ΑΠΟΨΕΙΣ

Λίγα λόγια, πολλή δουλειά…

 11/04/2021 19:45

Πώς αξιολογείται ένας καλός υπουργός; Αυτό το ερώτημα ανέλαβε να απαντήσει αρμοδίως ο Άκης Σκέρτσος από την αρχή της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν ξέρω τι ελέγχους παραδίδει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αν οι πολλές αρμοδιότητες που του έχει δώσει ο πρωθυπουργός αφήνουν χρόνο για βαθμολογίες. Η δική μου αξιολόγηση προέρχεται από την προσεκτική παρατήρηση αλλά και από το πώς βιώνω την καθημερινή δημοσιότητα σε όλα τα ΜΜΕ που τα παρακολουθώ από κοντά.

Υπήρξαν πολλοί υπουργοί που δοκιμάστηκαν αυτούς τους 21 μήνες που συμπληρώνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Βασίλης Κικίλιας είναι ένας από αυτούς. Τα πήγε καλά παρά τις δυσκολίες. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ένας άλλος, που καταγράφει απίθανη εργατικότητα αλλά και αξιοπιστία, κάνοντας την Πολιτική Προστασία να έχει γυρίσει σελίδα.

Θα μείνω λίγο στην περίπτωση του Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης έχει πετύχει να κάνει ψηφιακό ένα βαρύ και δυσκίνητο κράτος και να βάλει την ψηφιακή λογική σε πολίτες, όπως οι Έλληνες, που αρέσκονται στα χαρτιά και τη γραφειοκρατία. Κι όμως με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της λειτουργίας του το gov.gr διαθέτει 1.138 υπηρεσίες και έχει υλοποιήσει περισσότερες από 94.000.000 ψηφιακές συναλλαγές.

«Εύκολο ήταν το πρόγραμμα, ήταν όλα έτοιμα και θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε», σχολίασε φίλος που του ανέφερα την περίπτωση και που δεν έβλεπε με καλό μάτι το ότι ο Πιερρακάκης προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο και όχι από τη ΝΔ. Είναι πράγματι αστείο εν έτει 2021 να υπάρχουν τέτοια επιχειρήματα που θυμίζουν τα πράσινα και τα γαλάζια καφενεία του ’80. Σε έναν τομέα μάλιστα, όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, όπου δεν χωρούν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες περί φιλελεύθερου ή σοσιαλιστικού ψηφιακού κράτους. Το σημαντικό είναι να γίνεται η δουλειά, όπως λένε οι Αμερικάνοι. Και ο σημερινός υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης είναι χε αυτό πολύ καλός και αποτελεσματικός.

Φυσικά το χιτ του δεν είναι άλλο από τον εμβολιασμό. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη βράδυ) είχαν γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα πάνω από 2.000.000 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, με την καθημερινή επίδοση να πλησιάζει πλέον τις 60.000. Ακόμη και Έλληνες από τη Γερμανία, όπως η δημοσιογράφος της Deutsche Welle Ειρήνη Αναστασοπούλου ήρθαν στην Ελλάδα για να εμβολιαστούν και απέφυγαν την περιπέτειες της πανίσχυρης σε επίπεδο οργάνωσης Γερμανίας!

Πέραν τούτου ο Πιερρακάκης μου αρέσει γιατί δεν μιλά πολύ. Όντας πολλά χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ ξέρω πόσο μεγάλο είναι για κάθε πολιτικό το δέλεαρ της δημοσιότητας. Είναι ένα ελκυστικό δέλεαρ που όμως κοστίζει. Σε προετοιμασία, σε ψυχολογία, σε αυτοσυγκέντρωση και φυσικά σε χρόνο. Γιατί όταν ένας πολιτικός την εβδομάδα παραχωρεί 10 τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις ή δίνει 5 συνεντεύξεις σε εφημερίδες δεν έχει χρόνο για να κάνει καλά τη δουλειά του. Ο Πιερρακάκης είναι ένας από τους λίγους υπουργούς που αποφεύγουν τη δημοσιότητα. Και καλά κάνει.

Γιατί το «λίγα λόγια και πολλή δουλειά» είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Απριλίου 2021