ΑΠΟΨΕΙΣ

Η παγίδα του Τσίπρα

 06/06/2022 21:00

Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που η πολιτική ζωή να θυμίζει τόσο πολύ καφενείο. Και εντός αλλά και εκτός Βουλής…

Όλοι έχουν γνώμη για όλα: από τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα γιατί του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Ελληνικό καφενείο θύμιζαν αυτές τις ημέρες και οι κομματικές συνεδριάσεις. Όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή της νέας ΠΓ. Σε αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα βγάλει τον χειμώνα, δε θα αντέξει την πίεση της ενεργειακής ακρίβειας και θα προκηρύξει εκλογές τον Σεπτέμβριο. «Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει την θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια», είπε επί λέξει και σύμφωνα με την επίσημη ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα. Μπορεί ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να επιβάλει εκλογές; Όχι, βέβαια. Τις εκλογές τις προκηρύσσει πάντοτε ο πρωθυπουργός. Άρα προς τι η δημόσια πρόβλεψη του κ. Τσίπρα παρουσία μάλιστα τηλεοπτικών καμερών και 350 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ; Να ’χαμε να λέγαμε και κουβέντες καφενείου.

Ο Τσίπρας βέβαια έχει τους λόγους του που μιλά συνεχώς για πρόωρες εκλογές. Γιατί έτσι στήνει μία παγίδα που είναι για τον Μητσοτάκη «μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα». Τι θέλει ο Τσίπρας; Να περιορίσει τη δύναμη της ΝΔ και αν γίνεται να κερδίσει τις εκλογές. Πώς μπορεί να το πετύχει αυτό με βάση τα σημερινά δεδομένα; Μπορεί μόνο αν η κρίση βαθύνει περαιτέρω, η ενεργειακή ακρίβεια συνεχίσει να πλήττει για καιρό τα νοικοκυριά και τελικά η οικονομική κρίση επιβαρύνει την ελληνική οικονομία. Δηλαδή αν οι εκλογές γίνουν όσο γίνεται πιο αργά. Αν γίνεται τον Αύγουστο του 2023, που λέει ο λόγος. Εκτός αν ανατραπούν τα πάντα και μέσα σε δώδεκα μήνες τελειώσει ο πόλεμος και η παγκόσμια οικονομία πάρει άμεσα τα πάνω της. Το πιστεύει κανείς σήμερα αυτό; Λίγοι...

Η παγίδα του Τσίπρα είναι απλή: Θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας για να επιβαρυνθεί η διακυβέρνηση του Μητσοτάκη. Όμως ζητά εκλογές τώρα για να φθείρει την κυβέρνηση, αλλά κατά βάθος δεν τις θέλει. Αν ο Μητσοτάκης υποκύψει στις πιέσεις (που δέχεται και εντός της ΝΔ) και προχωρήσει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο για τους λίγους που εξηγήσαμε μόλις προηγουμένως ο Τσίπρας θα βγει και θα πει ότι ο Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος: άλλα λέει και άλλα τελικά κάνει. Κατά βάθος όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει όσο τίποτα άλλο να καθυστερήσουν οι εκλογές.

Παίγνια εξουσίας ή το «καφενείο η Ελλάς», όπως τραγουδούσε κάποτε και η Μελίνα...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.06.2022