ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή Ανάσταση

 30/04/2019 12:00

Ξεπέρασα τη διάθεση να ασχοληθώ με τα λεγόμενα του κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ –που του έκανε τη μεγαλύτερη διαφήμιση- ή με την ψήφιση του νόμου για την εκπαίδευση.  Άκουσα τον Υπουργό να δηλώνει ότι η Γ’ Λυκείου δεν υπάρχει και γίνεται προπαρασκευαστική τάξη για τα ΑΕΙ. Γιγαντισμός ανακόλουθος με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας μας. Η κοινωνία που ξοδεύει λεφτά, έτσι ώστε ν’ αποκτά η αγορά εργασίας των άλλων χωρών ειδικευμένο προσωπικό.

Παρακολουθώντας την εκλογική εκστρατεία των 27 υποψηφίων στο Δήμο Θεσσαλονίκης σκέφτομαι πόσο αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για την πολιτική. 120-130 χιλιάδες ψηφίζουν, περίπου 3 χιλιάδες υποψήφιοι, 1 στους 40 αποτελεί δείκτη τεράστιου ενδιαφέροντος! Καλή τους επιτυχία! Αλλά με την ευκαιρία αυτού του ενδιαφέροντος μήπως θα πρέπει να ασχοληθούμε και με μεγάλα θέματα του μέλλοντος του Δήμου (και ευρύτερα της πόλης);

Τι θα γίνει με τη ΔΕΘ; Πριν από 10 χρόνια είχε αποφασιστεί με συμφωνία όλων (εκτός των εργαζομένων της ΔΕΘ που θα έπρεπε να αλλάξουν χώρο εργασίας) να μετακινηθεί στη δυτική πλευρά της πόλης και να αποδοθεί στη χρήση των κατοίκων μια έκταση που μπορεί να γίνει ουσιαστικό σημείο για την καθημερινότητά τους. Είχαν συμφωνήσει όλοι! Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις εκείνης της εποχής έδειχναν τη συμφωνία των κατοίκων. 

Η ΔΕΘ μένει στο ίδιο σημείο και λειτουργεί 1-2 μήνες το χρόνο κόβοντας την πόλη στη μέση. Γίνονται σχέδια ανάπλασης κ.λπ. αλλά στη συζήτηση αυτή είναι απόντες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Οι ιθαγενείς! Γιατί δεν λειτουργεί η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης; Ναι, υπάρχει και τέτοια, που όμως δεν την ενεργοποιεί ο Δήμος που θα μπορούσε να οργανώσει τη συζήτηση μεταξύ των κατοίκων για να αναζητηθεί η άποψη και η βούλησή τους.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για το θέμα της στάθμευσης. Να υποστούμε τη σημερινή κατάσταση που ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει. Αλλά να το ξέρουμε. Να το έχουμε αποφασίσει συλλογικά. Τι ωραία λέει κάποιος ότι για να παρκάρει τζάμπα αυτός τα τρία αυτοκίνητά του ή το αυτοκίνητο με τις βουλγάρικες πινακίδες δεν πρέπει να παρκάρω εγώ το δικό μου… Ή τι ωραία θέλουν τα μέλη του τοπικού διαμερίσματος που δεν συγκάλεσαν οκτώ χρόνια λαϊκή συνέλευση να έχουν αποφασιστική (οι ίδιοι προφανώς) συμμετοχή στις αποφάσεις!

Καλή μας Ανάσταση. Με την επίσημη αρχή της προεκλογικής περιόδου!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27-28 Απριλίου 2019