ΑΠΟΨΕΙΣ

Η 3η Ιουλίου του «ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος»… Του Κώστα Μπλιάτκα

 03/07/2023 11:10

Λένε πως τα καλοκαίρια αλλάζουν τον κόσμο.

Το τρελό 1969 ο άνθρωπος πήγε από το Βιετνάμ στο Φεγγάρι και από ’κει στο Γούντστοκ. Η Abbey Road, o Τζο και η Γιόκο, οι χίππυς.

Τι χρονιά. Οι Μπιτλς έδιναν την τελευταία τους παράσταση. Στα ραδιόφωνα η Λούλου τραγουδούσε διαρκώς «Βoom Βang-aΒang» αλλά σάλο προκαλούσαν η Τζέιν Μπίρκιν και ο Σερζ Γκενσμπούργκ με το «Je t’ aime, moi non plus» συνδυασμένο με τους πραγματικούς ήχους ενός ζευγαριού που κάνει έρωτα.

Και μέσα στην τρέλα του καλοκαιριού εκείνου μία μέρα, η 3η Ιουλίου, έμεινε στην ιστορία σαν τη μέρα -σύμβολο του συνθήματος των σίξτυς «live fast die young». Ζήσε γρήγορα και πέθανε νέος!

Η μέρα του Brian Jones.

brian.JPG

Μία μουσική ευφυΐα, ένας δύσκολος άνθρωπος. Πρόωρα χαμένος.

Σαν σήμερα ο τραγικός θάνατος του 26χρονου κιθαρίστα των Rolling Stones, στις 3 Ιουλίου 1969. Πνίγηκε στην πισίνα της βίλας του στο Σάρεϊ έξω από το Λονδίνο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, γεγονός που τροφοδότησε φήμες για δολοφονία του. Η ιστορία γέννησε βιβλία και ταινίες.

Αυτός δημιούργησε τον ανυπέρβλητο ήχο του γκρουπ 1964-68.

Η κιθάρα, η φυσαρμόνικα, το σιτάρ. Το paint it black ήταν η κληρονομιά που μας άφησε και ήταν ικανός να παίζει ακόμα 29 μουσικά όργανα, στα οποία πέρα από το κλαρινέτο και το σαξόφωνο, ήταν αυτοδίδακτος. Η καινοτόμα χρήση ανατολίτικων μουσικών οργάνων όπως το σιτάρ και η μαρίμπα, που εισήγαγε ο Μπράιαν άλλαξε αποφασιστικά τον ήχο της ροκ σκηνής. Η θέση που κατέχει στην ιστορία της μουσικής είναι εξέχουσα όμως εμφανώς υποτιμημένη σε σύγκριση με τη συνεισφορά του.

Ένας άλλος όμως αντισυμβατικός, απίστευτα ταλαντούχος μουσικός, τραγουδιστής και ποιητής της ποπ ροκ, ένα είδωλο της δημιουργικής αμφισβήτησης, Ο Τζιμ Μόρισον πέθανε κι αυτός δύο χρόνια αργότερα στο Παρίσι (1971) πάλι στις 3 Ιουλίου, σε ηλικία 27 ετών!

morison.JPG

Ήταν η ψυχή, ο τραγουδιστής και ο στιχουργός του δημοφιλούς αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος «The Doors».

Έγραψε βιβλία ποίησης, έφτιαξε ένα μικρό ντοκιμαντέρ και δύο video clip («The Unknown Soldier» και «People are Strange»).

Πάνω στον τάφο του, στο κοιμητήριο Περ Λεσέζ του Παρισιού υπάρχει η η ελληνική επιγραφή «Κατά τον δαίμονα εαυτού». Μπορείτε να τη δείτε στη φωτογραφία που τράβηξα εκεί το 2021 -μαζί με μία «σέλφι»- για να δείτε την επιγραφή.

bliatkas.jpg

Στην παρακάτω φωτογρφία ο Τζον Λένον τον Ιούλιο 1969 ενώ διαβάζει στην εφημερίδα την είδηση για τον θάνατο του Τζόουνς.

lenon.jpg