ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή Φώτιση

 13/01/2021 11:00

Αν ελπίσουμε ότι με τον αγιασμό των υδάτων μαζί με τους Καλικάντζαρους έφυγε και ο κορονοϊός, όλα θα πάνε καλά αύριο που θα ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και άλλα. Άλλωστε αγιάστηκαν όλα τα νερά, άρα και τα λύματα! Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό που λένε και οι Άγγλοι.

Στις εκκλησίες που μαζεύτηκε κόσμος -και μάλιστα από αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο υπάρχει μία σοβαρή πιθανότητα να προκλήθηκε αρκετή διάδοση του κορονοϊού. Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους συμμετέχοντες που νομίζουν ότι η όλη διαδικασία τους προστατεύει. Δικαίωμα τους θα πείτε, αλλά η διάδοση στην κοινότητα μετά θα προκαλέσει προβλήματα. Ευτυχώς δεν ξέρω σχεδόν κανέναν που πήγε αλλά δύσκολα θα είμαι σίγουρος ότι αυτοί που ξέρω δεν ξέρουν άλλους κ.λπ., κ.λπ.

Για να γυρίσουμε στα σχολεία. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ τους ειδικούς που λένε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν. Άλλωστε στις ηλικίες 0-17 είχαμε ελάχιστα κρούσματα (8 χιλιάδες στα 2 εκατομμύρια) και μηδέν θανάτους και διασωληνώσεις. Κινδυνεύουν όμως οι γονείς και οι δάσκαλοι των παιδιών που δυστυχώς δεν φροντίζουν να διατηρούν μέτρα προστασίας κατά τη μεταφορά από και προς το σχολείο. Ό,τι και να πούνε οι αρμόδιοι η συμπεριφορά δεν αλλάζει!

Τα μικρά παιδιά πρέπει να γυρίσουν γρήγορα στο σχολείο για να μη μείνουν αμόρφωτα. Πιθανόν αυτό είναι σοβαρότερο από την πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα. Τι θα γίνει με τα μεγαλύτερα; Θα δούμε…

Πηγαίνοντας μέρα με τη μέρα παρά τους διάφορους προφήτες που εξαγγέλλουν το τέλος ή τη μέση ή την αρχή αναμένουμε όλοι να αρχίσει η διανομή εμβολίων για να προσπαθήσουμε να επανέλθουμε. Ποτέ φυσικά δεν γυρνάς στο ίδιο σημείο. Βρίσκεσαι πάντα σε μία νέα κατάσταση που θυμίζει την παλιά. Αυτό θα διαχυθεί αναγκαστικά σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Καλή τύχη στην νέα κυβέρνηση που απέχει, όπως δυστυχώς όλες, από το μικρό και ευέλικτο σχήμα του επιτελικού κράτους. Όπως ατομικά δεν αλλάζουμε εύκολα συνήθειες έτσι δεν αλλάζουμε και συλλογικά. Ίσως μέσω της κατάστασης που ζούμε αναδειχτεί η ανάγκη να αποκεντρωθούν λειτουργίες και αποφάσεις. Ίσως. Θα μπορούσε για παράδειγμα το άνοιγμα των σχολείων να αποτελεί αντικείμενο των σχολικών επιτροπών! Θα μπορούσε αποκεντρωμένα να σχεδιαστεί η υποστήριξη των ομάδων του πληθυσμού που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

Θα δούμε. Τρομάζω με τη θύελλα που θα σηκωθεί όταν περάσει αυτή η πανδημία. Και επειδή έτσι έχουμε μάθει -άφρονα τζιτζίκια, δεν προγραμματίζουμε για το μέλλον. Μυρμήγκια δεν είμαστε αλλά καλά θα κάνουμε να σκεφτούμε το αύριο… Καλή φώτιση σε όλες και όλους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.01.2021