ΑΠΟΨΕΙΣ

Ησυχία… μας μετρούν

 25/04/2019 21:00

Οι πιο κρίσιμες δημοσκοπήσεις γίνονται αυτήν την περίοδο, ειδικά οι κυλιόμενες, αυτές που αποκρυσταλλώνουν τελικά στο μυαλό του πρωθυπουργού την πραγματικότητα του εκλογικού σώματος και τον οδηγούν στην τελική ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Όσοι τον «γαργαλούν», δεν το κάνουν προφανώς τυχαία. Γνωρίζουν κι αυτοί μετρήσεις.

Ρίχνει όλες του τις δυνάμεις ο Αλέξης Τσίπρας στο εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι ελάχιστα τον απασχολεί τι γίνεται στην κορυφή του εγχειρήματος. Ραγκούσης, Τζουμάκας, Μπίστης και μαζί όσοι υπουργοποιήθηκαν δεν είναι αυτοί που θα φέρουν μαζικά ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς πιο κοντά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κινήσεις στη βάση είναι αυτές που απασχολούν και ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου πονάει περισσότερο.

Για να προσεγγίσει στελέχη στη βάση, έχει μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρό στις δημοτικές εκλογές. Η απλή αναλογική κάνει επιτακτική την ανάγκη συνεργασιών, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά κυρίως μετεκλογικά σε βάθος χρόνου, αλλιώς οι νέοι δήμαρχοι δεν θα μπορέσουν πρακτικά να διοικήσουν. Σε πολλούς δήμους αυτών των κρίσιμων περιοχών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει δικούς του υποψηφίους και σε ακόμη περισσότερους γνωρίζει καλά ότι δεν θα βρίσκεται με δικό του άνθρωπο στη δεύτερη Κυριακή. Μπορεί να στηρίξει ανέξοδα ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά του. Το πότε θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει αυτήν τη στήριξη σε εθνικό επίπεδο δίνει ένα μέρος της απάντησης για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

Το άλλο μέρος της απάντησης το δίνουν οι κινήσεις σε οικονομικό επίπεδο. Νομοσχέδια με παροχές και ρύθμιση κόκκινων δανείων έχουν τελειώσει. Μένει η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, εξόχως σημαντική για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων αιμορραγεί εκλογικά το κυβερνών κόμμα από τα μέσα της θητείας του. Από τα όσα μας είχε πει η Έφη Αχτσιόγλου λίγες μέρες πριν, ήταν βέβαιη η ψήφισή του πριν από το Πάσχα. Πάει τώρα τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά και, κάθε μετατόπισή του, κλοτσάει προς τα πίσω και τις εκλογές.

Η γαρνιτούρα στο οικονομικό παρασκεύασμα είναι το αφορολόγητο που τώρα πια παίζει δυνατά στον προεκλογικό διάλογο και η ισχυρή πιθανότητα να νομοθετήσει πλέον επ’ αυτού η κυβέρνηση, μας δίνει τον τόνο των προθέσεών της για την εθνική κάλπη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Απριλίου 2019