο δέντρο


Ήσασταν πρόεδρος στην τάξη;

Ναι, στην Γ' Λυκείου.

Η πρώτη διαδήλωση στην οποία συμμετείχατε;

(Σκέφτεται). Νομίζω το 2003 που γινόταν η Σύνοδος Κορυφής.

Τι κάνατε εκείνα τα χρόνια ευχάριστα; Ποια ήταν τα χόμπι σας;

Περισσότερο χαιρόμουν με τις εφηβικές μου παρέες.

Το θέατρο ήταν ένα από αυτά, όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή σας στο Εργαστήριο Δραματικής Τέχνης της Παράθλασης. Από που προήλθε η τάση προς την ηθοποιία;

Δεν νιώθω πως είχε να κάνει με ταλέντο, περισσότερο με αναζήτηση. Γενικά αναζητώ το Φως στη ζωή μου. Ένα παιδικό όνειρο έγινε εμπειρία της ενήλικης ζωής μου που με καθόρισε. Η συνάντηση με το θέατρο είναι συνάντηση με τον εαυτό μας.

Επιλέξατε να σπουδάσετε ψυχολογία στο ΑΠΘ. Γιατί;

Το να μελετήσω την ανθρώπινη συμπεριφορά μου φαινόταν συναρπαστικό και πράγματι είναι.

Η πρώτη σας κομματική επαφή πότε έγινε;

Την ένταξή μου στον ΣΥΡΙΖΑ την οφείλω στον θείο μου, Γιώργο Θεοδωρόπουλο, που με ώθησε να μπω στο ψηφοδέλτιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Ενθουσιάστηκα με την κινηματική δράση, συμμετείχα σε δομές αλληλεγγύης.

prothipoyrghiko.JPG

Με αυτοδιοικητικούς της πόλης ως διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης

Να πάμε στα αμιγώς πολιτικά: η συμμετοχή σας το 2016 ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχετε εκλεγεί στη Βουλή ήταν μια βουτιά στα βαθιά, έτσι δεν είναι;

(Χαμογελάει). Στα βαθιά και αχαρτογράφητα νερά. Πράγματι. Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας με εμπιστεύθηκε σε μία νεοσύστατη θέση, η ευθύνη ήταν μεγάλη και η πραγματικότητα απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν οι Θεσσαλονικείς με εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπήσω στο Δήμο και το ελληνικό Κοινοβούλιο και αυτό συνιστά τιμή και αναγνώριση της προσπάθειας μου που απαλύνει κάθε σκληρό ή και άδικο βίωμα.

Δεχτήκατε και πολύ πόλεμο.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αν μια γυναίκα ασχοληθεί με την πολιτική θα υποστεί σεξισμό, ειδικά αν είναι νέα και δεν είναι από τζάκι. Λένε πως πρέπει να έχει γερό στομάχι. Ε λοιπόν όχι, εγώ επιθυμώ το δικό μου να παραμείνει από κανονικά κύτταρα, και δίνω μάχη για αυτό.

Ονειρεύομαι έναν κόσμο ισότητας και ακριβώς γι αυτό ασχολούμαι με την πολιτική. Για να κάνω το περισσότερο που μπορώ για να γίνει δίκαιος ο κόσμος.

Θεωρείτε ότι κάνατε έργο τότε με το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη;

Λύσαμε πολλά ζητήματα. Το αναγνώρισαν αυτό οι φορείς της πόλης με τους οποίους είχαμε εξαιρετική συνεργασία και τους ευχαριστώ προσωπικά για αυτήν. Αποδείξαμε ότι μαζί μπορούμε.

Με την ευκαιρία: τι πρέπει να γίνει στο Διοικητήριο συνολικά; Αναβάθμιση του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε υπουργείο και διατήρηση του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης; Και με χωριστές αρμοδιότητες; Ή τι άλλο;

Το ΥΜΑΘ έχει περάσει από στιγμές δόξας σε στιγμές έντονης απαξίωσης. Η σημερινή απαξίωση από τη ΝΔ με πληγώνει προσωπικά γιατί στη σύντομη θητεία που είχαμε κάναμε μεγάλες προσπάθειες και καταφέραμε την αλλαγή της φιλοσοφίας του.

tsipras.JPG

Με τον Αλέξη Τσίπρα σε περιοδεία με φορείς του τουρισμού της χώρας

Συμπληρώσατε ήδη 3,5 χρόνια στη Βουλή ως πρωτοεκλεγείσα βουλευτής. Πώς ήταν το ταξίδι;

Πρωτόγνωρο. Απαιτητικό. Νιώθω πως η ευθύνη εκπροσώπησης μεγαλώνει λόγω της κρισιμότητας των καιρών.

