ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Θεσσαλονίκη του 2024

 17/06/2019 12:00

Οι δημοτικές εκλογές πέρασαν. Θριαμβευτής ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, που από το αρχικό δημοσκοπικό 5% τελικά, με επίπονη δουλειά, έφτασε στη νίκη.

Τώρα, όμως αρχίζουν τα δύσκολα για το δήμαρχο. Θα τα καταφέρει;

Αν κρίνω από το πώς κέρδισε τις εκλογές, αναμφίβολα έχει ικανότητες. Ο νικητής διαθέτει αυτό το «επιπλέον» που τον κάνει να ξεχωρίζει.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα πρέπει να κοιτάξει τη μεγάλη εικόνα. Δηλαδή να «φωτογραφίσει» τη Θεσσαλονίκη στη λήξη της θητείας του και μέσα από αυτήν τη φωτογραφία να σχεδιάσει τις κινήσεις του.

Γιατί, τα προβλήματα της καθημερινότητας πάντα θα υπάρχουν και πάντα οι υπεύθυνοι θα προσπαθούν να τα λύσουν. Η καθαριότητα, τα πάρκιγκ και μια σειρά παρεμφερή ζητήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Παρακολουθούν την καθημερινή ζωή της πόλης.

Οι δήμαρχοι όμως κρίνονται από τη συμβολή τους, θετική ή αρνητική, στη διαμόρφωση της μεγάλης εικόνας της πόλης τους. Έτσι, ο Γιάννης Μπουτάρης θεωρείται ένας από τους καλύτερους δημάρχους γιατί άλλαξε όλη τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Την άνοιξε σε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που έδωσαν άλλο χρώμα στην πόλη και τόνωσαν την κίνηση της αγοράς της σε πολύ δύσκολες στιγμές.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα διαχειρισθεί μία άλλη Θεσσαλονίκη. Γίνομαι πιο συγκεκριμένος.

Μέχρι τη λήξη της θητείας του, θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του μετρό, θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του αεροδρομίου «Μακεδονία», θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακατασκευής της αγοράς Μοδιάνο, θα έχει αναπλασθεί η πλατεία Ελευθερίας, θα έχει αποπερατωθεί το Εβραϊκό Μουσείο, θα παραδοθούν στον τουρισμό της πόλης μας δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες που σήμερα βρίσκονται στη φάση της αδειοδότησης και θα αναβαθμισθεί ο χώρος της ΔΕΘ, κυρίως στον τομέα των υποδομών.

Σε όλα αυτά που αφορούν τη λειτουργία του κέντρου της πόλης μας θα πρέπει να προσθέσουμε και την ανάπλαση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» και την ανέγερση του γηπέδου του ΠΑΟΚ με την αναδιαμόρφωση όλων των παρακείμενων χώρων.

Με απλά λόγια, το 2024 θα ζούμε σε μία άλλη πόλη. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιζεριάζουμε και να προσπαθούμε να μεγεθύνουμε τα ασήμαντα ή να προβάλλουμε στο μέλλον αρνητικά φορτία του παρελθόντος.

Η Θεσσαλονίκη μας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.

Τι θα πρέπει να κάνει ο νέος δήμαρχος, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας Θεσσαλονίκης; Έχει όραμα και σχεδιάζει δομικές παρεμβάσεις, που θα συνδιαμορφώσουν αυτήν τη νέα πόλη;

Π.χ. σχεδιάζει πεζοδρομήσεις κεντρικών οδών; Τι θα κάνει με τους χώρους στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, που σήμερα παρκάρουν άναρχα όπου βρουν;

Ας σημειωθεί πως μόνο το Εβραϊκό Μουσείο θα φέρει στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Αυτήν την καινούργια πόλη, με τις καινούργιες ανάγκες της, αλλά και τον επιπλέον πλούτο, ο δήμαρχός μας πώς θα την καταστήσει λειτουργική για τους πολίτες της και ερωτεύσιμη για τους επισκέπτες της;

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναλαμβάνει μια πόλη που βρίσκεται στη φάση της απογείωσης. Οφείλει όμως να γνωρίζει πως αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή μιας πτήσης.

Αν το συνειδητοποιήσει έγκαιρα αυτό, θα γίνει ένας πολύ καλός δήμαρχος σε μια ανοικτή, κοσμοπολίτικη, σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16 Ιουνίου 2019