ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας

 02/10/2018 19:00

Παρότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και θα πίστευε κανείς ότι όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί στην προσέγγιση της καθημερινότητας, εντούτοις διαπιστώνουμε ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία έντονη αύξηση χρήσης βίας, λεκτικής και σωματικής.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι η όλο και πιο συχνή χρήση βίας και επιδοκιμαστικών εκφράσεων από μεγάλη μερίδα των χρηστών των social media.

Ο θάνατος του νεαρού Ζακ στην Ομόνοια θα έπρεπε να βάλει την κοινωνία σε μία σιωπηρή περισυλλογή και σε μία ομφαλοσκόπηση, γιατί βαδίζουμε σε αυτόν το λάθος δρόμο. Απεναντίας, ακούγονται αισχρές διατυπώσεις μείωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με έναν νεκρό νεαρό συμπολίτη μας.

Ήταν τέτοια η κοινωνική μας ψυχολογική σύνθεση ή η κρίση έβγαλε έναν κακό εαυτό; Τέτοια επιθετικότητα, μίσος και ρατσισμό είχε η ελληνική κοινωνία ή μήπως η χρήση των social media γιγάντωσε αυτό το φαινόμενο;

Οι σελίδες μίσους στο facebook ολοένα και αυξάνονται, εφημερίδες που διακηρύσσουν ψεύδη και μίσος ολοένα και πουλάνε περισσότερο, ραδιοφωνικές εκπομπές ακραίου λόγου ακούγονται όλο και περισσότερο.

Δεν μπορώ να απαντήσω αν η κοινωνία όπως είναι σήμερα μπορεί να αλλάξει σελίδα. Αν το πέρας της κρίσης μπορεί να εξορθολογήσει τη σκέψη των ανθρώπων, αν μπορεί να κατευνάσει τα πάθη.

Το θέμα είναι σε μία κοινωνία γεμάτη με πανεπιστήμια, η παιδεία και η κουλτούρα είναι κάτι που σπανίζει.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"