Και τα δημαρχιακά: Τι μέλλει γενέσθαι; Θα είστε ξανά επικεφαλής της δημοτικής παράταξης; Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης; Υπάρχει ένας Θεσσαλονικιός μπασκετμπολίστας, ο Νίκος Παππάς;

Πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές στη δημιουργία μιας νικηφόρας προοδευτικής παράταξης που θα βγάλει τη Θεσσαλονίκη από το τέλμα που την οδήγησε ο κ. Ζέρβας.

Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι στην πόλη μας να τραβάνε μπροστά χρειάζεται όμως και μία δυνατή ομάδα για να βγει μπροστά και να διεκδικήσουμε όσα μας αναλογούν για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη: «teamworkmakesthedreamwork”!

Τι χρεώνετε στη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα;

Έλλειψη σχεδίου και οράματος για την πόλη, τη γύρισε πολλά χρόνια πίσω.

ikonomu-kafes.JPG


Με τι χαλαρώνει σήμερα η Κατερίνα Νοτοπούλου;

Με τον άνθρωπό μου, με τους φίλους μου, με βιβλία. Και με θρίλερ!

Μια αριστερή βουλευτής πρέπει να προσέχει την εξωτερική της εμφάνιση, όπως κάνετε εσείς;

Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να είναι όπως νιώθει. Και δεν πρέπει να κρίνεται γι’ αυτό. Κάθε άνθρωπος όχι μόνο οι γυναίκες, φορούν το ρούχο που διαθέτουν, που είναι του γούστου τους, που τους κάνει να νιώθουν άνετα με αυτό.

Η πολιτική όμως δεν είναι επίδειξη μόδας... Η πολιτική είναι να υπερασπίζεσαι τον Άνθρωπο και τις ανάγκες των πολλών. Για μένα τουλάχιστον αυτό είναι. Και νομίζω αυτό πρέπει να αξιολογούν και οι πολίτες.

Αγαπημένο βιβλίο που διαβάσετε τελευταία;

«Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας», του Εντουάρ Λουί.

Αγαπημένο τραγούδι και μουσικό συγκρότημα;

Κάθε τραγούδι που αγαπάμε σημαίνει πολλά, πως να ξεχωρίσεις; (χαμογελάει)

Ελληνικά ή ξένα;

Εξαιτίας της βαρηκοΐας μου δεν απολαμβάνω πλέον τη μουσική- αυτό μάλιστα μου λείπει πολύ. Παλιότερα προτιμούσα τα ελληνικά.

iraklis-1.JPG

Στο περίπτερο του Ηρακλή στη ΔΕΘ. Με το κασκόλ της ομάδας στους ώμους


Γιατί Ηρακλής;

Ο Ηρακλής είναι μία ιδέα που αντέχει στο χρόνο. Είναι η ιστορία αυτής της πόλης. Είναι κομμάτι μας.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ομάδας σας;

(Χαμογελάει). Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν και στηρίζουν αυτήν την ομάδα το μέλλον θα είμαστε πάντα αισιόδοξοι για το μέλλον. Στα εύκολα Ηρακλής, στα δύσκολα Ηρακλάρα (χαμογελάει).

kinimata.JPG

Χριστούγεννα του 2018 στο ΥΜΑΘ. Μαζί με προσφυγόπουλα από διάφορες κοινωνικές δομές

Τι χρεώνετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο Μητσοτάκης δημιούργησε μια Ελλάδα όπου διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, επικρατεί η κοινωνική αδικία, με αντιδημοκρατικές εκτροπές, με κακοποίηση των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η πλειοψηφία των πολιτών δυσκολεύεται να επιβιώσει και αυτοί πέσανε σα γαλάζιες ακρίδες και κάνουν πλιάτσικο στην περιουσία του ελληνικού λαού. Ο λογαριασμός είναι μεγάλος, ατελείωτος.

Υπάρχει κάποιος υπουργός του που θα τον θέλατε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι...

Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών;

Είναι βαθύτερο από κόμματα, είναι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και την Κοινωνία.

kafes-4.JPG


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει;

Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε εμπειρία, πρόταση, κοινωνική συμφωνία. Μπορούμε. Μαζί.

Με ποιους συμμάχους θα πετύχετε την προοδευτική διακυβέρνηση; Και πάνω σε ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα;

Με τον ελληνικό λαό. Και με κάθε προοδευτική δημοκρατική πολιτική δύναμη που θέλει να βάλει πλάτη στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Τις προγραμματικές μας θέσεις τις παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας: κατώτατος μισθός 800 ευρώ στήριξη μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ισχυρό δημοκρατικό και κοινωνικό κράτος.

Η ανάγκη απαιτεί να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν.

ikonomu-kafes-2-9ZSOS.JPG


Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός τη δεύτερη φορά Αριστερά;

Διότι αυτή τη φορά θα ηγείται μιας κυβέρνησης που δεν θα λειτουργεί υπό τις ασφυκτικές μνημονιακές δεσμεύεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που έβαλε πρώτα την Ελλάδα, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δισ. για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σύντομα ξανά πρωθυπουργός και εγγυητής της Δικαιοσύνης παντού.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία