ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο κάνει η μαθητική μάσκα, είπαμε;

 09/09/2020 09:00

Δεν πάνε πολλές μέρες που ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε τη σολομώντεια λύση σε ένα μείζον πρόβλημα που απασχολούσε την ελληνική κοινωνία. Το κόστος της μάσκας για τους μαθητές των σχολείων.

Ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που είχε φέρει στο χείλος της αγανάκτησης, εκατομμύρια Έλληνες που αισθάνθηκαν το βάρος του κόστους της μάσκας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν σαφής: Το κόστος της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα το αναλάβει η πολιτεία. Για την ακρίβεια οι δήμοι, οι οποίοι θα πάρουν το σχετικό κονδύλιο από την πολιτεία και θα κάνουν τον σχετικό διαγωνισμό. Αν προλάβουν, διότι σύμφωνα με έγκυρες παρεμβάσεις δημάρχων, δεν προλαβαίνουν. Εύλογο για όσους ξέρουν τι σημαίνει διαγωνιστική διαδικασία για προμήθεια στο ελληνικό δημόσιο.

Αρχικά ο υπουργός είπε ότι για την προμήθεια μάσκας θα διατεθούν 5,2 εκατ. ευρώ. Μετά, αν δεν διάβασα λάθος, τα 5,2 εκατ. έγιναν 6,2 εκατ., δηλαδή για την ακρίβεια 6.195.000 εκατομμύρια (ευρώ πάντοτε).

Άρα το κράτος θα διαθέσει 6,2 εκατ. ευρώ για να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειες των μαθητών με την αγορά μασκών. Όμως, επίσημα στατιστικά στοιχεία για το πόσοι είναι οι μαθητές (και οι εκπαιδευτικοί) για τους οποίους προορίζονται οι μάσκες δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ξέρουμε όμως ότι το 2017 οι μαθητές ήταν 1.366.936 και οι εκπαιδευτικοί 142.088. Αν υποθέσουμε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν μείνει ίδιοι, αν και οι καταγγελίες για υπογεννητικότητα που μειώνει τους μαθητές και μη αντικατάσταση όσων εκπαιδευτικών αποχωρούν με νέες προσλήψεις, το σύνολο των δικαιουμένων δωρεάν μασκών ανέρχεται σε 1.509.024.

Αν προσθέσουμε και τους 21.065 αναπληρωτές που διόρισε φέτος η κυβέρνηση και το βοηθητικό προσωπικό των 3.862 που επίσης διορίστηκαν με απόφαση Κεραμέως, φτάνουμε στις 1.533.951 δικαιούχους μασκών. Προσθέτοντας και τους 9.474 καθαριστές-καθαρίστριες που προσελήφθησαν με απόφαση Θεοδωρικάκου ο αριθμός των δικαιουμένων ανεβαίνει στους 1.543.425.

Αν κάνουμε την απλή διαίρεση, προκύπτει ότι για κάθε δικαιούμενο, μαθητή, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό θα διατεθούν 4,01 ευρώ για την προμήθεια υφασμάτινων μασκών πολλαπλών χρήσεων.

Δύο για τον καθένα, αν δεν κάνω λάθος.

Δηλαδή έχει γίνει αυτή η δημόσια διαδικασία για να απαλλαγούν οι οικογένειες από το βάρος των 4 ευρώ για την προμήθεια μασκών, ενώ το βάρος για την προμήθεια των τετραδίων και του άλλου απαραίτητου σχολικού είναι στην καλύτερη περίπτωση εικοσαπλάσιο.

Και χαίρεται η αντιπολίτευση γιατί λέει ότι επέβαλε στην κυβέρνηση να προμηθεύσει τις μάσκες το κράτος. Και χαίρεται και η κυβέρνηση γιατί πήρε τη γενναία απόφαση και απάλλαξε την ελληνική οικογένεια από το δυσβάστακτο βάρος των 4 ευρώ με το οποίο στο φαρμακείο και όχι στο σούπερ μάρκετ αγοράζεις περισσότερες.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν μας κάνουν πλάκα...



*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Σεπτεμβρίου 2020