ΑΠΟΨΕΙΣ

Η νεο-αποστασία και ο επικείμενος ανασχηματισμός

 20/01/2019 20:02

Όταν υπάρχουν στη Bουλή τρία κόμματα που δεν εκφράζουν τίποτα, που αν δεν υπήρχε η σαρωτική κρίση δεν θα δημιουργούνταν ποτέ και τα οποία ήδη ολοκλήρωσαν την διαδρομή τους και δεν πρόκειται να μας απασχολήσουν στο μέλλον, είναι πολύ εύκολο να βρει ο Αλέξης Τσίπρας όσους βουλευτές-δεκανίκια χρειάζεται. Χθες για την ψήφο εμπιστοσύνης, αύριο για την Συμφωνία των Πρεσπών, μεθαύριο για οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν παράταση της λειτουργίας της παρούσας βουλής.

Δευτερεύον είναι το αν αυτοί εξαγοραστούν, υιοθετηθούν, ενοικιαστούν, προσφερθούν.

Δεν είναι πρωτοφανές ούτε πρωτόγνωρο φαινόμενο, το να αλλάζει στέγη ένας βουλευτής. Να αποχωρεί από το κόμμα με τη σημαία του οποίου εκλέχτηκε και να ανεξαρτητοποιείται ή να εντάσσεται σε άλλο κόμμα επειδή διαφώνησε, επειδή μάλωσε, επειδή στην πορεία… είδε το φως το αληθινό.

Το καινοφανές στην πρόσφατη περίπτωση, είναι πέντε βουλευτές να αυτονομούνται από τα κόμματά τους μόνο και μόνο για να προσφέρουν τη «δεδηλωμένη» σε μια κυβέρνηση, κινούμενοι τελείως συνωμοτικά. (Άλλος κρυβόταν, άλλη έδωσε το κινητό της στον αστυνομικό της, άλλος έτσι για πλάκα, άλλος χωρίς λόγο και άλλος επειδή τον χρειάστηκε ο Τσίπρας…).

Το ότι ουδείς από τους πέντε θεώρησε υποχρέωσή του να πάρει τον λόγο στη Bουλή και να εξηγήσει την επιλογή του, αποδεικνύει ότι τα κίνητρα είναι ταπεινά και πως η αλλαγή στάσης του είναι προϊόν παρασκηνιακής συμφωνίας και μόνον.

Δύο σύντομες παρατηρήσεις:

  1. Ανέκαθεν οι αποστάτες δηλώνουν συνεπείς με τις ιδέες τους και ισχυρίζονται με επιμονή ότι… αναγκάστηκαν να μετακινηθούν εξαιτίας λάθος χειρισμών του κόμματος που τους ανέδειξε.
  2. Άπαντες οι αποστάτες νιώθουν σίγουροι πως θα ξεφύγουν από την ισχύ της γνωστής φράσης για την προδοσία και τον προδότη και ότι θα αγκαλιαστούν δια βίου από τους νέους συνοδοιπόρους τους.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την πλειοψηφία της βουλής χάρη στις ψήφους ενός κεντροαριστερού γυρολόγου (Δανέλλη), τριών δεξιών πολιτικών (Παπακώστα, Κουντουρά, Κόκκαλη) και δύο περίεργων (Ζουράρι, Παπαχριστόπουλο) λεκιάζει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για «προοδευτικό -αντιδεξιό μέτωπο» και τον υποχρεώνει να επιδιώξει… διεύρυνση της αποστασίας και προς την άλλη πλευρά.

Προβλέπω λοιπόν στον επικείμενο μίνι ανασχηματισμό, θα υπουργοποιηθεί κάθε πρώην ΠΑΣΟΚος που δηλώνει «πρόθυμος».


- Αύριο έχει οριστεί να ξεκινήσει στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη και άλλων έξι στελεχών της διοίκησής τους την περίοδο που κουμάνταραν με το προσωπικό τους στιλ τη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Οι Ψωμιάδηδες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τις απ’ ευθείας αναθέσεις 456 έργων -τα διαβόητα «45άρια»- αλλά και για εικονικές συμβάσεις έργου τις οποίες είχαν συνάψει με τη δική τους και μόνον υπογραφή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η συνολική ζημία του δημοσίου υπερβαίνει τα 6,5 εκατ. ευρώ.

- Στην αποκάλυψη της υπόθεσης είχαν συμβάλει με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τόσο η «Μακεδονία» όσο και η «Θεσσαλονίκη». Σχετικές αναφορές στη Δικαιοσύνη είχαν υποβάλει ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο εκλιπών, επίσης νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος. Χρειάστηκε να περάσουν κοντά 13 χρόνια από την τέλεση των αδικημάτων ώστε να φτάσει η ώρα της δικαιοσύνης.

- Ωστόσο, όπως πληροφορούμαι, οι Ψωμιάδηδες θέλουν οπωσδήποτε να πάρουν αναβολή. Ο Παναγιώτης θέλει ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει καταδικαστεί και ότι ο πόλεμος που δέχτηκε ήταν αβάσιμος και προϊόν σκευωρίας.

- Αφήστε που καθότι η δίκη αναμένεται μακράς διάρκειας, θα ήταν πολύ δύσκολο το πρωί να κάθεται στο εδώλιο και το απόγευμα να κάνει προεκλογική εκστρατεία.

- Χώρια, βεβαίως, που δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα, εφόσον άρχιζε η δίκη να ολοκληρωνόταν πριν τις εκλογές με μια βαριά καταδίκη σε βάρος του, κάτι που θα συνεπάγονταν το άδοξο τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας.

- Έτσι, με την αναβολή την οποία είναι βέβαιο πως θα επιδιώξει, θα μπορέσει να αφιερωθεί απερίσπαστος στον προεκλογικό αγώνα και επιπλέον, θα επιχειρήσει να μετριάσει τη σκιά που ρίχνει πάνω του αυτή η πολύ σοβαρή υπόθεση.

- Εξυπακούεται ότι το καλύτερο σενάριο για τον Ψωμιάδη, θα είναι η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης να μην προκύψει ως αποτέλεσμα αιτήματος της δικής του πλευράς, αλλά για λόγους που σχετίζονται με το δικαστήριο ή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που θα παραστεί στη δίκη ως Πολιτική Αγωγή.

- Η έκφραση της αδυναμίας της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας να παραστεί στην δίκη και η καθυστερημένη πρόσληψη δύο εξωτερικών δικηγόρων, ενδεχομένως να οδηγήσει σε υποβολή αιτήματος αναβολής από πλευράς τους, με το επιχείρημα πως δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο να ενημερωθούν για την ογκώδη δικογραφία των τριών χιλιάδων και πλέον σελίδων.

-Σε αυτήν την περίπτωση -που φαντάζει ιδιαίτερα πιθανή- όλοι θα βολευτούν, αν και θα μείνουν σκιές για το αν η αργοπορία ήταν τυχαία ή έγινε για να διευκολυνθεί ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Οψόμεθα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019