ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα φανταστικό 2019 για την Ελλάδα

 01/01/2019 09:00

Πώς θα μπορούσε το  2019 να καταστεί ένα φανταστικό έτος;  Ας  ξεκινήσουμε:

Το τέλος  των μνημονίων συνοδεύεται από την υλοποίηση ενός  εθνικού συνεκτικού σχεδίου ανάπτυξης που στοχεύει στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όπως η μικρή προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων, η τεχνολογική υστέρηση και η χαμηλή παραγωγικότητα, παράμετροι που επιφέρουν μη ποιοτικές θέσεις εργασίας, χαμηλά εισοδήματα και εμπορικό έλλειμμα.

Για το σκοπό αυτό κινητοποιούνται όλες οι δημιουργικές δυνάμεις και προωθούνται μεταρρυθμίσεις παντού με καινοτομικά χαρακτηριστικά, ώστε η χώρα να «κόψει δρόμο». Επί παραδείγματι η παραγωγική ανασυγκρότηση επιδιώκεται με την παραγωγή προϊόντων που είναι διαφοροποιημένα από τη μαζική παραγωγή άλλων χωρών και απευθύνονται σε ειδικά κοινά.

Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας η συμφωνία των Πρεσπών ψηφίζεται με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου αναγνωρίζουν ότι αποτελεί μια αξιοπρεπή λύση για τις δύο πλευρές και ανοίγει το δρόμο για διευρυμένη διαβαλκανική συνεργασία.  Όλοι μαζί κλείνουμε τον δρόμο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά ατζέντα και αφήνουμε πίσω μας τις πρακτικές αξιοποίησης των εθνικών θεμάτων για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Το τέλος  των μνημονίων συνοδεύεται από ένα σχέδιο αναβάθμισης των θεσμών και των ρυθμιστικών λειτουργιών του κράτους.  Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται ενέργειες υπέρβασης της κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, ενισχύεται η καθιέρωση κανόνων δεοντολογίας στα ΜΜΕ και η συνταγματική αναθεώρηση   αντιμετωπίζεται  ως ευκαιρία για να προωθηθούν τουλάχιστον ώριμες αλλαγές όπως η κατάργηση του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Οι υποθέσεις διαφθοράς αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών του Συντάγματος, του κανονισμού της Βουλής και του ισχύοντος νομικού  πλαισίου, με απρόσκοπτη λειτουργία μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης,  χωρίς παρεμβάσεις συγκάλυψης ή πολιτικής εκμετάλλευσης και πρωτίστως με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας που βρίσκεται στο επίκεντρο   δικαιϊκού  μας συστήματος.

Το πολιτικό μας σύστημα αναβαθμίζεται. Οι πολιτικές δυνάμεις προωθούν από κοινού ένα πλαίσιο αυτονόητων αλλαγών στη χώρα και ταυτόχρονα αντιπαρατίθενται στις πτυχές εκείνες που διαφωνούν.  Οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 χαρακτηρίζονται  από ουσιαστική αντιπαράθεση στη βάση των πολιτικών προτάσεων, με τεκμηρίωση υψηλού επιπέδου και κοστολόγηση, χωρίς επίκληση απλοϊκών λύσεων που καλλιεργούν αυταπάτες και τροφοδοτούν τον λαϊκισμό.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα προαναφερόμενα είναι απίθανο να συμβούν. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως το μέλλον μας  περιλαμβάνει πολλαπλές εναλλακτικές εκδοχές. Όσο περισσότεροι/ες και με επιμονή στοχεύουμε στην επικράτηση τέτοιων ή παρόμοιων πολιτικών τότε αυτή η ενεργή τοποθέτηση μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει σταθεροποιητικά την ελληνική απροσδιοριστία σε μια τέτοια «φανταστική» εκδοχή του μέλλοντος μας,  με υπέρβαση των παθογενειών  του οικονομικού και πολιτικού μας συστήματος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018