ΑΠΟΨΕΙΣ

Μα είναι πια μεγάλος, είναι και ΠΑΣΟΚ…

 15/08/2021 22:20

Θερινές συζητήσεις μαίνονται παρά θιν’ αλός, στου τουρισμού την ανοχή, υπό την σκιά του διπλού ζόφου της πανδημίας και των πυρκαγιών.

Για να είμαστε ξηγημένοι, τα σόσιαλ μίντια δεν μας «ξεβλάχεψαν», αλλά μία αμετροέπεια -για να το πω κομψά- και έναν «ξερολισμό» (από το «τα ξέρω όλα») τα υπέθαλψαν μια χαρά. Το κατάφεραν εξάπτοντας τα πάθη και το εγώ των απογόνων αυτών που το 1989 τηλεφωνούσαν στους νεογέννητους σταθμούς της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και έβγαζαν στον αέρα και παγανιά τα απωθημένα τους.

Τώρα βέβαια είναι εύκολο να παρατηρήσεις ότι τα σύγχρονα πάθη κάνουν και πιο σκληρό και αντιαισθητικό το λεκτικό οπλοστάσιο κάποιων. Διότι όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζεις, όταν αποκαλείς τον πολιτικό σου αντίπαλο «Κούλη», δείχνει απλώς, πέρα από μια μειωμένη αυτοεκτίμηση που έχεις και την βιασύνη και την αδημονία σου να πάρει τη θέση του «Κούλη» αυτός που θέλεις εσύ.

Αυτοί που το τερμάτισαν όμως, είναι οι φανατικοί του συνθήματος «Μητσοτάκη γ…αι» που νομίζουν ότι έχουν τεθεί επικεφαλής κάποιας κοινωνικής πρωτοπορίας… ενώ απλώς διεκδικούν πρωτοκαθεδρία στο κιτς. Οπτική αποτύπωση της αηδίας αυτής, αποτέλεσε η φωτογραφία από αέρος μιας πόζας ξαπλωμένων γυμνών ατόμων στην άμμο, τα κορμιά των οποίων σχημάτιζαν αυτό το σύνθημα.

Βέβαια ανόητη αμετροέπεια επιδεικνύει και η άλλη πλευρά που εκφράζει επικαλούμενη συνεχώς την τραγωδία του 2018 στο Μάτι και το γνωστό κακόγουστο επικοινωνιακό σόου των τότε κυβερνώντων, ένα ιδιότυπο «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε», σε βάρος ενός κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) που θεσμικά έχει τον κατ’ εξοχήν ρόλο δια να ομιλεί αντιπολιτευτικά.

Για να επανέλθουμε στα σοβαρά, έχω να κάνω δύο επισημάνσεις:

1. Η οδύνη, το δέος μπροστά στην ανθρώπινη απόγνωση και ο έντονος σκεπτικισμός για την επόμενη μέρα μετά την κόλαση του πυρός που κατέστρεψε περιουσίες, φυσικές καλλονές, περιβάλλον είναι ακόμα διάχυτα στην καθημερινότητά μας.

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των πληγέντων και της αναγέννησης των περιοχών θα δοθούν πολλά χρήματα.

Τουλάχιστον τώρα, μετά τις τόσες ολιγωρίες, τα τραγικά λάθη και την ανεπάρκεια την ώρα του δράματος, ας γίνουν πια οι νέες κινήσεις με πρόγραμμα, σχέδιο και τεχνογνωσία. Αυτό μπορεί να φαίνεται εύκολο με τις τεχνολογικές ευκολίες και θεσμικές εκ της Ευρώπης διασφαλίσεις, αλλά επί της ουσίας είναι πολύ δύσκολο γιατί προσκρούει σε αγκυλώσεις και μηδενιστικές, λαϊκίστικες αντιδράσεις.

2. Το να αξιοποιεί μια κυβέρνηση, σε θέσεις στρατηγικές και υψηλής ευθύνης, εμβληματικά πρόσωπα που διακρίθηκαν για το έργο τους από τις τάξεις παράταξης είναι σημάδι των καιρών.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, για τους δικούς του λόγους δεν δείχνει να νοιάζεται για το κομματικό παρελθόν ενός υποψήφιου για συγκεκριμένο πόστο, αλλά για το βιογραφικό και την επάρκειά του στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι παλιότερες γενιές δεν μπορούν εύκολα να το καταπιούν αυτό καθώς είναι «εθισμένες» στη θεσμική «κατάληψη» του κράτους από τους εκάστοτε «ημέτερους».

Αυτό γίνεται εμφανές αυτές τις μέρες που ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Σταύρο Μπένο, πρώην δήμαρχο, υπουργό του ΠΑΣΟΚ και. άνθρωπο που συνέδεσε το όνομα του με την πετυχημένη καινοτομία των ΚΕΠ και το «Διάζωμα», να τεθεί επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας.

Οι μουρμούρες άρχισαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την… προτίμηση στα «ορφανά του Σημίτη» και όχι σε κομματικούς «δικούς μας» και συνεχίστηκαν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με κορώνες όπως «ο Μητσοτάκης διεμβολίζει άκομψα το χώρο μας». Από την άλλη πλευρά καταγράφω μία αντίδραση της πρώην υπουργού και επιτρόπου στην ΕΕ Άννας Διαμαντοπούλου που υποδέχθηκε με ικανοποίηση την τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου γράφοντας στα σόσιαλ μίντια: «Η καλύτερη επιλογή για την δυσκολότερη αποστολή. Καλή επιτυχία Φίλε. Αν δεν τα καταφέρεις εσύ δεν θα μπορέσει κανείς».

Είναι πάντως μια προσπάθεια απεξάρτησης την οποία επίσης πολεμούν και κάποιοι που χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ακόμα και την ηλικία του Σταύρου Μπένου (γεννήθηκε το 1947 και διέπρεψε το 1986, σε ηλικία μόλις 38 ετών στην αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών σεισμών της Καλαμάτα τότε) λες και ο άνθρωπος θα επωμιστεί εκτελεστικές επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής η θα πάει να φυτέψει δέντρα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15 Αυγούστου 2021