ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάντα μπρος

 03/11/2022 20:00

Παρακολουθούμε μέσα στην πανδημία -που δεν λέει να μας αφήσει, την εξέλιξη του πολιτικού τοπίου της Ευρώπης- και όχι μόνο, προς μία νέα πραγματικότητα.

Στην Ιταλία που η σημαντική διαφορά από το 2018 είναι η υποχώρηση στα μισά (από 32% στο 16%) του κινήματος «5 Αστέρια» που κήρυττε τον «αριστερό» απομονωτισμό της Ιταλίας και η ενίσχυση κατά 7% (από 36% σε 43%) του μπλοκ που κηρύσσει τον «δεξιό» απομονωτισμό. Εμφανίστηκαν οι φιλελεύθεροι με 8% και η αριστερά έχει 26%. Η νέα πρωθυπουργός που εκτίναξε το κόμμα της κατά 20% θα προσπαθήσει να ισορροπεί.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο του νέου Βασιλιά Κάρολου οι εκλογές θα γίνουν θεωρητικά το 2025. Το 2023 έχει δημοτικές εκλογές αλλά σίγουρα η παρούσα κυβέρνηση του «δεξιού» απομονωτισμού δύσκολα θα βγάλει τον χειμώνα με το ποσοστό της να είναι κάτω από 25% και τους αντιπάλους της να έχουν πάνω από 50%. Το BREXIT που δεν το κατάλαβαν όταν το έκαναν κατέστρεψε και αυτούς και το Ηνωμένο Βασίλειο. Γι’ αυτό άλλωστε Έλληνες, Γάλλοι, Γερμανοί και λοιποί απομονωτιστές «δεξιοί» και «αριστεροί» είτε υποχωρούν είτε το σκέφτονται όταν κερδίζουν την κυβέρνηση.

Θα γυρίσει πίσω στους «27» το Ηνωμένο Βασίλειο; Αν θέλει να μείνει ενωμένο ναι. To 1700 το βασίλειο της Αγγλίας (που περιείχε την Ουαλία) ενώθηκε με την Σκωτία και έκανε την Μεγάλη Βρετανία. Το 1800 ενώθηκε με την Ιρλανδία και έγινε το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ. Τον Οκτώβριο του 2023 θα γίνει το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ενώ αρχίζει η συζήτηση για την ένωση Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας.

Έτσι μπροστά στις ευρωεκλογές του 2024 με πιθανές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εξεταστούν πριν από τις εκλογές του 2024, όπως η εξ αποστάσεως ψηφοφορία σε συγκεκριμένες περιστάσεις, η ελάττωση του ορίου για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 16 έτη σε όλες τις χώρες, οι κοινοί κανόνες για τις υποψηφιότητες, οι κανόνες διεξαγωγής εκστρατειών και την χρηματοδότηση, αλλά και η δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Εκλογικής Αρχής θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αν θα προχωρήσουμε μπροστά προς ένα ενιαίο πολιτικό οργανισμό ή θα γυρίσουμε πίσω προς τον απομονωτισμό.

Ας κάνουμε εμείς μία αρχή εκλογών πρώτα και βλέπουμε. Ας απαλλαγούμε -εύκολα!- από την ένα προς ένα αντιστοιχία με εκλογικό κέντρο του εκλογέα και να μπορούμε να ψηφίσουμε όπου είμαστε και όχι να πρέπει να πάμε σε ένα εκλογικό τμήμα που απέχει από μερικές εκατοντάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα να βλέπουμε επίσης. Είναι απλό και εύκολο. Α! Και να απαλλαγούμε από το μοναδικό μας συνήθειο του «ετεροδημότη». Εύκολο και αυτό. TAXIS και ΑΜΚΑ κ.λπ. έχουμε. Αυτόματα ξέρουμε σε ποιο Δήμο διαμένει μόνιμα ο καθένας.

Έχουμε διάθεση μεταρρυθμίσεων; Θα δείξει. Αν δεν προχωρήσουμε μπροστά θα κυλίσουμε πίσω στον «δεξιό» ή «αριστερό» απομονωτισμό. Μέρες που είναι ας θυμηθούμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.10.2022