ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές

 02/04/2019 18:00

Φτάσαμε αισίως δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Σιγά σιγά τα κόμματα και οι υποψήφιοι αρχίζουν να δημοσιοποιούν ονόματα και προγράμματα. Τα κόμματα προσπαθούν να παρουσιάσουν γνωστούς και γνωστές υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά τους, ελπίζοντας να πάρουν λίγη ή πολλή από την αίγλη τους. 

Δοκιμασμένη συνταγή; Αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξουμε με βάση το πρόγραμμα και τις προτάσεις, διαλέγουμε με βάση τα ατομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων! Πλησιάζει και το Πάσχα και έτσι στην πράξη θα έχουμε μικρή εκλογική περίοδο. Αυτό συνήθως συμφέρει όσους έχουν την εξουσία, που τους διευκολύνει να διατηρήσουν τα κεκτημένα.

Δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος αν ο ψηφοφόρος προτάσσει το κόμμα ή τα πρόσωπα. Ψηφίζει διαλέγοντας το κόμμα -συνήθως με βάση τις εθνικές πολιτικές, δυστυχώς και όχι τις πολιτικές του κόμματος για την Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση, και μετά διαλέγει κάποιο ή κάποια από τα πρόσωπα που είναι στο ψηφοδέλτιο. 

Έτσι οι αναγνωρίσιμοι για άσχετα με την πολιτική θέματα επιλέγονται για την άσκηση πολιτικής. Γιατί π.χ. ένας ποδοσφαιριστής, που είχε μια λαμπρή καριέρα, θα είναι καλός να αντιπροσωπεύσει τη χώρα; Δύσκολο και επίπονο να προσπαθήσεις να προβάλεις τα πολιτικά χαρακτηριστικά του μεγάλου πλήθους υποψηφίων. Γι’ αυτό άλλωστε στη μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. η επιλογή των υποψηφίων και της σειράς τους ανατίθεται στα κόμματα και μέσω αυτών στην κομματική τους βάση που εξ αντικειμένου έχει ενδιαφέρον και γνώση, και τοποθετεί τα πολιτικά κριτήρια ιεραρχικά παραπάνω από τα προσωπικά χαρακτηριστικά.

Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Εκτός από την ακατανόητη απαγόρευση που ισχύει σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο να μην επιτρέπεται τα κόμματα να έχουν συνδυασμούς στις τοπικές εκλογές, τα κόμματα κρύβονται πίσω από πετυχημένους υποψηφίους που θεωρούν δικούς τους αν εκλεγούν ή τοποθετούνται σε απόσταση από αυτούς αν δεν εκλεγούν. Πάλι πιο σωστό θα ήταν να εκφραστούν τοπικές πολιτικές των κομμάτων, να προτείνουν τα κόμματα υποψηφίους και να μειώσουμε το γεωγραφικό εύρος, εκλέγοντας τοπικά. Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη ιστορία, που δεν συζητήσαμε. Έχουμε απλή αναλογική!

Καλή τύχη σε όλους και όλες. Και κυρίως σε όλους μας που ως ψηφοφόροι θα βρεθούμε μπροστά σε πλημύρα ψηφοδελτίων. Και μάλλον θα τα μπλέξουμε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαρτίου 2019