ΑΠΟΨΕΙΣ

Με αφορμή τη συζήτηση περί «ψήφου ομογενών»

 01/10/2019 12:00

Είναι καλό τα κόμματα, πριν να τοποθετούνται, να διαβάζουν τα βασικά που ισχύουν. Για παράδειγμα: Το άρθρο 54 του συντάγματος, που δεν είναι στις αναθεωρητέες διατάξεις, λέει (παράγραφος 2) «O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει».

Ως νόμιμος πληθυσμός θεωρείται ο αριθμός των δημοτών κάθε δήμου της χώρας με την υπηκοότητα της χώρας και διαμένουν μόνιμα στη χώρα. Προσέξτε, ότι εδώ δεν αναφέρεται ηλικία! Δηλαδή ,όπως συμβαίνει, ο αριθμός βουλευτών καθορίζεται από το σύνολο, ανεξάρτητα ηλικίας.

Τι λέει το παραπάνω; Ότι μετά τη γενική απογραφή πληθυσμού, βρίσκουμε τους έλληνες δημότες που διαμένουν μόνιμα και με βάση αυτόν τον αριθμό κατανέμουμε έδρες σε εκλογικές περιφέρειες εντός της επικράτειας της χώρας. Επειδή η ελληνική επικράτεια δεν καλύπτει τη Γερμανία, την Αυστραλία κτλ., δεν είναι δυνατόν ούτε να κάνουμε γενική απογραφή σε αυτές ούτε να κατανεμηθούν έδρες σε περιφέρειες εξωτερικού (όπως σκέφτονται μερικοί).

Τι άλλο λέει; (παράγραφος 3): «Μέρος της Βουλής μπορεί να εκλέγεται ενιαίως σε ολόκληρη την επικράτεια, σε συνάρτηση με τη συνολική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στην επικράτεια». Δηλαδή: ανάλογα με τη συνολική δύναμη κάθε κόμματος, θα κατανεμηθεί ένας αριθμός βουλευτών (σήμερα είναι 12 και το πολύ θα είναι 15).

Εκλογείς είναι αυτοί που είναι έλληνες πολίτες. Ανεξάρτητα πού διαμένουν, είναι τοποθετημένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, το οποίο συγκροτείται από το σύνολο των εγγραφών των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι φέρονται εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των δήμων της χώρας! Επειδή ο κάθε Έλληνας (ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας) είναι εγγεγραμμένος (αναγκαστικά) σε κάποιο δήμο της χώρας, δεν είναι δυνατόν να διαγραφούν και να γραφούν σε ένα δημοτολόγιο εξωτερικού.

Πολύ λογικά όσοι δεν είναι στο νόμιμο πληθυσμό πρέπει να μην ψηφίζουν για τους βουλευτές της κάθε περιφέρειας. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί! Γι’ αυτό ας αφήσουμε όσους κατά το σύνταγμα είναι εκτός επικράτειας την ημέρα των εκλογών να ψηφίσουν για την κατανομή των εδρών των κομμάτων (των 300 εδρών) και να τελειώνουμε.

Αν θέλουμε να αναθεωρήσουμε το σύνταγμα, να το κάνουμε. Σε 10 χρόνια.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Σεπτεμβρίου 2019