ΑΠΟΨΕΙΣ

Εξίσωση

 23/01/2023 09:00

Ομολογώ ότι η προωθούμενη διάταξη για την απαγόρευση της συμμετοχής του κόμματος με επικεφαλής τον κατάδικο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, πρέπει να είναι πολύ αυστηρά διατυπωμένη.

Είναι στην πραγματικότητα μία εξίσωση η οποία πρέπει πρώτα να λυθεί και μετά να διατυπωθεί ως πρόβλημα.

Διότι ουδείς γνωρίζει στα χέρια τίνος θα πέσει αύριο και ποιος θα έμπαινε στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσει.

Από αυτήν την άποψη, το θέμα με την Χρυσή Αυγή είναι πιο εύκολο. Διότι η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε «εγκληματική οργάνωση» για συγκεκριμένους λόγους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η πραγματοποίηση δολοφονιών.

Ήταν η φωτογραφία του κόμματος των Ναζί στην προπολεμική Γερμανία.

Προσωπικά μου είναι δύσκολο να καταλάβω τι εννοούσε το ΚΚΕ όταν στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι «έχει μέτωπο απέναντι στις ναζιστικές οργανώσεις που πρέπει να εξαφανιστούν από την κοινωνία».

Πώς ακριβώς δηλαδή θα επιτευχθεί αυτή η εξαφάνιση; Υπάρχει κάποια μαγική συνταγή; Μπορεί κάποιος να πάρει ένα ραβδάκι σαν της Μάγισσας Φούρκας και να τις εξαφανίσει με έναν νόμο κι ένα άρθρο;

Ο μόνος τρόπος να εξαφανιστούν είναι να συμφωνήσουμε όλοι στα όρια ανοχής της Δημοκρατίας απέναντι σε όσους την απειλούν.

Όμως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η διάταξη πρέπει «να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία», ουσιαστικά χαρακτηρίζει τον ναζισμό, «πολιτική ιδεολογία».

Μα δεν συμφωνήσαμε ότι ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση;

Εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει άλλους που να κάνουν τα ίδια με την Χρυσή Αυγή. Αν υπάρχουν κι έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση, γιατί μπορεί κάποιος να διαφωνεί ότι πρέπει να ισχύσει και για αυτούς η ίδια πρόβλεψη;

Το πρόβλημα ξεκινά αν δεν υπάρχουν τέτοιοι άλλοι αλλά αυτό το έλυσαν ο ναζισμός με τα Άουσβιτς κι ο κομμουνισμός με τα γκουλάγκ. Τους έφτιαξαν και τους εξόντωσαν προληπτικά.

Αν όμως έχει κάποιος την δύναμη των όπλων να επιβάλλει τα γκουλάγκ και τα Άουσβιτς μάλλον δεν θα αποθαρρυνθεί αν το σύνταγμα αλλιώς προβλέπει, ούτε αν η διάταξη Μητσοτάκη «απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα», όπως απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα σταματούσε έναν δικτάτορα η αυστηρή προειδοποίηση ότι κάνει κάτι αντισυνταγματικό;

Είναι ακριβώς το ίδιο ανόητο επιχείρημα που είχε ακουστεί για το άσυλο. Ποιος δικτάτορας θα σεβόταν το άσυλο επειδή υπάρχει σχετικός νόμος; Το ζήτημα είναι να φροντίσουμε να μην υπάρξουν δικτάτορες. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρόβλεψη για καταστολή όλων όσων θα ήθελαν να γίνουν, είναι σωστή.

Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι νόμοι. Για να θωρακίζουν τη δημοκρατία απέναντι σε όποιον έχει συμπεριφορές και επιδιώξεις, όπως η Χρυσή Αυγή. Κι όταν λέμε όποιον εννοούμε όποιον!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023